Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του ποταμού Έβρου
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων
  • [03] Συνάντηση Μπαν Κι Μουν - Ντ. Έρογλου, για το Κυπριακό
  • [04] Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ έτοιμες να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία
  • [05] Αποκλειστική προδημοσίευση στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Μίκης Θεοδωράκης-Μύθος και πολιτική στη σύγχρονη ελληνική μουσική»
  • [06] Η πρώτη ανοιξιάτικη βροχή από «πεφταστέρια»

  • [01] Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του ποταμού Έβρου

    Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί από χθες το βράδυ οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να αντιμετωπίσουν τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των νερών στους ποταμούς Άρδα, Ερυθροπόταμο και Έβρο, λόγω της υπερχείλισης του φράγματος του Ιβάιλοβγκραντ, στη Βουλγαρία. Ήδη, με επείγουσα ανακοίνωση της Περιφέρειας και για την αποφυγή ατυχημάτων σε περίπτωση πλημμυρών, καλούνται οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν άμεσα τα μηχανήματα και τα εργαλεία τους από τις επικίνδυνες περιοχές κοντά στις κοίτες των τριών ποταμών.

    Η υπερχείλιση του φράγματος του Ιβάιλοβγκραντ οφείλεται στο λιώσιμο του χιονιού στον ορεινό όγκο της Βουλγαρίας, αλλά και στις τελευταίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν τα σταθμήμετρα των τριών ποταμών και θα ενημερώνουν τους κατοίκους για το ενδεχόμενο λήξης νέων μέτρων.

    [02] Αντ. Σαμαράς: Περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων

    Περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αναμένει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, επισημαίνεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg. Στην ίδια συνέντευξη σημειώνεται, επίσης, ότι ο κ. Σαμαράς δεν παρέσχε ενδείξεις σχετικά με νέα πώληση κρατικού χρέους, καθώς "η ανάκαμψη εδραιώνεται στο πρώην επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης", όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα. «Περιμένουμε ότι τα επιτόκια ομολόγων και εντόκων γραμματίων να μειωθούν, και περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων» δήλωσε ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια συνέντευξης του την προηγουμένη εβδομάδα στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την πρώτη πώληση ελληνικών ομολόγων εδώ και τέσσερα χρόνια, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Όπως σημειώνεται στην ίδια συνέντευξη, η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση χρέους στην Ευρώπη το 2009 όταν η (τότε) κυβέρνηση αποκάλυψε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε διογκωθεί υπέρμετρα, κατά τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο της ευρωζώνης, οδηγώντας σε δυο διεθνείς διασώσεις συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, κεφάλαια ρέουν εκ νέου στη χώρα και η απόλυτη απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 400% από τον Ιούνιο του 2012, οπότε η κυβέρνηση Σαμαρά βρέθηκε στην εξουσία. Το ποσοστό αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι υψηλότερο από οποιαδήποτε μετοχή του κλάδου τεχνολογίας στον δείκτη Standard & Poor 500, στη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σαμαράς, δήλωσε ότι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της δίχως περαιτέρω στήριξη από τους εταίρους της στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Δεν χρειαζόμαστε άλλα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό κενό, και επιπροσθέτως έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές, εφόσον χρειαστεί". «Πιάσαμε πάτο και τώρα μπορούμε να πάμε μόνον επάνω και θα πάμε μόνον επάνω», είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κατέχει τίτλο "Master" στη διοίκηση επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

    [03] Συνάντηση Μπαν Κι Μουν - Ντ. Έρογλου, για το Κυπριακό

    Τη διατήρηση της «σημερινής δυναμικής» στις συνομιλίες για το Κυπριακό ζήτησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, από τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, κατά την ημίωρη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γγ, συζήτησαν τις «τελευταίες εξελίξεις, αντάλλαξαν απόψεις για τις διαπραγματεύσεις και είχαν μια παραγωγική συζήτηση για την πορεία προς τα εμπρός, υπό το φως της έναρξης των συνομιλιών στις 11 Φεβρουαρίου». Όπως τόνισε, «ο γγ προέτρεψε τον Ντερβίς Έρογλου να διατηρήσει την τρέχουσα δυναμική στις συνομιλίες, μαζί με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη».

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν υπογράμμισε ότι «ο γγ επαναβεβαίωσε για τη συνεχιζόμενη προσωπική επίβλεψή του και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τις πλευρές στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».

    [04] Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ έτοιμες να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου και στους προεδρικούς υποψήφιους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία, αλλά προειδοποίησε ότι πρέπει πρώτα να καταπολεμηθεί ο «καρκίνος» της ενδημικής διαφθοράς. Οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου είναι οι σημαντικότερες εκλογές στην ιστορία της χώρας και η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, είπε προσθέτοντας ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει «ατιμωτικές απειλές και τρομακτικά προβλήματα» και ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει τους ηγέτες της να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για τη συγκρότηση εθνικής ενότητας.

    Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος για να μην εξασφαλίσει η Ουκρανία ενεργειακή ασφάλεια, αλλά θα χρειασθεί χρόνος. Ζήτησε δε από τους βουλευτές να φαντασθούν σε πόσο ισχυρή θέση θα βρισκόταν σήμερα το Κίεβο, εάν δεν υπήρχε η εξάρτηση από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου.

    [05] Αποκλειστική προδημοσίευση στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Μίκης Θεοδωράκης-Μύθος και πολιτική στη σύγχρονη ελληνική μουσική»

    Μια δυσεύρετη μονογραφία του '70 για τον Μίκη Θεοδωράκη, που αποφεύγει την αγιοποίηση, παρότι δεν κρύβει τον θαυμασμό, επανεκδίδει ο Θανάσης Συλιβός των εκδόσεων Μετρονόμος. Πρόκειται για το βιβλίο 244 σελίδων με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης, Μύθος και πολιτική στη σύγχρονη ελληνική μουσική» της Αυστραλέζας Γκέιλ Χολστ, που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η συγγραφέας σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, και μουσικολογία και τσέμπαλο στο Ωδείο του Σίδνεϊ. Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 1965 ως τουρίστρια. Γοητευμένη από την ελληνική μουσική έμεινε μέχρι το 1967, οπότε έφυγε για την πατρίδα της βοηθώντας αντιστασιακές οργανώσεις Ελλήνων μεταναστών, γράφοντας παράλληλα ένα βιβλίο για το ρεμπέτικο τραγούδι. Το 1972 γνωρίστηκε με τον Μίκη σε περιοδεία του στην Αυστραλία και μετά την πτώση της δικτατορίας, το 1975, επανήλθε στη χώρα μας συνεργαζόμενη με τον μεγάλο συνθέτη αλλά και με τον Διονύση Σαββόπουλο και τη Μαρίζα Κωχ. Ακολουθεί απόσπασμα από το κεφάλαιο 9, για τον κύκλο τραγουδιών της δικτατορικής περιόδου «Ήλιος και Χρόνος», ένα υπερρεαλιστικό ποιητικό έργο διαφορετικό από τα αγωνιστικά τραγούδια του.

    [06] Η πρώτη ανοιξιάτικη βροχή από «πεφταστέρια»

    Η πρώτη βροχή διαττόντων αστέρων της άνοιξης, οι Λυρίδες, εμφανίστηκαν ήδη στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Οι πτώσεις των συγκεκριμένων μετεώρων εμφανίζουν την αποκορύφωσή τους στο διήμερο 21 και 22 Απριλίου, ενώ θα είναι ορατές έως τις 25 του μηνός - εφόσον ο κατά τόπους καιρός επιτρέπει τις νυχτερινές παρατηρήσεις.

    Στο αποκορύφωμα του φαινομένου εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται έως 20 «πεφταστέρια» ανά ώρα με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων/ώρα. Οι Λυρίδες μερικές φορές δημιουργούν πολύ φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές μάλιστα, τα μετέωρά τους έφθασαν μέχρι και τα 100 χλμ/ώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 April 2014 - 8:30:25 UTC