Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση κάλεσε τον λαό ο Δημήτρης Κουτσούμπας
  • [02] Συλλαλητήριο για την Εργατική Πρωτομαγιά σε Σύνταγμα και Ομόνοια
  • [03] Μέτρα της Τροχαίας για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών
  • [04] Συγκεντρώσεις των συνδικάτων για την εργατική Πρωτομαγιά
  • [05] Δάνειο 17 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία ενέκρινε το ΔΝΤ
  • [06] Η Αθ.Ψυχογιού μιλά για το σχέδιο απόδρασης του Αλέκου Παναγούλη
  • [07] Η Άγ. Μέρκελ αποκλείει στρατιωτική επέμβαση στη διαμάχη για την Ουκρανία

  • [01] Σε ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση κάλεσε τον λαό ο Δημήτρης Κουτσούμπας

    «Με την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα απευθύνουμε κάλεσμα ενίσχυσης των εργατικών λαϊκών αγώνων, ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και ισχυροποίησης του ΚΚΕ για να είναι ισχυρός ο λαός, για να δημιουργηθεί αυτό που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος, μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση για να ανοίξει ο δρόμος για την Λαϊκή Συμμαχία, για να σπάσουμε επιτέλους τα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων, για να ανοίξουμε ένα καινούργιο δρόμο με Λαϊκή Συμμαχία και τον λαό πραγματικά στην εξουσία» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

    [02] Συλλαλητήριο για την Εργατική Πρωτομαγιά σε Σύνταγμα και Ομόνοια

    Με κεντρικό σύνθημα «'Οχι άλλη άνεργη Πρωτομαγιά» πραγματοποιείται αυτή την ώρα το συλλαλητήριο των συνδικάτων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ), στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ νωρίτερα στις δέκα ξεκίνησε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Συντάγματος. Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα και την Ομόνοια έχει διακοπεί, ενώ κλειστός παραμένει και ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση κάλεσε τον λαό ο Δημήτρης Κουτσούμπας

    [03] Μέτρα της Τροχαίας για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών

    Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία σήμερα, Πρωτομαγιά για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων και την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών, ενώ τέθηκαν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα για την κυκλοφορία των φορτηγών. Ειδικότερα, σήμερα για το ρεύμα εξόδου από τα αστικά κέντρα, από 8:00 έως 13:00, ισχύουν οι απαγορεύσεις:

    α) Στη νέα εθνική οδό (ΝΕΟ) και στην παλαιά εθνική οδό (ΠΕΟ) Αθηνών- Κορίνθου- Πατρών, από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη χιλιομετρική θέση 145 έως τη χ.θ. 205+ 800 (κόμβος Ρίου).

    β) Στη ΝΕΟ Αθηνών- Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

    γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

    δ) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου- Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη ΝΕΟ Αθηνών- Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

    [04] Συγκεντρώσεις των συνδικάτων για την εργατική Πρωτομαγιά

    Στην πλατεία Κλαυθμώνος θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 11:00 η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για την εργατική Πρωτομαγιά, ενώ παράλληλα τα συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έχουν κηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία.Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά ξεκινά μια ώρα νωρίτερα, στις 10:00, στην πλατεία Συντάγματος.

    «Δεμένα» θα είναι σήμερα τα πλοία στα λιμάνια, λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια. Οι υπάλληλοι των λιμανιών θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 στην Αθήνα, ενώ οι λιμενεργάτες στις 10:30 , σε ανάλογη συγκέντρωση στο Πασιλιμάνι στον Πειραιά.

    Με 24ωρη απεργία αλλά και με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην απεργία. Δεν θα κινηθούν τα τρένα του ΟΣΕ και του προαστιακού, ενώ οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας». Με στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ενώ οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το μετρό θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας έως και τις 9 το πρωί. Κλειστός θα είναι σήμερα, από την έναρξη της λειτουργίας έως το τέλος των συγκεντρώσεων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας. Το τραμ θα λειτουργήσει κανονικά.

    [05] Δάνειο 17 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία ενέκρινε το ΔΝΤ

    Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την Τετάρτη το διετές πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης προς την Ουκρανία ύψους 17 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο της βοήθειας προς την πρώην σοβιετική δημοκρατία να ανακάμψει μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής. Η οικονομική βοήθεια θα ξεκλειδώσει περαιτέρω πιστώσεις από άλλους δανειστές ύψους περίπου 15 δισ. δολαρίων, με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ουκρανίας εν μέσω της χειρότερης εσωτερικής αναταραχής από την ανεξαρτησία της το 1991.

    Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που περιλαμβάνει εκπροσώπους τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγει το δρόμο για την άμεση εκταμίευση των πρώτων 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιτρέπει την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων της χώρας και την αποφυγή μιας πιθανής χρεοκοπία. Από αυτή την πρώτη δόση, τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια θα δοθούν για τη στήριξη του προϋπολογισμού.

    [06] Η Αθ.Ψυχογιού μιλά για το σχέδιο απόδρασης του Αλέκου Παναγούλη

    Μια «άγνωστη πτυχή» της αντιστασιακής δράσης κατά της χούντας και ειδικότερα για το σχέδιο απόδρασης του Αλέκου Παναγούλη απεκάλυψε στην Δήμητρα Γιαννοπούλου-Γαϊτάνου, η Ελληνοαμερικανίδα Αθηνά Ψυχογιού, η οποία ζει στη Μινεάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε για δημοσίευση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Περιγράφοντας την εξέλιξη του σχεδίου, επεσήμανε ότι «ήταν όλα έτοιμα. Κατά τις 3:00 τα ξημερώματα φτάσαμε στο Μπογιάτι, έχοντας την πίσω πόρτα ανοιχτή και αντί να εισβάλει στο αυτοκίνητο ο Αλέκος, μας περικυκλώνουν με τα φώτα αναμμένα, δεν ξέρω πόσα αυτοκίνητα ήταν. Αμέσως καταλάβαμε τι έγινε. Εμένα με τράβηξαν έξω και μαζί με τον Ανδρουτσόπουλο μας έσπρωξαν σ? ένα φράχτη, ακουμπώντας ένα πιστόλι στο κεφάλι του Ανδρουτσόπουλου και εκπυρσοκροτώντας το για εκφοβισμό. Αμέσως μετά, με πέταξαν στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, έχοντας δεξιά και αριστερά μου δύο Εσατζήδες με προτεταμένα τα όπλα τους στα πλευρά μου. Το κεφάλι μου ήταν διαρκώς κάτω για να μη βλέπω τη διαδρομή, ενώ παράλληλα άρχισαν να ερωτοτροπούν μαζί μου. Τότε εγώ, που έκανα ότι γνώριζα μόνο αγγλικά, τους ρώτησα αν καταλαβαίνουν τη γλώσσα μου για να βγάλουν επιτέλους τα χέρια τους από πάνω μου. Όταν φτάσαμε στην ΕΑΤ-ΕΣΑ, με πέταξαν σ' ένα κελί. Ήταν ακόμα νύχτα και είχα χάσει τον προσανατολισμό μου. Νόμιζα πως βρισκόμουν σε κάποιο βουνό. Σκεφτόμουν συνεχώς τα παιδιά μου». Η κα. Ψυχογιού έκανε λόγο για «φρικτά βασανιστήρια» στα κρατητήρια της χούντας, τονίζοντας ότι «μια εβδομάδα δεν με άφησαν να κοιμηθώ από τα βασανιστήρια».

    [07] Η Άγ. Μέρκελ αποκλείει στρατιωτική επέμβαση στη διαμάχη για την Ουκρανία

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απέκλεισε την Τετάρτη τη στρατιωτική εμπλοκή με τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας και είπε ότι υπολογίζει να υπάρξει μια διπλωματική λύση στη χειρότερη πολιτική κρίση στον ευρωπαϊκό χώρο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Μιλώντας ενώπιον 1200 ανθρώπων στη Φρανκφούρτη, την οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, και λίγο πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι τα διδάγματα από τους δύο παγκόσμιους πολέμους του τελευταίου αιώνα δεν θα μπορούσαν να λησμονηθούν.

    «Δεν θα έχουμε διδαχθεί τίποτε 100 χρόνια μετά την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και 75 χρόνια μετά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αν καταφύγουμε στις ίδιες μεθόδους! Όχι», είπε η Μέρκελ. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας καλής εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία» ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος. «Εμείς δεν θα επιλύσουμε τις διαφορές μας στην Ευρώπη με στρατιωτικά μέσα. Η στρατιωτική λύση πρέπει να αποκλειστεί», πρόσθεσε χειροκροτούμενη από το ακροατήριο της. Η Άνγκελα Μέρκελ η οποία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή, είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 May 2014 - 8:30:23 UTC