Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με τον πρίγκιπα της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας
  • [02] Προβάδισμα 1,5% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ για τις ευρωεκλογές
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση μετά από 8 χρόνια ύφεσης
  • [04] Προθεσμία έλαβαν από τις ανακρίτριες οι βουλευτές της ΧΑ
  • [05] Συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη η ΚΟ της ΝΔ
  • [06] Ατύχημα με πυροσβεστικό αεροσκάφος στη Μηχανιώνα
  • [07] Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο στη Σάμο
  • [08] Επίσχεση εργασίας σε ιατρικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, από τις 12 Μαΐου
  • [09] Ικανοποίηση για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα εξέφρασε ο επίτροπος Σιμ Κάλας
  • [10] ΕΕ: Η Γαλλία δεν θα επιτύχει τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα χωρίς αλλαγή πολιτικής
  • [11] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συναντηθεί με την ουκρανική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες στις 13 Μαΐου
  • [12] Νέα μονάδα ειδικών δυνάμεων ανέλαβε καθήκοντα στην Οδησσό

  • [01] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με τον πρίγκιπα της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας

    Με τον πρίγκιπα της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και πρόεδρο της Kingdom Holding Company, Αλαουάλιντ Μπιν Ταλάλ Μπιν Αμπλουλαζίζ Αλ Σαούντ, συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρίγκιπας εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και έκανε θετικές αναφορές στο θέμα της Κύπρου, σημειώνοντας ότι το κατεχόμενο τμήμα της μεγαλονήσου το αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία.

    [02] Προβάδισμα 1,5% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ για τις ευρωεκλογές

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 1,5 ποσοστιαία μονάδα έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, δείχνει κυλιόμενη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse RC που δημοσιεύει, σήμερα, στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Το Ποντίκι». Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22% και η ΝΔ 20,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 10%, «Το Ποτάμι» με 7%, η Ελιά με 6,5%, το ΚΚΕ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4% και η Δημοκρατική Αριστερά με 3%. Από 1,5% συγκεντρώνουν οι Οικολόγοι- Πράσινοι και οι Γέφυρες. Από 1% συγκεντρώνουν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο ΛΑΟΣ. Άλλο κόμμα επιλέγει το 2,5% των ερωτηθέντων. Το Λευκό/Αποχή εμφανίζει 5,5%, ενώ 8% του δείγματος δήλωσαν αναποφάσιστοι ή δεν απάντησαν.

    Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές με αναγωγή επί των εγκύρων (χωρίς λευκό και αποχή), ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,5% και η ΝΔ 22%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 10,5%, «Το Ποτάμι» με 7,5%, η Ελιά με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4% και η Δημοκρατική Αριστερά με 3%. Από 1,5% συγκεντρώνουν οι Οικολόγοι- Πράσινοι και οι Γέφυρες. Από 1% συγκεντρώνουν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο ΛΑΟΣ. «Άλλο κόμμα» απαντά το 2,5% των ερωτηθέντων, ενώ 8,5% του δείγματος συγκεντρώνει η κατηγορία Αναποφάσιστοι/ Δεν απάντησαν.

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση μετά από 8 χρόνια ύφεσης

    «Η Ελλάδα που σας υποδέχεται σήμερα είναι μια άλλη Ελλάδα. Είναι η Ελλάδα που άρχισε να βγαίνει από την κρίση μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Αραβικού Κόσμου και της ΕΕ κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του Economist «Η Ευρώπη και ο Αραβικός Κόσμος» που διεξάγεται σήμερα και αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, υπό την αιγίδα και της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ. «Τώρα η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα, το μεγαλύτερο στην ΕΕ» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, παρατήρησε ότι «το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας κινείται κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3% του ΑΕΠ» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα παρουσιάζει τώρα, ως χώρα, όλα τα στοιχεία της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας».

    Αναφερόμενος στις εργασίες του συνεδρίου, υποστήριξε ότι αποτελεί προοίμιο για ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, που προετοιμάζουμε ως Προεδρία της ΕΕ σε συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάθριν 'Αστον σε μερικές βδομάδες. Πρόκειται, όπως είπε, για την Υπουργική Σύνοδο των 28 κρατών της ΕΕ και των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στις 10 και 11 Ιουνίου, με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού Κόσμου, που αποτελεί, άλλωστε, και μια από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

    [04] Προθεσμία έλαβαν από τις ανακρίτριες οι βουλευτές της ΧΑ

    Για πολιτική σκευωρία σε βάρος τους έκαναν λόγο οι τέσσερις νέοι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εξερχόμενοι του γραφείου των ανακριτριών, μετά τη διαδικασία χορήγησης προθεσμιών για τις απολογίες τους. Τελευταίος έλαβε προθεσμία για τις 13 Ιουνίου ο Μιχάλης Αρβανίτης, ενώ νωρίτερα έλαβαν προθεσμίες για τις 6 Ιουνίου ο Δημήτρης Κουκούτσης, για τις 10 Ιουνίου ο Νίκος Κούζηλος και για τις 12 του ίδιου μήνα η Ελένη Ζαρούλια.

    Κατά την έξοδό της από το Εφετείο, η Ελ. Ζαρούλια δήλωσε ότι «η πολιτική σκευωρία έχει καταρρεύσει. Μένει ο ελληνικός λαός να δώσει το δικό του μήνυμα στις 18 & 25 Μαΐου». Αντίστοιχα ο Δ. Κουκούτσης ανέφερε: «Το καθεστώς είναι σε πλήρη σύγχυση. Ο ελληνικός λαός έχει πάρει το μήνυμα και η νίκη θα είναι δική μας». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ν. Κούζηλος, ο οποίος είπε: «Το καθεστώς Σαμαρά στις εκλογές θα καταρρεύσει. Ο ελληνικός λαός θα καταλάβει την πολιτική σκευωρία». Τέλος, ο Μ. Αρβανίτης επισήμανε: «Πήρα προθεσμία για αυτή την αστεία και εξωφρενική ιστορία για τις 13 Ιουνίου. Δεν έχω να κάνω άλλη δήλωση. Δηλώσεις θα κάνει ο ελληνικός λαός».

    [05] Συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη η ΚΟ της ΝΔ

    Την προσεχή Πέμπτη 8 Μαΐου, στις 12:00, θα συνεδριάσει στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς.

    [06] Ατύχημα με πυροσβεστικό αεροσκάφος στη Μηχανιώνα

    Ατύχημα με πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415 της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώθηκε στις 13:30 στη θαλάσσια περιοχή Αγγελοχωρίου Μηχανιώνας. Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας «το πλήρωμα διεσώθη και μεταφέρεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης για την παροχή πρώτων βοηθειών».

    Σύμφωνα με πληροφορίες το ατύχημα σημειώθηκε στη διάρκεια της προσθαλάσσωσης, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής πτήσης. Στην περιοχή μεταβαίνει ειδική ομάδα προκειμένου να ασφαλίσει το αεροσκάφος και να μη βυθιστεί, ώστε στη συνέχεια να ρυμουλκηθεί στην ξηρά, ενώ επιτροπή εμπειρογνωμόνων διερευνά τα αίτια του ατυχήματος.

    [07] Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο στη Σάμο

    Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί 4,5 ναυτικά μίλια βόρεια της Σάμου στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Ήδη έχει γίνει η ρυμούλκηση και η ανέλκυση του δωδεκάμετρου γιοτ και έχουν μεταφερθεί οι σοροί συνολικά 16 ατόμων στο νοσοκομείο Σάμου -μεταξύ αυτών και τριών παιδιών. Τραγική φιγούρα η σορός μιας γυναίκας που κρατούσε στην αγκαλιά το μωρό της την ώρα του ναυαγίου. Αν τελικά επιβεβαιωθεί η μαρτυρία των 39 διασωθέντων ότι στο σκάφος επέβαιναν 65 μετανάστες, τότε εκφράζονται φόβοι για πολύ περισσότερα θύματα. Το σκάφος βρίσκεται στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου, ενώ και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και των αγνοουμένων επιβατών.

    [08] Επίσχεση εργασίας σε ιατρικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, από τις 12 Μαΐου

    Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν, από τις 12 Μαΐου, οι εργαζόμενοι σε ιατρικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, καθώς και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που κάνει λόγο για αδιέξοδο στον διάλογο μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του ΠΙΣ και της Πανελληνίας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. «Η αδυναμία της Πολιτείας να εξασφαλίσει ικανοποιητική και αποτελεσματική περίθαλψη στους πολίτες μέσα από προϋπολογισμό δαπανών που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες και όχι προϋπολογισμό που θα οδηγεί σε εξαθλίωση, καθώς και η ανικανότητα διοικητικών και πολιτικών παραγόντων να εφαρμόσουν κανόνες συνταγογράφησης και ελέγχου των διαγνωστικών εξετάσεων, μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία, οδηγούν τον κλάδο του ιατρικού σώματος σε σημείο να μην μπορεί να προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες περίθαλψης» επισημαίνει ο ΠΙΣ, κάνοντας λόγο και για αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους υγείας.

    [09] Ικανοποίηση για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα εξέφρασε ο επίτροπος Σιμ Κάλας

    Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή του Μνημονίου εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Σιμ Κάλας, παρουσιάζοντας τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής για την περίοδο 2014-2015 στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ειδικότερα, για την Ελλάδα ο Σιμ Κάλας ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει, έστω και συγκρατημένα, από εφέτος. Τόνισε, δε, ότι η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών υπερέβη κάθε προσδοκία και δείχνει τις καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Ερωτηθείς για το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας, το οποίο παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα (177,2% του ΑΕΠ το 2014) και κατά πόσο αυτό μπορεί να παραμείνει βιώσιμο χωρίς περαιτέρω μείωση, ο επίτροπος Οικονομίας απάντησε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο η Ελλάδα θα συζητήσει με τους δανειστές της. Ωστόσο, επεσήμανε ότι κατά την προσωπική του άποψη τα περιθώρια κινήσεων είναι περιορισμένα. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup και κατέληξε λέγοντας ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει σαφώς βελτιωθεί και η χώρα "βγαίνει από την τρύπα".

    [10] ΕΕ: Η Γαλλία δεν θα επιτύχει τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα χωρίς αλλαγή πολιτικής

    Η Γαλλία δεν θα επιτύχει τον στόχο της για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015 χωρίς γρήγορες αλλαγές στην πολιτική που εφαρμόζει, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων της για την οικονομική πορεία των 28 χωρών της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε επί το δυσμενέστερο -στο 1,7% από 1,8%- την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2015.Η Γαλλία θα έπρεπε να έχει μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ από το 2013, αλλά η ΕΕ επιμήκυνε την προθεσμία κατά δύο έτη, λόγω της εξαιρετικά ασθενικής ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης, αναφέρει το δημοσίευμα του Ρόιτερς. Η χώρα κατέγραψε έλλειμμα 4,3% το 2013 αντί 4,1% και αναμένεται ότι δεν θα επιτύχει ούτε τον φετινό στόχο. Την ίδια περίοδο, άλλες χώρες της Ευρωζώνης κατόρθωσαν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους κάτω από πολύ πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επιβεβαίωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η χώρα του θα εμμείνει στον στόχο για το 2015, μετά την έγκριση από το γαλλικό κοινοβούλιο ενός πακέτου περικοπών ύψους 50 δισεκ. ευρώ που θα εφαρμοσθεί έως το 2017.

    [11] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συναντηθεί με την ουκρανική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες στις 13 Μαΐου

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 13 Μαΐου με την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, υπό τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, η οποία θα έχει στόχο να εξεταστούν μέτρα υποστήριξης του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την Ουκρανία και να κάνει ό,τι μπορεί ώστε η χώρα αυτή να λάβει όλη την απαραίτητη βοήθεια βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα", δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε Χάνσεν. Η συνάντηση αυτή, την οποία ανακοίνωσε η Αρενκίλντε και η οποία θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο και ο Γιατσενιούκ, θα διεξαχθεί 12 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου στην Ουκρανία, όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η Αρενκίλντε Χάνσεν υπενθύμισε την ανάγκη που υπάρχει το Κίεβο να εφαρμόσει παράλληλα "πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις" προκειμένου να καταστεί η Ουκρανία μια χώρα "δημοκρατική, ανεξάρτητη και ακμάζουσα".

    [12] Νέα μονάδα ειδικών δυνάμεων ανέλαβε καθήκοντα στην Οδησσό

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε σήμερα ότι μια νέα μονάδα των ειδικών δυνάμεων ανέλαβε καθήκοντα στην Οδησσό μετά την "παταγώδη" αποτυχία της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές έπειτα από ένα σαββατοκύριακο αιματηρής βίας με δεκάδες νεκρούς στην πόλη. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η νέα μονάδα απαρτίζεται από "ακτιβιστές πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν την πόλη της Μαύρης Θάλασσας αυτές τις δύσκολες ημέρες". Ολόκληρη η ηγεσία της αστυνομίας της Οδησσού αποπέμφθηκε και είναι πιθανόν να διωχθεί. Ο Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι η αστυνομία της Οδησσού ενήργησε "με σκανδαλώδη, έως και εγκληματικό, τρόπο" και προειδοποίησε ότι "η τιμή της στολής δεν θα παράσχει κάλυψη". Η ουκρανική ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τις αστυνομικές δυνάμεις σε πολλές περιοχές της χώρας "αναξιόπιστες" απέναντι στη δράση των φιλορώσων αυτονομιστών που το Κίεβο καταγγέλλει ότι υποστηρίζονται και καθοδηγούνται από τη Μόσχα.

    Φιλορώσοι ακτιβιστές έστησαν σήμερα ενέδρα στις ουκρανικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σφοδρή ανταλλαγή πυρών στα περίχωρα της πόλης Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με τον Αρσέν Αβάκοφ. Ανταποκριτής του Ρόιτερς μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού των αυτονομιστών και πολλοί αντάρτες εγκατέλειψαν την περιοχή, όπου συνεχίζεται από το πρωί η ανταλλαγή πυρών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 May 2014 - 12:30:29 UTC