Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη φυλακή θα παραμείνει η Βίκυ Σταμάτη
  • [02] Γ. Ντάισελμπλουμ: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για το χρέος
  • [03] Κομισιόν: Σε χαμηλά επίπεδα θα παραμείνει στην ΕΕ ο πληθωρισμός
  • [04] Την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Τουρκία ανακοίνωσε η ΔΕΗ
  • [05] Στους 115 οι νεκροί από τον κοροναϊό MERS στην Σαουδική Αραβία
  • [06] Παρουσιάστηκε, επίσημα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου η διαδραστική έκθεση του CERN
  • [07] Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο ΠΟΥ για την πολιομυελίτιδα

  • [01] Στη φυλακή θα παραμείνει η Βίκυ Σταμάτη

    Στη φυλακή θα παραμείνει η Βίκυ Σταμάτη, έπειτα από την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, να απορρίψει την αίτηση που υπέβαλε προκειμένου να βγει από τη φυλακή. Το δικαστήριο, με ομόφωνη απόφασή του και με την αντίστοιχη απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα στην αίτηση αναστολής της κ. Σταμάτη, αρνήθηκε, στην καταδικασμένη σε 12ετη κάθειρξη, την έξοδό της από τις φυλακές. Η κ. Σταμάτη δεν παρέστη στο δικαστήριο, λόγω προβλημάτων υγείας. Υπενθυμίζεται, ότι η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου παραμένει στη φυλακή από τον Απρίλιο του 2012 για την υπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων παράνομων χρηματικών ποσών που έλαβε ο πρώην υπουργός Άμυνας για την επιλογή εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    [02] Γ. Ντάισελμπλουμ: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για το χρέος

    Μετά το καλοκαίρι θα υιοθετηθούν οι όποιες αποφάσεις κριθούν αναγκαίες σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος, δήλωσε εισερχόμενος σήμερα στον χώρο της συνεδρίασης του Eurogroup, o πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει, κατά πάσα πιθανότητα, μία πρώτη συζήτηση σήμερα, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν το αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης από την ίδια οπτική γωνία.

    Ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup δεσμεύτηκε να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν είναι αναγκαίο, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και σημείωσε ότι αυτό θα εκτιμηθεί όταν θα είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία σε σχέση με το ελληνικό χρέος. Όπως εξήγησε, το θέμα θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, που θα ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι. Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας από τη Eurostat, λέγοντας ότι η Ελλάδα αξίζει εύσημα για τα όσα έχει πετύχει.

    [03] Κομισιόν: Σε χαμηλά επίπεδα θα παραμείνει στην ΕΕ ο πληθωρισμός

    Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 1,6% στην ΕΕ και σε 1,2% στη ζώνη του ευρώ το 2014, και να βελτιωθεί περαιτέρω το 2015 σε 2,0% και σε 1,7% αντίστοιχα. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ?με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των εαρινών οικονομικών προβλέψεών της? η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η εν λόγω πρόβλεψη βασίζεται στην υπόθεση ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα οικονομικής πολιτικής θα εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη και την ΕΕ, προωθώντας την απαραίτητη προσαρμογή. Η σταδιακή αυτή η ανάκαμψη ευθυγραμμίζεται με προγενέστερες ανακάμψεις μετά από σοβαρές οικονομικές κρίσεις, σημειώνει η Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ενώ οι όροι χρηματοδότησης παραμένουν κατά μέσο όρο ενθαρρυντικοί, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ επιχειρήσεων διαφορετικού μεγέθους.

    Ως προς τα βασικά μεγέθη των ευρωπαϊκών οικονομιών η Επιτροπή σημειώνει τα εξής: - Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας άρχισαν να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια του 2013 και αναμένεται να σημειωθεί μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς και περαιτέρω μείωση των ποσοστών ανεργίας (σε 10,1% στην ΕΕ και 11,4% στη ζώνη του ευρώ το 2015). - Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, τόσο στην ΕΕ (1,0% το 2014, 1,5% το 2015), όσο και στη ζώνη του ευρώ (0,8% και 1,2%). - Τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών σε ευάλωτα κράτη μέλη έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη στα συνεχιζόμενα οφέλη από την ανταγωνιστικότητα των τιμών. Σε ορισμένες από τις οικονομίες αυτές αναμένονται πλεονάσματα το 2014 και το 2015. - Η μείωση των ελλειμμάτων της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να συνεχιστεί. Το 2014, προβλέπεται να υποχωρήσει σε περίπου 2,5 % του ΑΕΠ τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ. Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα κορυφωθεί σε ποσοστό σχεδόν 90% στην ΕΕ και 96% στη ζώνη του ευρώ πριν μειωθεί κατά το επόμενο έτος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος επιδείνωσης των προοπτικών ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι η εκ νέου απώλεια της εμπιστοσύνης λόγω της στασιμότητας των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

    [04] Την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Τουρκία ανακοίνωσε η ΔΕΗ

    Την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας, με έδρα την Τουρκία, στην οποία η ΔΕΗ ΑΕ θα κατέχει το 100% των μετοχών της, γνωστοποίησε η ΔΕΗ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αντικείμενο της εταιρείας είναι η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 2.000.000 τουρκικές λίρες (ή περίπου 686.000 ευρώ). Η νέα θυγατρική βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης από την αντίστοιχη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Τουρκίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ίδρυση της θυγατρικής εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής της εταιρείας για είσοδο σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

    [05] Στους 115 οι νεκροί από τον κοροναϊό MERS στην Σαουδική Αραβία

    Τους 115 έφτασε ο αριθμός των νεκρών στην Σαουδική Αραβία από τον κοροναϊό MERS μετά τον θάνατο τις τελευταίες ημέρες τεσσάρων ανθρώπων που είχαν προσβληθεί, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας. Ένας 77χρονος πέθανε την Παρασκευή στο Ριάντ και άλλοι τρεις άνθρωποι - ένας 45χρονος και δύο γυναίκες 50 και 54 ετών αντίστοιχα- πέθαναν το Σάββατο στην Τζέντα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισε το υπουργείο. Ο αριθμός των προσβληθέντων από τον κοροναϊό έφτασε τους 414, πρόσθεσε εξάλλου το υπουργείο.

    [06] Παρουσιάστηκε, επίσημα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου η διαδραστική έκθεση του CERN

    Η επίσημη παρουσίαση της εντυπωσιακής διαδραστικής έκθεσης του CERN, που θα φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου έως τις 31 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα και η Ελληνογερμανική Αγωγή. Η έκθεση για ενήλικες και παιδιά άνω των δέκα ετών, με τίτλο «Επιταχύνοντας την Επιστήμη» την οποία έχει δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN), έχει ως στόχο να φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά στα πειράματα του μεγάλου υπόγειου επιταχυντή. Έχει ήδη παρουσιαστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.

    Η έκθεση παρουσιάζει με εύληπτο τρόπο -μέσα από διαδραστικές οθόνες αφής και παιχνίδια- τι διαδραματίζεται στις υπόγειες εγκαταστάσεις του CERN, του μεγαλύτερου και σημαντικότερου διεθνούς ερευνητικού κέντρου στη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων. Ταυτόχρονα, επιστήμονες και ειδικά εκπαιδευμένοι φοιτητές μυούν τους επισκέπτες στα μυστικά του CERN και της φύσης. Η είσοδος είναι δωρεάν (με σειρά προτεραιότητας) και γίνεται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή ώρες 17:00 έως 21.00 (εξαιρούνται οι αργίες), ενώ κάθε Σάββατο και Κυριακή ώρες 11:00 έως 21:00.

    [07] Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο ΠΟΥ για την πολιομυελίτιδα

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε σήμερα "παγκόσμιας εμβέλειας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία" μετά τη διάδοση της πολιομυελίτιδας σε πολλές χώρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση. Ο ΠΟΥ είχε πραγματοποιήσει την περασμένη εβδομάδα έκτακτη σύνοδο για την πολιομυελίτιδα μετά την ανακάλυψη, τον Ιανουάριο, κρουσμάτων που εισήχθησαν στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Ισημερινή Γουινέα. "Η απόφαση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν ομόφωνη", σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο ΠΟΥ εκτιμά πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξαγωγής της πολιομυελίτιδας αφορά το Πακιστάν, το Καμερούν και τη Συρία και ζητεί από τις τοπικές Αρχές να αναλάβουν δράση με εκστρατείες εμβολιασμού αυτών που πρέπει να ταξιδέψουν και διατηρώντας το μηχανισμό αυτό για τουλάχιστον έξι μήνες αφότου διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα εξαγωγής της ασθένειας. Οι χώρες όπου έχει διαπιστωθεί η παρουσία της ασθένειας και τις οποίες αφορά αυτή η προειδοποίηση είναι το Αφγανιστάν, η Ισημερινή Γουινέα, η Αιθιοπία, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Σομαλία και η Νιγηρία.

    Η πολιομυελίτιδα είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος που πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Μπορεί να επιφέρει την παράλυση μέσα σε μερικές ώρες και σε μερικές περιπτώσεις είναι θανάσιμη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 May 2014 - 14:30:23 UTC