Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η τηλεμαχία των πέντε για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  • [01] Η τηλεμαχία των πέντε για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην τηλεμαχία πήραν μέρος ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο υποψήφιος του ΕΛΚ και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ ο υποψήφιος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς και η υποψήφια των Πρασίνων Σκα Κέλερ.

    Τσίπρας: Χρήματα για την ανεργία και όχι για τις τράπεζας

    Στις επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ευχόμενος τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής να μην τα ζήσει κανείς άλλος στην Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τους άλλους υποψηφίους, ειδικότερα τους υποψηφίους που στηρίζονται από τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική, αν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι ιστορία επιτυχίας ή τραγωδίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν την αριστερά προκειμένου να σταματήσει η λιτότητα και να ξαναβρούμε τις δημοκρατικές αξίες. Σε ερώτηση για την ανεργία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Έχουν δώσει, πρόσθεσε, πάνω από 1 τρισ. για τράπεζες και μόνο 6 δισ. για την ανεργία. Η λύση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις σε μια νέα συμφωνία για ανάπτυξη. Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία κυρίως των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στην ΕΕ, είπε ο κ. Τσίπρας. Σε παρατήρηση του Γκι Φερχόφστατ για τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ελλάδα από αυτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το πελατειακό κράτος που στήριζε τις τράπεζες, στηρίζονταν από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, ενώ στην αρχή το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν δημοσιονομικό, στην πορεία το φάρμακο έκανε χειρότερη την ασθένεια.

    Γιούνκερ: Δεν δέχομαι την κατηγορία ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα

    Δεν δέχομαι την κατηγορία ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, ανέφερε από την πλευρά του ο υποψήφιος του ΕΛΚ και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η ευρωζώνη σχετικά με την Ελλάδα, όταν ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι υπερασπίστηκε προγράμματα διάσωσης στην Ευρώπη που θα πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. «Επί σειρά ετών εργαζόμουν νυχθημερόν για να αποφευχθεί η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δήλωσε ο Ζ. Γιούνκερ. Για το θέμα των τραπεζών, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι οι τράπεζες έπρεπε να σωθούν για να προστατευθούν οι καταθέτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονταν πιστώσεις και ρευστότητα.

    Φερχόφστατ:Η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα ήταν καταστροφική

    Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ αντεπιτέθηκε στον Α. Τσίπρα λέγοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν η πολιτική που ακολούθησε τις τελευταίες δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Οι δημόσιες τράπεζες χρηματοδοτούσαν τα πολιτικά κόμματα και τα χρηματοδοτούν ακόμα είπε ο Γκι Φερχόφστατ και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Και το δικό σας κόμμα πήρε πρόσφατα δάνειο από ελληνικές τράπεζες». Συνεχίζοντας ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων υποστήριξε ότι η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα ήταν καταστροφική για όλες τις οικονομίες της Ευρώπης, και για το βορρά και για το νότο.

    Σουλτς: Ανάγκη να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων

    Ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε ότι επιθυμεί να ανοίξει τις πόρτες και τα παράθυρα του ευρωπαϊκού οίκου βάζοντας στο προσκήνιο τον απλό πολίτη προκειμένου να αλλάξει η Ευρώπη, προσφέροντας ευημερία εργασία και καλύτερο μέλλον. Ειδικότερα στα θέματα της οικονομίας ο Μ. Σουλτς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας κυρίως των νέων που πλήττει 6 εκατ. πολίτες στην ΕΕ οι οποίοι "πληρώνουν για τα λάθη άλλων" ενώ επέμεινε στην ανάγκη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

    Κέλερ: Ευρώπη για τους πολίτες και όχι για τις τράπεζες

    Η Σκα Κέλερ τόνισε ότι θα εργαστεί για μια Ευρώπη που θα δίνει έμφαση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την κοινωνική προστασία και τις κλιματικές αλλαγές. Για την οικονομία η Σκα Κέλερ είπε ότι επιθυμεί μια άλλη Ευρώπη που θα επικεντρώνεται στους πολίτες και όχι στις τράπεζες, μια κοινωνική Ευρώπη της αλληλεγγύης. Πρώτη προτεραιότητα θα είναι η ανεργία των νέων είπε η υποψήφια των Πρασίνων η οποία υποστήριξε ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη ρύθμιση του τραπεζικού τομέα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 May 2014 - 0:30:28 UTC