Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ.Τσίπρας: Έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη
  • [02] Μέχρι το μεσημέρι οι αιτήσεις για δωρεάν κατασκήνωση παιδιών με γονείς ανέργους ή χαμηλόμισθους
  • [03] Ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στην Ινδία
  • [04] Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
  • [05] Ένοπλοι έκαψαν σχολεία στη Νιγερία
  • [06] Υπερ της ΕΕ τώρα οι Βρετανοί
  • [07] Eκλογές στη Σκιάθο του 1892, από τον Παπαδιαμάντη - Μια ιστορία με πολλαπλό μήνυμα...
  • [08] Διαδηλώσεις στη Βραζιλία εναντίον του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου

  • [01] Αλ.Τσίπρας: Έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη

    Το μεγαλύτερο έλλειμμα σήμερα στην ΕΕ, είναι το έλλειμμα δημοκρατίας, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ των πέντε υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι πολίτες, πρόσθεσε, απέχουν γιατί δεν πιστεύουν ότι η ψήφος τους μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της πολιτικής. Απευθυνόμενος στους κυρίους Γιούνκερ και Σουλτς, ο κ. Τσίπρας τους ρώτησε με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών (Γ. Παπανδρέου και Σ. Μπερλουσκόνι) για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες.

    «Αν θέλουμε να σώσουμε την ΕΕ, πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς την, γιατί τώρα αναδιανέμει φτώχεια και εξαθλίωση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ρώτησε για ποιο λόγο η ΕΕ έπρεπε να επιβάλει στην Ελλάδα, τι είδους δημοψήφισμα θα γίνονταν στη χώρα μας παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες.

    Διαβάστε επίσης:

    Η τηλεμαχία των πέντε για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    [02] Μέχρι το μεσημέρι οι αιτήσεις για δωρεάν κατασκήνωση παιδιών με γονείς ανέργους ή χαμηλόμισθους

    Λήγει οριστικά σήμερα στις 12 το μεσημέρι, η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Με το πρόγραμμα αυτό, χαμηλόμισθοι, υποαπασχολούμενοι και άνεργοι μπορούν, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση, να στείλουν τα παιδιά τους για δεκαπενθήμερες διακοπές στις κατασκηνώσεις του Οργανισμού σε όλη την Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που μπορούν να φιλοξενηθούν στις παιδικές κατασκηνώσεις είναι 35.000, ενώ έως και χθες, Πέμπτη, έχουν υποβληθεί περί τις 20.000 αιτήσεις. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 17.000.000 ευρώ.

    «Πρόκειται για ένα σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα- αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας μας να ενσωματώσουμε με τον νόμο 4144/2013 στους σκοπούς του ΟΑΕΔ τις δράσεις για την ψυχαγωγία των παιδιών ανέργων και χαμηλόμισθων οικογενειών» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης. Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr.

    [03] Ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στην Ινδία

    Οι εθελοντές σε ολόκληρη την Ινδία ξεκίνησαν την Παρασκευή την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για να καθοριστεί το τελικό αποτέλεσμα των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα.

    Στις εκλογές οι οποίες κράτησαν πέντε εβδομάδες εκτιμάται ότι πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις (exit polls) ο Ναρέντρα Μόδι ηγέτης του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) αναμένεται να είναι ο νικητής των εκλογών με το κόμμα του Κογκρέσου της δυναστείας Νεχρού-Γκάντι, που κυβερνούσε την τελευταία δεκαετία να χάνει τις μισές από τις έδρες που κατείχε στην Άνω Βουλή. Εν τούτοις τα πρώτα αποτελέσματα που θα γίνουν γνωστά το μεσημέρι τοπική ώρα ( 09:00 ώρα Ελλάδας) θα δείξουν την τάση του εκλογικού αποτελέσματος καθώς τα exit polls ήταν ανακριβή στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2004 και το 2009.

    [04] Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

    Οι μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στη νότια Καλιφόρνια εξακολουθούν να απειλούν πολλά σπίτια, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να τα εγκαταλείψουν, εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία κινείται η φωτιά υποβοηθούμενη από τους πολύ ισχυρούς ανέμους, ανέφεραν οι αρχές .

    Την τρίτη ημέρα από τη στιγμή που ξέσπασαν οι φωτιές καταστράφηκαν τουλάχιστον 20 σπίτια στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο, όπου οι πυροσβέστες επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στις παρυφές της πόλης του Σαν Μάρκος, περίπου εξήντα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Σαν Ντιέγκο. «Όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν. Το Σαν Μάρκος είναι η περιφερειακή μας προτεραιότητα» ανέφερε ανακοίνωση της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η ευρύτερη περιοχή της δυτικής ακτής πλήττεται από πυρκαγιές το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, αλλά οι φετινές μεγάλες φωτιές προκλήθηκαν νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

    [05] Ένοπλοι έκαψαν σχολεία στη Νιγερία

    Ένοπλοι πυρπόλησαν δύο σχολεία στη βόρεια Νιγηρία, σε μια περιοχή όπου η ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχει κάνει επιθέσεις σε εκατοντάδες σχολεία, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας. Δεκάδες ένοπλοι άνδρες που επέβαιναν σε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες επιτέθηκαν σε δύο χωριά και έκαψαν τα σχολεία, ένα σε κάθε χωριό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας .

    Κανείς δεν τραυματίστηκε από τις επιθέσεις καθώς αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας όπου τα σχολεία ήταν κλειστά. Οι αρχές ασφαλείας δεν κατόρθωσαν να προχωρήσουν σε συλλήψεις των ενόπλων και εξ αυτού δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν αν οι επιτιθέμενοι ήταν μέλη της ριζοσπαστικής ακραίας ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

    [06] Υπερ της ΕΕ τώρα οι Βρετανοί

    Η πλειονότητα των Βρετανών έχει αλλάξει άποψη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κι επιθυμεί πλέον η χώρα να μείνει στην ΕΕ και όχι να αποχωρήσει από αυτήν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα μία εβδομάδα πριν διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί να δώσει το 2017 στους Βρετανούς την ευκαιρία να επιλέξουν μέσω δημοψηφίσματος εάν θέλουν η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ, εφόσον ο ίδιος εκλεγεί εκ νέου πρωθυπουργός.

    Κατά τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Ipsos MORI, το 54% των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, ενώ το 37% κατά. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση για το θέμα αυτό, τον Νοέμβριο του 2012, το 48% είχε απαντήσει ότι θα ψήφιζε κατά και το 44% υπέρ της παραμονής. Δύο ακόμη δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τον Μάρτιο από την εταιρεία YouGov έδειξαν επίσης ότι η πλειονότητα των πολιτών στηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [07] Eκλογές στη Σκιάθο του 1892, από τον Παπαδιαμάντη - Μια ιστορία με πολλαπλό μήνυμα...

    Ας φανταστούμε έναν μικρό ελληνικό νησί, χαμένο κάπου στο μακρινό ιστορικό μας παρελθόν, όπου ενόψει των επικείμενων εκλογών κομματάρχες και επαγγελματίες ψηφοφόροι, έτοιμοι να υποστηρίξουν όποιον τους υποσχεθεί τα περισσότερα, περιφέρονται από ταβέρνα σε ταβέρνα για να εξασφαλίσουν οι μεν τις πολυπόθητες ψήφους, οι δε τα κεράσματα, αλλά και πλήθος καλοπιάσματα για την παντί τρόπω τακτοποίησή τους μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Το νησί είναι η Σκιάθος, ο προεκλογικός πυρετός που τη βασανίζει θα ενσκήψει κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα, λίγο πριν από τη χρεοκοπία του 1893 και την κατοπινή ήττα του πολέμου του 1897, κι εκείνος ο οποίος εξιστορεί τα δρώμενα είναι ένας παλαιός γνωστός.

    Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που θα δημοσιεύσει εν έτει 1892, στην εφημερίδα «Ακρόπολις», το διήγημά του «Οι χαλασοχώρηδες». Το παπαδιαμαντικό διήγημα έχει σχολιαστεί άπειρες φορές, συνήθως προ εκλογών, αλλά συχνά και ανεξάρτητα από αυτές, ενώ μέχρι και τις αρχές της φετινής χρονιάς παρουσιαζόταν σε δραματοποιημένη μορφή στο θέατρο Altera Pars, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου.

    [08] Διαδηλώσεις στη Βραζιλία εναντίον του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου

    Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε 50 πόλεις της Βραζιλίας κατά τη Διεθνή Ημέρα του Αγώνα κατά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν η χώρα φιλοξενήσει την διεθνή αυτή διοργάνωση. Στο Σάου Πάουλο, όπου θα διεξαχθεί ο εναρκτήριος αγώνας μεταξύ της Βραζιλίας και της Κροατίας την 12η Ιουνίου, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους για να προβάλλουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την περίθαλψη και τη στέγαση. Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τη λεωφόρο Παουλίστα στο κέντρο του Σάου Πάουλο καθώς και άλλους δρόμους, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος.

    Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν σε δεκάδες άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ κινητοποιήσεις αλληλεγγύης ήταν προγραμματισμένο να γίνουν χθες βράδυ και σε πόλεις του εξωτερικού όπως το Μπουένος Άιρες, το Λονδίνο, το Παρίσι, η Βαρκελώνη και το Βερολίνο. «Μέσω του δικαιώματος να διαδηλώνουμε μπορούμε να απαιτήσουμε και άλλα δικαιώματα», δήλωσε μια διοργανώτρια της κινητοποίησης, η Ζουλιάνα Μασάντου. Αυτό είναι «το θεμέλιο της δημοκρατίας», τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 May 2014 - 6:30:25 UTC