Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο ο Ευ. Βενιζέλος
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Νέο τοπίο στη χώρα
  • [03] Στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρωθυπουργός
  • [04] Εκτός λειτουργίας το τμήμα του τραμ «Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας - Ασκληπιείο Βούλας»
  • [05] Φαναράκια και μπαλόνια με ήλιον θα πετάξουν το Σάββατο, στον ουρανό της Θεσσαλονίκης
  • [06] Σχέδιο για ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε περισσότερες δόσεις
  • [07] «Όχι» στη λιτότητα αναμένεται να δηλώσει σήμερα, στη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ, ο Φρ. Ολάντ
  • [08] Δεύτερη μέρα των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο
  • [09] Συμφωνία Χαμάς και Φατάχ για τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας
  • [10] Περίπου 4 εκατ. έχουν προστεθεί στις λίστες των ανέργων, παγκοσμίως
  • [11] Ξεκινά το 13ο Φεστιβάλ Χορού στις 9 Ιουνίου

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο ο Ευ. Βενιζέλος

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χθες στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του Κινήματος, προανήγγειλε ότι αύριο το μεσημέρι, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, εμείς κατανοούμε πλήρως το μήνυμα της κοινωνίας, η οποία «δεν θέλησε πολιτική κρίση και ανατροπή, ζητεί όμως να καταλάβουμε τι τραβάει».

    Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν νέα σκληρά μέτρα, αλλά μέτρα απάλυνσης και άρσης των αδικιών. Υπογράμμισε δε ότι αυτό είναι η πρώτη προτεραιότητα στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που διέπει την κυβέρνηση.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Νέο τοπίο στη χώρα

    Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όπου συναντήθηκε με τον Κάρολο Παπούλια θέτοντάς του τη θέση του κόμματός του για διεξαγωγή εθνικών εκλογών, επικαλούμενος «μεγάλη δυσαρμονία» ανάμεσα στο εκλογικό σώμα και τη Βουλή.

    Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε παράλληλα, σειρά αυστηρών προειδοποιήσεων προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τις επόμενες κινήσεις και αποφάσεις του.

    Κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να μην διανοηθεί» να προχωρήσει σε άλλα μέτρα, ενώ με τον ίδιο υψηλό τόνο ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «μην διανοηθεί» να διορίσει νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και επίτροπο στην ΕΕ, χωρίς προηγούμενη συμφωνία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε αμέσως μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δημιουργούν ένα νέο τοπίο στη χώρα και πρόσθεσε ότι συντελέστηκε μια ιστορική ανατροπή και δημιουργήθηκε ένας νέος συσχετισμός δύναμης.

    Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε τη νίκη του κόμματός του και την ταυτόχρονη απώλεια δυνάμεων από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά μια μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη Βουλή και στο εκλογικό σώμα.

    [03] Στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρωθυπουργός

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρείσήμερα ο Αντώνης Σαμαράς. Θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

    Ο πρωθυπουργός θα παραστεί το βράδυ στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, όπου θα υπάρξει λεπτομερής συζήτηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δείπνο θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.

    [04] Εκτός λειτουργίας το τμήμα του τραμ «Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας - Ασκληπιείο Βούλας»

    Εκτός λειτουργίας θα βρίσκεται το τμήμα του δικτύου του τραμ «Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας - Ασκληπιείο Βούλας», σήμερα και αύριο, από τις 22:00 έως και τη λήξη της βάρδιας, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης. Ως εκ τούτου, τα οχήματα του τραμ θα τερματίζουν τα δρομολόγιά τους στη στάση «Παλαιό Δημαρχείο».

    Τα τελευταία δρομολόγια θα εκτελεστούν: από «Ασκληπιείο Βούλας» προς «Σύνταγμα» στις 21:54 από «Σύνταγμα» προς «Ασκληπιείο Βούλας» στις 20:40 από «Ασκληπιείο Βούλας» προς «ΣΕΦ» στις 21:44 από «ΣΕΦ» προς «Ασκληπιείο Βούλας» στις 20:50 Τα δρομολόγια από «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» προς «ΣΕΦ» και αντίστροφα δεν επηρεάζονται και θα εκτελεστούν κανονικά.

    [05] Φαναράκια και μπαλόνια με ήλιον θα πετάξουν το Σάββατο, στον ουρανό της Θεσσαλονίκης

    Φαναράκια και μπαλόνια με ήλιον, που θα μεταφέρουν ευχές, θα πετάξουν το Σάββατο, 31 Μαΐου, στον ουρανό της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο δράσης που διοργανώνει το Συμβουλευτικό Κέντρο της Μέριμνας και το Σωματείο των «Φίλων της Μέριμνας» σε συνεργασία με το «Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».

    Πρόκειται για τη δράση «Φωτίζουμε τον ουρανό, φωτίζουμε τις ζωές» που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του λιμανιού και στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των εφήβων, γονιών και εκπαιδευτικών στο θέμα της απώλειας (π.χ. οικείου τρόπου ζωής, ασφάλειας, στόχων, επιθυμιών, ονείρων, ανεργία γονιών, θάνατος αγαπημένου προσώπου).

    Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Προσωπικές ασπίδες μαθητών» στην αποθήκη Γ' του λιμανιού. Θα ακολουθήσει στις 7 το απόγευμα ομιλία της ψυχολόγου, διευθύντριας Συμβουλευτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Ντίνας Τσελεπή με θέμα: «Ενισχύοντας την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών και των εφήβων».

    Στο κλείσιμο της εκδήλωσης κάθε έφηβος, γονιός ή εκπαιδευτικός θα έχει τη δυνατότητα να γράψει ένα μήνυμα, μία ευχή σε όποιον ή για ό,τι επιθυμεί και αφού το δέσει σε μπαλόνι φουσκωμένο με ήλιον, θα το αφήσει να φύγει ψηλά στον ουρανό. Επίσης, με τη βοήθεια του Σωματείου των Φίλων της Μέριμνας όσοι πάρουν μέρος στην εκδήλωση θα αφήσουν φαναράκια στον ουρανό δίνοντας το συμβολισμό ότι φωτίζουμε τα αποθέματά μας και εν τέλει την ίδια μας τη ζωή παρά την οδύνη που προκαλούν οι απώλειες.

    [06] Σχέδιο για ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε περισσότερες δόσεις

    Διεύρυνση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εξόφληση των χρεών τους προς την εφορία.

    Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την αύξηση του αριθμού των δόσεων από 12 που είναι σήμερα σε τουλάχιστον 48 και αναμένεται να τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

    Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η αύξηση των δόσεων για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία θα διευκόλυνε έναν μεγάλο αριθμό φορολογούμενων να υπαχθεί σε αυτήν για την τμηματική εξόφληση των υποχρεώσεων του.

    Η σημερινή ρύθμιση των 12 δόσεων κρίνεται ότι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο ύψος των δόσεων που προκύπτουν απ' αυτήν. Ενδεικτικό είναι ότι το ισχύον καθεστώς δεν έχει ανακόψει την διόγκωση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2014) οι οποίες στο τέλος Απριλίου σύμφωνα με τα στοιχεία που του υπουργείου Οικονομικών ξεπερνούσαν τα 4,3 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου ενώ η αύξηση τους συνεχίζεται και τον Μάιο

    Η νέα ρύθμιση εκτιμάται ότι θα συμβάλλει και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων στο βαθμό που θα υπαχθούν περισσότεροι φορολογούμενοι σε αυτήν.

    [07] «Όχι» στη λιτότητα αναμένεται να δηλώσει σήμερα, στη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ, ο Φρ. Ολάντ

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δεσμεύτηκεχθες πως θα προχωρήσει σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις ενώ παράλλήλα θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει πορεία, υποστηρίζοντας ότι ο θρίαμβος της γαλλικής ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές δείχνει πως οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν τους προστατεύει.

    Σήμερα, πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ, όπου ο Ολάντ θα υποστηρίξει πως τα 28 κράτη-μέλη θα πρέπει να εστιάσουν στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις και όχι στη λιτότητα. «Η Ευρώπη έχει γίνει δυσανάγνωστη, απόμακρη, βασικά ακατανόητη, ακόμα και για τις κυβερνήσεις. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο Ολάντ.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παρεκτραπεί από τα σχέδιά της παρά την ήττα που σημείωσε στις ευρωεκλογές και θα συνεχίσει με τις οικονομικές, κοινωνικές και εδαφικές μεταρρυθμίσεις. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς, υποσχέθηκε ότι θα προβεί σε ελάφρυνση της φορολογίας, αλλά τόνισε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει με τα μέτρα που είναι αναγκαία ώστε να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο πλαίσιο των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Ολάντ είχεχθες τηλεφωνική επικοινωνία με άλλους ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, με θέμα το τεράστιο δίλημμα με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το ποια πορεία θα πρέπει να ακολουθήσει.

    [08] Δεύτερη μέρα των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο

    Οι Αιγύπτιοι ψηφίζουν και πάλι σήμερα, δεύτερη ημέρα της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών, η οποία θα αναδείξει τον πρώην αρχηγό του αιγυπτιακού στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και διώκτη των ισλαμιστών στην προεδρία σε μία χώρα όπου οι ψηφοφόροι που θα μετακινηθούν προς τις κάλπες ζητούν την επιστροφή στην ηρεμία.

    Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που έχει επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ.

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 5 Ιουνίου και θα ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές, ενεδεχομένως το φθινόπωρο.

    Ο απόστρατος στρατάρχης αλ Σίσι ηγείται ήδη ντε φάκτο της προσωρινής κυβέρνησης η οποία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι εδώ και 11 μήνες και είναι εξαιρετικά δημοφιλής ακριβώς διότι στη συνέχεια ηγήθηκε της καταστολής της δράσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

    [09] Συμφωνία Χαμάς και Φατάχ για τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, επικεφαλής της οργάνωσης Φατάχ στη Δυτική Όχθη και το ισλαμικό κίνημα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, συμφώνησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, στο όνομα του Ραμί Χαμντάλαχ για τη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

    Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε ότι η πρώτη συνεδρίαση των δυο παλαιστινιακών παρατάξεων για το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ήταν « θετική και θα επαναληφθεί».

    «Έχουμε συμφωνήσει επισήμως ότι ο Ραμί Χαμντάλαχ θα είναι ο πρωθυπουργός της κυβέρνηση εθνικής ενότητας» δήλωσε ο Αμπού Ζούχρι.

    «Συμφωνήσαμε, επίσης, σε ορισμένους υπουργούς και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις για τον πλήρη σχηματισμό της κυβέρνησης» συμπλήρωσε.

    Ο εκπρόσωπος της Χαμάς είπε επίσης ότισήμερα θα είναι η «τελική συνάντηση για να συμφωνήσουν στην οριστική σύνθεση της νέας κυβέρνησης».

    [10] Περίπου 4 εκατ. έχουν προστεθεί στις λίστες των ανέργων, παγκοσμίως

    Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προστεθεί στις τάξεις των ανέργων σε όλο τον κόσμο το 2013 , με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σήμερα σε 199,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την εργασία που δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ( ILO ).

    Το ποσοστό ανεργίας το 2013 ήταν « σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο στο 6 % » του εργατικού δυναμικού, αναφέρει η έκθεση, η οποία επισημαίνει, ωστόσο, ότι 90% νέων θέσεων εργασίας θα δημιουργηθούν μεσοπρόθεσμα σε όλο τον κόσμο στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Η αύξηση της ανεργίας το 2013 εξηγείται από το γεγονός ότι οι χώρες δεν δημιούργησαν αρκετές θέσεις εργασίας για να απορροφήσουν όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Η έκθεση τονίζει επίσης ότι ο πλανήτης έχει τώρα 30,6 εκατομμύρια περισσότερους ανέργους από ότι πριν από την οικονομική κρίση του 2008.

    Για το 2014η Οργάνωση αναμένειαύξηση των άνεργων στον κόσμο κατά 3,3 εκατομμύρια.

    [11] Ξεκινά το 13ο Φεστιβάλ Χορού στις 9 Ιουνίου

    «Οι Έλληνες χορογράφοι αποτελούμε αδιάσπαστο κομμάτι αυτής της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Κόντρα στο γκρίζο και αβέβαιο πολιτιστικό παρόν, επιμένουμε με τη συνεχή παρουσία και προσφορά μας στα πολιτιστικά δρώμενα και αποδεικνύουμε ότι ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, συνεχίζουμε να δημιουργούμε».

    Αυτό υπογράμμισε ο Πέτρος Γάλλιας, χορογράφος και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, ανακοινώνοντας την έναρξη του 13ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, που φέτος θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά εξ' ολοκλήρου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 9 έως τις 29 Ιουνίου.

    Εξήντα ένας χορογράφοι με 42 ομάδες χορού θα παρουσιάσουν, σε τρεις εβδομάδες, τις καινούργιες δουλειές τους πάνω στον σύγχρονο χορό, στην κεντρική σκηνή, το γκαράζ και το black box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

    Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται όλα τα έργα που προτείνονται στο σωματείο, έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους χορογράφους να παρουσιάσουν το έργο τους αυτόνομα και χωρίς διαμεσολάβηση, ενώ οι συμμετέχοντες χορογράφοι προσφέρουν τα έργα τους στο Φεστιβάλ χωρίς αμοιβή.

    Το 13ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, τη συνεργασία του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO και του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη. Το εισιτήριο για τις παραστάσεις είναι 8 ευρώ (κανονικό) και 5 ευρώ (φοιτητικό), ενώ το ημερήσιο ανέρχεται στα 10 ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 May 2014 - 6:30:25 UTC