Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Ο στόχος, με μια λέξη, είναι Ανάπτυξη
  • [02] Την Πέμπτη η συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων
  • [03] ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης των καθαριστριών
  • [04] ΣτΕ: Συνταγματικό το καθεστώς της αυτόματης αργίας
  • [05] Β. Σόιμπλε: Το τέλος των προγραμμάτων δεν σημαίνει και τέλος των μεταρρυθμίσεων
  • [06] Φ. Ολάντ: Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη
  • [07] «Οι τέσσερις παρατηρητές του ΟΑΣΕ που αγνοούνται στην Ουκρανία κρατούνται από αυτονομιστές»

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Ο στόχος, με μια λέξη, είναι Ανάπτυξη

    «Προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη χρειαζόμαστε ανταγωνιστικότητα, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, που είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα και βεβαίως αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών μελών» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    «Είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το ΕΛΚ που νίκησε στις εκλογές θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας τα επόμενα πέντε χρόνια και θα εργαστεί εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο στόχος, με μια λέξη, είναι Ανάπτυξη».

    Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου, κατά τη διάρκεια ενός άτυπου δείπνου, να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, υπό τη σκιά της ενίσχυσης των ευρωφοβικών κομμάτων στη νέα ευρωβουλή.

    [02] Την Πέμπτη η συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων

    Για την Πέμπτη μετατίθεται τελικά η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο.

    Αιτία της μετάθεσης είναι η μετάβαση του προέδρου του κόμματος, Πάνου Καμμένου, στην Κάρπαθο αύριο το πρωί, προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο για τη συμπλήρωση οκτώ ετών από τον θάνατο του ηρωικού σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος έπεσε στο καθήκον στις 23 Μαΐου 2006, έπειτα από θερμό επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά κοντά στην Κάρπαθο.

    Αύριο, πάντως, θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα, σύμφωνα πάντα με τον προγραμματισμό του κόμματος, η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    Ο κ. Καμμένος -σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ- ήδη έχει προχωρήσει σε αλλαγές στο πολιτικό του γραφείο, και έχει αλλάξει ακόμη και τις γραμματείς του. Έχει αλλάξει, επίσης, και ο γενικός και οικονομικός διευθυντής του κόμματος, Κ.Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος παρέδωσε τη θέση του στον Κ. Σιψή.

    [03] ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης των καθαριστριών

    Δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιουνίου 2014, όποτε θα εκδικασθεί η αίτηση αναστολής της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου.

    Ειδικότερα για το θέμα αυτό διευκρινίζεται:

    «Το Ελληνικό Δημόσιο στις 23.5.2014 κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης κατά της υπ' αριθμ. 1584/2014 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έχει διαταχθεί η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

    »Συγχρόνως, κατέθεσε και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ίδιας απόφασης, για την οποία προσδιορίστηκε δικάσιμος στις 10.6.2014. Μέχρι τότε δεν υπάρχει υποχρέωση συμμόρφωσης προς την απόφαση αυτή. Τούτο δεν διαφοροποιείται από το γεγονός της μη χορήγησης προσωρινής διαταγής στο αίτημα αναστολής εκτέλεσης, κάτι, εξ άλλου που δεν προβλέπεται ρητά από τις υπάρχουσες διατάξεις. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε συμβεί στην υπόθεση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. Επιπλέον, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν. 1715/1951,η άσκηση της αναίρεσης επιφέρει αναστολή της εκτελεστότητας της απόφασης».

    [04] ΣτΕ: Συνταγματικό το καθεστώς της αυτόματης αργίας

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ' αριθμ. 1900/2014 απόφασή της, έκρινε ότι είναι συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η ισχύουσα διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα που προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαπράττουν πειθαρχικό παράπτωμα θα τίθενται αυτομάτως σε αργία (αυτοδίκαιη θέση σε αργία).

    Ειδικότερα, το άρθρο 103 του παλαιού Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) αναμορφώθηκε με τον νόμο 4093/2012 και αυστηροποιήθηκε ο θεσμός της αυτοδίκαιης αργίας των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε «να επιτυγχάνεται η άμεση και έγκαιρη απομάκρυνση όσων διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα».

    Σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα, ο υπάλληλος τίθεται αμέσως σε αργία μόλις ασκηθεί σε βάρος του πειθαρχική δίωξη ή παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο.

    [05] Β. Σόιμπλε: Το τέλος των προγραμμάτων δεν σημαίνει και τέλος των μεταρρυθμίσεων

    «Οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής έχουν τις υψηλότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά προειδοποίησε τις χώρες που ολοκληρώνουν τα προγράμματα να μην επαναπαυτούν και να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

    «Θα ήταν καταστροφικό να πούμε ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, παρά την πρόοδο που έχουμε επιτύχει. Οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν σημαίνει το τέλος των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε συνέδριο για την Ευρώπη που διοργάνωσε η "Hertie School of Governance" στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι έδωσαν κίνητρα για να σκεφτούμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα. «Στην Ιταλία είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα-έκπληξη, στη Γερμανία τα πράγματα είναι σχετικά καλά, στη Γαλλία. . . ωχ! Όλοι μας στην Ευρώπη, όχι μόνο για τη Γαλλία, πρέπει να σκεφτούμε τι λάθη έχουμε κάνει και ένα τέταρτο των ψηφοφόρων ψήφισε όχι για ένα δεξιό κόμμα, αλλά για ένα φασιστικό, ακραίο κόμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειχνε ότι μόλις το 39% των Γάλλων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - ένα ποσοστό πιθανότατα χαμηλότερο από το ποσοστό στην Βρετανία, σχολίασε. Κατέληξε, μάλιστα, τονίζοντας ότι «χωρίς την Ιταλία, όπως και χωρίς τη Γαλλία, δεν είναι δυνατόν (να προχωρήσουμε), πρέπει να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, όχι να πούμε "εντάξει, ο κόσμος δεν θέλει" και να τα παρατήσουμε».

    [06] Φ. Ολάντ: Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη

    Η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη Γαλλία αλλά για την Ευρώπη συνολικά, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει στροφή προς την ανάπτυξη και την απασχόληση.

    Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, είναι επείγουσα η ανάγκη να προσδιοριστεί ξανά η ευρωπαϊκή οικοδόμηση με επίλυση των προβλημάτων της ανεργίας. Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία, είπε και προειδοποίησε ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προσδοκίες των πολιτών θα υπάρξουν νέα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και αλλού κατά της Ευρώπης. "Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Ολάντ, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι χωρίς τη Γαλλία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει.

    "Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίες και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον. "Οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρα μεγάλες και να μην παρεμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό, τόνισε και είπε ότι η σκυτάλη θα πρέπει να περάσει στα κυρίαρχα κράτη μέλη με περιορισμένο το ρόλο της Ευρώπης στα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία.

    [07] «Οι τέσσερις παρατηρητές του ΟΑΣΕ που αγνοούνται στην Ουκρανία κρατούνται από αυτονομιστές»

    Η ομάδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που αγνοείται από χθες Δευτέρα στην ανατολική Ουκρανία αιχμαλωτίστηκε σε ένα σημείο ελέγχου 40 λεπτά προτού ο οργανισμός χάσει την επαφή μαζί της, όπως έγινε γνωστό από μια πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

    Η πηγή δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν το σημείο αυτό βρισκόταν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ή του ουκρανικού στρατού.

    Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ τα τέσσερα διεθνή μέλη της ειδικής αποστολής παρατήρησης που αγνοούνται είναι ένας Δανός, ένας Εσθονός, ένας Τούρκος και ένας Ελβετός.

    Ο Δανός υπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης Μόουτς Γένσεν επεσήμανε από την πλευρά του ότι τα τέσσερα μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ πιστεύεται ότι κρατούνται από τους αυτονομιστές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 May 2014 - 18:30:23 UTC