Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενωτικό κείμενο πέντε βουλευτών της ΔΗΜΑΡ
  • [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι, ο Ευ. Βενιζέλος
  • [03] Πρεμιέρα πανελλαδικών εξετάσεων
  • [04] Κάλεσμα στους διαδηλωτές, το ερχόμενο Σάββατο, στην Κωνσταντινούπολη, για την επέτειο των αιματηρών διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί
  • [05] Εντ. Σνόουντεν: Εκπαιδεύτηκα ως κατάσκοπος
  • [06] Πέντε νεκροί από συντριβή αεροσκάφους στην Ουρουγουάη
  • [07] Α. Μέρκελ: Έμφαση στην ανάπτυξη
  • [08] Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας η 28η Μαΐου

  • [01] Ενωτικό κείμενο πέντε βουλευτών της ΔΗΜΑΡ

    Με κείμενό τους, ενωτικού χαρακτήρα, πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γιάννης Πανούσης, η Νίκη Φούντα, ο Γιώργος Κυρίτσης και ο Θωμάς Ψύρρας, παρεμβαίνουν στην εσωκομματική σύγκρουση που προκάλεσε το αρνητικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, δηλώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την ανανέωση της πολιτικής ζωής και δηλώνουν ότι είναι ανοιχτή σε κάθε προσπάθεια διαλόγου για να βγει η χώρα από την αστάθεια.

    [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι, ο Ευ. Βενιζέλος

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί σήμερα οαντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν νέα σκληρά μέτρα, αλλά μέτρα απάλυνσης και άρσης των αδικιών. Υπογράμμισε δε ότι αυτό είναι η πρώτη προτεραιότητα στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που διέπει την κυβέρνηση.

    Την πύλη του Προεδρικό Μεγάρου θα περάσει αύριο το μεσημέρι και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος το απόγευμα θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [03] Πρεμιέρα πανελλαδικών εξετάσεων

    Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, το οποίο περιέχει την έκθεση, καλούνται να ριχτούν στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων 105.000 μαθητές που θα διεκδικήσουν μία από τις 70.305 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

    Hώρα προσέλευσης έχει οριστεί στις 8 το πρωί, ενώ οι εξετάσεις αρχίζουν μισή ώρα αργότερα. Οι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο εξεταζόμενου, μπλε στιλό και γομολάστιχα, αλλά όχι μπλάνκο. Επιτρέπεται, επίσης, ένα μπουκάλι νερό. Αντίθετα θα πρέπει να αφήσουν στο σπίτι τους το κινητό τους τηλέφωνο.

    Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα αρχίσουν στις 21 Ιουνίου, ενώ οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΤΕΦΑΑ θα πραγματοποιηθούν, από τις 23 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου.

    Στα μέσα Ιουνίου, εξάλλου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία τους όπου υπέβαλαν την αίτηση - δήλωση του Φεβρουαρίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας, τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

    Σημειώνεται ότι, για πρώτη φορά φέτος στις προαγωγικές εξετάσεις της Α' Λυκείου, το 50% των ερωτήσεων θα αντληθεί από τη νεοσύστατη Τράπεζα Θεμάτων.

    [04] Κάλεσμα στους διαδηλωτές, το ερχόμενο Σάββατο, στην Κωνσταντινούπολη, για την επέτειο των αιματηρών διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί

    Πολιτικοί ακτιβιστές στην Τουρκία κάλεσαν σε μια διαδήλωση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης το ερχόμενο Σάββατο για την επέτειο ενός χρόνου από τις διαδηλώσεις που είχαν αρχίσει εκεί κι εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Οι διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί και ακολούθως σε όλη την Τουρκία διήρκησαν εβδομάδες και κατά τη διάρκειά τους 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Την περασμένη εβδομάδα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις στην περιοχή Οκμεϊντάνι της Κωνσταντινούπολής.

    Τις διαδηλώσεις της περασμένης χρονιάς είχε πυροδοτήσει η ανακοίνωση της κυβέρνησης για ένα σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί, στα όρια της πλατείας Ταξίμ, και της ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου εκεί.

    [05] Εντ. Σνόουντεν: Εκπαιδεύτηκα ως κατάσκοπος

    Ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ ο οποίος προκάλεσε σάλο διεθνώς όταν αποκάλυψε το εύρος των παρακολουθήσεων των τηλεπικοινωνιών στις οποίες προβαίνει η υπηρεσία αυτή, δήλωσε σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι "εκπαιδεύτηκε για κατάσκοπος" κι ότι έχει εργαστεί ως μυστικός πράκτορας σε χώρες του εξωτερικού για λογαριασμό αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών.

    Σε αποσπάσματα της συνέντευξής του που παραχώρησε από τη Μόσχα στην εκπομπή "NBC Nightly News" και προβλήθηκαν χθες Τρίτη, ο Σνόουντεν απέρριψε τα σχόλια επικριτών του ότι ήταν αναλυτής κατωτέρου επιπέδου. "Δεν είναι κρυφό ότι οι ΗΠΑ τείνουν να συλλέγουν περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες σήμερα από τους υπολογιστές απ΄ό,τι από τους ανθρώπους", είπε ο Σνόουντεν στον παρουσιαστή της εκπομπής Μπράιαν Ουίλιαμς. "Εκπαιδεύτηκα ως κατάσκοπος κατά κάποιο τρόπο με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, δηλαδή με την έννοια ότι εργαζόμουν ως μυστικός πράκτορας και ζούσα σε χώρες του εξωτερικού, προσποιούμενος ότι κάνω μία δουλειά που δεν έκανα και χρησιμοποιώντας ένα όνομα που δεν ήταν το πραγματικό μου", είπε ο Σνόουντεν.

    [06] Πέντε νεκροί από συντριβή αεροσκάφους στην Ουρουγουάη

    Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα ιδιωτικό αεροπλάνο συνετρίβη στο ποταμό Ρίβερ Πλέιτ της Ουρουγουάης, χθες.

    Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, όταν το αεροπλάνο, ένα Beech Super King Air B200, απογειώθηκε από το Σαν Φερνάντο της Αργεντινής, 30 χιλιόμετρα βόρεια της Μπουένος Άιρες.

    Το αεροπλάνο συνετρίβη στα αβαθή του ποταμού περίπου 10 χιλιόμετρα πριν φτάσει στον προορισμό του στην πόλη Καρμέλο.

    Το ιδιωτικό αεροπλάνο ανήκει σε ένα επιχειρηματία από το Μπουένος Άιρες, που δεν ήταν επί του σκάφους κατά τη στιγμή της συντριβής. Όπως έγινε γνωστό στο αεροσκάφος επέβαιναν και άλλοι άνθρωποι οι οποίοι διασώθηκαν εκ των οποίων δυο είναι σε σοβαρή κατάσταση και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα σε νοσοκομείο.

    Η αιτία της συντριβής του αεροσκάφους είναι άγνωστη.

    [07] Α. Μέρκελ: Έμφαση στην ανάπτυξη

    Την ανάγκη η ΕΕ να δώσει μεγαλύτερη έμφαση την επόμενη πενταετία στην ανάπτυξη, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και στην απασχόληση επεσήμανε, από τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα Καγκελάριος, 'Αγγελα Μέρκελ, λίγο μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτίμησαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε πολλές χώρες θέλει να στείλει μήνυμα στους πολίτες ότι η Ευρώπη αλλάζει.

    Σχετικά με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η 'Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον στηρίζει, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει παράλληλα να ληφθεί υπόψη το γενικότερο πλαίσιο να μην παραβλεφθούν μεμονωμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Όπως τόνισε η Συνθήκη προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και την ειδική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε, τέλος, ότι εκτός από το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζ. Μπαρόζο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει και στο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί την επόμενη πενταετία. Δεσμεύθηκε ότι η ίδια θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την τόνωση της ανάπτυξης, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για το πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί.

    [08] Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας η 28η Μαΐου

    Καλύτερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) θα προσφέρουν τα νέα φάρμακα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια. Τα φάρμακα αυτά εντάσσονται στην κατηγορία των μονοκλωνικών αντισωμάτων, θα δρουν στοχευμένα στους μηχανισμούς που προκαλούν τη νόσο και θα έχουν λιγότερες παρενέργειες.

    Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ Αναστάσιος Ωρολογάς, με αφορμή την 28 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ. Σήμερα 2,5 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται στις 12.000.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ, η Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας διοργανώνει μια σειρά από ενέργειες, με κορυφαία τη διοργάνωση του MS Festival 2014, που θα φιλοξενηθεί την 1η Ιουνίου (10.30-16.30), για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενέργειες ψυχαγωγικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με απώτερο στόχο την καλλιέργεια του ενδιαφέροντος γύρω από έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, να μάθουν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής, να γνωρίσουν καλύτερα τον κύκλο των συνεργατών και υποστηρικτών της Ελληνικής Εταιρίας για τη ΣΚΠ και να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία επαφής με τη φύση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 May 2014 - 6:30:28 UTC