Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αργ. Ντινόπουλος: Η πόρτα και τα τηλέφωνα του υπουργείου είναι πάντα διαθέσιμα, ασχέτως πολιτικής παράταξης
  • [02] ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αντ. Σαμαράς συνεχίζει να υπόσχεται τη «Γη της Μνημονιακής Επαγγελίας»
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Προτεραιότητά μας, η αποκατάσταση αδικιών και η προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων
  • [04] Γκ. Χαρδούβελης: Θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική στο υπουργείο Οικονομικών
  • [05] ΥΠΟΙΚ: Δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας
  • [06] ΔΝΤ: Σταθεροποίηση και σταδιακή επανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας

  • [01] Αργ. Ντινόπουλος: Η πόρτα και τα τηλέφωνα του υπουργείου είναι πάντα διαθέσιμα, ασχέτως πολιτικής παράταξης

    «Δεν προχώρησαν όλα όπως θα θέλαμε. Είναι γνωστά και τα γεγονότα και τα αίτιά τους» σημείωσε ο απελθών υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του υπουργείου στον Αργύρη Ντινόπουλο.

    Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος επισήμανε την μακρά, επαγγελματική σχέση και φιλία που τον συνδέει τον κ. Μιχελάκη ως δημοσιογράφοι. Όπως είπε, η σχέση αυτή «σφυρηλατήθηκε στον ιδιωτικό τομέα, όπου είναι γνωστό πόσο αμείλικτος είναι ο ανταγωνισμός και δεν συγχωρεί λάθη».

    «Θα σπρώξουμε το κάρο από τη λάσπη για να βγάλουμε από το αδιέξοδο την πατρίδα για μια καλύτερη κοινωνία» είπε και πρόσθεσε ότι γνωρίζει την αγωνία των αυτοδιοικητικών και πως τα προβλήματα είναι πιο οξυμένα. Έστειλε το μήνυμα ότι η πόρτα και τα τηλέφωνα είναι πάντα διαθέσιμα, ασχέτως πολιτικής παράταξης και πρόσθεσε ότι «με τη βοήθεια του προσωπικού του υπουργείου και τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε».

    [02] ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αντ. Σαμαράς συνεχίζει να υπόσχεται τη «Γη της Μνημονιακής Επαγγελίας»

    Για συνειδητή εξαπάτηση του ελληνικού λαού και για υπεράσπιση των συμφερόντων των δανειστών, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό, σχολιάζοντας την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

    Ο Αντ. Σαμαράς «συνεχίζει να υπόσχεται τη «Γη της Μνημονιακής Επαγγελίας», να εξαπατά συνειδητά τον ελληνικό λαό και να υπερασπίζεται ανενδοίαστα τα συμφέροντα των δανειστών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνεται ότι η «νέα μέρα που ξημερώνει για τη χώρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει την ίδια μνημονιακή συνταγή, με τα ίδια φθαρμένα και καταστροφικά υλικά».

    Τίποτα απολύτως, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιβεβαιώνει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για βιωσιμότητα του χρέους και έξοδο από την κρίση, οι οποίες μάλιστα λαμβάνουν χώρα την ίδια ώρα που δημοσιεύεται και η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία προαναγγέλλει νέα μνημονιακά μέτρα, ύψους 7,7 δισ. για την επόμενη τετραετία, διαψεύδοντας κάθε κυβερνητικό ισχυρισμό περί τέλους των μνημονίων.-

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Προτεραιότητά μας, η αποκατάσταση αδικιών και η προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων

    «Ο ελληνικός λαός επέλεξε σταθερότητα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και προσέθεσε:

    «Βασιζόμαστε σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Δείξαμε ότι αποκλείονται νέα μέτρα λιτότητας. Το πρωτογενές πλεόνασμα μετατρέπεται σε κοινωνικό μέρισμα και σε αναπτυξιακό εφαλτήριο. Στόχος είναι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Το χρέος αυτό έχει κουρευτεί κατά 180 δισ. ευρώ, περίπου 80% του ΑΕΠ. Ό,τι θα γίνει θα είναι με παραμετρικές αλλαγές, που σημαίνουν μείωση δίχως να ανοίγουμε μέτωπα με αλλά κοινοβούλια. Πρέπει και οι εταίροι μας να καταλάβουν ότι αλλάξαμε φάση. Το θέαμα μίας διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα δυσκολεύει τις προσπάθειες. Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και όσοι περιμένουν ένα νέο μνημόνιο θα απογοητευθούν. Προτεραιότητά μας είναι τώρα η αποκατάσταση αδικιών και η προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης να συμβάλλει στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και συναίνεση στα βασικά».

    [04] Γκ. Χαρδούβελης: Θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική στο υπουργείο Οικονομικών

    «Χωρίς αλλαγή στη φιλοσοφία» θα συνεχιστεί η πολιτική στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής από τον απελθόντα υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα.

    Ο νέος υπουργός, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, επισήμανε ότι «πρέπει να προσέξουμε τα προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», αλλά «στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δούμε και τα νούμερα και ότι οι προϋπολογισμοί πρέπει να ισοσκελίζονται».

    Ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι «η οικονομία σταθεροποιείται πια. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια. Οδεύουμε σε έναν ενάρετο κύκλο και τους επόμενους μήνες θα δούμε την ανάπτυξη να έρχεται επιτέλους». Πρόσθεσε δε, ότι «το εισόδημα του πολίτη πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται. Φέτος για πρώτη φορά».

    Σχετικά με την προσωπική του φιλοσοφία, ο νέος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Η Αριστερά να καταλάβει ότι για αυτά που λέει πρέπει να υπάρχει προϋπολογισμός και η Δεξιά να ξεφύγει από τον ατομικισμό, να κοιτάξει το σύνολο και την οικογένεια». Όσον αφορά στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι «πρέπει να κάνουμε και αυτά που θέλουμε εμείς και όχι μόνον αυτό που θέλει η τρόικα».

    Από την πλευρά του, ο απελθών υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε «σίγουρος ότι ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος για την προσφορά του, θα φυλάξει τις Θερμοπύλες, δηλαδή τα επιτεύγματα που είχαμε μέχρι τώρα», προσθέτοντας ότι οι αγορές αντιδρούν θετικά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για μέτρα που ελήφθησαν με σημαντικό πολιτικό κόστος, προσθέτοντας, πάντως, ότι εάν η χώρα είχε πάρει έγκαιρα τα μέτρα, «η επιβίωσή μας δεν θα εξαρτιόταν από μια δόση».

    [05] ΥΠΟΙΚ: Δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας

    Η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων το 2015- 2016, καθώς αναμένει ότι, όπως και το 2013, οι προβλέψεις της θα επαληθευθούν. Αυτό αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην έκθεση που δημοσιοποίησε το απόγευμα το ΔΝΤ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η ικανοποιητική πορεία του προϋπολογισμού με τη σημαντική υπέρβαση στόχων, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αύξηση της ρευστότητας έπειτα από την έξοδο του Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές, και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα μηδενίσουν την όποια δημοσιονομική απόκλιση.

    Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών επανέρχεται με έμφαση στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, η οποία, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προέχει και για αυτήν έχουν δεσμευτεί οι εταίροι, σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    [06] ΔΝΤ: Σταθεροποίηση και σταδιακή επανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας

    Τη «σταθεροποίηση και σταδιακή επανάκαμψη» της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας παράλληλα «μια σειρά από προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν».

    Η έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υιοθετήθηκε στις 30 Μαΐου από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο ενέκρινε την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

    Αρχικά, σημειώνεται ότι στις 15 Μαρτίου 2012 το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε ένα τετραετές πρόγραμμα για την Ελλάδα, 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπογραμμίζοντας τη «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία.

    Στις αναφορές για τις εξελίξεις καταγράφονται ενδεικτικά ως «καλοί οιωνοί» της προόδου που επιτεύχθηκε:

    - Το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας και το πρωτογενές πλεόνασμα

    - Η βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών

    - Η ετοιμότητα της οικονομίας για ανάκαμψη το 2014, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.

    Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε «μια σειρά από προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, για να επιτευχθεί οριστικά η σταθεροποίηση και να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης», όπως:

    - Η ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 5,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει το «δημοσιονομικό κενό» της διετίας 2015-2016.

    - Η λήψη μέτρων για το χρέος, το οποίο θα φτάσει στο 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117,2% του ΑΕΠ το 2022, σημειώνοντας τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων.

    - Η διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος, με έλεγχο των δαπανών για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα στο δημόσιο.

    - Η συνέχιση απολύσεων στο Δημόσιο, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί.

    - Η άρση περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις

    - Η δραστική παρέμβαση στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό

    - Η εξέταση περικοπών σε υψηλές συντάξεις και όχι μόνο αφού οι δαπάνες συνταξιοδότησης, όπως τονίζεται, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (17% του ΑΕΠ).

    Διαβάστε επίσης:

    ΥΠΟΙΚ: Δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας

    Το ΔΝΤ θέλει κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 June 2014 - 16:30:27 UTC