Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Τζαβάρας: Έχουν ευθύνη όσοι προώθησαν τη διάταξη για τους καταχραστές δημόσιου χρήματος
  • [02] Υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι τραυμάτισε συνδικαλιστή της ΠΟΣΠΕΡΤ
  • [03] Ελεύθεροι χωρίς όρους οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου
  • [04] ΤτΕ: Στο 1 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο πεντάμηνο
  • [05] «Η Ελλάδα ξαναβλέπει το φως» γράφει η «La Republica»
  • [06] Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 1 δισ.ευρώ την ερχόμενη Τρίτη
  • [07] Νέα άνοδος του ιταλικού δημόσιου χρέους
  • [08] Η ιρακινή κυβέρνηση κατάρτησε σχέδιο για την προστασία της Βαγδάτης
  • [09] Ξεκίνησαν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους συγγενείς των επιβατών του Μαλαισιανού Boeing
  • [10] Νέες ενδείξεις για τεράστιους «ωκεανούς» στα βάθη της Γης

  • [01] Κ. Τζαβάρας: Έχουν ευθύνη όσοι προώθησαν τη διάταξη για τους καταχραστές δημόσιου χρήματος

    Την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον όσων από άγνοια, ή δόλο, ενέχονται στην προώθηση, στη Βουλή, διάταξης, που ουσιαστικά αθώωνε όσους καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, ζητεί ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε ερώτηση για το ποιους ευεργετούσε η συγκεκριμένη διάταξη, ο κ. Τζαβάρας τονίζει: «Μιλάμε για ανώνυμες εταιρείες, για ΔΕΗ, για ΟΤΕ, για ΔΕΠΑΝΟΜ, για ΟΣΚ, για ΜΚΟ. Είναι αυτά τα νομικά πρόσωπα που ήρθαν στο φως της νομικής πραγματικότητας επί εποχής εκσυγχρονισμού, κυρίως, δηλ. επί εποχής που ήταν πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης, όταν στο όνομα της ευελιξίας ιδρύονταν σαν μανιτάρια ΝΠΙΔ, τα οποία διαχειρίζονταν χρήματα του Δημοσίου, αλλά όχι με βάση το δημόσιο λογιστικό και τη νομοθεσία που διέπει τα δημόσια νομικά πρόσωπα. Από τότε υπάρχουν πολύ σοβαρές εκκρεμότητες, υπάρχει η υπόθεση SIEMENS, η προμήθεια του ΟΤΕ από τη SIEMENS με βάση τις προγραμματικές συμβάσεις που είχαν γίνει το 1996-97 και δεν έχουν εκκαθαριστεί δικαστικά, ακόμη. Υπάρχουν περιπτώσεις με τα εξοπλιστικά, όπως είναι στα Ναυπηγεία ΑΕ, που υπάρχουν οι δωροδοκίες, μάλιστα υπάρχουν και άνθρωποι, αυτή τη στιγμή είναι προσωρινά κρατούμενοι. Για όλους αυτούς ασκεί ευεργετική επίδραση η κατάργηση της περιπτώσεως δ του άρθρου 263α του Ποινικού Κώδικα».

    Ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνει πως «πρέπει να ερευνηθεί η παραδρομή, να δούμε μήπως αυτοί, οι οποίοι έχουν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αποτρέπουν τέτοιου είδους αποτελέσματα -θα πρέπει να διερευνηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου- αν στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να εντοπιστούν και να τους αποδοθεί η ποινική ευθύνη, γιατί διά παραλείψεως εκτέλεσης του καθήκοντός τους έγιναν υπαίτιοι τού να διαπραχθεί αυτή η συγκεκριμένη κατάσταση, να εμφανιστεί στον νομικό κόσμο αυτή η κατάσταση. Όταν θα έχουμε την έρευνα, τότε έχει ο καθένας το δικαίωμα να μιλάει για ύποπτη νομοθετική διαδικασία, ή για εκ παραδρομής, που δυστυχώς και η παραδρομή στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει λιγότερες συνέπειες από ό,τι μια εκ δόλου νομοθέτηση».

    [02] Υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι τραυμάτισε συνδικαλιστή της ΠΟΣΠΕΡΤ

    Επεισόδιο μεταξύ ενός υπαλλήλου εταιρείας ιδιωτικής ασφαλείας και του συνδικαλιστή της ΠΟΣΠΕΡΤ Γαβριήλ Κασσιμάτη, εκτυλίχθηκε νωρίτερα στην Αγία Παρασκευή, όταν ο υπάλληλος έπειτα από εντολή, πήγε να κατεβάσει μία μαύρη σημαία που είχαν αναρτήσει πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, στο φανάρι έξω από το Ραδιομέγαρο, με αφορμή την επέτειο του ενός χρόνου από το κλείσιμό της. Μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, είδαν τον υπάλληλο που προσπαθούσε να κατεβάσει τη σημαία και πήγαν να ρωτήσουν τους λόγους. Στον διαπληκτισμό που ακολούθησε, ο υπάλληλος της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας τραυμάτισε με εργαλείο που κρατούσε εκείνη τη στιγμή στο χέρι του τον συνδικαλιστή της ΠΟΣΠΕΡΤ. Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η αστυνομία, που τους μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα, όπου καταθέτουν αυτή την ώρα.

    [03] Ελεύθεροι χωρίς όρους οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου

    Χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ελεύθερα τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μετά την απολογία τους στον αρεοπαγίτη ειδικό ανακριτή Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Στο ανακριτικό γραφείο, με πλήρη μυστικότητα, προσήλθαν η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης (σύζυγος της εξαδέλφης του πρώην υπουργού, Μαρίνας Παπακωνσταντίνου). Η απολογία τους διήρκεσε περίπου διόμιση ώρες και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις του ειδικού ανακριτή, ενώ κατέθεσαν και υπόμνημα. Τα συγγενικά πρόσωπα βαρύνονται με το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας για τις πράξεις του πρώην υπουργού Οικονομικών.

    [04] ΤτΕ: Στο 1 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο πεντάμηνο

    Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,057 δισ. ευρώ -μεγαλύτερου εκείνου που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους- δείχνουν τα ταμειακά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου. Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης ο προϋπολογισμός εμφανίζει σε ταμειακή βάση έλλειμμα 1,88 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 7,3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στα 18,1 δισ. ευρώ, από 17 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 1,310 δισ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 181 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, διαμορφώθηκαν σε 20,2 δισ. ευρώ, από 24,3 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2013.

    [05] «Η Ελλάδα ξαναβλέπει το φως» γράφει η «La Republica»

    «Η Ελλάδα ξαναβλέπει το φως, το ΑΕΠ σημειώνει και πάλι άνοδο» τιτλοφορεί άρθρο της η ιταλική εφημερίδα «La Republica» το οποίο είναι αφιερωμένο στην οικονομική κατάσταση της χώρας. «Μετά από σχεδόν έξι χρόνια κρίσης, με την ελληνική οικονομία να έχει χάσει το 25% της αξίας της, το ΑΕΠ ξαναρχίζει (σε περιορισμένο βαθμό) να σημειώνει άνοδο» σημειώνει η ιταλική εφημερίδα. Η «La Repuplica» προσθέτει ότι «ο ελαφρύς αυτός άνεμος αισιοδοξίας φυσάει χάρη στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία, για το 2014, προέβλεψε άνοδο του ΑΕΠ της τάξης του 0,5%». Ο Ιταλός δημοσιογράφος, Έττορε Λιβίνι, αναφέρει πως η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι «η ανάκαμψη εξαρτάται και από αβεβαιότητες που συνδέονται με την πορεία των διεθνών αγορών, όπως και από τη συνέχιση των προσπαθειών της χώρας για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων». Η εφημερίδα της Ρώμης προσθέτει ότι «παρά ταύτα, κάτω από τον Παρθενώνα, κανείς δεν αισθάνεται ακόμη ότι μπορεί να θριαμβολογήσει. Η ανεργία σταθεροποιήθηκε -αλλά στο ανησυχητικό επίπεδο του 27,8%- ενώ το δημόσιο χρέος είναι σε δυσθεώρητα επίπεδα -κοντά στο 180% του ΑΕΠ- και παρά το πρωτογενές πλεόνασμα θα χρειασθεί, πιθανότατα, ένα νέο κούρεμα για να μπορέσει να βγει, πράγματι, η χώρα από την κρίση».

    [06] Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 1 δισ.ευρώ την ερχόμενη Τρίτη

    Τη διενέργεια δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων, ύψους ενός δισ. ευρώ, ανακοίνωσε για την Τρίτη 17 Ιουνίου 2014 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

    Παράλληλα με τη δημοπρασία, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

    1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής. Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014 έως και Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014.

    2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

    [07] Νέα άνοδος του ιταλικού δημόσιου χρέους

    Και νέα άνοδο σημείωσε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, το δημόσιο χρέος της χώρας, τον περασμένο Απρίλιο άγγιξε τα 2.146,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Σε μηνιαία βάση, η αύξηση είναι της τάξης των 26,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Παράλληλα, η Τράπεζα της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014 οι εισπράξεις φόρων, σε όλη την χώρα, αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

    [08] Η ιρακινή κυβέρνηση κατάρτησε σχέδιο για την προστασία της Βαγδάτης

    Η ιρακινή κυβέρνηση κατάρτησε ένα νέο σχέδιο για την προστασία της Βαγδάτης απέναντι στην ταχεία προέλαση των τζιχαντιστών στην πρωτεύουσα έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό τους αρκετές περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.Οι τζιχαντιστές προωθούνται σήμερα σε τρεις άξονες προς τη Βαγδάτη έχοντας ενισχύσει την επιρροή τους στις περιοχές που κατέκτησαν κατά την προέλασή τους, η οποία ωθεί τις ΗΠΑ να εξετάζουν επέμβαση και τις αμερικανικές εταιρίες να καλούν το προσωπικό τους να εγκαταλείψει τη χώρα αυτή. Οι μαχητές της σουνιτικής ριζοσπαστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατευθύνονται στη πρωτεύουσα της οποίας οι δρόμοι είναι σχεδόν έρημοι και τα καταστήματα κλειστά, από την επαρχία Αλ Ανμπαρ στα δυτικά, τη Σαλαχεντίν στα βόρεια και τη Ντιγιάλα στα ανατολικά.

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ του ιρακινού στρατού και ανταρτών που προωθούνταν προς τη Μπακούμπα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιγιάλα, γειτονικής της επαρχίας της Βαγδάτης, σύμφωνα με αξιωματούχους. Οι μάχες σημειώθηκαν περιφερειακά της Μουκνταντίγια, μιας περιοχής που βρίσκεται 35 χλμ. βορειοανατολικά της Μπακούμπα, ανακοίνωσαν αξιωματικοί της αστυνομίας.

    [09] Ξεκίνησαν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους συγγενείς των επιβατών του Μαλαισιανού Boeing

    Οι οικογένειες των επιβατών του αγνοούμενου αεροσκάφους της Malaysia Airlines ξεκίνησαν να λαμβάνουν τμήμα της συνολικής αποζημίωσης ύψους περίπου 37.000 ευρώ, όπως αναφέρει σήμερα το BBC. Μέχρι στιγμής έξι οικογένειες από τη Μαλαισία και μία από την Κίνα έχουν λάβει αποζημιώσεις και οι ασφαλιστικές εταιρείες εξετάζουν τις οικονομικές διεκδικήσεις 40 ακόμη κινεζικών οικογενειών. Οι συγγενείς και των 239 αγνοούμενων επιβατών μπορούν να διεκδικήσουν πλήρη αποζημίωση ύψους σχεδόν 129.000 ευρώ.

    Η πτήση MH370 εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου ενώ κατευθυνόταν από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο κι έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη της. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας Χάμζα Ζαϊνουντίν τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κηρύξει ακόμη χαμένο το αεροπλάνο.

    [10] Νέες ενδείξεις για τεράστιους «ωκεανούς» στα βάθη της Γης

    Υπάρχει πάρα πολύ νερό βαθιά κάτω από τα πόδια μας, αν και όχι στις γνώριμες μορφές του (υγρό νερό, πάγος, υδρατμοί), αλλά το θέμα είναι πώς το φτάνει κανείς. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στα βάθη της Γης, στο στρώμα του μανδύα που βρίσκεται ανάμεσα στον φλοιό και στον πυρήνα, υπάρχουν τεράστια αποθέματα νερού, πιθανώς τριπλάσια από τον συνολικό όγκο νερού που διαθέτουν όλοι μαζί οι ωκεανοί στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Αυτό το «ρεζερβουάρ» του νερού, που φαίνεται διαχρονικά σταθερό, βρίσκεται σε βάθος έως 700 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια, στην ενδιάμεση ζώνη ανάμεσα στον ανώτερο και στον κατώτερο μανδύα.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το νερό βρίσκεται «κλειδωμένο» (μοριακά παγιδευμένο) μέσα σε γαλαζωπά πετρώματα, τους ρινγκουδίτες. Πρόκειται για ένα σχετικά σπάνιο πέτρωμα με κρυσταλλική δομή, που σχηματίζεται από ολιβίνη κάτω από πολύ υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες. Η ύπαρξη τόσο μεγάλων ποσοτήτων υπόγειου νερού, ρίχνει πιθανώς νέο φως στον αέναο υδρολογικό κύκλο της Γης, στην προέλευση των θαλασσών και στο γιατί οι ωκεανοί έχουν λίγο-πολύ διατηρήσει το μέγεθός τους εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Μερικοί γεωλόγοι πιστεύουν ότι το νερό έφτασε στη Γη εξ ουρανού, από παγωμένους κομήτες που έπεσαν στον πλανήτη μας. Όμως η νέα ανακάλυψη ενισχύει μια εναλλακτική πιθανότητα, να «αναδύθηκαν» σταδιακά οι ωκεανοί από τα έγκατα της πρώιμης Γης, χάρη και στη συνεχή ανακύκλωση των τεκτονικών πλακών. «Οι ενδείξεις είναι καλές ότι το νερό της Γης προήλθε από το εσωτερικό της», δήλωσε ο Τζέικομπσεν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 June 2014 - 12:30:22 UTC