Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των Καρ. Παπούλια και Ιλ. Αλίεφ
  • [02] Υποχρεωτική η υποβολή μηνύσεων από το ΙΚΑ, στις περιπτώσεις που εισπράττονται παράνομα συντάξεις
  • [03] Ελεύθερος με όρους ο Θ. Λιακουνάκος για την υπόθεση των εξοπλιστικών
  • [04] Στο 1,20 από 1,40 ευρώ μειώνεται το εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς
  • [05] Θανάσιμος τραυματισμός Πολωνού τουρίστα στο Φαράγγι της Καλυψούς, στην Καρίτσα
  • [06] Στα 36,8 εκατ. ευρώ τα έσοδα του προϋπολογισμού από αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς
  • [07] Στα 100 εκατ. ευρώ η καθαρή δημοσιονομική εξοικονόμηση από τη διαθεσιμότητα
  • [08] Eurostat: Αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα
  • [09] Σε νοσοκομείο της Λωζάννης μεταφέρθηκε ο Μ. Σουμάχερ

  • [01] Διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των Καρ. Παπούλια και Ιλ. Αλίεφ

    «Η συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα εμβαθύνεται, ιδιαίτερα μετά την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, αλλά και την πλειοψηφική συμμετοχή της αζερικής εταιρίας SOCAR στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΣΦΑ».

    Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ, μετά την ολοκλήρωση τόσο της κατ' ιδίαν όσο και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Αλίεφ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του κ. Παπούλια, ο οποίος τον υποδέχθηκε με επισημότητα στην Ηρώδου του Αττικού, όπου άγημα της προεδρικής φρουράς απέδωσε τιμές.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε στις δηλώσεις του ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, το ίδιο και στον πολιτιστικό τομέα, σημειώνοντας τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο του Μπακού. Ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον Αζέρο ομόλογό του για τα ελληνικά εθνικά θέματα και ειδικότερα, για τις συνομιλίες στο Κυπριακό που είναι, όπως είπε, σε κρίσιμη φάση, με την επιδίωξη να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα θέτει τέρμα στη τουρκική κατοχή.

    Εξάλλου, ο κ. Αλίεφ ανέφερε ότι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα.

    Ενώπιον των κ. Παπούλια και Αλίεφ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε με τον Αζέρο ομόλογό του τρεις συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες. Για τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα, για ζητήματα νεολαίας και Μνημόνιο για ζητήματα ΕΕ και Αζερμπαϊτζάν.

    Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    [02] Υποχρεωτική η υποβολή μηνύσεων από το ΙΚΑ, στις περιπτώσεις που εισπράττονται παράνομα συντάξεις

    Οι διευθυντές των υπηρεσιών του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ- ΕΤΑΜ) δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι εάν θα κινήσουν ή όχι διαδικασίες ποινικών διώξεων στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν ότι ποσά συντάξεων που είχαν κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς συνταξιούχων εισπράχθηκαν μετά τον θάνατο των δικαιούχων, σύμφωνα με επείγον έγγραφο που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Ιδρύματος.

    Αντίθετα, οι αρμόδιοι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν μηνυτήριες αναφορές σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού της οικονομικής ζημίας που υπέστη το ΙΚΑ. «Τα αδικήματα που διαπράττονται κατά του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ φέρουν, κατ' αρχήν, τον χαρακτήρα αυτεπαγγέλτως διωκόμενου ποινικού αδικήματος» αναφέρεται στο έγγραφο και κατά συνέπεια, εάν οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν ενεργήσουν εγκαίρως και σύμφωνα με τον νόμο, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να διωχθούν οι ίδιοι για παράβαση καθήκοντος.

    [03] Ελεύθερος με όρους ο Θ. Λιακουνάκος για την υπόθεση των εξοπλιστικών

    Ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 300.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε, μετά την απολογία του στον ειδικό ανακριτή για θέματα διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη, ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε απιστία στην υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος».

    Η δικογραφία αφορά στην προμήθεια για τον στρατό παρεμβολέων και 11 κέντρων ακροάσεων, από την εταιρεία SONAΚ, συμφερόντων του κατηγορουμένου, έργο που φέρεται να μην ολοκληρώθηκε ποτέ, αν και είχε καταβληθεί προκαταβολή 35 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο. Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση αφορούν τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, της άμεσης συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή.

    [04] Στο 1,20 από 1,40 ευρώ μειώνεται το εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς

    Αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των αστικών συγκοινωνιών, από 1η Σεπτεμβρίου, με σημαντική μείωση στην κάρτα των απεριόριστων διαδρομών για όλα τα μέσα, από 45 ευρώ σε 30 ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Επίσης η τιμή του εισιτηρίου από 1,40 ευρώ που είναι σήμερα διαμορφώνεται στο 1,20 με παράλληλη μείωση της χρονικής διάρκειας του εισιτηρίου, από 1,5 ώρα που ισχύει σήμερα σε 70 λεπτά.

    Την ίδια στιγμή σημαντική θα είναι η αύξηση του κόστους για όσους χρησιμοποιούν μόνο λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς η κάρτα για τα μέσα αυτά, κόστους 20 ευρώ που είναι σήμερα, καταργείται και οι χρήστες αυτοί θα πρέπει να προμηθεύονται την κάρτα των 30 ευρώ. Το μηνιαίο κόστος της κάρτας για όσους δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο (φοιτητές, πολύτεκνοι ) θα είναι στα 15 ευρώ.

    «Πριν ένα χρόνο ήταν μνημονιακή υποχρέωση η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, ωστόσο σήμερα πήραμε την απόφαση να αλλάξουμε τις αστικές συγκοινωνίες και να αλλάξουμε την τιμολογιακή πολιτική», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών. Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα ανάκλησης της απόφασης. «Δεν είναι απλά μία μείωση, αλλά γίνεται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση. Είναι μια παρέμβαση που δείχνει τον δρόμο. Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημόσια διοίκηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι αρχές Σεπτέμβρη τοποθετούνται τουρνικέ (περιστρεφόμενες μπάρες μεταξύ πόρτας και οδηγού) στα λεωφορεία στα οποία η είσοδος θα γίνεται από την είσοδο του οδηγού. Ακόμη, εξήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων, έτσι ώστε με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου -σε δυο χρόνια- θα μειωθεί η λαθρεπιβίβαση.

    Εξάλλου, ο ΟΑΣΑ θα λανσάρει κινητή εφαρμογή, η οποία θα επιτρέψει στους επιβάτες να αγοράζουν εισιτήρια από το κινητό τους τηλέφωνο, ενώ θα ξεκινήσει και τη διάθεση προϊόντων κομίστρου από πέντε χιλιάδες σημεία λιανικών πωλήσεων, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα.

    [05] Θανάσιμος τραυματισμός Πολωνού τουρίστα στο Φαράγγι της Καλυψούς, στην Καρίτσα

    Τραυματίστηκε θανάσιμα 55χρονος Πολωνός τουρίστας στο Φαράγγι της Καλυψούς στην περιοχή της Καρίτσας.

    Ο άτυχος άνδρας, μαζί με άλλους επτά συμπατριώτες του -που σύμφωνα με πληροφορίες παραθέριζαν τις τελευταίες ημέρες στα παράλια των δήμων Άγιας/Τεμπών- ξεκίνησε χθες για πεζοπορία στην ευρύτερη περιοχή της Καρίτσας. Κάποια στιγμή, έφθασαν καιφαράγγι της Καλυψούς και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος αποφάσισε να επιχειρήσει αναρρίχηση δίπλα στον καταρράκτη, χωρίς να διαθέτει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό. Σκαρφάλωσε , στα γλιστερά βράχια, δίπλα στον καταρράκτη, σε ύψος περίπου 20 μέτρων, αλλά φαίνεται πως έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο κενό. Κατά την πτώση και πριν καταλήξει στην λίμνη που σχηματίζει ο καταρράκτης, χτύπησε σε βράχο και τραυματίστηκε θανάσιμα.

    Ειδοποιήθηκαν οι Αρχές και μέσα σε λίγη ώρα βρισκόταν ήδη επί τόπου ομάδα της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, δύτες της οποίας ανέσυραν τον άτυχο Πολωνό από βάθος πέντε μέτρων.

    [06] Στα 36,8 εκατ. ευρώ τα έσοδα του προϋπολογισμού από αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς

    Στα 36,8 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού από αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

    [07] Στα 100 εκατ. ευρώ η καθαρή δημοσιονομική εξοικονόμηση από τη διαθεσιμότητα

    Στα 100 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η καθαρή δημοσιονομική εξοικονόμηση για την περίοδο 2013- 2018 με τις παρεμβάσεις που αφορούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, στις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το δημόσιο αλλά και τις προσλήψεις που θα γίνουν.

    Έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής αναφέρει ότι για την περίοδο 2013-2018 θα υπάρξει καθαρή δημοσιονομική εξοικονόμηση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι το 2014 θα υπάρξει εξοικονόμηση ύψους 164 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει μόνο ένα μέρος του κόστους των νέων προσλήψεων οι οποίες, βάσει του προγραμματισμού προσλήψεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θα ανέλθουν σε περίπου 8.000 το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και 7.000 εντός του 2015. Ως εκ τούτου το κόστος που θα προέλθει από τις νέες προσλήψεις θα επιβαρύνει τα έτη 2015 και 2016. Το συγκεκριμένο έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

    [08] Eurostat: Αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα

    Aύξηση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, δηλαδή των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ, καταγράφεται το 2012 σε σχέση με το 2011 τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, που δόθηκαν σήμερα στηδημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Αναλυτικότερα, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν στην Ελλάδα από 32,4% του ΑΕΠ το 2011 σε 33,7% το 2012, ενώ στην ΕΕ διαπιστώθηκε επίσης αύξηση από 38,8% σε 39,4% και στην ευρωζώνη από 39,5% σε 40,4%.

    Παράλληλα, η Eurostat αναφέρει ότι στην Ελλάδα τα έσοδα από τον εταιρικό φόρο μειώθηκαν από 25% το 2011 σε 21,8% το 2012, ενώ στην ΕΕ αυξήθηκαν από 20,4% σε 20,8% και στην ευρωζώνη από 19,8% σε 20,2%. Εξάλλου, τα έσοδα από τον φόρο επί της εργασίας αυξήθηκαν στην Ελλάδα από 36,5% το 2011 σε 41,9% το 2012, στην ΕΕ από 50,9% σε 51% και στην ευρωζώνη παρέμειναν σταθερά στο 53,3%. Τα έσοδα από τον φόρο επί της κατανάλωσης μειώθηκαν στην Ελλάδα από 38,6% το 2011 σε 36,3% το 2012, στην ΕΕ από 28,9% σε 28,5% και στην ευρωζώνη από 27,3% σε 26,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, στην Ελλάδα ο φόρος επί της εργασίας αυξήθηκε από 30,9% το 2011 σε 38% το 2012, στην ΕΕ αυξήθηκε από 35,8% σε 36,1% και στην ευρωζώνη από 37,7% σε 38,5%. Τέλος, ο φόρος επί της κατανάλωσηςμειώθηκε από 16,3% σε 16,2% στη χώρα μας την ίδια περίοδο ενώ στην ΕΕ παρέμεινε αμετάβλητος στο 19,9%και στην ευρωζώνη επίσης αμετάβλητος στο 19,3%.

    [09] Σε νοσοκομείο της Λωζάννης μεταφέρθηκε ο Μ. Σουμάχερ

    Ο Γερμανός πρώην πρωταθλητής της Formula 1Μίχαελ Σουμάχερ, ο οποίος βγήκε από το κώμα, μεταφέρθηκε σήμερα το πρωί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο του Βο (CHUV) που βρίσκεται στη Λωζάννη, ανακοινώθηκε από το ελβετικό νοσοκομείο.

    «Η οικογένειά του είναι μαζί του, σε ένα χώρο που έχει διευθετηθεί ειδικά για να διαφυλαχθεί η ιδιωτικότητά του και να διασφαλισθεί ότι λαμβάνει την καλύτερη δυνατή φροντίδα» διευκρίνισε η εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

    Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί από την οικογένεια, ο πρώην πρωταθλητής «δεν βρίσκεται πλέον σε κώμα» και αναχώρησε από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ στη Γαλλία. Ο Σουμάχερ νοσηλευόταν στην Γκρενόμπλ μετά το ατύχημά του στο σκι που συνέβη στις 29 Δεκεμβρίου 2013 στο Μεριμπέλ. Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εκπρόσωπο της οικογένειας Ζαμπίνε Κεμ δεν υπάρχει καμιά λεπτομέρεια για την κατάσταση της υγείας του Σουμάχερ. Η οικογένεια και το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ δεν πρόκειται να δώσουν συνέντευξη Τύπου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 June 2014 - 12:30:25 UTC