Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Εισαγγελία Πειραιά έξι από το πλήρωμα του πλοίου που έφερε την ηρωίνη
  • [02] Επιβάτης κατελήφθη από αμόκ, σε πτήση Θεσσαλονίκης - Πάφου
  • [03] Σόιμπλε: Η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να γίνει
  • [04] Τουλάχιστον πέντε νεκροί από νέα επίθεση σε παράκτιο χωριό της Κένυας
  • [05] Κινέζος φοιτητής αυτοκτόνησε επειδή έχασε στο στοίχημα για το Μουντιάλ
  • [06] Στο ιρακινό Κουρδιστάν ο Τζον Κέρι
  • [07] Ημερίδα για τον Θανάση Βαλτινό από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου
  • [08] Λογισμικό «διαβάζει» φωτογραφίες και εντοπίζει γενετικά προβλήματα

  • [01] Στην Εισαγγελία Πειραιά έξι από το πλήρωμα του πλοίου που έφερε την ηρωίνη

    Στα δικαστήρια Πειραιά οδηγήθηκαν σήμερα έξι από τα 14 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση εντοπισμού σε αποθήκη στο Κορωπί, της δεύτερης μεγάλης ποσότητας ηρωίνης, βάρους 986 κιλών και 600 γραμμαρίων, που συνδέεται με τον εντοπισμό ίδιας ναρκωτικής ουσίας, βάρους ενός τόνου, 133 κιλών και 420 γραμμαρίων (1.133,420 κιλά) που είχε εντοπιστεί και κατασχεθεί, στις 12 Ιουνίου, σε άλλη αποθήκη στην ίδια περιοχή και σε έπαυλη στη Φιλοθέη. Οι έξι που θα απολογηθούν σε ανακριτή και εισαγγελέα είναι Ινδοί υπήκοοι, μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου «NOOR ONE» που μετέφερε την ηρωίνη στην Ελλάδα. Οι απολογίες τους ξεκίνησαν μετά τις 11:00 καθώς έπρεπε να ορισθούν συνήγοροι και μεταφραστής.

    Αύριο θα απολογηθούν ο 32χρονος Έλληνας μαζί με τον 47χρονο Ιρανό υπήκοο που φέρεται να έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην υπόθεση και την Πέμπτη η 53χρονη Ελληνίδα, που φέρεται ως η εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Εναντίον όλων των συλληφθέντων, έχουν απαγγελθεί οι κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Επίσης έχει σχηματισθεί ξεχωριστή δικογραφία για λαθρεμπορία καυσίμων για κάποιους από τους συλληφθέντες καθώς στο πλοίο βρέθηκαν 18 τόνοι καυσίμου χωρίς παραστατικά.

    Αναφορικά με τον εντοπισμό της πρώτης ποσότητας ηρωίνης, άνω του ενός τόνου, έχουν ήδη προφυλακισθεί εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε Τούρκοι υπήκοοι, ένας Αλβανός και τρεις Έλληνες, εκ των οποίων ένας 40χρονος εφοπλιστής.

    [02] Επιβάτης κατελήφθη από αμόκ, σε πτήση Θεσσαλονίκης - Πάφου

    Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε αργά χθες βράδυ σε πτήση της αεροπορικής εταιρείας Ryanair από Θεσσαλονίκη προς Πάφο, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να προσγειωθεί στην Αθήνα.

    Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, επιιβάτης της συγκεκριμένης κατελήφθη από αμόκ περίπου είκοσι λεπτά μετά την απογείωση. Κατευθύνθηκε προς την είσοδο του πιλοτήριου, χτυπούσε την πόρτα δυνατά και φώναζε στους πιλότους να ανοίξουν, διότι, όπως έλεγε, «είναι ο μηχανικός του αεροπλάνου».

    Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι με παρέμβαση μελών του πληρώματος και επιβατών ο επιβάτης ακινητοποιήθηκε. Οι κυβερνήτες του αεροσκάφους αποφάσισαν να αλλάξουν πορεία και να κατευθυνθούν προς το Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου τελικά προσγείωσαν το αεροσκάφος. Οι επιβάτες της πτήσης διανυκτέρευσαν στην Αθήνα και σήμερα αναμένεται να ταξιδέψουν για την Κύπρο.

    [03] Σόιμπλε: Η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να γίνει

    Η άμβλυνση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας του συμφώνου σταθερότητας και η δημιουργία νέων χρεών θα είναι για τις ευρωπαϊκές χώρες «το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να γίνει», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Inforadio. «Τηρείστε τους κανόνες που έχουμε αποφασίσει μαζί, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, ορισμένοι από τους οποίους, με επικεφαλής τη Γαλλία και την Ιταλία, επιδιώκουν την χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας για να δοθεί περιθώριο για την ενίσχυση των επενδύσεων και τη στήριξη της ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία προσβλέπει σε εξισορροπημένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό το επόμενο έτος, για πρώτη φορά εδώ και 45 χρόνια, δείχνει ότι ο συνδυασμός δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής ανάπτυξης «έχει αποτέλεσμα, ότι είναι εφικτός». Η συζήτηση για τις κατευθύνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής των ευρωπαϊκών χωρών έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον διορισμό νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [04] Τουλάχιστον πέντε νεκροί από νέα επίθεση σε παράκτιο χωριό της Κένυας

    Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι πραγματοποίησαν επίθεση τη νύχτα σε παράκτιο χωριό της Κένυας, κοντά στην πόλη Μπεκετόνι όπου περί τους 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα μέσα Ιουνίου σε παρόμοιες επιδρομές, ανακοίνωσε σήμερα τοπική αστυνομική πηγή. Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη «πραγματοποιήθηκε επίθεση, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν» σε ένα μικρό χωριό κοντά στην περιοχή Ουίτου, που βρίσκεται κοντά στην τουριστική περιοχή Λαμού, ανακοίνωσε αστυνομικός που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Ο Στίβεν Ικουα, τοπικός κυβερνήτης, επιβεβαίωσε την επίθεση. «Γνωρίζω ότι μια άγνωστη συμμορία επιτέθηκε στο χωριό Τάα στην περιοχή Ουίτου χθες βράδυ και σκότωσε πέντε ανθρώπους».

    Η ένοπλη οργάνωση των ισλαμιστών σομαλών Σεμπάμπ, που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο χωριό Μπεκετόνι της επαρχίας Λαμού την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για τη στρατιωτική επέμβαση της Κένυας στη Σομαλία.

    [05] Κινέζος φοιτητής αυτοκτόνησε επειδή έχασε στο στοίχημα για το Μουντιάλ

    Με την ζωή του πλήρωσε ένας Κινέζος δευτεροετής φοιτητής, το πάθος του για τον τζόγο και τον στοιχηματισμό στους αγώνες του Μουντιάλ, καθώς όπως αναφέρει ο Τύπος στο Πεκίνο, ο νεαρός αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον 7ο όροφο της φοιτητικής εστίας όπου ζούσε, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το χρέος του, προφανώς σε παράνομους μπουκμέϊκερς.

    «Τον άκουσα να φωνάζει στο τηλέφωνο: Μην με πιέζετε, δώστε μου δύο ημέρες για να σας ξεπληρώσω. Μιλούσε μαζί τους περίπου δέκα λεπτά», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας και πρόσθεσε: «Στην συνέχεια τον είδα να σκαρφαλώνει και μετά εξαφανίσθηκε». Οπως έγινε γνωστό, ο άτυχος νέος, διακομίσθηκε άμεσα σε νοσοκομείο της πόλης Πανιού, αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στην ζωή. Την είδηση έδωσε στην δημοσιότητα η εφημερίδα «Xinxi Shibao», στην οποία αναφέρεται πως ο αυτόχειρας ονομαζόταν Λιν και πως το χρέος του ήταν περίπου 2.400 ευρώ.

    [06] Στο ιρακινό Κουρδιστάν ο Τζον Κέρι

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι πραγματοποιεί μη προγραμματισμένη επίσκεψη στο ιρακινό Κουρδιστάν για να πείσει την κουρδική ηγεσία να μην αποσυρθεί από την πολιτική διαδικασία στη Βαγδάτη, μετά την ανάληψη του ελέγχου της πόλης Κιρκούκ από τους πεσμεργκά.

    «Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών είναι πολύ σημαντική, τόσο διότι θα έχει διαβουλεύσεις με την κουρδική ηγεσία, όσο και διότι θα την ενθαρρύνει να έχει πολύ ενεργητικό ρόλο στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, διαδικασία που περιλαμβάνει την επιλογή ενός προέδρου που θα εκπροσωπεί τόσο τα κουρδικά, όσο και τα ιρακινά συμφέροντα» δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    [07] Ημερίδα για τον Θανάση Βαλτινό από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου

    Αφιερωμένη στον Θανάση Βαλτινό ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Νέου Ελληνισμού το περασμένο Σάββατο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (Freie Universitat) του Βερολίνου. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Κέντρου και καθηγητής της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Μίλτος Πεχλιβάνος, σκοπός του νεοϊδρυθέντος θεσμού είναι η ανάπτυξη της ελληνογερμανικής συνεργασίας σε διεπιστημονικό επίπεδο, η διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων, καθώς και η έκδοση λογοτεχνικών και επιστημονικών έργων μέσω του εκδοτικού οίκου Ρωμιοσύνη (ανήκει πλέον στο Κέντρο). Το Κέντρο Νέου Ελληνισμού υποστηρίζεται οικονομικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που θα καλύπτει για τα πρώτα οκτώ χρόνια της λειτουργίας του το 70% των αναγκών του ενώ την κάλυψη των υπόλοιπων δαπανών έχει αναλάβει το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (στο οποίο το Κέντρο ανήκει οργανικά).

    Στην ημερίδα για τον Βαλτινό, την οποία παρακολούθησε κι ο ίδιος, έλαβαν μέρος Έλληνες πανεπιστημιακοί και κριτικοί, ξένοι νεοελληνιστές και γερμανοί μεταφραστές της ελληνικής λογοτεχνίας. Μιλώντας για την πεζογραφία του Βαλτινού, ο Θεόδωρος Παπαγγελής σημείωσε πως ένα από τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι η προφορικότητα: μια προφορικότητα που κάνει λόγο για τον κατατεμαχισμό της, αναζητώντας εκ παραλλήλου τις ρίζες της καθημερινής ύπαρξης.

    Ο Βαλτινός μάς δείχνει πώς μπορούμε να ζούμε με αναμνήσεις γεγονότων όπως ο Εμφύλιος, τόνισε ο Ούλριχ Μένιγκ: μια μνήμη συνεχής, η οποία έχει μεταβιβαστεί και στις νεώτερες συγγραφικές γενιές, τροφοδοτώντας ποικιλοτρόπως τον προβληματισμό τους. Τα ελληνικά ιστορικά γεγονότα, που κατακλύζουν το έργο του Βαλτινού, είναι δύσκολο να περάσουν στο ευρωπαϊκό κοινό, παρατήρησε ο μεταφραστής Ουλφ Ντ. Κλεμ, προσθέτοντας πως γενικότερα οι μεταφράσεις της ελληνικής λογοτεχνίας δεν αντιμετωπίζονται ευνοϊκά από τους Γερμανούς εκδότες.

    [08] Λογισμικό «διαβάζει» φωτογραφίες και εντοπίζει γενετικά προβλήματα

    Οι γιατροί του μέλλοντος, κυρίως οι παιδίατροι, θα ζητούν από τους ασθενείς και τους γονείς των παιδιών να προσκομίσουν στο ιατρείο κάτι μάλλον ασυνήθιστο: ένα αλμπουμ με οικογενειακές φωτογραφίες. Ένα καινοτόμο πρόγραμμα λογισμικού, που ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές, μπορεί να «διαβάσει» τα πορτρέτα των γονιών και προγόνων ενός ανθρώπου και να διαγνώσει τη γενετική προδιάθεσή του για σπάνιες κληρονομικές παθήσεις.

    Οι ερευνητές Κρίστοφερ Νέλακερ και Αντριου Ζίσερμαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «eLife», σύμφωνα με το «New Scientist», ευελπιστούν ότι το λογισμικό τους θα βοηθήσει τους γιατρούς, ιδίως τους παιδίατρους, να κάνουν προκαταρκτικές διαγνώσεις, οι οποίες θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις. Στην πραγματικότητα, οι γονείς δεν χρειάζεται καν να μεταφέρουν το άλμπουμ στο ιατρείο. Μπορούν να «σκανάρουν» στο σπίτι τους τις οικογενειακές φωτογραφίες, ώστε να τις κάνουν ψηφιακές, και στη συνέχεια να τις στείλουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον γιατρό, ο οποίος απλώς θα τις εισάγει στον υπολογιστή του. Το ειδικό λογισμικό θα αναλάβει τα υπόλοιπα, κάνοντας ανάλυση των χαρακτηριστικών του προσώπου των γονιών, παπούδων, γιαγιάδων και λοιπών συγγενών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 June 2014 - 8:30:22 UTC