Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραλήρημα στην Αστόρια της Ν. Υόρκης, για τη νίκη - πρόκριση της Εθνικής
  • [02] Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν τις πρώτες εξαγωγές πετρελαίου, μετά από 40 χρόνια απαγόρευσης
  • [03] Κρίσιμης εκλογές στη Λιβύη, με την ελπίδα να τερματιστεί η αναρχία
  • [04] Ιδρύθηκε η πρώτη νόμιμη λέσχη μαριχουάνας, στην Ουρουγουάη
  • [05] Επικοινωνία Μπάιντεν - Ποροσένκο, μετά την κατάρριψη ελικοπτέρου στην Ουκρανία
  • [06] «Έφυγε» ο «άσχημος» ληστής Τούκο

  • [01] Παραλήρημα στην Αστόρια της Ν. Υόρκης, για τη νίκη - πρόκριση της Εθνικής

    Η νίκη επί της Ακτής Ελεφαντοστού με 2-1, που προκρίνει τη Εθνική Ελλάδα στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, στη Βραζιλία, έβγαλε στους δρόμους της ελληνοκρατούμενης Αστόριας και άλλων περιοχών της Νέας Υόρκης, Έλληνες κάθε ηλικίας, φωνάζοντας «Ελλάς-Ελλάς» και ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες. Ειδικά στην Αστόρια, η μεγάλη επιτυχία της Εθνικής προκάλεσε παραλήρημα χαράς. Δεκάδες οδηγοί αυτοκινήτων χαιρετούσαν, κόρναραν, με το σήμα της νίκης στο χέρι. Ακόμη και άτομα άλλων εθνικοτήτων συμμετείχαν στους πανηγυρισμούς της Ομογένειας. Σε πολλά σωματεία στήθηκε ελληνικό γλέντι.

    «Πρώτη φορά πανηγυρίζω για την Ελλάδα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 22χρονος φοιτητής Μιχάλης Αρβανίτης, γεννημένος στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να πανηγυρίσει αύριο και για την πρόκριση της Αμερικής. Ο μάγειρας Ηλίας Θεοχαρίδης από τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι «η Εθνική χάρισε σε όλους τους Έλληνες μια μοναδική χαρά, που έχουν τόσο ανάγκη έπειτα από τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης». Η δικηγόρος Ελίνα Βασιλειάδου δήλωσε: «Είναι ωραίο αίσθημα να νιώθεις υπερηφάνεια για τη χώρα καταγωγής σου».

    Πανηγυρισμοί για την επιτυχία της Εθνικής εκδηλώθηκαν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ομογενών, όπως στο Σικάγο, τη Βοστόνη και τη Φιλαδέλφεια.

    [02] Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν τις πρώτες εξαγωγές πετρελαίου, μετά από 40 χρόνια απαγόρευσης

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν σε δύο πετρελαϊκές εταιρείες να εξάγουν αδιύλιστο πετρέλαιο για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, ανέφερε την Τρίτη δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal επικαλούμενο πηγές που έχουν άμεση γνώση του θέματος.

    Το υπουργείο Εμπορίου θα επιτρέψει σε δύο εταιρείες από το Τέξας την Pioneer Natural Resources και την Enterprise Products Partners να εξάγουν ελαφρό ακατέργαστο πετρέλαιο το αποκαλούμενο πετρέλαιο συμπυκνωμάτων που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σε μεγάλες ποσότητες, χάρη στην έκρηξη της εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου από την υδραυλική ρωγμάτωση. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδωσε την έγκρισή του προκειμένου οι δυο εταιρείες να προχωρήσουν στην εξαγωγή πετρελαίου. «Μετά από μια ελάχιστη επεξεργασία, οι εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις αρχές Αυγούστου» αναφέρεται σε ανακοίνωση των εξαγωγικών εταιρειών.

    Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχουν αυξηθεί τα αιτήματα προς την αμερικανική κυβέρνηση για να αρθεί η απαγόρευση που ισχύει από τη δεκαετία του '70 όταν και τέθηκε η απαγόρευση για την προστασία των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού από τη Μέση Ανατολή.

    [03] Κρίσιμης εκλογές στη Λιβύη, με την ελπίδα να τερματιστεί η αναρχία

    Οι Λίβυοι εκλέγουν σήμερα νέο κοινοβούλιο το οποίο καλείται να ηγηθεί ενός νέου σταδίου στη μετάβαση και να αποκαταστήσει την τάξη σε μια χώρα υπονομευμένη από την αναρχία και τις βιαιότητες μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Η διεθνής κοινότητα υποστήριξε τη διεξαγωγή των εκλογών, ελπίζοντας πως θα οδηγήσουν σ' ένα νέο κοινοβούλιο ικανό να ενσαρκώσει μια εθνική συναίνεση και να αποκαταστήσει την εξουσία του κράτους.

    Η ψηφοφορία πραγματοποιείται παρά τους φόβους για βιαιότητες ιδιαίτερα στην ανατολική Λιβύη, που εδώ και ένα μήνα αποτελεί θέατρο καθημερινών συγκρούσεων ανάμεσα σε μια παραστρατιωτική δύναμη πιστή στο διαφωνούντα στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ και σε ισλαμιστικές οργανώσεις. Η προσωρινή κυβέρνηση κήρυξε τη σημερινή ημέρα αργίας. Μόνον 1,5 εκατ. Λίβυοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για τις εκλογές αυτές, έναντι άνω των 2,7 εκατ. που είχαν εγγραφεί το 2012, μεταξύ 3,4 εκατ. ψηφοφόρων.

    [04] Ιδρύθηκε η πρώτη νόμιμη λέσχη μαριχουάνας, στην Ουρουγουάη

    Η πρώτη νόμιμη λέσχη μαριχουάνας ιδρύθηκε στην Ουρουγουάη μετά από τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της πώλησης του συγκεκριμένου ναρκωτικού βοτάνου στη χώρα, έγινε γνωστό την Τρίτη. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η λέσχη μπορεί να έχει μέχρι 45 μέλη τα οποία μπορούν να καλλιεργούν έως 99 φυτά κάνναβης, δήλωσε η επικεφαλής του συλλόγου Λάουρα Μπλάνκο στην εφημερίδα Ελ Παΐς. Το κόστος εγγραφής θα είναι 300 δολάρια και εγγυάται σε κάθε μέλος 40 γραμμάρια μαριχουάνας ανά μήνα.

    Σύμφωνα με το νέο νόμο για τη μαριχουάνα, που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο το ναρκωτικό μπορεί να αγοράζεται στα φαρμακεία από καταγεγραμμένους σε λέσχες καταναλωτές. Οι πωλήσεις στα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσουν προς το τέλος του τρέχοντος έτους. Στους κατοίκους της Ουρουγουάης επίσης, επιτρέπεται να διαθέτουν έως και έξι φυτά κάνναβης. Το κάπνισμα μαριχουάνας σε δημόσιους χώρους ή στο χώρο εργασίας δεν επιτρέπεται όπως επίσης απαγορεύεται η χρήση από ανήλικους και αλλοδαπούς. Επιπλέον, σε αυτούς που θα συλλαμβάνονται να οδηγούν υπό την επήρεια μαριχουάνας θα τους αφαιρείται η άδεια οδήγησης.

    Η Ουρουγουάη είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την χρήση κάνναβης με στόχο τη μείωση των δραστηριοτήτων των καρτέλ ναρκωτικών.

    [05] Επικοινωνία Μπάιντεν - Ποροσένκο, μετά την κατάρριψη ελικοπτέρου στην Ουκρανία

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αφότου φιλορώσοι αυτονομιστές κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο, σκοτώνοντας εννιά στρατιώτες σε μια ενέργεια που απειλεί τον τερματισμό της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία. Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε την ανάγκη «να υπάρξουν παρατηρητές στην περιοχή που θα επιβλέπουν τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός» και ζήτησε «να σταματήσει η προμήθεια όπλων και μαχητών από την άλλη πλευρά των συνόρων με τη Ρωσία» όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

    Η πτώση του ελικοπτέρου είναι ένα πλήγμα στις ελπίδες του προέδρου Ποροσένκο που υποστηρίζεται από τους δυτικούς, να τερματιστεί η αυτονομιστική εξέγερση που απειλεί την ενότητα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Ο Ποροσένκο «δεν αποκλείει την άρση της κατάπαυσης του πυρός πριν από την προγραμματισμένη λήξη της, διότι παραβιάζεται συνεχώς από τους αντάρτες οι οποίοι ελέγχονται από το εξωτερικό» σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, η οποία σαφώς κατηγορεί τη Ρωσία.

    Η επίθεση των φιλορώσων συζητήθηκε και μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι εάν η Μόσχα δεν λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία».

    [06] «Έφυγε» ο «άσχημος» ληστής Τούκο

    Ο Ιλάι Ουάλας, ο οποίος άφησε εποχή ως ο «άσχημος» ληστής Τούκο στην ταινία «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», απεβίωσε χθες Τρίτη, σε ηλικία 98 ετών, αναφέρει η εφημερίδα New York Times. Ο θάνατος του Ουάλας επιβεβαιώθηκε από την κόρη του, Κάθριν, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι συνθήκες του θανάτου του δεν έγιναν αμέσως γνωστές.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 June 2014 - 6:30:22 UTC