Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Σαχινίδης: «Το κλειστό επάγγελμα "συνομιλητής της Κεντροαριστεράς" πρέπει επιτέλους να ανοίξει»
  • [02] Αλ. Δερμεντζόπουλος: Έχουμε εμπιστοσύνη στον θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων
  • [03] Ολοκληρώθηκε η απολογία του βουλευτή της ΧΑ Π. Ζησιμόπουλου
  • [04] Σε «λάθος στον αλγόριθμο» οφείλεται η χαμηλή βαθμολογία στις εξετάσεις της Α' Λυκείου
  • [05] Πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση στο Ποικίλο Όρος, στο Καματερό
  • [06] Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος
  • [07] Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο
  • [08] Το «κοινωνικό μέρισμα» θα αποδοθεί πλήρως, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση
  • [09] Με στροφή στις εξαγωγές «απάντησαν» στην κρίση τα ελληνικά διυλιστήρια
  • [10] Ορκίστηκε διοικητής της ΤτΕ ο Γιάννης Στουρνάρας

  • [01] Φ. Σαχινίδης: «Το κλειστό επάγγελμα "συνομιλητής της Κεντροαριστεράς" πρέπει επιτέλους να ανοίξει»

    «Το κλειστό επάγγελμα "συνομιλητής της Κεντροαριστεράς" πρέπει επιτέλους να ανοίξει» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, αναφερόμενος σε συνάντηση που είχε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς με στόχο όπως είπε «την επόμενη ημέρα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας».

    «Δεν μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που μετέχουν σε αυτές τις συνομιλίες με ένα πιστοποιητικό που τους εκχωρείται από κάποιους και να είναι οι θεσμικοί συνομιλητές» τονίζει ο κ. Σαχινίδης και προσθέτει: «Είναι δική μας υποχρέωση όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, που έχουν κοινές αγωνίες για το μέλλον και την προοπτική και της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας να ξεκινήσουν μια συζήτηση για την ανασύνταξή της. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στην κοινή αγωνία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για την επόμενη ημέρα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας».

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι για «την ανασύνταξη της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας πρέπει να απευθύνουμε πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις οι οποίες θέλουν να συμμετάσχουν στην ανασύνταξή της, αλλά αυτή η πρόσκληση δεν μπορεί να είναι ούτε γενική ούτε αόριστη και δεν μπορεί να περιλαμβάνει τους πάντες και τα πάντα. Είναι σεβαστός ο πολιτικός χώρος των δυνάμεων που υπερασπίζονται τον οικονομικό και πολιτικό φιλελευθερισμό, αλλά δεν σημαίνει ότι εμείς θα συμπαραταχθούμε με αυτούς στην ανασύνταξη της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας...Το Ποτάμι, στον βαθμό που επιθυμεί, θεωρώ ότι μπορεί να συμμετάσχει στην ανασύνταξη της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας».

    [02] Αλ. Δερμεντζόπουλος: Έχουμε εμπιστοσύνη στον θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων

    «Αξιολόγηση και βελτίωση του θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων θα υπάρξει εντός των ημερών με τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων της Α' Λυκείου από τα σχολεία της Επικράτειας» δηλώνει ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την ανησυχία που προκαλούν εκτιμήσεις για υψηλό ποσοστό αποτυχίας των μαθητών της Α' Λυκείου με την εφαρμογή της θεματοδοσίας από την Τράπεζα Θεμάτων. Ειδικότερα ο κ. Δερμεντζόπουλος αναφερόμενος στην αρνητική κριτική που προκλήθηκε από τα αποτελέσματα των εξετάσεων, διευκρίνισε ότι «η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων φέτος ήταν υποχρέωση που προέκυπτε από τον ν. 4186/13. Υπήρξε μια πρόταση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, για μια πιλοτική εφαρμογή αλλά η προηγούμενη πολιτική ηγεσία επέλεξε την εφαρμογή του νόμου. Αυτό είναι θεσμικά σωστό και έτσι έπρεπε να γίνει».

    Μιλώντας για τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας που σημειώθηκαν σε κάποια σχολεία υπογράμμισε: «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει συνολική εικόνα σε πανελλαδικό επίπεδο και για να εξαχθούν συμπεράσματα θα πρέπει να υπάρξει πλήρης εικόνα η οποία θα αποκτηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας». Σύμφωνα με το «αίτημα που έστειλα προς όλες τις διευθύνσεις, να μου αποσταλούν τα αποτελέσματα της Α' Λυκείου από όλα τα σχολεία της χώρας για τη φετινή χρονιά που ίσχυσε για πρώτη φορά η Τράπεζα Θεμάτων, καθώς και για την περσινή, οπότε η σύγκριση αυτών των δύο θα μας δώσει κάποια συμπεράσματα». Για την Τράπεζα Θεμάτων ο υφυπουργός τόνισε πως «πρόκειται για έναν θεσμό που και η προηγούμενη ηγεσία τον στήριξε και τον πέρασε από τη Βουλή και η σημερινή τον στηρίζει». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε «βεβαίως μπορεί να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις όταν προκύπτουν κάποιες αδυναμίες κατά τη περίοδο της εφαρμογής οποιουδήποτε νόμου».

    Διαβάστε επίσης:«Λάθος στον αλγόριθμο» λέει το υπ. Παιδείας ότι ήταν το πρόβλημα με τη χαμηλή βαθμολογία στις εξετάσεις της Α' Λυκείου

    [03] Ολοκληρώθηκε η απολογία του βουλευτή της ΧΑ Π. Ζησιμόπουλου

    Ολοκληρώθηκε η απολογία ενώπιον των ανακριτριών της Χρυσής Αυγής, του βουλευτή Πολύβιου Ζησιμόπουλου, ο οποίος λογοδότησε επί περίπου τρεις ώρες για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

    Ήδη ενώπιον των ανακριτριών έχει ξεκινήσει να απολογείται, για την ίδια κατηγορία, ο βουλευτής Αντώνης Γρέγος, ενώ στον κ. Ζησιμόπουλο η απόφαση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική του μεταχείριση θα ανακοινωθεί μετά τις 15:00. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζησιμοπουλος, του οποίου η υπεράσπιση χαρακτήρισε «άψογη τη σημερινή διαδικασία», αρνήθηκε την κατηγορία, που του αποδίδεται.

    [04] Σε «λάθος στον αλγόριθμο» οφείλεται η χαμηλή βαθμολογία στις εξετάσεις της Α' Λυκείου

    Σε τεχνικής φύσεως πρόβλημα αποδίδει το υπουργείο Παιδείας το ζήτημα που ανέκυψε με τη βαθμολόγηση των γραπτών στις προαγωγικές εξετάσεις της Α' Λυκείου.

    Το λάθος εντοπίστηκε στον αλγόριθμο που χρησιμοποιούσαν οι διορθωτές για τη βαθμολόγηση των γραπτών και είχε ως αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να βαθμολογηθούν με κάτω από τη βάση. Κατόπιν αυτού, οι διορθωτές κλήθηκαν να προχωρήσουν στην ιδιόχειρη βαθμολόγηση των γραπτών ή να κάνουν χρήση του σωστού αλγορίθμου. Πηγές του υπουργείου Παιδείας τόνιζαν ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων, ενώ επισήμαναν ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις επιδόσεις των μαθητών αν δεν υπάρξει μεγαλύτερο δείγμα ή ακόμη και τα τελικά αποτελέσματα.

    [05] Πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση στο Ποικίλο Όρος, στο Καματερό

    Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ποικίλο Όρος, στο Καματερό και καίει χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ σπεύδουν και δύο αεροσκάφη.Σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα αυξημένος για τις περιοχές της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας, της Χαλκιδικής, των Νήσων Βορείου Αιγαίου και των Κυκλάδων.

    Από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες, αυτή στον Αγιόκαμπο της Λάρισας βρίσκεται σε ύφεση αλλά στο σημείο παραμένουν οκτώ οχήματα. Επίσης, σε ύφεση είναι η φωτιά στο Γαλατάκι Κορινθίας. Τέλος, στη Μαλεσίνα της Φθιώτιδας η πυρκαγιά παρουσιάζει καλύτερη εικόνα αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [06] Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος

    Πέθανε το πρωί στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, ο εκδότης του Κάκτου, Οδυσσέας Χατζόπουλος, αφήνοντας πίσω του μεγάλο εκδοτικό έργο. Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος ίδρυσε τον οίκο «Κάκτος» το 1975.

    Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, 1 Ιουλίου, στις 16:30 από το Γ' Νεκροταφείο Αθηνών.

    [07] Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο

    Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.Ο δείκτης επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στις 102 μονάδες από 102,6 τον Μάιο, καθώς η ένταση στην Ουκρανία και η ισχύς του ευρώ εμπόδισαν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύσει τον τραπεζικό δανεισμό και την ανάπτυξη.

    «Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο, η ισχύς του ευρώ και οι γεωπολιτικές εντάσεις βαραίνουν στην καταναλωτική και βιομηχανική εμπιστοσύνη», δήλωσε αναλυτής της Danske Bank στην Κοπεγχάγη, προσθέτοντας ότι «η επίπτωση αναμένεται να είναι προσωρινή και να αρχίσει να υποχωρεί, οδηγώντας στη βελτίωση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ξανά στο δεύτερο εξάμηνο».

    [08] Το «κοινωνικό μέρισμα» θα αποδοθεί πλήρως, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση

    Η απόφαση της κυβέρνησης να αποδοθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία το πλήρες ποσό του «κοινωνικού μερίσματος» επαναβεβαιώθηκε σήμερα στη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, με τον υφυπουργό Εργασίας, Βασ. Κεγκέρογλου, τη νέα γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Αικ. Σαββαΐδου και τους Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαππα, με αντικείμενο την πορεία χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος» αξιολογήθηκε η πορεία υποβολής των αιτήσεων και έγινε αποτίμηση της απόδοσης του «κοινωνικού μερίσματος» μετά τη διεύρυνση των κριτηρίων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

    [09] Με στροφή στις εξαγωγές «απάντησαν» στην κρίση τα ελληνικά διυλιστήρια

    Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης για τις εξαγωγές των ελληνικών διυλιστηρίων, απορροφώντας το 21% του συνόλου, ακολουθούμενη σε μεγάλη απόσταση από τον Λίβανο (7%), τη Λιβύη (6%) και τη FYROM, το Γιβραλτάρ και τη Σιγκαπούρη (από 5%). Τα ελληνικά διυλιστήρια στράφηκαν τα τελευταία χρόνια στις εξαγωγές, προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες από την εσωτερική αγορά λόγω της κρίσης με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στο εξωτερικό. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον κλάδο διύλισης.

    Όπως επισημαίνεται, από το 2008 ως το 2013 ο όγκος πωλήσεων στην εσωτερική αγορά μειώθηκε σωρευτικά κατά 38%, με ποσοστά που κυμαίνονται από -23% για το ναυτιλιακό ντίζελ έως -70% για το πετρέλαιο θέρμανσης (το ΙΟΒΕ επισημαίνει πάντως ότι οι ρυθμοί μείωσης των πωλήσεων επιβραδύνθηκαν το 2013 και εκτιμά ότι η ζήτηση θα σταθεροποιηθεί το 2014, εφόσον σταθεροποιηθεί η εγχώρια οικονομία και παραμείνουν αμετάβλητες οι διεθνείς τιμές ενέργειας και οι φόροι στα καύσιμα). Το εμπορικό ισοζύγιο από το 2010 γίνεται έντονα πλεονασματικό ενώ το 2012 το εμπορικό πλεόνασμα στα προϊόντα πετρελαίου υπερδιπλασιάστηκε και ο βαθμός εξωστρέφειας του κλάδου (εξαγωγές/ παραγωγή) ξεπέρασε το 50%.

    [10] Ορκίστηκε διοικητής της ΤτΕ ο Γιάννης Στουρνάρας

    Ορκίστηκε σήμερα, Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 και ώρα 12:00, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Στην ορκωμοσία χοροστάτησε ο επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, εκ μέρους του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

    Μετά τη σημερινή ορκωμοσία, η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ως εξής:

    - Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής

    - Ιωάννης Παπαδάκης, υποδιοικητής.

    H έτερη θέση του υποδιοικητή παραμένει κενή καθώς η θητεία της πρώην υποδιοικήτριας, Ελένης Λουρή, τερματίστηκε στις 20 Ιουνίου. Η κάλυψη της θέσης προϋποθέτει τη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ, το οποίο θα εισηγηθεί αρμοδίως στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο το Γενικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να συγκροτηθεί σε Σώμα πριν ορκιστεί ο κ. Στουρνάρας. Επομένως η θέση αναμένεται να καλυφθεί τις επόμενες ημέρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 June 2014 - 12:30:24 UTC