Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου - Μέρος Δ΄
  • [02] Πτωτική η πορεία της εγχώριας κατανάλωσης ελαιολάδου
  • [03] Κατάθεση προσφοράς από τον ΟΤΕ στη FORTHNET
  • [04] Υπό κράτηση ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί
  • [05] Τις τελευταίες δύο θέσεις στην 8άδα διεκδικούν το Βέλγιο και η Αργεντινή

  • [01] Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου - Μέρος Δ΄

    Με την κήρυξη του πολέμου, επικρατούσε αρχικά στην ελληνική πολιτική ηγεσία η άποψη ότι η χώρα έπρεπε να παραμείνει ουδέτερη. Θα βοθούσε τη Σερβία μόνο σε περίπτωση που η Βουλγαρία εξαπέλυε επίθεση εναντίον της. Μετά τη γενίκευση, ωστόσο, των συρράξεων, ο Βενιζέλος υποστήριξε ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας υπαγόρευαν να ταχθεί με το μέρος της Αντάντ, επειδή η Αγγλία, ακόμη και σε περίπτωση νίκης της Γερμανίας, θα εξακολουθούσε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Εγγύς Ανατολή και ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, αντίθετα (η γυναίκα του ήταν αδελφή του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄), όπως και το περιβάλλον του, βέβαιοι για τη νίκη της πανίσχυρης τότε Γερμανίας, είχαν την άποψη ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να τηρήσει «διαρκή ουδετερότητα».

    Η είσοδος της Τουρκίας στον πόλεμο, στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων (Οκτώβριος 1914) και η επίθεση των συμμάχων εναντίον της, με την επιχείρηση των Δαρδανελλίων, δικαίωναν την πολιτική του Βενιζέλου. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος ήταν ανυποχώρητος, με αποτέλεσμα ο Βενιζέλος να οδηγηθεί σε παραίτηση. Όταν, όμως, στις εκλογές (31 Μαίου 1915) κατάφερε εκ νέου να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία πως θα προχωρούσε σε επιστράτευση «απαντώντας» κατ΄αυτόν τον τρόπο στην επιστράτευση της Βουλγαρίας. ΄

    [02] Πτωτική η πορεία της εγχώριας κατανάλωσης ελαιολάδου

    Πτωτική πορεία παρουσιάζει η εγχώρια κατανάλωση ελαιόλαδου τα τελευταία χρόνια, με ήπιους όμως ρυθμούς, καθώς ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος έχει οδηγήσει τους καταναλωτές σε περικοπή δαπανών ακόμα και για βασικά είδη διατροφής. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη της Infobank Hellastat ΑΕ, η οποία εξετάζει την εγχώρια αγορά παραγωγής & τυποποίησης ελαιολάδου. Η κατανάλωση την περίοδο 2012/2013 εκτιμάται ότι σταθεροποιήθηκε στους 200.000 τόνους, ενώ την τρέχουσα περίοδο προβλέπεται περαιτέρω κάμψη.

    Η μείωση προέρχεται κυρίως από τα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν σε μεγάλο βαθμό χύμα ελαιόλαδο. Επίσης, η κατανάλωση ελαιόλαδου ιδιωτικής ετικέτας αυξάνεται διαρκώς λόγω της χαμηλότερης τιμολόγησής του, με συνέπεια οι τυποποιητές επώνυμων κωδικών να υφίστανται έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις. Το σημαντικότερο μειονέκτημα για την εγχώρια αγορά αποτελεί η παράνομη διακίνηση χύμα ελαιόλαδου, λόγω του περιορισμένου βαθμού τυποποίησης (στην Ελλάδα τυποποιείται μόνο το 20% της παραγωγής), με συνέπεια το μερίδιο αγοράς των επώνυμων προϊόντων είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με το μέγιστο δυνατό.

    [03] Κατάθεση προσφοράς από τον ΟΤΕ στη FORTHNET

    Μη δεσμευτική προσφορά στην εταιρεία FORTHNET για την εξαγορά της δραστηριότητας της συνδρομητικής τηλεόρασης της NOVA, κατέθεσε ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος ΑΕ, κατόπιν έγκρισης από το Διοικητικό του Συμβούλιο. Η μη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσε ο ΟΤΕ είναι εντός εύρους 250-300 εκατ. ευρώ, προσαρμοζόμενη ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις (debt free/cash free basis) της εξαγοραζόμενης δραστηριότητας. Σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία, αυτή θα τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών. Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ ενεργεί η Barclays.

    «Ο ΟΤΕ δραστηριοποιείται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης και αναγνωρίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης της συγκεκριμένης υπηρεσίας προς όφελος των καταναλωτών. Ο ΟΤΕ εκτιμά ότι η επιδιωκόμενη συμφωνία θα είναι συμφέρουσα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και συνάδει με τη στρατηγική του Ομίλου» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

    [04] Υπό κράτηση ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί

    Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ετέθη υπό κράτηση στην έδρα της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς στην υπόθεση του σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής, όπου προσήλθε για να καταθέσει νωρίς το πρωί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δικαστική πηγή.

    Είναι η πρώτη φορά που πρώην Πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας τίθεται υπό κράτηση. Η εξέλιξη σημειώνεται τη στιγμή που αναμενόταν η ανακοίνωση ότι ο Νικολά Σαρκοζί επιστρέφει στην πολιτική σκηνή, επιδιώκοντας να αναλάβει και πάλι την ηγεσία της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP, αξιωματική αντιπολίτευση). Η υπηρεσία κατά της διαφθοράς της δικαστικής αστυνομίας έχει τη δυνατότητα να θέσει τον Νικολά Σαρκοζί υπό κράτηση και να τον ανακρίνει επί ένα 24ωρο, διάστημα που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

    [05] Τις τελευταίες δύο θέσεις στην 8άδα διεκδικούν το Βέλγιο και η Αργεντινή

    Εστω και δύσκολα τα φαβορί προκρίθηκαν στα προημιτελικά του Μουντιάλ. Η Γερμανία έκαμψε την αντίσταση της Αλγερίας στην παράταση με 2-1 (κ.α. 0-0), ενώ η Γαλλία νίκησε 2-0 την Νιγηρία, με δύο γκολ στο τελευταίο 10λεπτο. Ο προημιτελικός της Γερμανίας με τους «τρικολόρ», αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως άλλωστε και αυτοί της Βραζιλίας με την Κολομβία και της Ολλανδίας με την Κόστα Ρίκα.

    Τις τελευταίες δύο θέσεις στην 8άδα της κορυφαίας διοργάνωσης, διεκδικούν απόψε το Βέλγιο που αντιμετωπίζει (23:00) τις ΗΠΑ και η Αργεντινή που θα παίξει με την Ελβετία (19:00). Σήμερα το απόγευμα (18:00) αναμένεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το αεροπλάνο που θα μεταφέρει την αποστολή της εθνικής ομάδας, μετά την εκπληκτική παρουσία της και την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 July 2014 - 8:30:21 UTC