Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Αμύνταιο Φλώρινας ο Αλέξης Τσίπρας
  • [02] Προσβάσιμη σε λίγες ημέρες η παραλία του Μύρτου στην Κεφαλονιά
  • [03] Έκκληση για «συγκεκριμένα βήματα» στο Κυπριακό απευθύνει ο γγ του ΟΗΕ
  • [04] Ο N. Σαρκοζί τέθηκε υπό δικαστική έρευνα
  • [05] Ουκρανικές επιθέσεις κατά βάσεων φιλορώσων αυτονομιστών
  • [06] Νέα επικοινωνία Σ. Λαβρόφ - Τζ. Κέρι για την Ουκρανία
  • [07] «Συνομιλίες» Χατζιδάκι - Τσιτσάνη στο Ηρώδειο με ερμηνευτή τον Μ. Μητσιά
  • [08] Μια Ακρόπολη από Lego δωρίζουν οι Αυστραλοί στην Ελλάδα
  • [09] Μουντιάλ 2014: Πέρασαν και οι οκτώ πρώτοι των ομίλων

  • [01] Στο Αμύνταιο Φλώρινας ο Αλέξης Τσίπρας

    Τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό ΑΗΣ και το ορυχείο στο Αμύνταιο της Φλώρινας επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ «για την αποτροπή του ξεπουλήματος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.)». Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τους φορείς της περιοχής που συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο στο Αμύνταιο (Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμυνταίου).

    [02] Προσβάσιμη σε λίγες ημέρες η παραλία του Μύρτου στην Κεφαλονιά

    Σε λίγες μέρες θα ανοίξει και πάλι για τους λουόμενους η περίφημη παραλία του Μύρτου στην Κεφαλονιά που έχε κλείσει λόγω έργων στήριξης σε βράχους δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που επισκέφτηκε το νησί για να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών στο λιμάνι Ληξουρίου και το οδικό δίκτυο του νησιού. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός στο λιμάνι Ληξουρίου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Όσον αφορά το οδικό δίκτυο, υπογράφηκε στις 5 Μαΐου 2014 Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων της Προγραμματικής Σύμβασης είναι 24,5 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των προβλέψεων της Προγραμματικής Σύμβασης έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση τριών εργολαβιών, εκ των οποίων οι δύο αφορούν στα μέτρα αντιμετώπισης βραχοπτώσεων και η μία στα μέτρα αποκατάστασης βλαβών που προκλήθηκαν σε επιχώματα και τοίχους αντιστήριξης σε διάφορα τμήματα του οδικού δικτύου.

    Μετά το πέρας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) στο Ληξούρι με τη συμμετοχή του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής, ο Μ. Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Η Κεφαλονιά μέρα με τη μέρα αποκαθιστά και κλείνει τις πληγές της. Κάθε μέρα όλο και περισσότερο αποκαθίστανται οι δημόσιες υποδομές. Έχει τελειώσει το λιμάνι του Ληξουρίου, έχει δημοπρατηθεί η νέα πτέρυγα του λιμανιού, έχουν δημοπρατηθεί σχεδόν όλα τα μεγάλα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου. Έχει προχωρήσει σημαντικά η αποκατάσταση των ανθρώπων σε ενοίκιο ή σε συστέγαση με κάποιους συγγενείς και γενικότερα θα έλεγα, ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια με την κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού, ούτως ώστε η Κεφαλονιά να γίνει καλύτερη από πριν».

    [03] Έκκληση για «συγκεκριμένα βήματα» στο Κυπριακό απευθύνει ο γγ του ΟΗΕ

    Έκκληση για ανάληψη «συγκεκριμένων βημάτων» στο Κυπριακό απευθύνει προς όλες τις πλευρές ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος θεωρεί ως «σημαντικό επίτευγμα» την «κοινή δήλωση» της 11ης Φεβρουαρίου. Ο γγ του ΟΗΕ καλεί τους δύο ηγέτες να διατηρήσουν την «τρέχουσα δυναμική» και να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης. Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση του νησιού, καλώ όλες τις πλευρές να αναλάβουν συγκεκριμένα βήματα για μια σειρά μέτρων, ως ένδειξη της δέσμευσής τους στην ειρηνευτική διαδικασία».

    Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, με την οποία προτείνει την εξάμηνη ανανέωση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες, ο γγ του διεθνούς οργανισμού καταγράφει τα γεγονότα των τελευταίων έξι μηνών στο Κυπριακό και στα τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα που αφορούν την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [04] Ο N. Σαρκοζί τέθηκε υπό δικαστική έρευνα

    Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τέθηκε σήμερα επισήμως υπό δικαστική έρευνα, ανακοινώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα, ως ύποπτος ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εμποδίσει μια έρευνα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε το 2007, καθώς και για δωροδοκία δικαστή. Το βήμα αυτό, το οποίο συχνά, αλλά όχι πάντα, οδηγεί σε δίκη, αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες του Σαρκοζί για μια επιστροφή μετά την εκλογική ήττα του το 2012 από το σοσιαλιστή αντίπαλό του Φρανσουά Ολάντ. Ο συντηρητικός πολιτικός αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία σε μια σειρά από έρευνες στις οποίες εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα.

    Ανακριτές ερευνούν αν ο Σαρκοζί χρησιμοποίησε την επιρροή του για να εξασφαλίσει τη διαρροή λεπτομερειών μιας έρευνας για φερόμενες παρατυπίες στη νικηφόρα προεκλογική εκστρατεία του το 2007. Είναι ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και ότι επωφελήθηκε «από την παραβίαση επαγγελματικών απορρήτων» ανακοινώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα. Ο 59χρονος Σαρκοζί βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση για σχεδόν 15 ώρες στη Ναντέρ, ένα προάστιο του Παρισιού, πριν μεταφερθεί σε παρισινό δικαστήριο όπου συναντήθηκε με τους δικαστικούς που διεξάγουν την έρευνα. Αφέθηκε ελεύθερος γύρω στις 3 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Ο δικηγόρος του Σαρκοζί και ένας δικαστής που εμπλέκεται στην υπόθεση τέθηκαν επίσης υπό επίσημη δικαστική έρευνα ως ύποπτοι για άσκηση αθέμιτης επιρροής, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι τους.

    [05] Ουκρανικές επιθέσεις κατά βάσεων φιλορώσων αυτονομιστών

    Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν την Τρίτη βάσεις φιλορώσων αυτονομιστών σε περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μερικές ώρες αφότου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε τη λήξη της εκεχειρίας και την επανέναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων, ώστε η χώρα να απαλλαγεί από τα «παράσιτα». Η απόφαση αυτή του Ουκρανού Προέδρου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι ο Ποροσένκο αγνόησε τις συμβουλές του ίδιου και των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα φέρει πλέον την πλήρη ευθύνη για την κατάρρευση των ειρηνευτικών προσπαθειών.

    Επαναλαμβάνοντας την ίδια απειλή που είχε διατυπώσει τον Μάρτιο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Πούτιν τόνισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ρώσων που βρίσκονται στο εξωτερικό, περίπου 3 εκατομμύρια εξ αυτών διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν ότι οι αυτονομιστές δεν τήρησαν τους όρους της εκεχειρίας και ο Ποροσένκο έχει «το δικαίωμα να υπερασπιστεί τη χώρα του».

    [06] Νέα επικοινωνία Σ. Λαβρόφ - Τζ. Κέρι για την Ουκρανία

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις που διεξάγουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Ο Λαβρόφ ζήτησε τον τερματισμό των επιχειρήσεων προειδοποιώντας για «ένα νέο γύρο αιματοχυσίας». «Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η απόφαση του προέδρου (της Ουκρανίας) Πέτρο Ποροσένκο να μην παρατείνει την εκεχειρία. . . ανοίγει νέο γύρο αιματοχυσίας με απρόβλεπτες συνέπειες για το ουκρανικό κράτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι ο Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία εξέφρασε την επιθυμία της Ουάσιγκτον να εξευρεθεί μία ειρηνική λύση στη σύγκρουση, αλλά «αναγνώρισε τις διαφορές στις προσεγγίσεις σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί αυτό». Στο μεταξύ, έγινε γνωστό από γαλλικές διπλωματικές πηγές ότι σήμερα συναντώνται στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για να εξετάσουν την ουκρανική κρίση.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουκρανικές επιθέσεις κατά βάσεων φιλορώσων αυτονομιστών

    [07] «Συνομιλίες» Χατζιδάκι - Τσιτσάνη στο Ηρώδειο με ερμηνευτή τον Μ. Μητσιά

    Έναν «ονειρικό διάλογο» ανάμεσα σε δυο σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι, θα παρουσιάσει απόψε το βράδυ στο Ηρώδειο, ο γνωστός ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς, μέσα από τα τραγούδια τους. «Θα είναι σα να απαντάει ο ένας στον άλλο μέσα από τα τραγούδια τους. Πρόκειται για έναν φανταστικό- ονειρικό διάλογο, ανάμεσα σε δύο κορυφαίους δημιουργούς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μανώλης Μητσιάς. Στους «εσπερινούς διαλόγους», όπως είναι και ο τίτλος της παράστασης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, τον σπουδαίο τραγουδιστή συνοδεύει, με τον γνωστό ποιοτικό ήχο της, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων, ενώ στην παράσταση θα υπάρχει και τμήμα με πεζό λόγο, που το ρόλο του αφηγητή θα αναλάβει ο ποιητής Γιώργος Χρονάς.

    Ο Μανώλης Μητσιάς, με την πολύχρονη συνεισφορά στο έντεχνο τραγούδι, καθώς έχει ερμηνεύσει -συχνά σε πρώτη εκτέλεση-, τραγούδια αγαπημένων Ελλήνων συνθετών, από τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη έως τον Ξαρχάκο και τον Τσιτσάνη, μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για την αποψινή του εμφάνιση: «Αισθάνομαι καταπληκτικά για την σημερινή συναυλία στον ιστορικό χώρο του Ηρωδείου και πιστεύω ότι τα τραγούδια των δύο κορυφαίων δημιουργών βρίσκουν τον κατάλληλο χώρο για να ακουστούν. Η ελληνικότητα των τραγουδιών και το ήθος που εκπέμπουν, λαμβάνουν μια άλλη διάσταση μέσα στο Ηρώδειο», είπε χαρακτηριστικά.

    [08] Μια Ακρόπολη από Lego δωρίζουν οι Αυστραλοί στην Ελλάδα

    «Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να αρνείται να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, αλλά εμείς θα δωρίσουμε στο νέο μουσείο της Ακρόπολης μια ολόκληρη Ακρόπολη», λέει αστειευόμενος ο Μάϊκολ Τέρνερ, έφορος του Μουσείου Νίκολσον του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Τι εννοεί; Ήδη ο Lego Οιδίποδας, ο Lego Λόρδος Έλγιν και ο Lego Sigmund Freud είναι καθ' οδόν προς την Ελλάδα, μέρος ενός εξαιρετικού δώρου του Μουσείου Νίκολσον του Σίδνεϊ στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Οι φιγούρες αυτές αποτελούν ένα μικρό μέρος της Ακρόπολης που χτίστηκε αποκλειστικά από Lego από τον Ryan McNaught, το μοναδικό Lego-πιστοποιημένο επαγγελματία τεχνίτη στο νότιο ημισφαίριο.

    -Περιέχει περισσότερα από 120.000 «Lego τούβλα» και χρειάστηκαν περίπου 300 ώρες για να χτιστεί.

    -Το μοντέλο είναι όσο το δυνατόν πιστό στην αυθεντική Ακρόπολη με τον Παρθενώνα, το Ναό της Αθηνάς Νίκης, το μικρότερο ναό του Ερεχθείου και τα Προπύλαια.

    -Περιλαμβάνει ακόμα ξεκαρδιστικά σύγχρονα και αρχαία στιγμιότυπα φτιαγμένα με Lego. Για παράδειγμα, στο μικρό Ωδείο, ο Θησέας διασχίζει το δρόμο του μέσα από ένα λαβύρινθο για να αντιμετωπίσει τον Μινώταυρο. Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ο Elton John δίνει μια συναυλία για σύγχρονους τουρίστες. Ο Λόρδος Έλγιν και το πλήρωμά του «την κάνουν» με τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ενώ ο Φρόιντ, ο οποίος επισκέφθηκε την Ακρόπολη το 1904, την θαυμάζει.

    Η φτιαγμένη με Lego Ακρόπολη έχει προσελκύσει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες στο Μουσείο Nicholson του Σίδνεϊ. Το μοντέλο αναμένεται να φτάσει στο Μουσείο της Ακρόπολης αυτή την εβδομάδα.

    [09] Μουντιάλ 2014: Πέρασαν και οι οκτώ πρώτοι των ομίλων

    Με την πρόκριση των φαβορί ολοκληρώθηκε η φάση των «16» στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το Βέλγιο νίκησε 2-1 στην παράταση τις ΗΠΑ και θα αντιμετωπίσει το Σάββατο την Αργεντινή, που -επίσης στην παράταση- επικράτησε 1-0 της Ελβετίας. Το πρόγραμμα των προημιτελικών συμπληρώνουν οι αναμετρήσεις Γαλλία-Γερμανία (Παρασκευή 19:00), Βραζιλία-Κολομβία (Παρασκευή 23:00) και Ολλανδία-Κόστα Ρίκα (Σάββατο 23:00).
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 July 2014 - 6:30:21 UTC