Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκκληση Α. Λοβέρδου να ανοίξει το ΕΜΠ
  • [02] Περικοπές στην ηλεκτροδότηση προγραμματίζει η ΔΕΗ, ενόψει κινητοποιήσεων
  • [03] Έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΜΠ διέταξε η Εισαγγελία
  • [04] Απεβίωσε ο Αμερικανός κινηματογραφιστής Πολ Μαζούρσκι
  • [05] «Εγώ, πάντα μέσα από το θέατρο μιλούσα» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Ρένη Πιττακή

  • [01] Έκκληση Α. Λοβέρδου να ανοίξει το ΕΜΠ

    Έκκληση τους διοικητικούς υπάλληλους να ανοίξουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. «Πάνε να τινάξουν στον αέρα ένα ολόκληρο εξάμηνο, κάνω έκκληση να το σταματήσουν. Δεν τούς ανήκουν τα πανεπιστήμια και τους καλώ να μην ρίχνουν λάδι στην φωτιά» δήλωσε μεταξύ άλλων στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Tόνισε, πάντως, ότι ο ίδιος δεν έχει δυνατότητα από το νόμο να ανοίξει τα Πανεπιστήμια.

    Εντός της ημέρας οι διοικητικοί υπάλληλοι θα έχουν συνάντηση με τον πρύτανη, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη μερικά παράθυρα ευκαιριών. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι «το παιχνίδι για όσους κλείνουν τα πανεπιστήμια είναι χαμένο πολιτικά και κοινωνικά (...) πρόκειται για τυφλή ενέργεια που δεν έχει κανένα νόημα». Διαμήνυσε ότι οι επιπτώσεις για το Πολυτεχνείο θα είναι πολύ σημαντικές λέγοντας: «Εξαιτίας του ενός χαμένου εξαμήνου το ΕΜΠ θα περάσει κρίση για πάρα πολλά χρόνια... Σε ανάλογο περιστατικό ένα άλλο ίδρυμα έκανε πέντε χρόνια να επανακάμψει στην κανονική του λειτουργία».

    [02] Περικοπές στην ηλεκτροδότηση προγραμματίζει η ΔΕΗ, ενόψει κινητοποιήσεων

    Προγράμματα κυλιόμενων περικοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή καταρτίζουν η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ που θα ξεκινήσουν από τα ξημερώματα της Πέμπτης, προκειμένου πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας. Η εφαρμογή των προγραμμάτων και η διάρκεια των περικοπών θα εξαρτηθεί αφενός από το μέγεθος της ισχύος που θα λείπει από το σύστημα και αφετέρου από το ύψος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πιο «δύσκολες» ώρες δεν είναι πλέον οι μεσημεριανές (καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών), αλλά οι βραδινές οπότε η χρήση του κλιματισμού είναι επίσης αυξημένη, χωρίς να υπάρχει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7000-7500 μεγαβάτ μεταξύ 8 και 10 το βράδυ. Οι εφεδρείες του συστήματος πέρα από τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνουν εισαγωγές καθώς και τις μονάδες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, συνολικής ισχύος περί τα 2.500 μεγαβάτ.

    Πληροφορίες από τη ΓΕΝΟΠ αναφέρουν ότι θα γίνει προσπάθεια να τεθούν εκτός λειτουργίας το σύνολο των μονάδων του Βορρά (Πτολεμαίδα, Αγ. Δημήτριος, Φλώρινα), κάτι που θα προκαλέσει άμεσα σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας. Στην προσπάθεια αυτή κατά τις ίδιες πληροφορίες οι συνδικαλιστές επιζητούν τη συνεργασία τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης που επίσης έχουν ταχθεί κατά της «μικρής ΔΕΗ».

    [03] Έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΜΠ διέταξε η Εισαγγελία

    Εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη λειτουργία του Ε.Μ. Πολυτεχνείου διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου. Η εισαγγελική παρέμβαση αφορά δημοσιεύματα στον Τύπο σύμφωνα με τα οποία παραμένει κλειστή η είσοδος του πανεπιστημίου και παρεμποδίζονται όσοι επιχειρούν να εισέλθουν στους χώρους του. Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά ο οποίος έχει εντολή να διακριβώσει αν στην υπόθεση του Πολυτεχνείου προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων και ειδικότερα του αδικήματος της παράνομης βίας.

    [04] Απεβίωσε ο Αμερικανός κινηματογραφιστής Πολ Μαζούρσκι

    Ο Αμερικανός κινηματογραφιστής Πολ Μαζούρσκι, πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ και δημιουργός μεταξύ άλλων των ταινιών «Μπομπ και Κάρολ και Τεντ και Άλις» και «Το μούτρο του Μπέβερλι Χιλς» απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών, ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, από τον πράκτορά του. «Ήταν ο αμερικανός Φελίνι μας. Θα μου λείψει αφάνταστα», έγραψε στο Twitter ο φίλος του σκηνοθέτης Μελ Μπρουκς, περιγράφοντάς τον ως «έναν από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες και σεναριογράφους που έκαναν ποτέ ταινίες».

    Ο Πολ Μαζούρσκι ήταν ακόμη ηθοποιός, μερικές φορές σε δικές του ταινίες, αλλά και σε ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ («Φόβος και Επιθυμία») ή του Μπράιαν ντε Πάλμα («Υπόθεση Καρλίτο»). Στη μικρή οθόνη, υποδύθηκε τον μαφιόζο στους «Σοπράνος» καθώς και στη σειρά του Λάρι Ντέιβιντ «Curb Your Enthusiasm».

    [05] «Εγώ, πάντα μέσα από το θέατρο μιλούσα» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Ρένη Πιττακή

    Τη Σοφία Αποστόλου, τη μητέρα φυλακισμένου που ατενίζει εκ της -από μηχανής- ταράτσας της τον ουρανό την ώρα που ο ήλιος δύει κατακόκκινος και τη φυλακή όπου κρατείται ο γιος της, αυτή την ηρωίδα της συγγραφέως Λούλας Αναγνωστάκη, της αδελφής του ποιητή που ανέβαινε (τέσσερα χρόνια, από το 1947 ως το 1951) -κορίτσι ακόμα- το καλντερίμι προς το Επταπύργιο για να επισκεφθεί τον καταδικασμένο σε θάνατο Μανώλη Αναγνωστάκη, ερμηνεύει η Ρένη Πιττακή σε μια παράσταση που βρίθει συμβολισμών, αναγωγών και φορτίων.

    Σε μια παράσταση, η οποία πέραν της «γροθιάς» αυτού καθαυτού του κειμένου του έργου εμπεριέχει και τη Λούλα Αναγνωστάκη (συγγραφέα) και τις σύγχρονες φυλακές (Κορυδαλλού -σύμφωνα με το κείμενο) και τις παλιές της Σαλονίκης (το Επταπύργιο- στον χώρο προαυλισμού των κρατουμένων του Γεντί Κουλέ θα δοθούν οι τρεις παραστάσεις του έργου) και τον Μανώλη Αναγνωστάκη , και τη Ρένη Πιττακή (πρωταγωνίστρια της συγκεκριμένης παραγωγής, αλλά και τη μόνη εναπομείνασα πιστή μαθήτρια του άλλου μύθου του θεάτρου- του Κάρολου Κουν) και... «πόσα άλλα κρυμμένα βαθιά», που έγραφε στο «Υστερόγραφό» του κι ο ποιητής... Το εγχείρημα μιας παραγωγής που ανεβαίνει μόνο για τρεις παραστάσεις (στις 5, 6 και 7 Ιουλίου στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης και ειδικά και μόνο στον χώρο των φυλακών Επταπυργίου) ανήκει στον συγγραφέα Λεωνίδα Προυσαλίδη, ο οποίος για πρώτη φορά ανέλαβε να σκηνοθετήσει.

    - Το θέατρο είναι πάντα αυτό που ήταν; Είναι ακόμη;

    «Δυσκολεύομαι να σας απαντήσω. Απ' τη μία... αλίμονο αν είναι ακόμα αυτό που ήταν... Όλα πρέπει να αλλάζουν. Για μένα το θέατρο είναι ο δικός μου τρόπος να λέω τα πράγματα. Αν δεν έκανα θέατρο, θα βρισκόμουν στη σιωπή. Εγώ, πάντα μέσα από το θέατρο μιλούσα...».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 July 2014 - 8:30:20 UTC