Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με αποδοκιμασίες η ορκωμοσία του Α. Ματθαιόπουλου - Πρώτο μέλημα η ανεργία, δήλωσε ο Ι. Μπουτάρης
  • [02] «Ιχνηλάτες» του Γράμμου στα χνάρια του εμφυλίου
  • [03] Συνάντηση Γκ. Χαρδούβελη- Μπ. Κερέ για τη διοχέτευση ρευστότητας στις τράπεζες
  • [04] Θέσεις εργασίας για 12.000 νέους, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις
  • [05] Κατατέθηκε η τροπολογία για παράταση μέχρι 30/09 για την 1η δόση ΕΝΦΙΑ
  • [06] Η Καλιφόρνια μειώνει τη φορολογία των παραγωγών του κινηματογράφου για να σταματήσει τη φυγή τους
  • [07] Οι «Ιστορίες για Αγρίους» του Ντ. Σιφρόν «ανοίγουν» τις Νύχτες Πρεμιέρας

  • [01] Με αποδοκιμασίες η ορκωμοσία του Α. Ματθαιόπουλου - Πρώτο μέλημα η ανεργία, δήλωσε ο Ι. Μπουτάρης

    Κάτω από τις αποδοκιμασίες αντιφασιστών υπέγραψε στο πρωτόκολλο ορκωμοσίας ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Αρτέμης Ματθαιόπουλος. "Φασίστα" του φώναξαν από το ένα θεωρείο της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου οι αντιφασίστες, με χειροκροτήματα απάντησαν από το άλλο θεωρείο τα μέλη της Χρυσής Αυγής, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. "Ματθαιόπουλε, της φυλακής τα σίδερα" φώναξαν οι αντιφασίστες, "είναι για τους λεβέντες", απάντησαν οι χρυσαυγίτες, οι οποίοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον Ματθαιόπουλο και τον συνόδευσαν μέχρι την έξοδο από το δημαρχείο. Ανταλλαγή συνθημάτων ανάμεσα στις δύο πλευρές υπήρξε και κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, ενώ ένταση δημιουργήθηκε και όταν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε από τις δύο πλευρές να σταματήσουν τα συνθήματα. "Δεν είμαστε τα δύο άκρα" διαμαρτυρήθηκαν μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων. "Εντάξει δεν είστε τα δύο άκρα, αλλά εδώ είναι αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, δεν είναι ούτε γήπεδο ούτε καφενείο, είναι για σας ντροπή να σπιλώνετε την αίθουσα" τους είπε ο δήμαρχος και τους προειδοποίησε ότι αν δεν σταματήσουν τα συνθήματα, θα καλέσει την Αστυνομία να τους διώξει με τη βία.

    Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έδωσε πολιτικό όρκο μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, εκτός από δύο που διάλεξαν τον θρησκευτικό. Πολιτικό όρκο έδωσε ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και οι σύμβουλοι (Γλυκερία Κυριακίδου, Γιώργος Αβαρλής), ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και ο έτερος σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης, η Ελεάννα Ιωαννίδου (Οικολόγοι Πράσινοι) και ο ανεξάρτητος Γιώργος Ρακκάς. Ως πρώτο μέλημα του Δήμου έθεσε το ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας ο δήμαρχος, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του υπογράμμισε: "Περνάμε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, εξαιρετικά απελπισμένοι σαν κράτος. Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει κάθε δυνατό όριο. Το πρώτο μέλημα του Δήμου είναι πως θα καταπολεμήσουμε την ανεργία. Δυστυχώς, ο Δήμος δεν έχει τα εργαλεία για να καταπολεμήσει την ανεργία. Όλα τα άλλα, τα έργα, η καθαριότητα είναι δευτερεύοντα μπροστά στην ανεργία. Προφανώς και θα τα κάνουμε, αλλά δεν θα τα πούμε τώρα. Την αγωνία αυτής της δημοτικής αρχής την εκφράζω με ένα μόνο λόγο: πώς θα αποκτήσουν οι συμπολίτες ένα σωστό μεροκάματο. Τίποτε άλλο".

    [02] «Ιχνηλάτες» του Γράμμου στα χνάρια του εμφυλίου

    Δεκαεπτά χιλιόμετρα έξω από το Νεστόριο της Καστοριάς, στο χωριό Πεύκος, η άσφαλτος παραχωρεί τη θέση της σε έναν βατό χαλικόδρομο, που οδηγεί σε ένα σπάνιο φυσικό περιβάλλον, απερίγραπτης ομορφιάς, ευθεία μέσα στην "καρδιά" του βουνού. Ο ορεινός όγκος του Γράμμου κρατά ακόμη καλά φυλαγμένη στα "σπλάχνα" του τη δική του ηρωική, αλλά και αιματηρή, ιστορία και δεν την παραχωρεί εύκολα στους περιηγητές, παρά μόνο ύστερα απόδική τους απαίτηση και συνειδητή επιλογή να βαδίσουν στα "χνάρια" της.

    Τα παλιά πεδία σκληρών μαχών και συγκρούσεων του κυβερνητικού με τον αντάρτικο στρατό της περιόδου 1946-1949 επισκέπτονται σήμερα εκατοντάδες τουρίστες. Μεταξύ αυτών, ηλικιωμένοι πρώην μαχητές, τα παιδιά τους, πρώην πολιτικοί πρόσφυγες και απόγονοί τους, ερευνητές, πανεπιστημιακοί και απλοί περιηγητές, που ενδιαφέρονται για τα γεγονότα αυτής της ταραγμένης περιόδου. Όμως, η πρόσβαση σε αυτές τις απόκρημνες θέσεις δεν θα ήταν εύκολη, χωρίς τη βοήθεια ορισμένων κατοίκων της περιοχής, που γνωρίζουν καλά το βουνό και τα μονοπάτια του και αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τους επισκέπτες στις θέσεις, όπου έγιναν οι συνταρακτικές μάχες του εμφυλίου.

    "Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις-τέσσερις μέρες για να επισκεφθείς όλα τα μέρη. Οι διαδρομές δεν είναι όλες βατές και προσβάσιμες σε όχημα και σε κάποια σημεία χρειάζεται και περπάτημα" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παντελής Δημητριάδης, οδηγός του πρώτου "μάουντεν ταξί" στο Νεστόριο. Ο κ. Δημητριάδης, ιδιοκτήτης ξενώνα στο Νεστόριο, αξιοποιώντας έναν παλαιότερο νόμο, που όριζε ότι σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων επιτρέπεται η χρήση επαγγελματικού οχήματος παντός εδάφους, μετέτρεψε πριν από επτά χρόνια το "αγοραίο" ταξί του σε "μάουντεν ταξί".

    [03] Συνάντηση Γκ. Χαρδούβελη- Μπ. Κερέ για τη διοχέτευση ρευστότητας στις τράπεζες

    Το πρόγραμμα διοχέτευσης ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (γνωστό ως μίνι ποσοτική χαλάρωση), το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, με την αγορά από την ΕΚΤ ενυπόθηκων τίτλων που κατέχουν οι τράπεζες, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (ABS) έχει στόχο την αναχαίτιση του πολύ χαμηλού πληθωρισμού και την τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, καθώς η ΕΚΤ προσδοκά ότι σημαντικό μέρος της ρευστότητας θα διοχετευθεί στη συνέχεια από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις. Κατά τη δίωρη συνάντηση, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τέθηκε και το θέμα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο. Σημειώνεται, ότι ο Μπενουά Κερέ συναντάται αυτή την ώρα με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

    [04] Θέσεις εργασίας για 12.000 νέους, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

    Aπό αύριο, 29 Αυγούστου, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους οι άνεργοι νέοι, 18 έως 24 ετών, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα "Επιταγή εισόδου για νέους από 18 έως 24 ΕΤΩΝ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας".

    Πρόκειται για την πρώτη δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία», το οποίο είχαν εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Οι ωφελούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 12.000 από τους οποίους 3.000 θα είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων και ανώτερων τεχνολογικών ιδρυμάτων και 9.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Η ομάδα στόχος που θέλει να καλύψει το πρόγραμμα κατά προτεραιότητα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης, αρμόδιος για τη διαχείριση κοινοτικών πόρων, είναι οι νέοι με χαμηλά προσόντα και χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι δεν συμμετείχαν ως τώρα σε αντίστοιχες δράσεις και προγράμματα.

    Η δράση, προϋπολογισμού 43.200.000 ευρώ, χρηματοδοτείται μέσα από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ - «Youth Employment Initiative») και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

    [05] Κατατέθηκε η τροπολογία για παράταση μέχρι 30/09 για την 1η δόση ΕΝΦΙΑ

    Κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες, που συζητείται σήμερα στη Βουλή, η τροπολογία που προβλέπει παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

    Στην τροπολογία ορίζεται ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμες οι οφειλές για τον ΕΝΦΙΑ ούτε λαμβάνονται υπόψη για την έκδοση φορολογικής ενημέρωσης και βεβαίωσης. Τη ρύθμιση υπογράφουν οι υπουργοί, Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης.

    [06] Η Καλιφόρνια μειώνει τη φορολογία των παραγωγών του κινηματογράφου για να σταματήσει τη φυγή τους

    Η πολιτεία της Καλιφόρνια θα τριπλασιάσει τις φορο-ελαφρύνσεις προς την κινηματογραφική βιομηχανία, προκειμένου να περιοριστεί η φυγή κινηματογραφικών παραγωγών προς άλλες χώρες με πιο γενναιόδωρες επιδοτήσεις. Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στο νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνια για να αυξηθεί το ποσό των φορολογικών ελαφρύνσεων στα 330 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, σε ένα σχέδιο πενταετίας που θα έχει συνολικό ύψος 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια. Έως τώρα οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τις ταινίες είχαν ανώτατο όριο τα 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

    Η ανακοίνωση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια επισημαίνει ότι «τα τελευταία 15 χρόνια, η παραγωγή ταινιών μειώθηκε κατά σχεδόν 50% στην Καλιφόρνια.

    Το 2013, οι 21 από τις 23 νέα σειρές μεγάλης αποδοχής γυρίστηκαν εκτός της Καλιφόρνια».

    Το κείμενο πρέπει να περάσει στη Γερουσία της πολιτείας αυτή την εβδομάδα αλλά έχει ήδη εγκριθεί από την Άνω Βουλή.

    Οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα τεθούν σε ισχύ από το οικονομικό έτος 2015-2016.

    [07] Οι «Ιστορίες για Αγρίους» του Ντ. Σιφρόν «ανοίγουν» τις Νύχτες Πρεμιέρας

    Τί θα γινόταν αν όλοι πράτταμε με βάση τις πραγματικές μας σκέψεις και ένστικτα; Η ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία του Αργεντινού Νταμιάν Σιφρόν, «Ιστορίες για Αγρίους» (Relatos Selvajes) που διεκδίκησε τον φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, «ανοίγει» το επετειακό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας. Η ταινία είναι μία συλλογή από έξι φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες, οι οποίες, όμως, βρίσκουν κοινό παρανομαστή στο πώς η σημερινή πραγματικότητα συχνά μας καλεί να απευθυνθούμε σε άγρια ένστικτα για να τα βγάλουμε πέρα, αποκαλύπτοντας συγχρόνως μία κοινωνία σε κρίση.

    Η πρεμιέρα της ταινίας «Ιστορίες για Αγρίους» θα γίνει την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (μόνο με προσκλήσεις) ενώ θα υπάρξει επαναληπτική προβολή της, ανοιχτή για το κοινό, στο πλαίσιο του προγράμματος του φεστιβάλ. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τις εταιρείες Seven και Spentzos Film την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 August 2014 - 10:30:22 UTC