Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος: Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να ανατραπεί τώρα
  • [02] Στην Άγκυρα ο Ευ. Βενιζέλος για την τελετή παράδοσης- παραλαβής του Ρ. Τ. Ερντογάν
  • [03] "Ακροδεξιά στοιχεία" πίσω από την επίθεση στα γραφεία της Καλαμαριάς, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Ν. Βαλαβάνη: Κίνδυνος στρατιωτικοποίησης της αντιπαράθεσης ΕΕ - ΗΠΑ με τη Ρωσία
  • [05] Σε συστράτευση όλης της κοινωνίας καλούν οι μικρομεσαίοι, προαναγγέλοντας πανελλαδικές κινητοποιήσεις
  • [06] Αποπληθωρισμό κατέγραψε τον Αύγουστο η Ισπανία
  • [07] Το ευρώ κινείται ανοδικά, καθώς υποχωρούν οι προσδοκίες για λήψη μέτρων από την ΕΚΤ
  • [08] Συνεχείς συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ ενόψει Παρισιού
  • [09] ΤτΕ: Περαιτέρω μείωση των χορηγήσεων τον Ιούλιο
  • [10] Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου πάνω από την Ουκρανία
  • [11] Ο Ποροσένκο δηλώνει ότι δυνάμεις της Ρωσίας «εισήχθησαν» στην Ουκρανία και καλεί έκτακτο συμβούλιο
  • [12] ΠΟΥ: Ο Έμπολα ενδέχεται να πλήξει 20.000 ανθρώπους

  • [01] Π. Καμμένος: Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να ανατραπεί τώρα

    «Μετά το success story και τα 2,5 εκατομμύρια ανέργους ο πρωθυπουργός, ο πρωθυπουργός- συνεργός του κ. Βενιζέλου, τόλμησε να χρησιμοποιήσει τον όρο ράλι της οικονομίας σε μια κοινωνία όπου το 50% των καταστημάτων βάζουν λουκέτο, έξι χιλιάδες οικογένειες έχουν χάσει τους δικούς τους επειδή δεν άντεξαν και οι Έλληνες βλέπουν να κατάσχονται τα σπίτια τους» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Καταλήγοντας επισήμανε: «Αποδεικνύεται πλέον ότι είναι ο πρωθυπουργός των τραπεζών και όχι ο πρωθυπουργός των πολιτών. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να ανατραπεί τώρα».

    [02] Στην Άγκυρα ο Ευ. Βενιζέλος για την τελετή παράδοσης- παραλαβής του Ρ. Τ. Ερντογάν

    Έφτασε ο πρωί στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος θα παραστεί στην τελετή παράδοσης- παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου επισήμως θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Βενιζέλος μεταφέρει επίσης συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον κ. Ερντογάν.

    Φτάνοντας στην τουρκική πρωτεύουσα ο Ευ. Βενιζέλος επισκέφθηκε την πρεσβεία της Ελλάδας. «Βρίσκομαι στην Άγκυρα, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, για να μεταφέρω τα συγχαρητήριά μας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, όλης της κυβέρνησης προς τον πρόεδρο Ερντογάν που σήμερα αναλαμβάνει επισήμως το νέο θεσμικό του ρόλο. Θέλουμε μια σχέση καλής γειτονίας, έχουμε μια σχέση εταιρικής συνεργασίας, είμαστε δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του '50 και η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο για όλα τα ανοικτά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και θέλουμε να μην είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης», επισήμανε ο Έλληνας ο υπουργός σε δήλωσή του προς την ΝΕΡΙΤ.

    Ο κ. Βενιζέλος θα παραστεί στην τελετή παράδοσης και παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο στις 17:00 και στη δεξίωση που θα ακολουθήσει, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο κ. Ερντογάν προς τους ξένους επισήμους που έφτασαν στην Τουρκία για την τελετή.

    [03] "Ακροδεξιά στοιχεία" πίσω από την επίθεση στα γραφεία της Καλαμαριάς, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

    Σε "ακροδεξιά στοιχεία" αποδίδει η οργάνωση Καλαμαριάς του ΣΥΡΙΖΑ την επίθεση με μπογιές που έγινε στα γραφεία της, το βράδυ της Δευτέρας.

    Οι δράστες άφησαν φέιγ βολάν που έγραφαν ότι είναι οπαδοί της ΑΕΚ και προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της κατασκευής γηπέδου της ΑΕΚ.

    Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: "Ακροδεξιά στοιχεία κρυμμένα πίσω από την ιδιότητα οπαδών της ΑΕΚ επιτέθηκαν και προκάλεσαν καταστροφές, ενώ πέταξαν τρικάκια εναντίον της νέας περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου. Με αφορμή την υπόθεση του γηπέδου της ΑΕΚ, ο φασισμός ο οποίος καλλιεργείται μέσα στους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών και συχνά πυροδοτείται από τα συμφέροντα των προέδρων, έδειξε το βάρβαρο πρόσωπό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι οι ακροδεξιές ιδεοληψίες και ο φασισμός δεν έχουν καμία θέση ανάμεσα στους αγνούς οπαδούς της ΑΕΚ, μιας ομάδας με λαϊκή βάση και μεγάλη ιστορία. Απέναντί μας δεν βρίσκονται οι φίλαθλοι της ΑΕΚ ούτε οι φίλαθλοι καμιάς ομάδας, αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τους χρησιμοποιούν και ο φασισμός που τα υπηρετεί. Οι επιθέσεις 'αγνώστων' που κρύβονται στο σκοτάδι της νύχτας δεν μας πτοούν και δεν μπορούν να φράξουν το δρόμο στην κυβέρνηση της Αριστεράς".

    [04] Ν. Βαλαβάνη: Κίνδυνος στρατιωτικοποίησης της αντιπαράθεσης ΕΕ - ΗΠΑ με τη Ρωσία

    «Με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Ουαλία φαίνεται να περνάμε σε μια στρατιωτικοποίηση της αντιπαράθεσης ΕΕ-ΗΠΑ με τη Ρωσία» εκτιμά σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βουλευτής Νάντια Βαλαβάνη, υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής στην Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Βαλαβάνη υποστηρίζει ότι «η σύνοδος προετοιμάζεται με τεράστια μυστικότητα και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Γίνονται συσκέψεις σε ανώτερα κλιμάκια αλλά η Βουλή και τα κόμματα δεν έχουν ιδέα για το τι θα συζητηθεί». Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «πέρα από το γενικότερο θέμα της περικύκλωσης της Ρωσίας που είναι ο κύριος στόχος αυτής της συνόδου, λέγεται ότι τίθενται δύο ζητήματα για την Ελλάδα: Πρώτον η στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones) για τα οποία υπάρχει ένα διεθνές κίνημα για την απαγόρευσή τους. Λέγεται ότι συζητείται η στάθμευση τέτοιων αεροσκαφών στη Σούδα και στην Καλαμάτα. Δεύτερον και εξίσου σοβαρό είναι το γεγονός ότι λέγεται πως υπάρχει πρόταση για την εγκατάσταση ενός τμήματος της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας στη Ρουμανία και την Ελλάδα. Η αντιπυραυλική αυτή ασπίδα μέχρι σήμερα είχε θεωρητικά στόχο το Ιράν -αλλά μετά την επαναπροσέγγιση της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον- γίνεται πιο σαφές ότι στρέφεται κατά της Ρωσίας. Θα ήταν λοιπόν εγκληματικό οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί είτε την εγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών είτε την αντιπυραυλική ασπίδα που έχει στόχο ουσιαστικά την περικύκλωση της Ρωσίας».

    Ερωτηθείσα για την κυβερνητική κρίση στη Γαλλία, η κ. Βαλαβάνη υποστηρίζει ότι «μια ανάγνωση της Γαλλικής κρίσης είναι ότι ολοκληρώνεται η μετατόπιση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ σε μια πολιτική πλήρους προσαρμογής στην αυτοκτονική νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά: Έπεσε η γαλλική κυβέρνηση, παραιτήθηκε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομίας δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική λιτότητας και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι που δεν είναι κανένας ριζοσπάστης αριστερός, αλλά έχει προέλθει μέσα από το σύστημα, κάνει μια προσπάθεια «αναδιαπραγμάτευσης». Και όλα αυτά γιατί κάτω «βράζει το πράγμα». Αυτό δείχνει τη δυνατότητα να υπάρξουν νέα μπλοκ και νέες συμμαχίες. Έχει τεράστια σημασία για την Ευρώπη το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και σε όλη την πορεία των ευρωεκλογών. Από τη μία πλευρά ως υπόδειγμα για την ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς και από την άλλη ως ελπίδα για μια άλλη διέξοδο, για την αλλαγή πλεύσης υπέρ των συμφερόντων των λαών της Ευρώπης και των εργαζομένων, με βάση την οικοδόμηση συμμαχιών σε όλα τα επίπεδα. Έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε μια γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε το 2017 να έχουμε την Μαρίν ΛεΠέν στη θέση του Ολάντ στη γαλλική προεδρία».

    [05] Σε συστράτευση όλης της κοινωνίας καλούν οι μικρομεσαίοι, προαναγγέλοντας πανελλαδικές κινητοποιήσεις

    «Η υπερφορολόγηση, με αποκορύφωμα τον ΕΝΦΙΑ, η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων με τα ραβασάκια του ΚΕΑΟ για τις ασφαλιστικές εισφορές, τα "κόκκινα" δάνεια και η δραματική έλλειψη ρευστότητας οδηγούν σε οικονομική και ψυχολογική εξόντωση εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επαγγελματίες, εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους».

    Αυτό αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), της ΠΟΕΙΑΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ), του ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ Αττικής) και του ΠΣΧΕΜ (Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών) σε σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και καλούν όλους τους επαγγελματικούς φορείς σε συστράτευση για την αλλαγή αυτής της πολιτικής «που διαλύει την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας». Προβλέπουν ότι αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω βίαιο κλείσιμο επιχειρήσεων.

    ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΠΟΕΙΑΤΑ, ΣΑΤΑ, ΠΣΧΕΜ δηλώνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις, εάν δεν πάρουν οι κλάδοι απαντήσεις από την κυβέρνηση μέσα στο Σεπτέμβριο. Πάντως, υπογραμμίστηκε ότι τα αιτήματα δεν είναι συντεχνιακά αλλά, στόχος είναι η συστράτευση του συνόλου της κοινωνίας και ότι δεν θα οργανωθεί κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.

    [06] Αποπληθωρισμό κατέγραψε τον Αύγουστο η Ισπανία

    Η μείωση των τιμών στην ισπανική οικονομία έγινε πιο έντονη τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας και δημοσιεύει η εφημερίδα Wall Street Journal.

    Το επίπεδο των τιμών μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 0,5% ? πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν εμφανίσθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του αποπληθωρισμού στη χώρα. Τον Ιούλιο, το επίπεδο των τιμών κατέγραψε μείωση 0,3% μετά από λίγους μήνες μικρών αυξήσεων. Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι η μείωση των τιμών προήλθε κυρίως από τη μείωση των τιμών των καυσίμων.

    [07] Το ευρώ κινείται ανοδικά, καθώς υποχωρούν οι προσδοκίες για λήψη μέτρων από την ΕΚΤ

    Το ευρώ κινείται ανοδικά σήμερα, καθώς υποχώρησαν οι προσδοκίες ότι επίκειται ένας γύρος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

    Πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να λάβει νέα μέτρα την επόμενη εβδομάδα, εκτός αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης (που θα ανακοινωθούν αύριο) δείξουν ότι η Ευρωζώνη κινείται έντονα προς τον αποπληθωρισμό. Αυτό οδήγησε τους επενδυτές να περιορίζουν τις πολύ απαισιόδοξες θέσεις τους για το ευρώ.

    Το κοινό νόμισμα ανατιμήθηκε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στο επίπεδο των 1,3214 δολαρίων σε σχέση με το χθεσινό χαμηλό επίπεδο (σχεδόν έτους) των 1,3152 δολαρίων.

    [08] Συνεχείς συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ ενόψει Παρισιού

    Αλλεπάλληλες συναντήσεις με συναδέλφους του στην κυβέρνηση, θα έχει σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στο πλαίσιο των συσκέψεων προετοιμασίας της ελληνικής πλευράς για τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι.

    Αυτή την ώρα βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώστις 16:00θα υπάρξει σύσκεψη με το επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, η ελληνική αποστολή θα μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα το μεσημέρι της Τρίτης, 2 Σεπτεμβρίου, και από το απόγευμα της ίδιας ημέρας έως το βράδυ, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα αφορούν σε θέματα του υπουργείου Οικονομικών (δημοσιονομικό κενό, εκτέλεση προϋπολογισμού και πρωτογενές πλεόνασμα, αποφάσεις ΣτΕ για ειδικά μισθολόγια, κ.λπ.).

    Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις θα περιστραφούν σε θέματα των υπουργείων Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (εργασιακά, ασφαλιστικό, απολύσεις και νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, «κόκκινα» δάνεια, κ.λπ.).

    Το πρωί της Πέμπτης θα υπάρξει (στο κτίριο του ΟΟΣΑ, όπου θα πραγματοποιηθούν και οι προηγούμενες συναντήσεις) μια συνάντηση σύνοψης με τους εκπροσώπους των δανειστών, και εν συνεχεία μια άτυπη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης, ενώ, όπως είναι προς το παρόν γνωστό, η ουσιαστική αξιολόγηση από την τρόικα της ελληνικής οικονομίας, θα αρχίσει το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

    [09] ΤτΕ: Περαιτέρω μείωση των χορηγήσεων τον Ιούλιο

    Παρέμεινε αρνητικός και τον Ιούλιο ο ρυθμός χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η εξέλιξη αυτή περιορίζει το συνολικό ποσό ρευστότητας που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από τον νέο ευνοικό μηχανισμό LTRO. Kαι τούτο διότι με βάση τους κανόνες που έχουν τεθεί ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν οι τράπεζες προσδιορίζεται από το μέγεθος του ενεργητικού τους (συγκεκριμένα 7% του ενεργητικού ήτοι περίπου 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες) προσαυξημένο κατά την καθαρή αύξηση των χορηγήσεων από τον Απρίλιο και εντεύθεν. Όμως όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τον Ιούλιο η χρηματοδότηση σημείωσε μείωση κατά 3,7% έναντι μειώσεως 3,5% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο και 3,5% τον Μάιο. Συγκεκριμένα η καθαρή ροή χρηματοδότησης τον Ιούνιο ήταν αρνητική κατά 1,1 δισ. ευρώ.

    [10] Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου πάνω από την Ουκρανία

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις «εισήχθησαν» στην Ουκρανία και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι «ρωσικά στρατεύματα» κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Νοβοαζόφσκ, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, περίπου 100 χλμ. του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές συντονίζουν τις κινήσεις τους για να εξαπολύσουν αντεπίθεση στην Ιλοβάισκ και τη Σαχτάρσκ, ανατολικά του Ντονέτσκ.

    Εν τω μεταξύ, η Λιθουανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προχώρησε σε μια «ολοφάνερη στρατιωτική εισβολή» στην Ουκρανία και απαίτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό. Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν ρωσικές δυνάμεις ότι δρουν στο έδαφός τους υποστηρίζοντας τους φιλορώσους αυτονομιστές εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Η Μόσχα διαψεύδει τις κατηγορίες τους. Ωστόσο χθες το NATO και η Πολωνία ανακοίνωσαν ότι έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις για αυτό. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο επανέλαβε την κατηγορία σήμερα το πρωί ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι μια ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, εάν επαληθευτεί, είναι «απαράδεκτη». Εξάλλου και ο πρωθυπουργός της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς σημείωσε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έπρεπε να εξεταστεί από το ΣΑ του ΟΗΕ ως μια επιθετική ενέργεια».

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την έντονη ανησυχία της σήμερα για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Εξάλλου ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να συναντηθεί το Σάββατο με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγη ώρα πριν μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Στο μεταξύ ο ουκρανός πρεσβευτής στην ΕΕ Κονσταντίν Γελισέγεφ ζήτησε σήμερα να συγκληθεί «μια έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου για την Ουκρανία», αλλά και την παροχή μιας «ευρείας στρατιωτικής και τεχνικής βοήθειας» στη χώρα του.

    Ένα μέλος του συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κρεμλίνου, η Έλα Πολιάκοβα, δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

    [11] Ο Ποροσένκο δηλώνει ότι δυνάμεις της Ρωσίας «εισήχθησαν» στην Ουκρανία και καλεί έκτακτο συμβούλιο

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις«εισήχθησαν» στην Ουκρανία και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι «ρωσικά στρατεύματα» κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Νοβοαζόφσκ, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, περίπου 100 χλμ. του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές συντονίζουν τις κινήσεις τους για να εξαπολύσουν αντεπίθεση στην Ιλοβάισκ και τη Σαχτάρσκ, ανατολικά του Ντονέτσκ.

    Εν τω μεταξύ, ηΛιθουανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προχώρησε σε μια «ολοφάνερη στρατιωτική εισβολή» στην Ουκρανία και απαίτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό. Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν ρωσικές δυνάμεις ότι δρουν στο έδαφός τους υποστηρίζοντας τους φιλορώσους αυτονομιστές εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Η Μόσχα διαψεύδει τις κατηγορίες τους. Ωστόσο χθες το NATO και η Πολωνία ανακοίνωσαν ότι έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις για αυτό. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο επανέλαβε την κατηγορία σήμερα το πρωί ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι μια ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, εάν επαληθευτεί, είναι «απαράδεκτη». Εξάλλου και ο πρωθυπουργός της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς σημείωσε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έπρεπε να εξεταστεί από το ΣΑ του ΟΗΕ ως μια επιθετική ενέργεια».

    [12] ΠΟΥ: Ο Έμπολα ενδέχεται να πλήξει 20.000 ανθρώπους

    Η επιδημία του Έμπολα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Αφρική ενδέχεται να πλήξει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προσθέτοντας πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να σταματήσει τη διάδοση του ιού μέσα σε τρεις μήνες, ενώ ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών υγείας εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως η επιδημία θα επιδεινωθεί περαιτέρω. Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ εξέδωσε ένα στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της επιδημίας σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής, για τις οποίες δήλωσε πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι ήδη δύο ως τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον αναφερόμενο, που είναι 3.069. Ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 1.552.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 August 2014 - 12:30:24 UTC