Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική συνομιλία Αντώνη Σαμαρά - Νίκου Αναστασιάδη
  • [02] Σ. Βούλτεψη: Σε θετικό κλίμα οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι
  • [03] «Έβρεξε» προβλήματα στη Θεσσαλονίκη
  • [04] Συμφωνία Ποροσένκο - Πούτιν για «διαρκή κατάπαυση του πυρός»
  • [05] Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Ποροσένκο για την ουκρανική κρίση
  • [06] Καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους για τα παιδιά της Συρίας
  • [07] Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε καύσιμο προπάνιο από βακτήρια του εντέρου

  • [01] Τηλεφωνική συνομιλία Αντώνη Σαμαρά - Νίκου Αναστασιάδη

    Εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ενόψει και της συμμετοχής και των επαφών του κ. Σαμαρά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ουαλία, είχε το πρωί ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

    Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό και συμφώνησαν τα θέματα που θα εγείρει ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Ουαλία, με ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    [02] Σ. Βούλτεψη: Σε θετικό κλίμα οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι

    Σε θετικό κλίμα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους στο Παρίσι, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Το κλίμα είναι θετικό. Διαπιστώθηκε ότι ο προϋπολογισμός στο 7μηνο είναι εντός στόχων», τόνισε μεταξύ άλλων η Σοφία Βούλτεψη και πρόσθεσε ότι:«Η ελληνική πλευρά έθεσε καθαρά την ανάγκη να υπάρξει και έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού? Οι εταίροι αναγνώρισαν όλη αυτή την προσπάθεια».

    «Η διαπραγμάτευση στο Παρίσι γίνεται βάσει σχεδίου», επισήμανε, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός έδωσε κατευθύνσεις στους υπουργούς. «Παρακολουθεί και παρακολουθούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ τη διαπραγμάτευση», είπε ακόμα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στις συναντήσεις του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα με τους κοινωνικούς φορείς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν συμφωνείς με όλους κάτι δεν πάει καλά». «Χθες ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε και με τον ΣΕΒ, τους βιομηχάνους, είχε συμφωνήσει και με τους εμπόρους προηγουμένως και με τη ΓΣΕΕ και με την ΑΔΕΔΥ. Όταν συμφωνείς με όλους αυτούς, κάτι δεν πάει καλά» είπε η Σοφία Βούλτεψη. «Επειδή προέρχομαι από τον συνδικαλισμό, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα που λέμε τώρα ότι βάζω τον άλλον να πληρώσει και ησυχάζει ο κόσμος» πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη.

    [03] «Έβρεξε» προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

    Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προκάλεσε το πρωινό μπουρίνι που ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη και στις όμορες περιοχές. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθιστώντας δυσχερή τη διεξαγωγή της κυκλοφορίας, ενώ δεν έλειψαν τα τροχαία ατυχήματα, ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε μεμονωμένες κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια και ισόγεια σπίτια. Στο μεταξύ, κλειστή παραμένει για τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα η παλιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στο ύψος των Γιαννιτσών, εξαιτίας της βροχόπτωσης και των φερτών υλικών που κάλυψαν το οδόστρωμα.

    Η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο επιτρέπεται μόνο σε φορτηγά, ενώ για τα υπόλοιπα οχήματα γίνεται εκτροπή μέσω παρακαμπτηρίων.

    [04] Συμφωνία Ποροσένκο - Πούτιν για «διαρκή κατάπαυση του πυρός»

    Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι Πρόεδροι της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν για «διαρκή κατάπαυση του πυρός» στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

    Ανοδο κατά 4% κατέγραψε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μόσχας λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ενώ η ισοτιμία του ρουβλίου ενισχύθηκε κατά 1,3% έναντι του δολαρίου.

    [05] Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Ποροσένκο για την ουκρανική κρίση

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό σχετικά με «αυτό που χρειάζεται να γίνει» για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Interfax. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής αυτής συνομιλίας, οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν «για την στρατιωτική και ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία. Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για το γεγονός ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον τερματισμό της αιματοχυσίας στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

    «Οι απόψεις των προέδρων των δύο χωρών συνέπεσαν σε μεγάλο βαθμό ως προς τους πιθανούς τρόπους εξόδου από τη σημερινή σοβαρή κρίση» είπε ο Πεσκόφ. Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν στις 26 Αυγούστου στο Μινσκ, χωρίς αυτό να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

    [06] Καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους για τα παιδιά της Συρίας

    Μια ξεχωριστή συναυλία αφιερωμένη στα παιδιά παρουσιάζουν σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες, την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, με σκοπό την ενίσχυση και συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου, στην Κόμπανι της Βόρειας Συρίας. Οι Γιάννης Ζουγανέλης, Σταμάτης Κραουνάκης, Διονύσης Τσακνής, Βασίλης Λέκκας, Γιώτα Νέγκα, Νένα Βενετσάνου, Καλλιόπη Βέττα, Ερωφίλη, Αντώνης Μιτζέλος, Σταμάτης Μορφονιός, Διονύσης Καλαφάτης, Perseus Dream, θα ενώσουν τις φωνές τους σε μια συναυλία που διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό «Σύνδεσμο Επιστημόνων- Καλλιτεχνών για τα παιδιά της Βόρειας Συρίας», που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Unesco.

    Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης οι ηθοποιοί: Ελένη Γερασιμίδου, Κάτια Γέρου, Δήμητρα Χατούπη. Επίσης, σε ένα «πάντρεμα των τεχνών», στο Κτίριο «Νέοι Φούρνοι» στην Τεχνόπολη, θα παρουσιαστεί έκθεση με έργα των φοιτητών της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας της Φλώρινας, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τον ίδιο σκοπό. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 4 Σεπτεμβρίου, στις 20:00 και η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 11:00 - 13:00 μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα της μεγάλης συναυλίας.

    [07] Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε καύσιμο προπάνιο από βακτήρια του εντέρου

    Επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Φινλανδία ανακάλυψαν για πρώτη φορά μια μέθοδο βιοσύνθεσης, ώστε να παράγουν ανανεώσιμο καύσιμο προπάνιο από το κοινό βακτήριο E.coli, το οποίο συνήθως «φιλοξενείται» στο έντερο των ανθρώπων και των ζώων. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής του ευρέως χρησιμοποιούμενου προπανίου, το οποίο σήμερα αποτελεί υποπροϊόν της διύλισης του πετρελαίου και της επεξεργασίας του φυσικού αερίου, δηλαδή μη ανανεώσιμων ορυκτών καυσίμων.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πάτρικ Τζόουνς του Τμήματος Επιστημών της Ζωής του Imperial College του Λονδίνου, σε συνεργασία με συναδέλφους τους του Τμήματος Βιοχημείας του φινλανδικού πανεπιστημίου του Τούρκου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications» σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τη βρετανική «Γκάρντιαν», δήλωσαν ότι η καινοτομική μέθοδός τους βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Όπως είπαν, θα χρειαστούν πέντε έως δέκα χρόνια, εωσότου αναπτυχθεί μια εμπορικά βιώσιμη βιομηχανική διαδικασία παραγωγής βιο-προπανίου. Η βασική πρόκληση είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας της νέας τεχνικής, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της χημικής και ενεργειακής βιομηχανίας. Προς το παρόν, το παραγόμενο βιο-προπάνιο είναι περίπου χίλιες φορές λιγότερο από ό,τι χρειάζεται για να γίνει εμπορικό προϊόν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 September 2014 - 8:30:22 UTC