Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάθε χρόνο το τεστ ΠΑΠ, διευκρινίζει ο ΕΟΠΥΥ
  • [02] Η μαρίνα της Ίου επιχορηγείται από τον αναπτυξιακό νόμο
  • [03] Νέα πνοή για το θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Ανακοινώθηκε το φετινό πρόγραμμα
  • [04] Οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου πολιορκούν τη Google να δώσει στοιχεία για χρήστες
  • [05] «Γονείς» για τρία αρκουδάκια έγιναν δύο μέλη του Αρκτούρου
  • [06] Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτικούς στην Αφρική για την αντιμετώπιση του Έμπολα
  • [07] Η σχιζοφρένεια δεν είναι μία αλλά οκτώ διαφορετικές γενετικά παθήσεις

  • [01] Κάθε χρόνο το τεστ ΠΑΠ, διευκρινίζει ο ΕΟΠΥΥ

    Η διασφάλιση ότι καμία από τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις δεν περικόπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά ότι αντίθετα θα είναι διαθέσιμες και θα αποζημιώνονται για τους ασφαλισμένους, προκύπτει από τον ισχύοντα Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) αλλά και από το προσχέδιο του νέου ΕΚΠΥ, όπως αναφέρει ο οργανισμός.

    Ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει σε ανακοίνωση του ότι η ελληνική επιστημονική κοινότητα δικαίωσε το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης για τις Κατευθυντήριες Οδηγίες, καθώς και ότι ο καθηγητής Κυτταρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Καρακίτσος, επιβεβαίωσε ότι οι Οδηγίες τεκμηριώνονται επιστημονικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Σε δηλώσεις του σημείωσε, λέει ο ΕΟΠΥΥ, ότι «η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ορίζει ως έναρξη το 21ο έτος ηλικίας για το τεστ ΠΑΠ όταν οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες ορίζουν το 25ο έτος». Παράλληλα τόνισε ότι «αν μιλάμε για πρόληψη χωρίς συμπτωματολογία η επανάληψη ανά τρία χρόνια τεκμηριώνεται πλήρως επιστημονικά σε παγκόσμιο επίπεδο, με την προϋπόθεση ότι εκτελείται ανά τρία χρόνια». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα η μικρότερη ηλικία εμφάνισης καρκίνου της μήτρας είναι το 29ο έτος».

    Ο ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, υπερβαίνει τις Κατευθυντήριες Οδηγίες και αποζημιώνει τα τεστ ΠΑΠ για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας μία φορά το χρόνο. Κι αυτό γιατί σέβεται τις απόψεις αρκετών ιατρών στην Ελλάδα που προτείνουν τη συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση κάθε χρόνο.

    [02] Η μαρίνα της Ίου επιχορηγείται από τον αναπτυξιακό νόμο

    Το επενδυτικό σχέδιο της υπό σύσταση επιχείρησης «ΙΟΣ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε.», εντάχθηκε στην κατηγορία της Περιφερειακής Συνοχής των Γενικών Επενδυτικών Σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου (άρθρο 6 του ν. 3908/2011 - 1η Περίοδος 2014), για την ενίσχυσή της με το κίνητρο της επιχορήγησης. Με την σχετική απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη, όπως αναφέρεται στον διαδικτυακό τόπο "Διαύγεια", η επένδυση αφορά στην ίδρυση τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής, δυναμικότητας 175 σκαφών στον όρμο "Τρεις Εκκλησιές" Ίου Κυκλάδων, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 19.990.000 ευρώ και η συνολική ενίσχυση ανέρχεται σε 6.996.500 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 35% του ενισχυόμενου κόστους που χορηγείται με τη μορφή της επιχορήγησης.

    Ο αριθμός των νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη υλοποίηση της επένδυσης μετά το δεύτερο έτος λειτουργίας από την ολοκλήρωσή της, ανέρχονται σε 20 που αντιστοιχούν σε 10 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.). Το επενδυτικό Σχέδιο έλαβε 57,04 βαθμούς στη βαθμολόγηση των κριτηρίων και συγκεντρώνει την ελάχιστη βαθμολογία για την Κατηγορία Ενισχύσεων, στην οποία έχει υποβληθεί.

    [03] Νέα πνοή για το θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Ανακοινώθηκε το φετινό πρόγραμμα

    «Του κήπου η πόρτα είχε μείνει ξεκλείδωτη, κι ακόμα πιο περίεργο, ούτε κι υπήρχαν σκυλιά ένα γύρω. Αυτό με ησύχασε κι ήμουν έτοιμος να μπω. Ξαφνικά όμως σαν κατάλαβα πως και οι άλλοι, από τις άλλες πόλεις, θα είχαν το ίδιο αυτό προνόμιο, συνέχισα το δρόμο μου πιστεύοντας πως ήταν πιο φρόνιμο να μείνω έξω, στ΄ ανοιχτά», Με αυτούς τους στίχους του σπουδαίου θεατράνθρωπου Καρόλου Κουν, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το νέο πρόγραμμα του ανανεωμένου θεάτρου Τέχνης, με τη σφραγίδα της νέας του καλλιτεχνικής διευθύντριας Μαριάννας Κάλμπαρη.

    Συμπληρώνοντας φέτος 60 χρόνια στο Υπόγειο και 30 χρόνια στη Φρυνίχου, η Μαριάννα Κάλμπαρη, παρουσίασε στη σκηνή της Φρυνίχου, ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό, ανοιχτό σε νέους δημιουργούς, ενώ η ίδια δήλωσε: «Θέλουμε ένα θέατρο ανοιχτό, εξωστρεφές. Ανοιχτό στις προκλήσεις των δύσκολων καιρών που ζούμε. Έχουμε ανάγκη στήριξης και σύμπραξης. Άλλωστε αυτές είναι και οι αρχές που μας κληροδότησε ο Κάρολος Κουν. Πίστη στη συλλογικότητα, πίστη στα θαύματα. Την αφοσίωση, την επιμονή και την αγάπη γι΄ αυτό που κάνουμε».

    Φανερά συγκινημένος, μίλησε ο επί 10 χρόνια -και απερχόμενος πια- διευθυντής του θεάτρου Τέχνης, Διαγόρας Χρονόπουλος, σημειώνοντας πως «σήμερα είναι μέρα γιορτής για το θέατρο Τέχνης. Πίστευα ότι ήταν απαραίτητη μια ανανέωση. Χρειαζόμασταν ένα νέο άνθρωπο, δυνατό σκηνοθέτη, μαθητή του θεάτρου Τέχνης, που ως ηθοποιός να έχει παίξει στο θέατρο Τέχνης, να έχει σκηνοθετήσει και να έχει διδάξει στη σχολή. Πρότεινα τη Μαριάννα Κάλμπαρη, γιατί πιστεύω σε αυτή. Αν την αφήσουμε ανεπηρέαστη, θα πάει το θέατρο μπροστά, ως έναν ανανεωμένο, σωστό διάδοχο, του μεγάλου μας δασκάλου Καρόλου Κουν, σε ένα δρόμο που να υπηρετεί όπως ήθελε εκείνος τη θεατρική τέχνη», είπε χαρακτηριστικά.

    [04] Οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου πολιορκούν τη Google να δώσει στοιχεία για χρήστες

    Κατά 150% αυξήθηκαν μέσα στην τελευταία πενταετία τα αιτήματα των κυβερνήσεων του πλανήτη προς τη Google να τους δώσει στοιχεία σχετικά με χρήστες της, οι οποίοι θεωρούνται εμπλεκόμενοι σε διάφορες εγκληματικές ή αντεθνικές δραστηριότητες. Τα αιτήματα αφορούν τις αναζητήσεις των χρηστών, το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το YouTube κ.α. Την αποκάλυψη έκανε η ίδια η αμερικανική εταιρεία, στο πλαίσιο της «έκθεσης διαφάνειας» που δημοσιοποιεί ανά εξάμηνο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

    Εξάλλου, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η γερμανική κυβέρνηση θέλει να «στριμώξει» τη Google για να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την περίφημη μυστική «φόρμουλα» (αλγόριθμο), που βρίσκεται πίσω από τις αναζητήσεις της εταιρείας. Η πρωτοβουλία αυτή ασφαλώς θα χαροποιήσει τους ανταγωνιστές της Google, αλλά η αμερικανική εταιρεία αναμένεται να αρνηθεί πεισματικά.

    [05] «Γονείς» για τρία αρκουδάκια έγιναν δύο μέλη του Αρκτούρου

    Έγινε η «μαμά» τριών μικρών αρκούδων, σφίγγοντας στην αγκαλιά της και ταΐζοντας με το μπιμπερό τα ζωάκια που θύμιζαν αγαπημένα, μαλακά παιχνίδια! Η Μελίνα Αυγερινού, μαζί με τον Κώστα Στεφανίδη, είναι οι μοναδικοί άνθρωποι του Αρκτούρου που έρχονται σε επαφή με τα νεαρά αρκουδάκια, τα οποία περιθάλπει η οργάνωση, και τα μεγαλώνουν μέχρι να είναι έτοιμα να απελευθερωθούν στη φύση.

    «Είναι μοναδική εμπειρία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αυγερινού, περιγράφοντας την επαφή της με τα όμορφα αυτά ζωάκια, τα οποία, τουλάχιστον για τους πρώτους 2-3 μήνες, βλέπουν τους φροντιστές τους ως γονείς! Άλλωστε, πάγια θέση του Αρκτούρου αποτελεί ότι τα άγρια ζώα δεν πρέπει να ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Με αυτό ως γνώμονα, υπάρχει πολύμηνο πρόγραμμα ανατροφής και εκπαίδευσης των νεαρών ζώων ώστε να είναι έτοιμα να επιβιώσουν μόνα τους ελεύθερα στη φύση και μέχρι τότε ζουν σε έναν ειδικό χώρο επανένταξης, ένα περιφραγμένο φυσικό δάσος έκτασης 10 στρεμμάτων.

    [06] Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτικούς στην Αφρική για την αντιμετώπιση του Έμπολα

    Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επιχειρήσει σήμερα να «απαντήσει» στην επιδημία του Έμπολα ανακοινώνοντας την αποστολή περίπου 3.000 αμερικανών στρατιωτικών στη Δυτική Αφρική για να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του ιού που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε περισσότερους από 2.400 ανθρώπους. Ο Ομπάμα πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης του στη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην έδρα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.

    Το κύριο μέρος των αμερικανικών προσπαθειών θα επικεντρωθεί στη Λιβερία, μία από τις τρεις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό μαζί με τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Ένα κέντρο διοίκησης το οποίο θα εξασφαλίζει το συντονισμό των επιχειρήσεων θα εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα Μονρόβια, διευκρίνισε ένας αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί. Οι στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν κυρίως στην κατασκευή νέων κέντρων περίθαλψης στις περισσότερο πληγείσες ζώνες και η αμερικανική κυβέρνηση θα βοηθήσει στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα αναλάβει να τα διαχειρίζεται.

    [07] Η σχιζοφρένεια δεν είναι μία αλλά οκτώ διαφορετικές γενετικά παθήσεις

    Η σχιζοφρένεια δεν είναι μια ενιαία νόσος, αλλά ένα «μπουκέτο» από οκτώ γενετικά διαφορετικές παθήσεις, η κάθε μία με το δικό της «προφίλ» συμπτωμάτων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη βοηθά στο να βελτιωθεί μελλοντικά η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου, σε μια πιο εξατομικευμένη κατεύθυνση και όχι με βάση τη σημερινή προσέγγιση, που ουσιαστικά είναι ίδια για όλους τους ασθενείς.

    Περίπου το 80% του κινδύνου εμφάνισης σχιζοφρένειας είναι πια γνωστό ότι κληρονομείται, έχει δηλαδή γενετικό υπόβαθρο. Όμως μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δυσκολεύονται να απομονώσουν συγκεκριμένα γονίδια που ευθύνονται για την εν λόγω ψυχική διαταραχή. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον-Σεν Λιούις, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής και γενετικής Ρόμπερτ Κλόνιγκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής «American Journal of Psychiatry» ανέλυσαν τις γενετικές επιρροές σε 4.200 ανθρώπους με σχιζοφρένεια και επίσης (για λόγους σύγκρισης) σε 3.800 υγιείς, εντοπίζοντας τελικά οκτώ ξεχωριστές «συστάδες» γονιδίων κινδύνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 September 2014 - 8:30:22 UTC