Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Βούτσης: Πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ η συνταγματική θωράκιση της απλής αναλογικής
  • [02] Ν. Δένδιας: «Βάζει το τυρί, αλλά κρύβει τη φάκα» ο Αλέξης Τσίπρας
  • [03] Ανάκληση παιδικής κούνιας Gunggung από την ΙΚΕΑ
  • [04] Φεστιβάλ Δράμας: Τέσσερις ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα
  • [05] Διαστάσεις πανδημίας φαίνεται να παίρνει ο καταρροϊκός πυρετός
  • [06] Ποντίκι με ανθρώπινο γονίδιο της γλώσσας έγινε πιο έξυπνο

  • [01] Ν. Βούτσης: Πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ η συνταγματική θωράκιση της απλής αναλογικής

    «Στοιχείο του πανικού που έχει καταλάβει τη συγκυβέρνηση» χαρακτηρίζει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επαναφορά της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο. «Αποτελεί ένα τρικ, διότι αυτή η σκέψη είναι εντελώς απεξαρτημένη από τη μόνιμη συνταγματική θωράκιση της απλής αναλογικής. Τους ενδιαφέρει να είναι ενέργεια μιας χρήσης» σημειώνει ο κ. Βούτσης και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της απλής αναλογικής. Αν υπάρχει η πλειοψηφία της Βουλής και μάλιστα μια διευρυμένη πλειοψηφία που θα έχει την πολιτική δέσμευση για συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, ότι θα αποτελεί στοιχείο της συνταγματικής αναθεώρησης και της αναθεωρητέας ύλης, όποτε και αν γίνει αυτή, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Άλλωστε, αυτό εμπεριέχεται και στις δικές μας εξαγγελίες. Δεν παραιτούμαστε από αυτές τις αντιλήψεις, είναι αξιακές αντιλήψεις, δεν τις βλέπουμε ως συγκυριακές πολιτικές».

    Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι είναι πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές «πριν να δοκιμαστεί η υπόθεση της προεδρικής εκλογής». Όπως λέει, υπάρχουν «δύο παράγοντες, που λειτουργούν αποτρεπτικά στη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας και κατά πάσα πιθανότητα -δεν λέω βεβαιότητα- μπορούν να οδηγήσουν σε εξελίξεις πριν να δοκιμαστεί η υπόθεση της προεδρικής εκλογής: Οι εσωτερικές αντιφάσεις στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, λόγω των τρομακτικών κοινωνικών πιέσεων που ασκούνται, αλλά και η άρνηση των εταίρων δανειστών επί της ουσίας να διαπραγματευθούν ακόμη και κάτι ελάχιστα ευτυχές μαζί τους σε σχέση με το ζήτημα του χρέους».

    Τέλος, ο κ. Βούτσης εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να παρουσιάσει «μια διευρυμένη εξαρχής πλειοψηφία που να εκφράζει την κοινωνικοπολιτική θέληση για αλλαγή και ανατροπή της σημερινής κατάστασης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να είναι ψηφοδέλτια που εκ προοιμίου θα διεκδικούν την πολιτική πλειοψηφία στη Βουλή».

    [02] Ν. Δένδιας: «Βάζει το τυρί, αλλά κρύβει τη φάκα» ο Αλέξης Τσίπρας

    Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Τσίπρας πουλάει αέρα κοπανιστό» και πως «βάζει το τυρί αλλά κρύβει τη φάκα». Επέκρινε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δημιουργεί ελπίδες που είναι τόσο ψευδεπίγραφες που δεν αντέχουν σε δεύτερη ανάγνωση». Επικαλούμενος δημοσίευμα της Αυγής, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε νέα σεισάχθεια στα κόκκινα δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. «Μόνο προς τις τραπεζες τα κόκκινα δάνεια, επιχειρηματικά στεγαστικά, καταναλωτικά, αγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ. Μαζί με τα χρέη στα Ταμεία ξεπερνούν τα 110 δισ. ... Τι νέα σεισάχθεια θα κάνει; Θα πρέπει να πει ότι δίνει λύση στο λιγότερο από το 1/100 του προβλήματος, ειδάλλως δεν είναι τίμιο» είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Ανάκληση παιδικής κούνιας Gunggung από την ΙΚΕΑ

    Πρόγραμμα ανάκλησης παιδικής κούνιας σε πράσινο χρώμα με την επωνυμία Gunggung (κωδικός: 702-439-72) εκτελεί η εταιρεία ΙΚΕΑ όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Η ανάκληση στην Ελλάδα αφορά 168 τεμάχια και έχει προληπτικό χαρακτήρα με σκοπό την αποφυγή περιστατικών. H IKEA έχει δεχτεί τέσσερις αναφορές μεμονωμένων περιστατικών στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, που περιγράφουν ότι τα εξαρτήματα της ανάρτησης πιθανώς να μην είναι σύμφωνα με τις ποιοτικές προδιαγραφές της, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος. Η ΙΚΕΑ παρακαλεί τους καταναλωτές που διαθέτουν παιδικές κούνιες Gunggung να σταματήσουν τη χρήση τους και να επισκεφθούν το κοντινότερο κατάστημα ΙΚΕΑ ή να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών στο τηλέφωνο 801 11 22 722 (από κινητό στο 210 35 43 403) άμεσα, ώστε να επιστρέψουν τα προϊόντα και να αποζημιωθούν πλήρως για το κόστος της αγοράς τους.

    [04] Φεστιβάλ Δράμας: Τέσσερις ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

    Από τις αίθουσες του φεστιβάλ που διοργανώνεται τα τελευταία 37 χρόνια στην όμορφη πόλη της Δράμας έχουν περάσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα Ελλήνων σκηνοθετών. Είναι φυσικό λοιπόν κάθε χρονιά το βλέμμα μας να στρέφεται κυρίως στην εγχώρια παραγωγή, από την οποία περιμένουμε να αναδειχτούν τα νέα ταλέντα του ελληνικού σινεμά. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έχει ετοιμάσει, από σήμερα μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, ένα σφιχτό ελληνικό πρόγραμμα με 38 ταινίες. Τέσσερις από αυτές ("Noir Project" του Γρηγόρη Βαρδαρινού, "Massai" του Χάρη Λαγκούση, Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις" του Κωνσταντίνου Σαμαρά, "The Immortaliser" του Μάριου Πιπερίδη) επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του, που συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια από τη θέσπισή του.

    Το ΑΠΕ- ΜΠΕ βρέθηκε στη βορειοελλαδίτικη διοργάνωση και συνομίλησε με τους σκηνοθέτες για τις ταινίες τους.

    [05] Διαστάσεις πανδημίας φαίνεται να παίρνει ο καταρροϊκός πυρετός

    Διαστάσεις... πανδημίας, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι φαίνεται να παίρνει ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων στη χώρα μας. Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε συνδυασμό με την ευλογιά και την έλλειψη λήψης ουσιαστικών μέτρων από την πολιτεία ξεκληρίζονται κοπάδια, θανατώνεται μεγάλος αριθμός ζώων και χάνονται περιουσίες. «Κάνουμε πλάκα μεταξύ μας και λέμε ότι αυτό που μένει να πάθουμε είναι να εμφανιστεί κάποια ανθρωπονόσος στα ζώα και να αρρωστήσουμε και εμείς οι ίδιοι» λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος από την Κομοτηνή, Μαργαρίτης Θεολόγου.

    Έντονα ανήσυχοι για την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας δηλώνουν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης και ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος.

    [06] Ποντίκι με ανθρώπινο γονίδιο της γλώσσας έγινε πιο έξυπνο

    Ποντίκια στα οποία εισήχθη ένα ανθρώπινο γονίδιο, το οποίο θεωρείται ότι έπαιξε ρόλο-κλειδί στην εξέλιξη της γλώσσας και της ομιλίας, έδειξαν σαφή δείγματα βελτίωσης της εξυπνάδας τους, μαθαίνοντας να εκτελούν πιο γρήγορα μια σειρά από εργασίες. Ήταν η πρώτη μελέτη του είδους της, με στόχο να διερευνήσει κατά πόσο ο μερικός «εξανθρωπισμός» του εγκεφάλου ενός άλλου είδους μπορεί να το βοηθήσει διανοητικά.

    Η έρευνα βοηθά επίσης να απομονωθεί η λειτουργία και δράση του συγκεκριμένου γονιδίου, του Foxp2, το οποίο εμφανίστηκε πριν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο χρόνια και συνδέεται με την εξέλιξη της ικανότητας των ανθρώπων να μιλάνε και να καταλαβαίνονται μεταξύ τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 September 2014 - 12:30:28 UTC