Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΠ
  • [02] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών
  • [03] Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι «νικάμε» το ΙΚ, διαμηνύει το αμερικανικό Πεντάγωνο
  • [04] Αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά οι πιο διαδεδομένες ξένες γλώσσες στα σχολεία της ΕΕ
  • [05] Πάνω από 200.000 ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα

  • [01] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΠ

    Τις θέσεις του κόμματος για τη θεσμική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ με σκοπό οι υπηρεσίες της να τεθούν υπό πλήρη διαφάνεια και κοινοβουλευτικό έλεγχο, προκειμένου να προασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΠ κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

    Σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, επίσης, ότι αυτός ο νευραλγικός τομέας της πολιτείας πρέπει να πάψει να αξιοποιείται για μικροκομματικά συμφέροντα της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας.

    [02] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

    Με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε από το Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία που κατατέθηκε, χθες το απόγευμα εκπροθέσμως, από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών.

    Η εκπρόθεσμη υποβολή της τροπολογίας (και μάλιστα μετά την επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου στο οποίο επισυναπτόταν) προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, υπήρξε δε και η αφορμή για την μη υπερψήφισή της από την ΔΗΜΑΡ.

    Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας υπερασπίστηκε το συνάδελφό του επί των Οικονομικών, δηλώνοντας πως «εγώ, το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τον κ. Χαρδούβελη να αντιμετωπιστεί το θέμα, διότι το εργαλείο αυτό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση των "κόκκινων δανείων"».

    Επί της ουσίας της ρύθμισης, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από τα 10 δισ. ευρώ του αναβαλλόμενου φόρου που ξεχώρισε η κυβέρνηση μετά το PSI και τις απώλειες των τραπεζών, αναγνωρίζονται σήμερα περίπου 3 δισ. ευρώ στα εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, ενόψει και των stress test, στα οποία πρόκειται αυτές να υποβληθούν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

    Η ρύθμιση είναι ως επί το πλείστον θεωρητική: «Στην ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν κέρδη, το Δημόσιο θα καταβάλλει το ποσόν που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

    «Στόχος της τροπολογίας είναι να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να μπουν μετά οι ιδιώτες και τα funds και να πάρουν με πενταροδεκάρες από το ΤΧΣ τη συντριπτική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών» αντέτεινε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

    «Αυτό που έπρεπε να κάνετε ήταν να διαφυλάξετε ως κόρην οφθαλμού τα δανεικά τα οποία χρεώθηκε ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - και μάλιστα να τα πάρει πίσω το Δημόσιο εντόκως. Εσείς τα χρησιμοποιείτε για να εξυπηρετήσετε το ιδιωτικό κεφάλαιο. Αν θέλετε να βάλετε τον αναβαλλόμενο φόρο στα κεφάλαια των τραπεζών, οφείλετε τουλάχιστον να μετατρέψετε αυτά τα 3 δισ. σε μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών στο όνομα του Δημοσίου», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Αυτά δεν δίνονται δωρεάν. Οι τράπεζες θα πρέπει να παραδώσουν αντίστοιχες μετοχές στο Δημόσιο», απάντησε ο Γκ. Χαρδούβελης. «Το όφελος είναι η ισχυροποίηση των εποπτικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες γίνονται πιο ελκυστικές, αυξάνοντας δυνητικά και το τίμημα της πώλησης των ποσοστών του Δημοσίου σ' αυτές και μειώνεται η πιθανότητα ενεργοποίησης των 11,4 δισ. ευρώ του αποθέματος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

    «Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια πορεία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και μείωσης του ρόλου του Δημοσίου σ' αυτές», διαπίστωσε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ).

    «Δίνουμε ξανά χείρα βοηθείας στις τράπεζες να εμφανίσουν με το ζόρι καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας», παρατήρησε ο Δ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ).

    [03] Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι «νικάμε» το ΙΚ, διαμηνύει το αμερικανικό Πεντάγωνο

    Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός «κερδίζει» το Ισλαμικό Κράτος, επισημαίνοντας ότι η οργάνωση προφανώς εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, εθελοντές και όπλα και μετά τους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεών της στη Συρία και το Ιράκ.

    «Το ερώτημά σας καταλήγει στο: ?Πώς ξέρετε ότι κερδίζετε;? Και αυτό που σας λέω είναι ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να μπορέσουμε να το πούμε», δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

    «Ακόμη και μετά από τις επιδρομές που εξαπολύσαμε, και (οι τζιχαντιστές) έχουν πληγεί, εξακολουθούν να έχουν χρηματοδότηση. Εξακολουθούν να έχουν εθελοντές. Εξακολουθούν να έχουν πολλά όπλα και οχήματα και την ικανότητα να μετακινούνται», πρόσθεσε.

    Εξάλλου ο Κίρμπι σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συμμετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών, διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στις τελευταίες αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν εναντίον θέσεων της οργάνωσης στη Συρία.

    Τα 10 από τα 16 αεροπλάνα που βομβάρδισαν χθες Τετάρτη θέσεις του ΙΚ στο συριακό έδαφος ήταν σαουδαραβικά ή από τα Ηνωμένα Εμιράτα και έριξαν το 80% των πυραύλων και των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στα πλήγματα αυτά, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

    [04] Αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά οι πιο διαδεδομένες ξένες γλώσσες στα σχολεία της ΕΕ

    Τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά παραμένουν οι πιο διαδεδομένες ξένες γλώσσες που διδάσκονται οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του 2012, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2012 τα αγγλικά ήταν η πλέον διαδεδομένη ξένη γλώσσα που διδάσκονταν οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες της ΕΕ (97,1% των μαθητών). Ακολουθούν με διαφορά τα γαλλικά ( 34,1% ), τα γερμανικά (22,1%) και τα ισπανικά (12,2%).

    Στην Ελλάδα οι πλέον διαδεδομένες γλώσσες που διδάσκονται οι μαθητές κατά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι τα αγγλικά (99%), τα γαλλικά (49%) και τα Γερμανικά (43%).

    [05] Πάνω από 200.000 ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα

    Μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου για άτομα άνω των 65 ετών αποτελεί η νόσος Αλτσχάιμερ, παρουσιάζοντας αύξηση 68% σε σχέση με το 2000. Η Άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ, αποτελεί πρόβλημα ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό και χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως η επιδημία του 21ου αιώνα.

    Σήμερα υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα, περίπου 10.000.000 στην Ευρώπη και 36.000.000 ασθενείς παγκοσμίως. Λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050. Το κόστος της άνοιας παγκοσμίως το 2010 ήταν 604 δισ. δολάρια, και σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ. «Εάν η άνοια ήταν χώρα θα ήταν η 18η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου , στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας νόσου Αλτσχάιμερ (21 Σεπτεμβρίου), η Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος ? Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών. Στην Ελλάδα το ετήσιο κόστος της άνοιας πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 September 2014 - 18:30:25 UTC