Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Αναστασιάδης: «Το μόνο σχέδιο για μένα είναι η επανένωση της Κύπρου»
  • [02] Επιστολή Πούτιν στον Μπαρόζο προκειμένου να αναθεωρηθεί η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας

  • [01] Ν. Αναστασιάδης: «Το μόνο σχέδιο για μένα είναι η επανένωση της Κύπρου»

    «Για μένα, υπάρχει μόνο ένα σχέδιο και αυτό είναι η επίτευξη μιας διευθέτησης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί ως συμβιβασμός: Τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσφωνώντας σήμερα τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Όπως είπε, «η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μία ασταθή περιοχή στην οποία λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες συγκρούσεις. Ωστόσο, είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ένα κράτος - μέλος της ΕΕ και διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Ως εκ τούτου, θεωρούμαστε ως έντιμος διαμεσολαβητής, χωρίς κρυφές ατζέντες».

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Συνειδητοποιούμε πως η γεωγραφία μας είναι το πεπρωμένο μας και έχουμε αναλάβει ένα εποικοδομητικό ρόλο υπερασπίζοντας τις αξίες και αρχές του ΟΗΕ και συμβάλλοντας στις προσπάθειες για ειρήνη στην περιοχή μας, πάντα σε συνάρτηση με τις δυνατότητές μας», προσθέτοντας: «Είμαστε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εμπορίας ανθρώπων, τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και υποδομών, όταν κρίνεται απαραίτητο».

    Στη συνέχεια, επισήμανε: «Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας έχει αδιαμφισβήτητα αναβαθμίσει τη στρατηγική της σημασία. Η ενέργεια μπορεί να καταστεί καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά και μέσο για ενδυνάμωση της περιφερειακής και ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης, η οποία θα δώσει ώθηση στις οικονομίες των χωρών της περιοχής. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε προς τον σκοπό αυτόν, ακόμη και να μεσολαβήσουμε στο να φέρουμε κοντά τις γειτονικές χώρες που παράγουν και καταναλώνουν υδρογονάνθρακες».

    [02] Επιστολή Πούτιν στον Μπαρόζο προκειμένου να αναθεωρηθεί η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έγραψε μια επιστολή προς τις Βρυξέλλες για να τους ζητήσει να επανεξετάσουν τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, κάτι που η ΕΕ απέκλεισε σήμερα από τη στιγμή που δεν το ζητάει το Κίεβο. "Μπορώ να επιβεβαιώσω πως ο πρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ) Μπαρόζο έλαβε μια επιστολή του προέδρου Πούτιν" σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης, δήλωσε η εκπρόσωπός του Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν. Από την πλευρά της, η ΕΕ "δεν επιδιώκει καμιά αλλαγή σ' αυτή τη συμφωνία", υπογράμμισε η εκπρόσωπος. "Όμως η Ουκρανία είναι ελεύθερη και κυρίαρχη για να κάνει επιλογές που να ανταποκρίνονται στα συμφέροντά της στις εξωτερικές σχέσεις της", πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συμφωνία είναι "διμερής" και οποιαδήποτε τροποποίηση δεν θα μπορούσε να επέλθει παρά μόνον ως αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών που την υπογράφουν, υπογράμμισε.

    Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Πούτιν εγείρει "συστημικά προβλήματα" που απορρέουν σύμφωνα με τον ίδιο από τη συμφωνία σύνδεσης. Σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, ο Ρώσος ηγέτης ζητάει να αναθεωρηθεί η συμφωνία και απειλεί με "άμεσα και αρμόζοντα αντίμετρα" αν η ΕΕ και η Ουκρανία δεν σεβασθούν τη δέσμευσή τους να αναβάλουν για τον Ιανουάριο του 2016 την εφαρμογή της εμπορικής και οικονομικής πτυχής της. Ο Μπαρόζο "θα αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απαντήσει", δήλωσε η εκπρόσωπος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 September 2014 - 16:30:23 UTC