Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
  • [02] Αρχίζουν το απόγευμα οι εργασίες του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ
  • [03] Δικάζεται ο Ηλίας Κασιδιάρης για το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη
  • [04] Κανονικά οι πτήσεις το Σαββατοκύριακο - Παράνομη κρίθηκε η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
  • [05] Οι τζιχαντιστές προελαύνουν προς την κουρδική πόλη Κομπάνι, στη Συρία
  • [06] Ανακαλύφθηκε μυστηριώδης γεωλογικός σχηματισμός, κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης

  • [01] Κατατέθηκε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

    Την «επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία, ανεξαρτήτως ηλικίας», προβλέπει, μεταξύ άλλων, η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ «για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και του δικαίου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

    «Με την παρούσα πρόταση νόμου προτείνουμε την κατάργηση των μνημονιακών αντεργατικών και αντιδημοκρατικών νομοθετικών ρυθμίσεων του 2010-2014, που έπληξαν τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες κατά παράβαση του Συντάγματος και της διεθνούς εργατικής νομοθεσίας» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση και όπως εξηγούν οι υπογράφοντες: «προτείνουμε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία ανεξαρτήτως ηλικίας, από 586 ευρώ μικτά μηνιαία και 511 ευρώ μικτά μηνιαία για τους κάτω των 25 ετών που είχε μειωθεί, και τον επανακαθορισμό του με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα συνάπτεται μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, επίσης, «την αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της μετενέργειας καθώς και του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ» προκειμένου να μπει «φρένο» στις μειώσεις μισθών και να δοθεί η δυνατότητα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με τους αγώνες του και με τις ΣΣΕ ως εργαλείο, να διεκδικήσει όσα έχασαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια του μνημονίου.

    [02] Αρχίζουν το απόγευμα οι εργασίες του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ

    Η πολιτική κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ, το ζήτημα των συνεργασιών και η ανάδειξη της ηγεσίας του κόμματος πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του 3ου συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν το απόγευμα στο Μεταξουργείο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή. Τις εργασίες θα ανοίξει με ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης που αναμένεται να διεκδικήσει και πάλι την επανεκλογή του. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλήν της Χρυσής Αυγής που δεν προσκλήθηκε.

    [03] Δικάζεται ο Ηλίας Κασιδιάρης για το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη

    Ενώπιον του Β΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου έχει προσδιοριστεί για σήμερα η δίκη του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, προσωρινά κρατούμενου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, για το περιστατικό επίθεσης σε βάρος της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, πριν από περίπου δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής του ΑΝΤ1. Ο βουλευτής, που έχει μεταφερθεί ήδη στα κρατητήρια της Ευελπίδων κατηγορείται για απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και επικίνδυνη σωματική βλάβη, κατηγορίες που αφορούν τη χειροδικία σε βάρος της κ. Κανέλλη, καθώς και την εκτόξευση ενός ποτηριού με νερό στην κ. Δούρου. Και οι τρεις ήταν καλεσμένοι στην ενημερωτική εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, ο οποίος είναι παρών στο δικαστήριο. Η δίωξη σε βάρος του βουλευτή ασκήθηκε αυτεπαγγέλτα από την εισαγγελία.

    Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, κατά τη μεταγωγή του στα δικαστήρια, ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε: «Οι κλέφτες είναι στη φυλακή και εμείς στη Βουλή. Ήρθε η ώρα του Σαμαρά». Η κα Κανέλλη, από την πλευρά της, σε δηλώσεις αναφέρθηκε σε «πολιτικό φασισμό» και τόνισε, για την παρουσία της στην Ευελπίδων, ότι έχει «ηθικό χρέος» να καταθέσει.

    [04] Κανονικά οι πτήσεις το Σαββατοκύριακο - Παράνομη κρίθηκε η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

    Kανονικά θα διεξαχθούν όλες οι πτήσεις το ερχόμενο Σαββατοκυριακο (4-5 Οκτωβρίου), αφού με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κρίθηκε παράνομη η 48ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Προσφυγή κατά της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφοριας κατέθεσε η ΥΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αντιδρούν στην υπουργική απόφαση που δίνει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) πρόσβαση στους λογαριασμούς των τελών διαδρομής Αεροναυτιλίας, «για να καλύπτει άμεσες ταμειακές του ανάγκες».

    [05] Οι τζιχαντιστές προελαύνουν προς την κουρδική πόλη Κομπάνι, στη Συρία

    Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προέλασαν σήμερα λίγο πριν ξημερώσει προς την κουρδική πόλη Κομπάνι στη βόρεια Συρία, ωθώντας τους Κούρδους μαχητές να αποσυρθούν από την περιοχή του μετώπου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Η προέλαση του ΙΚ σημειώθηκε παρά τις αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού εναντίον θέσεων του ΙΚ στην περιοχή αυτή όπου διεξάγονται για να εμποδίσουν την προέλαση των τζιχανιστών στο Κομπάνι, το οποίο με πείσμα υπερασπίζονται οι κουρδικές δυνάμεις επί δύο εβδομάδες. Οι Κούρδοι μαχητές ετοιμάζονται για μάχες μέσα στο Κομπάνι, αν οι τζιχανιστές καταφέρουν να σπάσουν τις γραμμές του μετώπου που υπερασπίζονται οι YPG έξω από την πόλη. Η επίθεση για την κατάκτηση του Κομπάνι προκάλεσε τη μαζική έξοδο του πληθυσμού. Τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα για να καταφύγουν στην Τουρκία. Οι τζιχαντιστές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περί τα 70 χωριά που βρίσκονται πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο Κομπάνι.

    [06] Ανακαλύφθηκε μυστηριώδης γεωλογικός σχηματισμός, κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης

    Ένα τεράστιο γεωλογικό σχηματισμό με σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, θαμμένο λίγο κάτω από την επιφάνεια στη φωτεινή πλευρά της Σελήνης, ανακάλυψαν οι επιστήμονες με τη βοήθεια των ευρημάτων των «δίδυμων» δορυφόρων της αποστολής Grail της NASA. Οι δορυφόροι το 2012 είχαν χαρτογραφήσει τις ανωμαλίες του βαρυτικού πεδίου του φεγγαριού, οι οποίες εξαρτώνται από τις διακυμάνσεις της επιφανειακής και υπόγειας γεωμορφολογίας.

    Ο μυστηριώδης γεωλογικός σχηματισμός βρίσκεται κάτω από τη μεγαλύτερη «θάλασσα» της Σελήνης (τον λεγόμενο «Ωκεανό των Καταιγίδων») και ήταν άγνωστος έως τώρα. Η ανακάλυψη σημαίνει ότι ο «Ωκεανός» δεν προέρχεται από πτώση μεγάλου αστεροειδούς, όπως πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες, αλλά από τις τεκτονικές διεργασίες του ίδιου του φεγγαριού. Η τεράστια υπόγεια πεδιάδα πλάτους περίπου 2.600 χιλιομέτρων πιστεύεται ότι αποτελεί απομεινάρι παλαιών τεκτονικών τάφρων, που αργότερα γέμισαν με λάβα. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται τέτοιοι τάφροι στο φεγγάρι, ενώ έχουν ήδη βρεθεί στον Άρη και στην Αφροδίτη. Παρόμοια τεκτονική γεωμετρία φαίνεται να υπάρχει στον Εγκέλαδο, το παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 October 2014 - 8:30:24 UTC