Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Δραγασάκης: Μόνο στον λαό μπορεί να απευθυνθεί όποιος θέλει ψήφο εμπιστοσύνης
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Οι Έλληνες έστριψαν το καράβι στον δρόμο της ανάπτυξης
  • [03] Μ. Βορίδης: Mικρό θαύμα που αναγνωρίζουν όλοι οι ηγέτες στον κόσμο
  • [04] Άσκηση ποινικής δίωξης για τα επιδόματα τυφλότητας
  • [05] Κρίνεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο νέος νόμος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
  • [06] ΔΝΤ: Πρώτη η Ελλάδα στη δημοσιονομική προσαρμογή
  • [07] Το Ισλαμικό Κράτος προελαύνει προς το Κομπάνι

  • [01] Ι. Δραγασάκης: Μόνο στον λαό μπορεί να απευθυνθεί όποιος θέλει ψήφο εμπιστοσύνης

    Οι αιχμές που άφησε κατά της κυβέρνησης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα αρκεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας εφοπλιστής, ένας εκδότης, μεγάλος ή μικρός ή ένας φίλος του πρωθυπουργού να τηλεφωνήσει στο Μαξίμου για να ακυρωθεί ένας νόμος», ανέβασαν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

    Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στους βουλευτές της συγκυβέρνησης από την αναφορά αυτή, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τον κάλεσε να μιλήσει με ονοματεπώνυμα αν έχει στοιχεία.

    Αφορμή ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, στην οποία ο κ. Δραγασάκης ορίστηκε εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Τα ονόματα όλα θα τα αποκαλύψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο κ. Δραγασάκης, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που συνεχίζονταν συνέστησε υπομονή, να μην προκαλούν και το κόμμα του θα επανέλθει.

    «Ο κ. Δραγασάκης διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό. Είναι ή μια βαριά κατηγορία ή συκοφαντία. Στο χέρι του είναι να αποδείξει αν είναι το πρώτο ή το δεύτερο. Με ονοματεπώνυμο μιλούν οι έντιμοι πολιτικοί γιατί διαφορετικά, και όχι άδικα, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αλλιώς», αντέδρασε ο κ. Σταμάτης. Και συμπλήρωσε:

    «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις αλλά σήμερα μας απογοητεύσατε».

    «Αν υπάρξει υπομονή ίσως και αυτό να το δούμε. Δεν είμαι έτοιμος. Το πότε θα το καθορίσω εγώ», αντέτεινε ο κ. Δραγασάκης.

    «Ο πολιτικός λόγος οφείλει να είναι καθαρός και ευθύς», του ανταπάντησε ο κ. Σταμάτης.

    Νωρίτερα, ο κ. Δραγασάκης σχολιάζοντας την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έκανε λόγο για «τακτικισμούς χωρίς πολιτική ουσία» που εξυπηρετούν μόνο επικοινωνιακούς στόχους.

    «Οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι ζούμε σε μια πρωτοφανή κρίση αντιπροσώπευσης. Μόνο στο λαό μπορεί να απευθυνθεί όποιος θέλει ψήφο εμπιστοσύνης. Διαφορετικά η κρίση εντείνεται», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

    «Με την ψήφο μας τους γυρίζουμε την πλάτη και περιφρονούμε όσους επιχειρούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό» τόνισε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο εισηγητής Γιάννης Δημαράς δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση.

    Την άρνηση του κόμματός του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, οεισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

    [02] Αντ. Σαμαράς: Οι Έλληνες έστριψαν το καράβι στον δρόμο της ανάπτυξης

    «Απευθύνομαι σε εσάς, ως ο πρωθυπουργός της χώρας με τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Όμως, με βλέπετε αισιόδοξο, γιατί οι Έλληνες, με πολλές και προσωπικές θυσίες, κατάφεραν και έστριψαν το καράβι στον δρόμο της ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ξεκινώντας την παρέμβασή του στην ευρωπαϊκή διάσκεψη για την Απασχόληση, στο Μιλάνο.

    «Στην Ελλάδα φεύγουμε πλέον από την κρίσιμη, αλλά πολύ δύσκολη περίοδο, των έξι ετών ύφεσης. Αυτό το τρίμηνο, η οικονομία μας για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, γυρίζει σε θετικό πρόσημο και η ανάπτυξη το 2015 θα είναι ισχυρή και βιώσιμη» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος προς τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες.

    Υπογράμμισε ότι «μια τολμηρή δημοσιονομική και διαρθρωτική ατζέντα έχει ήδη υλοποιηθεί και οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αποδίδουν στην πραγματική οικονομία».

    Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρατήρησε, ωστόσο, πως «ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το ποσοστό της μειώνεται πλέον σταθερά τρίμηνο με το τρίμηνο» και πως «όλες οι προβλέψεις -όπως ακόμα και η χθεσινή πρόβλεψη του ΔΝΤ- δείχνουν ότι θα αποκλιμακωθεί ταχύτερα στο επόμενο διάστημα».

    [03] Μ. Βορίδης: Mικρό θαύμα που αναγνωρίζουν όλοι οι ηγέτες στον κόσμο

    Προειδοποίηση προς τον ελληνικό λαό, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα εφαρμόσει την πραγματική του ατζέντα ως κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που περιλαμβάνει ακόμα και την απαλλοτρίωση των μέσων παραγωγής, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ανοίγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής την τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Υγείας, βάσισε την τοποθέτησή του, στη σύγκριση αφενός της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας σε σχέση με εκείνην που παρέλαβε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2012, και αφετέρου στη σύγκριση των δύο προγραμμάτων παραγωγικής ανασυγκρότησης, ανάμεσα στα οποία καλείται ο ελληνικός λαός να επιλέξει για την μεταμνημονιακή εποχή.

    Σε ό,τι αφορά την πρώτη αντιπαραβολή, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο "μικρό θαύμα που αναγνωρίζουν όλοι οι ηγέτες στον κόσμο": Στη θέση μιας ύφεσης 7% προ διετίας, σήμερα παρατηρείται ανάπτυξη 0,6%, η ανεργία αποκλιμακώνεται (24,5% σε εθνικολογιστική βάση στο τέλος του τρέχοντος έτους, έναντι 25,8% το 2013), η μείωση των εξαγωγών κατά 1,7% έχει δώσει τη θέση της σε μια αύξηση 4%, τα πρωτογενή ελλείμματα έχουν εξαφανιστεί και το πλεόνασμα αναμένεται να ανέβει στο 2%. Το τραπεζικό σύστημα, "είναι σταθεροποιημένο, ανακεφαλαιοποιημένο και έτοιμο να λειτουργήσει". Τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα - τόνισε ο κ. Βορίδης - έχουνε ήδη αντίκρισμα για τους πολίτες, όπως καταδεικνύεται από τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 500 εκ. ευρώ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες (-380 εκ. ευρώ), τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης (-30%), της έκτακτης εισφοράς και των δόσεων.

    Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης και αποτρέπει τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούν σε πολιτική ανωμαλία, ανέφερε ο Ι. Μιχελάκης.

    Η ψήφος εμπιστοσύνης, είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα, τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως επιχειρεί ρεσάλτο στην εξουσία.

    [04] Άσκηση ποινικής δίωξης για τα επιδόματα τυφλότητας

    Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην νομάρχη Ζακύνθου, Διονύση Γάσπαρου και του οφθαλμίατρου που χορηγούσε βεβαιώσεις για τα επιδόματα τυφλότητας, προχώρησε η Εισαγγελία Ζακύνθου μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης για το θέμα αυτό.

    Συγκεκριμένα, ο Διον. Γάσπαρος κατηγορείται για απάτη από κοινού, κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, ποσού άνω των 120 χιλ. ευρώ, ενώ ο οφθαλμίατρος του Νοσοκομείου Ζακύνθου κατηγορείται για τα ίδια αδικήματα και επί πλέον για τη χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων κατ΄επάγγελμα.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη η υπόθεση περνά στην κύρια ανάκριση και οφείλουν οι διωκόμενοι να αποδείξουν πως δεν ευσταθεί το κατηγορητήριο, ειδάλλως θα παραπεμφθούν σε δίκες με τις παραπάνω ή με τροποποιημένες κατηγορίες.

    [05] Κρίνεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο νέος νόμος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

    Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα συζητηθεί την Παρασκευή η συνταγματικότητα ή μη του νέου νόμου 4178/2013 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

    Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013, που αφορά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς και ο εν λόγω νόμος κατά το σκέλος που προβλέπει τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

    [06] ΔΝΤ: Πρώτη η Ελλάδα στη δημοσιονομική προσαρμογή

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη θέση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Σύμφωνα με την έκθεση για τα δημοσιονομικά σε παγκόσμιο επίπεδο (Fiscal Monitor), το 2014, η χώρα μας θα έχει «το μεγαλύτερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα», σημειώνοντας ότι τη θετική αυτή εξέλιξη θα επαναλάβει τη διετία 2015-2016.

    Αξιωματούχοι του ΔΝΤ παρουσίασαν σήμερα στην Ουάσιγκτον την εν λόγω έκθεση, παραμονές έναρξης της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και αναφέρθηκαν σε επιμέρους ζητήματα.

    Η περίπτωση της Ελλάδας, όπως σημειώθηκε, αποτελεί «ενδεικτικό παράδειγμα» για τη δημοσιονομική εξυγίανση και επισημάνθηκαν ιδιαίτερα οι «στοχευμένες περικοπές» της κυβέρνησης σε εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτό θα ενισχύσει την απασχόληση νέων εργαζομένων και γυναικών.

    Σύμφωνα με την έκθεση, το Ταμείο προβλέπει για την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014, 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Επίσης, προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,7% του ΑΕΠ το 2014, στο 1,9% του ΑΕΠ το 2015 και στο 0,6% το 2016.

    Όσον αφορά το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού, το ΔΝΤ το ανεβάζει στο 5,4% του ΑΕΠ το 2014, στο 5,7% του ΑΕΠ το 2015 και στο 6,1% του ΑΕΠ το 2016. Η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο σ' αυτό τον τομέα και μετά τοποθετούνται η Ισλανδία (5,1% του ΑΕΠ), η Ιταλία (4% του ΑΕΠ), η Σιγκαπούρη (2,8% του ΑΕΠ), η Πορτογαλία (1,9% του ΑΕΠ) και η Γερμανία (1,9% του ΑΕΠ).

    Για το θέμα του ελληνικού χρέους, αναφέρεται ότι αναμένεται να μειωθεί από 174,2% του ΑΕΠ το 2014, σε 171% του ΑΕΠ το 2015 και σε 160,5% του ΑΕΠ το 2016.

    [07] Το Ισλαμικό Κράτος προελαύνει προς το Κομπάνι

    Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προέλασαν σήμερα στην κουρδική πόλη Κομπάνι, παρά την αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων, και έλαβαν ενισχύσεις, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, αργά το απόγευμα μειώθηκε η ένταση των οδομαχιών στην κουρδική αυτή πόλη που βρίσκεται στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας.

    «Οι τζιχαντιστές προέλασαν από τα ανατολικά προς το κέντρο της πόλης», πρόσθεσε ο Άμπντελ Ράχμαν. Οι μαχητές του ΙΚ εξαπέλυσαν το πρωί μια επιχείρηση για να ανακαταλάβουν τις περιοχές στο ανατολικό τμήμα του Κομπάνι, τον έλεγχο των οποίων έχασαν σήμερα, αφού τις είχαν καταλάβει χθες Τρίτη.

    Παράλληλα ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου πρόσθεσε ότι ενισχύσεις σε άνδρες και τεθωρακισμένα Χάμβι έφτασαν στους τζιχαντιστές που βρίσκονται στα πρόθυρα του Κομπάνι από τη Ράκα, στη βόρεια Συρία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

    Η προέλαση των τζιχαντιστών και η έλευση ενισχύσεων έγιναν παρά τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. «Ο συνασπισμός ενέτεινε τις επιδρομές μέσα και γύρω από το Κομπάνι» σήμερα, είπε ο Άμπντελ Ράχμαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 October 2014 - 18:30:24 UTC