Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Να αφεθούν οι 300 βουλευτές με τρόπο πολιτικό, ελεύθεροι, να τοποθετηθούν στο θέμα της εκλογής Προέδρου
  • [02] Βασ. Κεγκέρογλου: Από τις 15/11 οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
  • [03] Τμήμα ανθρώπινου κρανίου βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή του Ηρακλείου
  • [04] Μεγάλη «βουτιά» στο Χρηματιστήριο - Στις 960 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
  • [05] Στο τέλος Οκτωβρίου η αναλογιστική μελέτη για τον ΕΛΓΑ
  • [06] Στο υπουργείο Πολιτισμού η Αμάλ Αλαμουντίν

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Να αφεθούν οι 300 βουλευτές με τρόπο πολιτικό, ελεύθεροι, να τοποθετηθούν στο θέμα της εκλογής Προέδρου

    Την ανάγκη «να αφεθούν οι 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου με έναν πραγματικά ώριμο τρόπο, απόλυτα πολιτικό, ελεύθεροι να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

    Προσθέτει:«Τα στοιχεία τη ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την κατάσταση της κοινωνίας μας, της φτώχειας. Αυτό θα έπρεπε να έχουν κατά νου τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Αν θα δώσουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση Σαμαρά να συνεχίσει την πολιτική που μας έχει οδηγήσει εδώ».

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, όπου παρουσίασε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο γίνεται προσπάθεια«εξαγοράς βουλευτών»για την προεδρική εκλογή, ο κ. Σκουρλέτης τονίζει: «Αναφέρθηκα σε ένα δημοσίευμα και μάλιστα όχι το μοναδικό. Έχει υπάρξει και άλλο δημοσίευμα που υπαινίσεται τέτοιες πρακτικές εκ μέρους της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου στη συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκα σε αυτό το δημοσίευμα. Μου κάνει εντύπωση πώς υπάρχει τέτοιος ντόρος για ένα δημοσίευμα που έγινε έναν μηνα πριν και δεν υπήρχε τότε η ανάλογη ευαισθησία. Κάλεσα, λοιπόν, την κυβέρνηση να τοποθετηθεί γι αυτό το δημοσίευμα.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ήταν «ετεχρονισμένη» η απάντηση του πρωθυπουργού. «Θα έλεγα ότι φέρνει στο νου μια παροιμία: "όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται". Αυτό μπορεί να καταλάβει κανείς από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κύριου Βενιζέλου. Η υπόθεση έχει πάει στη Δικαιοσύνη, θα πάρει τον δρόμο της. Αλλά αυτό που πρέπει κανείς να αναρωτηθεί είναι: στην Ελλάδα υπάρχει διαπλοκή; Το πολιτικό σύστημα στηριζόταν κατά καιρούς σε πρακτικές που είχαν το άρωμα του μαύρου πολιτικού χρήματος. Δεν νομίζω να αμφισβητεί κανείς αυτό. Θα έλεγα ότι ο κ. Σαμαράς είναι εκείνος ο πολιτικός αρχηγός που τουλάχιστον μετά το ΄74 έχει κατηγορηθεί ανοικτά για τέτοιες πρακτικές. Και αναφέρομαι στη διένεξή του, που είχε ως αποτέλεσμα και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993. Άρα, ας μην κάνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα όταν ακούν τέτοιες αναφορές ή όταν βγαίνουν τέτοια δημοσίευματα».

    [02] Βασ. Κεγκέρογλου: Από τις 15/11 οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

    Από την 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, αναπτύσσοντας τις λεπτομέρειες του προγράμματος, στη διάρκεια της παρουσίασης στην Αίγλη του Ζαππείου, ο θεσμός στοχεύει στην εισοδηματική ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη, στην παράλληλη παροχή κοινωνικών αγαθών και παροχών και στην εργασιακή ένταξη όσων κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο. Τελικός στόχος, είναι η κοινωνική επανένταξη.

    Η εφαρμογή του θεσμού, σύμφωνα με τον υφυπουργό, βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη στήριξη του παιδιού και της οικογένειας και τέλος τη στήριξη της αναπηρίας. Ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αυτήν τη στιγμή έχουν ανάγκη στήριξης 650.000 οικογένειες, ενώ οι αιτήσεις για την παροχή επιδομάτων αναπηρίας υπερβαίνουν κατά πολύ τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας.

    Το ποσό που θα χορηγείται ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι 100 ευρώ ανά οικογένεια και θα προστίθενται 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε παιδί, γεγονός που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το εισόδημα αυτό θα κυμαίνεται από 250 έως 500 ευρώ ανά νοικοκυριό. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά επί ένα εξάμηνο σε 13 δήμους της χώρας και ο προϋπολογισμός της πιλοτικής εφαρμογής είναι 30 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2015 ο θεσμός θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

    [03] Τμήμα ανθρώπινου κρανίου βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή του Ηρακλείου

    Τμήμα ανθρώπινου κρανίου βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σταλίδας Ηρακλείου. Λιμενικοί μετέφεραν το εύρημα στο Ιατροδικαστικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου όπου εξετάζεται, ενώ αφού προσδιοριστεί το φύλο και ίσως και η ηλικία θα ξεκινήσουν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες θα συνδεθούν με πρόσωπα για τα οποία έχει δηλωθεί εξαφάνιση.

    [04] Μεγάλη «βουτιά» στο Χρηματιστήριο - Στις 960 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

    Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013, εν μέσω αρνητικού κλίματος και στη δευτερογενή αγορά, με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει πάνω από το 7% για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί προς τα επίπεδα των 960 μονάδων, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες 4,59%.

    Πιέσεις δέχονται σήμερα στη δευτερογενή αγορά τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου πριν από λίγο είχε αυξηθεί στο 7,03%, με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης (περιθώριο) από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο (του οποίου η απόδοση υποχωρεί στο 0,87%) να διευρυνθεί στο 6,16% από 5,78%. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στον σκεπτικισμό που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ, όπως αυτός αποτυπώθηκε χθες στις δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Χανς Γιεργκ Σέλινγκ (Hans Joerg Schelling)- αναφορικά με το σχέδιο πρόωρης εξόδου της χώρας από τον μηχανισμό του Μνημονίου. Σε ανάλογη τροχιά κινούνται και οι αποδόσεις των υπόλοιπων ελληνικών ομολόγων, με αυτήν του 3ετούς να έχει αυξηθεί στο 4,21% και του 5ετούς στο 4,99%.

    [05] Στο τέλος Οκτωβρίου η αναλογιστική μελέτη για τον ΕΛΓΑ

    Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη για τον ΕΛΓΑ. Όπως προκύπτει από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρι Κουκουλόπουλου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου με την ένταξη νέων κινδύνων στους Κανονισμούς του ΕΛΓΑ και η δικαιότερη κατανομή των εισφορών αποτελούν κεντρικό στόχο του υπουργείου».

    Η αναλογιστική μελέτη θα περιλαμβάνει: - Το ύψος των εισφορών. - Τη διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης στους θεσμικά ασφαλιζόμενους κινδύνους, της μερικής ή ολικής απώλειας της ηρτημένης παραγωγής ή της μειωμένης καρπόδεσης, λόγω συνδυασμού «λοιπών δυσμενών αιτιών» για τις δενδρώδεις καλλιέργειες. - Την υποχρεωτική ασφάλιση της κάλυψης της ηρτημένης παραγωγής από το ζημιογόνο αίτιο της πυρκαγιάς. - Την υποχρεωτική ή προαιρετική κάλυψη του κινδύνου του χαλαζιού στο στάδιο της ανθοφορίας των καρποφόρων δένδρων. - Την προαιρετική κάλυψη ζημιών που προξενούνται από εντομολογικές προσβολές στην καλλιέργεια βαμβακιού.

    Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχαν καταθέσει 26 βουλευτές της ΝΔ στο υπουργείο, ζητώντας να εκσυγχρονιστεί ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ.

    [06] Στο υπουργείο Πολιτισμού η Αμάλ Αλαμουντίν

    Συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα έχει αυτή την ώρα η Αμάλ Αλαμουντίν, η οποία βρίσκεται από χθες βράδυ στην Αθήνα προκειμένου να προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση νομικές συμβουλές για την επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η κ. Αλαμουντίν-Κλούνεϊ μαζί με τους διακεκριμένους νομικούς Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ και ο αρχαιολόγος Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, έφτασαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου και τους υποδέχτηκε ο υπουργός Κωνσταντίνος Τασούλας.

    Στη συνέχεια ανέβηκαν στο γραφείο του, όπου η κ. Αλαμουντίν συνομίλησε για λίγο με τον υπουργό κ. Τασούλα, ευχαριστώντας τον για το θερμό καλωσόρισμα και στη συνέχεια αναφέρθηκαν στα ελληνικά νησιά. Ο υπουργός εξήγησε στην κ. Αλαμουντίν-Κλούνεϊ ότι ο ίδιος δεν κατέστη δυνατό να επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά, φέτος το καλοκαίρι, λόγω φόρτου εργασίας, καιεκείνη τόνισε την επιθυμία της να το κάνει στο μέλλον.

    Επίκεντρο της συνάντησης είναι η διερεύνηση της καλύτερης δυνατής νομικής φόρμουλας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Στη συνάντηση, συμμετέχουν η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Λ. Μενδώνη, ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημ. Παντερμανλής και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 October 2014 - 10:30:31 UTC