Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς, στις 7/11
  • [02] Χρήσιμες οδηγίες, προς τους καταναλωτές, για το πετρέλαιο θέρμανσης
  • [03] Απεργία των πιλότων της Lufthansa
  • [04] Ο πρώην κυβερνήτης της Τζακάρτα ορκίστηκε νέος Πρόεδρος της Ινδονησίας
  • [05] To τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ
  • [06] Παραιτήθηκε η υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, μετά την αποκάλυψη οικονομικού σκανδάλου
  • [07] Αμερικανική βοήθεια από αέρος στους Kούρδους του Κομπάνι
  • [08] Χιλιάδες διαδηλωτές, στη Βαρκελώνη, ζήτησαν τη διεξαγωγή πρόωρων τοπικών εκλογών
  • [09] Η νέα βροχή διαττόντων αστέρων κορυφώνεται την Τρίτη το βράδυ και στην Ελλάδα

  • [01] Στην Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς, στις 7/11

    Οριστικά στις 7 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στη Λευκωσία για σκοπούς συντονισμού των ενεργειών, ενόψει της συνάντησης κορυφής του Καΐρου, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την έκδοση της τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλόμενους. Σε ερώτηση κατά πόσο με την τριμερή Σύνοδο Κορυφής στην Αίγυπτο οριστικοποιείται ουσιαστικά η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική συνάντηση, από την οποία αναμένεται να προκύψουν κάποια συμπεράσματα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, οι οποίοι θα συναντηθούν στη Λευκωσία στις 29 Οκτωβρίου, για προεργασία της συνάντησης του Καΐρου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε τη διεύρυνση αυτού του διαλόγου και με άλλα γειτονικά κράτη, σημειώνοντας το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που διατηρεί η Κύπρος, λόγω των άριστων σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής, πλην της Τουρκίας. Είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε διάλογο και με το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών του οποίου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο στις 5 και 6 Νοεμβρίου.

    Στο μεταξύ, με αυστηρότατα διαβήματα προς Λονδίνο, Στοκχόλμη και Ελσίνκι θα απαντήσουν Λευκωσία και Βρυξέλλες στη στάση που τήρησαν Βρετανία, Σουηδία και Φιλανδία σε διάβημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Ηνωμένα Έθνη για τις προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

    [02] Χρήσιμες οδηγίες, προς τους καταναλωτές, για το πετρέλαιο θέρμανσης

    Χρήσιμες οδηγίες, προς τους καταναλωτές, για το πετρέλαιο θέρμανσης, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ανάρτησε στην ηλεκτρονική της σελίδα. Με βάση τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε την εβδομάδα που πέρασε στα πρατήρια της νομαρχίας Αθηνών από 0,985 ευρώ το λίτρο μέχρι και 1,100 ευρώ.

    Η γενική γραμματεία, συμβουλεύει τους καταναλωτές, μεταξύ άλλων:

    1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.

    2. Πριν την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση- ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο-Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

    3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.

    4. Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.

    [03] Απεργία των πιλότων της Lufthansa

    Οι πιλότοι των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων της Lufthansa ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα συμμετάσχουν στην απεργία που έχουν κηρύξει οι συνάδελφοί τους των μικρών και μεσαίων αποστάσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας τους, που επιδεινώνει κυρίως τα προγράμματα συνταξιοδότησης των χειριστών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο των πιλότων Cockpit, θα απόσχουν από την εργασία τους από τις 0400 GMT της Τρίτης μέχρι τις 11:59 μμ της ίδιας μέρας.

    Οι πιλότοι της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας στις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι θα απεργήσουν από την 01:00 (1100 GMT) την Δευτέρα έως και τις 23:59 την Τρίτη. Αυτή είναι η όγδοη απεργία της Lufthansa από τον Απρίλιο. Η Λουφτχάνσα, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη, πασχίζει να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη εν μέσω του σκληρού ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει από εταιρείες αερομεταφορών χαμηλού κόστους αλλά και εταιρείες κρατών της Μέσης Ανατολής.

    [04] Ο πρώην κυβερνήτης της Τζακάρτα ορκίστηκε νέος Πρόεδρος της Ινδονησίας

    Ο πρώην κυβερνήτης της Τζακάρτα Τζόκο Γουιντόντο ορκίστηκε έβδομος Πρόεδρος της Ινδονησίας στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο της χώρας κι έγινε ο πρώτος Ινδονήσιος ηγέτης που δεν προέρχεται από την πολιτική ή τη στρατιωτική ελίτ. Η θητεία του Γουιντόντο είναι πενταετής και στη διάρκειά της θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις της καταπολέμησης της διαφθοράς και της βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης των 240 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

    Ο 53χρονος Τζοκόβι, όπως τον αποκαλούν, κατάγεται από φτωχή οικογένεια αλλά εξελίχθηκε σε επιτυχημένο επιχειρηματία. Εισήλθε στον πολιτικό στίβο όταν εξελέγη δήμαρχος της πόλης Σόλο και κατόπιν κυβερνήτης της πρωτεύουσας Τζακάρτα. Μεταξύ άλλων, εισήγαγε τη χρήση καρτών ιατρικής περίθαλψης και την πρόσβαση των απόρων στην εκπαίδευση. Θεωρείται τεχνοκράτης, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

    [05] To τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ

    Στις 6.30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ, συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη, επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός 'Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης. Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτκού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9.

    Στο μεταξύ, ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας άρχισε στις 7 το πρωί η Ρωσία. Για τη διενέργεια της άσκησης η Μόσχα έχει δεσμεύσει περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει η Τουρκία. Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

    [06] Παραιτήθηκε η υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, μετά την αποκάλυψη οικονομικού σκανδάλου

    Την παραίτησή της υπέβαλε το πρωί της Δευτέρας η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Γιούκο Ομπούτσι στον απόηχο ενός σκανδάλου πολιτικής χρηματοδότησης, όπως μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Η Γιούκο Ομπούτσι κόρη του τέως πρωθυπουργού Κέιζο Ομπούτσι, είχε αναλάβει καθήκοντα στις 3 Σεπτεμβρίου και ήταν μια από τις πέντε γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο του συντηρητικού πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

    Η παραίτησή της ήταν ευρέως αναμενόμενη και προκλήθηκε από αναφορές που μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης για εμπλοκή μιας ομάδας υποστηρικτών της σε ένα σκάνδαλο με κατάχρηση κονδυλίων, ενδεχομένως παραβίαση του εκλογικού νόμου και πολιτική χρηματοδότηση. Η 40χρονη Ομπούτσι μητέρα δύο παιδιών θεωρείτο ως μια πιθανή μελλοντική υποψήφια για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Η παραίτησή της είναι το σοβαρότερο πολιτικό πλήγμα για τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε από την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας το 2012.

    [07] Αμερικανική βοήθεια από αέρος στους Kούρδους του Κομπάνι

    Αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη έριξαν στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και ιατρικές προμήθειες στις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Κομπάνι στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία ανακοίνωσε η αμερικανική Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση. Μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων «παρέδωσαν όπλα, πυρομαχικά και ιατρικές προμήθειες στις κουρδικές αρχές του Ιράκ με τον εξοπλισμό να προορίζεται για τη συνεχιζόμενη αντίσταση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, οι μαχητές του οποίου επιχειρούν να καταλάβουν το Κομπάνι » ανέφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης.

    Στη ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι 135 αεροπορικές επιδρομές που έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους κοντά στο Κομπάνι, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη χερσαία αντίσταση των Κούρδων έχει επιβραδύνει την κίνηση των τζιχαντιστών προς την πόλη και έχει προκαλέσει εκατοντάδες θύματα στις τάξεις των ακραίων ισλαμιστών.

    [08] Χιλιάδες διαδηλωτές, στη Βαρκελώνη, ζήτησαν τη διεξαγωγή πρόωρων τοπικών εκλογών

    Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή στο κέντρο της Βαρκελώνης απαιτώντας τη διεξαγωγή πρόωρων περιφερειακών εκλογών, αφότου η κυβέρνηση της Καταλονίας αναγκάστηκε να ακυρώσει το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου για την ανεξαρτησία της περιοχής υπό την πίεση της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη. Περίπου 110.000 άνθρωποι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης σε μια ογκώδη πολιτική διαμαρτυρία υπό τον τίτλο «τώρα είναι η ώρα» και η οποία διοργανώθηκε από το Omnium Cultural - μια καταλανική πολιτιστική ένωση - και την Εθνοσυνέλευση της Καταλονίας (ANC), η οποία αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία.

    Οι διαδηλωτές πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία της Καταλονίας, φορώντας κίτρινες μπλούζες και κουνώντας την καταλανική σημαία, ενώ μετέφεραν πανό που έγραφαν «τώρα είναι η ώρα» και «είμαστε έτοιμοι». «Θέλουμε την ανεξαρτησία μας γιατί πληρώνουμε περισσότερα χρήματα στην Ισπανία και η οποία δεν επιστρέφει τίποτα σε μας» είπε ένας διαδηλωτής. «Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε πρόθυμοι να ψηφίσουμε και να κερδίσουμε την ανεξαρτησία μας» πρόσθεσε ένας άλλος συμμετέχοντας στη διαδήλωση.

    [09] Η νέα βροχή διαττόντων αστέρων κορυφώνεται την Τρίτη το βράδυ και στην Ελλάδα

    Μια νέα βροχή από «πεφταστέρια», οι Ωριωνίδες, κορυφώνεται στις 21 και 22 Οκτωβρίου στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Οι Ωριωνίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου και φέτος αναμένεται να φθάσουν στο μέγιστο σημείο τους το βράδυ της Τρίτης 21 Οκτωβρίου προς χαράματα Τετάρτης 22 Οκτωβρίου.

    Επειδή δεν θα υπάρχει φωτεινή Σελήνη στον ουρανό, η εποχή θεωρείται κατάλληλη για παρατήρηση. Οι καλύτερες -και πιο βολικές- ώρες για παρατήρηση είναι, με κατεύθυνση προς την ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή, στο μέτρο βέβαια που ο κατά τόπους ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα. Οι Ωριωνίδες, που πήραν το όνομά τους επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα (ή λίγο πιο βόρεια, από το μεγάλο άστρο Μπετελγκέζ), δημιουργούνται από τα υλικά που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Δεκάδες μετέωρα (συνήθως 20 έως 25 ανά ώρα, αλλά μπορεί να φθάσουν και τα 50) εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 October 2014 - 6:30:25 UTC