Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Θεσσαλονίκη ο Κάρολος Παπούλιας, τη Δευτέρα και την Τρίτη, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
  • [02] Ο χειμώνας έκανε την εμφάνισή του σε όλη τη χώρα
  • [03] Γυρίζουμε μια ώρα πίσω τα ρολόγια την Κυριακή
  • [04] Στη Βουλή στοιχεία για ποινές και παραβάσεις σε φαρμακεία, ιατρούς, ιδιωτικές κλινικές
  • [05] «Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δοθεί ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας»
  • [06] Επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας
  • [07] Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για τα ληξιπρόθεσμα
  • [08] Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [09] Αν η ώρα δεν άλλαζε ποτέ σε χειμερινή, τα παιδιά θα είχαν περισσότερο χρόνο να ασκηθούν

  • [01] Στη Θεσσαλονίκη ο Κάρολος Παπούλιας, τη Δευτέρα και την Τρίτη, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

    Το απόγευμα της Δευτέρας θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, για τις εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, και στις 6.40 μ.μ. θα μεταβεί στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Γιώργο Ορφανό. Στις 10.30 το πρωί της Τρίτης θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού και στις 11:00 θα παρακολουθήσει την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την κυβέρνηση, στην παρέλαση, θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει την παραμονή της εθνικής επετείου, τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στην οδό Τσιμισκή, και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο ΥΜΑ-Θ Γιώργος Ορφανός.Στις παρελάσεις που θα γίνουν την 28η Οκτωβρίου σε ορισμένους περιφερειακούς Δήμους δεν θα τοποθετηθούν εξέδρες επισήμων και ένας από τους Δήμους αυτούς είναι ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, όπως ανακοινώθηκε, με απόφαση του δημάρχου Πέτρου Σούλα.

    [02] Ο χειμώνας έκανε την εμφάνισή του σε όλη τη χώρα

    Βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά, ισχυρούςανέμους στα πελάγη και αρκετό κρύο προβλέπει η ΕΜΥ για το επόμενο τετραήμερο. Ήδη έπεσαν τα πρώτα χιόνια στις περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων, στην Ήπειρο και στη δυτική Μακεδονία. «Το κρύο έγινε αισθητό από σήμερα στα περισσότερα μέρη της χώρας, ενώ από αύριο η θερμοκρασία θα πέσει και στην υπόλοιπη Ελλάδα», αναφέρει ο διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει πως «ο ελληνικός χειμώνας έκανε την εμφάνισή του». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Παρασκευή στα δυτικά και νότια θα σημειωθούν βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, ενώ βαθμιαία θα εξαπλωθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εξασθένιση προβλέπεται από το βράδυ στα δυτικά της χώρας. Οι άνεμοι στα πελάγη, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, θα πνέουν 8 και από το βράδυ 9 μποφόρ.

    Το Σάββατο, στη Θεσσαλία, ανατολική Μακεδονία και Θράκη, βορειοανατολικό Αιγαίο και ανατολική Στερεά θα σημειωθούν καταιγίδες, ενώ στα δυτικά τα φαινόμενα θα είναι πιο ελαφρά σε ένταση. Τα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά θα συνεχιστούν, όπως και οι άνεμοι στα πελάγη. Αργά το βράδυ του Σαββάτου ξεκινάει εξασθένιση των φαινομένων. Την Κυριακή και Δευτέρα η εικόνα θα είναι καλύτερη στα βόρεια, το Ιόνιο και την Ήπειρο, αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν κατά τόπου βροχές.

    Την Τρίτη, 28η Οκτωβρίου, συννεφιά, ψιλόβροχο και κρύο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, ενώ στη βορειανατολική Αττική, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

    [03] Γυρίζουμε μια ώρα πίσω τα ρολόγια την Κυριακή

    Επανέρχεται η χειμερινή ώρα την Κυριακή 26 Οκτωβρίου.

    Έτσι, τα ξημερώματα της Κυριακήςστις 04:00, οι δείκτες των ρολογιών γυρίζουν μια ώρα πίσω, ώστε να δείχνουν 03:00.

    [04] Στη Βουλή στοιχεία για ποινές και παραβάσεις σε φαρμακεία, ιατρούς, ιδιωτικές κλινικές

    Η εικονική εκτέλεση συνταγών φαρμάκων καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό υποθέσεων διαφθοράς που διαπίστωσαν οι έλεγχοι της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας), όπως προκύπτει από αναλυτικά στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Ασημίνα Σκόνδρα, για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς δημοσίου χρήματος στη δημόσια υγεία. Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι, από 2012 μέχρι και σήμερα, έχουν επιβληθεί από τη Γενική Επιθεωρήτρια της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και έχουν γίνει καταλογισμοί πλέον των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

    Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην παραβατική συμπεριφορά και επικαλείται την περίπτωση ιδιωτικής κλινικής που μετά τον έλεγχο της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, η μηνιαία δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ μειώθηκε στο 1/3.

    [05] «Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δοθεί ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας»

    Πιστεύω και ελπίζω ότι η αντιπολίτευση θα ανταποκριθεί θετικά και θα ψηφίσει τις τροπολογίες της κυβέρνησης, δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος αναφερόμενος ειδικά στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη είπε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δοθεί ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία, λόγω της κρίσης. Τόνισε, επίσης, ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία επιδοκιμάζονται οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι οποίοι επέλεξαν να ενταχθούν σε ρύθμιση και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε, όμως, ότι παραμένει δέσμευση της κυβέρνησης, η ενίσχυση των μέτρων συμμόρφωσης και ελέγχου για τους μεγάλους οφειλέτες ανακοινώνοντας σειρά δράσεων, όπως η βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των μεγάλων χρεών, με τη συνδρομή του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου), με την ενσωμάτωση στοιχείων απο τις ΔΟΥ και στοιχείων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

    [06] Επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 0,7% στο τρίτο τρίμηνο του έτους από 0,9% στο δεύτερο τρίμηνο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    H επιβράδυνση, σύμφωνα με το πρακτορείο, σημειώθηκε, καθώς οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ανησυχούν περισσότερο για τις απειλές στην ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από την αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης. Οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών χαμήλωσαν ταχύτητα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τρέχοντα μήνα, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πιο «απαισιόδοξος» για το παγκόσμιο περιβάλλον.

    Η Βρετανία είναι η πρώτη από τις οικονομίες της ομάδας των 7 μεγαλύτερων αναπτυγμένων οικονομιών (G 7) που ανακοίνωσε στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στο τρίτο τρίμηνο. Η οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται ότι έχει αναπτυχθεί με ρυθμό 0,2%, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ οικονομολόγων. Το αμερικανικό ΑΕΠ εκτιμάται, με βάση άλλη έρευνα, ότι έχει αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 3% στο τρίτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8% στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με υπολογισμούς της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

    [07] Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για τα ληξιπρόθεσμα

    Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, την παράταση εφαρμογής μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, καθώςκαι τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

    Η τροπολογία προβλέπει 100 δόσεις για οφειλές έως 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για οφειλές από 15.000 έως 1 εκατ. ευρώ, ενώ μειώνεται και το επιτόκιο.

    Στην τροπολογία προβλέπεταιεπίσης, μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

    [08] Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Σοβαρές ανησυχίες για τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να εκφράσουν οι «28» οι οποίοι, μέσα από το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, θα καλέσουν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Στην επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, την οποία παρουσίασε ο 'Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενημερώνει τους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ επισημαίνει ότι η Κύπρος θα ασκήσει βέτο στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Αναστασιάδης ζητά όπως η ΕΕ στείλει ένα «ισχυρό συλλογικό μήνυμα» προς την Τουρκία και «όχι να περιοριστεί σε χλιαρές, ίσων αποστάσεων αναφορές, οι οποίες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές». Επισημαίνει, ακόμη, ότι το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός μπαίνει σε ολοένα και περισσότερα οικόπεδα και προσεγγίζει τις κυπριακές ακτές και πετρελαϊκές εταιρείες. Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Κύπρου ζητάει την επίδειξη αλληλεγγύης προς ένα κράτος μέλος, του οποίου η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν παραβιασθεί από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Σήμερα βγαίνει από το νοσοκομείο ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης

    [09] Αν η ώρα δεν άλλαζε ποτέ σε χειμερινή, τα παιδιά θα είχαν περισσότερο χρόνο να ασκηθούν

    Τα χαράματα της Κυριακής τα ρολόγια θα γυρίσουν -και στην Ελλάδα- μια ώρα πίσω, καθώς έρχεται η χειμερινή ώρα. Ωστόσο, μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι ίσως θα έπρεπε να ξανασκεφτούμε το θέμα από άποψη υγείας των παιδιών και γενικά δημόσιας υγείας. Οι Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι, αν τα ρολόγια έμεναν μόνιμα στη θερινή ώρα, τα παιδιά θα είχαν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους να ασκηθούν σωματικά και γενικά να κάνουν διάφορες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου μετά το σχολείο, επειδή ο ήλιος θα έδυε πιο αργά.

    Οι ερευνητές της σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τη δρα Άννα Γκούντμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό «Journal of Behavioural Νutrition and Physical Activity», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 23.000 παιδιά ηλικίας πέντε έως 16 ετών από εννέα χώρες. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η δραστηριότητα των παιδιών είναι αυξημένη κατά 15% έως 20% σε καθημερινή βάση τις μέρες του καλοκαιριού σε σχέση με εκείνες του χειμώνα (τα παιδιά φορούσαν ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές καταγραφής των κινήσεών τους). Επειδή, όταν τα ρολόγια πάνε πίσω (χειμερινή ώρα), δύει πιο νωρίς και τα απογεύματα γίνονται λιγότερο φωτεινά, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό έχει ως συνέπεια να μη διευκολύνονται τα παιδιά μετά το σχολείο να παίζουν, να ασκούνται και γενικά να κάνουν διάφορες ψυχαγωγικές δραστητριότητες, κάτι που είναι γνωστό ότι βοηθά στη σωματική και ψυχική υγεία τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 October 2014 - 10:30:29 UTC