Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Η Τουρκία δεν μπορεί να θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και να μην αναγνωρίζει κράτος-μέλος της
  • [02] Εικοσιτετράωρη απεργία της ΓΣΕΕ, την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου
  • [03] Καθηγητής αυτοτραυματίστηκε μπροστά στους μαθητές του σε σχολείο της Πάτρας
  • [04] Τρόπους επιστροφής στην ανάπτυξη αναζητά η Ευρώπη
  • [05] ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 984 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν, μέσα σε ένα τρίμηνο, οι φόροι στο εισόδημα
  • [06] Να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου, ζητά από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [07] Οι Κούρδοι μαχητές στο Κομπάνι αποδέχθηκαν τη βοήθεια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού
  • [08] Υποστηρικτής του τζιχάντ ο δράστης της επίθεσης κατά αστυνομικών στη Νέα Υόρκη

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Η Τουρκία δεν μπορεί να θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και να μην αναγνωρίζει κράτος-μέλος της

    Το μήνυμα που εξέπεμψε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, το οποίο υπενθυμίζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο αρχών -«που δεν είναι δυστυχώς αυτονόητο και πρέπει πάντα να το λέμε»-, υπογράμμισε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε τη μεγάλη σαφήνεια του μηνύματος -που εκπέμπεται, εξάλλου, απ? όλη τη διεθνή κοινότητα- πως απαιτείται σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και «πρωτίστως» της υπόστασης της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε πως «δεν μπορεί μια χώρα να έχει φιλοδοξίες να γίνει μέλος της ΕΕ χωρίς να αναγνωρίζει ένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ».

    Εξέφρασε, επίσης, «και δημόσια» τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι είχε μια τηλεφωνική συνομιλία μαζί του και «η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλύτερη».

    [02] Εικοσιτετράωρη απεργία της ΓΣΕΕ, την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου

    Την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας για την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ.

    Η εκτελεστική επιτροπή της συνομοσπονδίας αποφάσισε επίσης τη διοργάνωση κινητοποιήσεων οι ημερομηνίες των οποίων θα καθοριστούν ανάλογα με τον χρόνο της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

    Κινητοποιήσεις μέσα στον Νοέμβριο ενόψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού έχει εξαγγείλει και η ΑΔΕΔΥ.

    [03] Καθηγητής αυτοτραυματίστηκε μπροστά στους μαθητές του σε σχολείο της Πάτρας

    Την εντολή, να απομακρυνθεί από το σχολείο ο καθηγητής που αυτοτραυματίστηκε μπροστά στους μαθητές του, έδωσε σήμερα ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Γ. Παναγιωτόπουλος. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό αλλά και να εξεταστεί το κίνητρο του καθηγητή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής αυτοτραυματίστηκε, χθες το μεσημέρι, την τελευταία ώρα του μαθήματος σε λύκειο της Πάτρας. Οι μαθητές αναστατώθηκαν, κάλεσαν σε βοήθεια και στη συνέχεια ο καθηγητής διακομίστηκε στο νοσοκομείο και είναι εκτός κινδύνου.

    [04] Τρόπους επιστροφής στην ανάπτυξη αναζητά η Ευρώπη

    Ενάμισι χρόνο μετά την τελευταία σύγκλισή του, το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με κύριο θέμα συζήτησης την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στη ζώνη του ευρώ. Παρόντες θα είναι οι πρόεδροι της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Λίγο μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν τη σκυτάλη στους «18» της ευρωζώνης.

    Το θέμα της ανάπτυξης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου του Eurogroup, μετά από αίτημα του Γάλλου, Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντζι.

    Ωστόσο, οι χώρες της ζώνης του ευρώ εμφανίζονται διχασμένες ως προς τον δρόμο που οδηγεί στην οικονομική μεγέθυνση. Έτσι, ενώ η Ρώμη και το Παρίσι προτάσσουν ότι οι επενδύσεις είναι το κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη, το Βερολίνο εμφανίζεται επιφυλακτικό, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε νέο κρατικό δανεισμό και ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    «Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», δήλωσε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρόσθεσε: «Υπήρχαν περίοδοι στην Ευρώπη που είχαμε μεγάλα ελλείμματα και παρόλα αυτά καθόλου ανάπτυξη, οπότε πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και ελπίζω να βρούμε μια κοινή λύση».

    Εξάλλου, η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ γίνεται στον απόηχο των επιστολών που έστειλαν οι Βρυξέλλες στο Παρίσι και στη Ρώμη ζητώντας περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας.

    Η απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού να δημοσιοποιήσει την επιστολή των Βρυξελλών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του απερχόμενου Προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο Ματέο Ρέντζι δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να μείνει μυστική αυτή η επιστολή, εφόσον η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε διέρρευσε πρώτη το θέμα σε Βρετανική εφημερίδα.

    Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε «μπανάλ» την επιστολή που έστειλε η Επιτροπή προς το Παρίσι, λέγοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος για την οποία δεν τη δημοσιοποίησε.

    [05] ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 984 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν, μέσα σε ένα τρίμηνο, οι φόροι στο εισόδημα

    Κατά 984 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν μέσα σε ένα τρίμηνο εφέτος, οι φόροι στο εισόδημα και την περιουσία.

    Ανήλθαν σε 4,79 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου, από 3,806 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο (και έναντι 4,33 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2013- αύξηση κατά 460 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση).

    Στον αντίποδα, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων περιορίστηκαν περαιτέρω.

    Οι δαπάνες για αμοιβές εξηρτημένης εργασίας, ανήλθαν σε 5,158 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο εφέτος, από 5,208 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2014 (μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ) και έναντι 5,616 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2013 (μείωση κατά 458 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση).

    Όσον αφορά στις κρατικές δαπάνες για κοινωνικές παροχές, αυτές ανήλθαν σε 9,483 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου εφέτος, από 9,215 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο 2014 (αύξηση κατά 268 εκατ. ευρώ- λόγω της διάθεσης τον Μάιο ποσού 525 εκατ. ευρώ ως «κοινωνικό μέρισμα») και έναντι 9,678 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2013 (μείωση κατά 195 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση).

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης, που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

    Σύμφωνα, επίσης, με τα ίδια στοιχεία, η ονομαστική αξία του δημοσίου χρέους ανήλθε στο τέλος του β΄ τριμήνου εφέτος σε 317,499 δισ. ευρώ και αυξήθηκε κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ από το α΄ τρίμηνο (ήταν 315,002 δισ. ευρώ).

    [06] Να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου, ζητά από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο εκφράζει μέσω των συμπερασμάτων του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και στα κυριαρχικά δικαιώματα της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, τονίζοντας ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών, αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης.

    Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίμα, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, καταλήγει το κείμενο των συμπερασμάτων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου εξέφρασε τις ευχαριστίες του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά,που εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο και από την πρώτη στιγμή υπήρξε «άριστος συντονισμός».

    Πολλοί ηγέτες με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση βοήθησαν να έχουν αυτά τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα, τόνισε.

    Αναφερόμενος στην υγεία του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι καλά και θα επιστρέψει αύριο το μεσημέρι στην Κύπρο. Με δική του απόφαση, θα διανυκτερεύσει απόψε στο νοσοκομείο και αύριο από το νοσοκομείο θα μεταβεί απευθείας στο αεροδρόμιο.

    [07] Οι Κούρδοι μαχητές στο Κομπάνι αποδέχθηκαν τη βοήθεια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού

    Οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας των Κούρδων μαχητών της Συρίας συμφώνησαν για τη διέλευση 1.300 μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι θα ενισχύσουν την υπεράσπιση της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    "Οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας ανακοίνωσαν ότι δέχονται τη διέλευση 1.300 ανδρών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και οι ομάδες μας διαπραγματεύονται αυτήν τη στιγμή για το ποιός θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν", δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ταλίν της Εσθονίας.

    [08] Υποστηρικτής του τζιχάντ ο δράστης της επίθεσης κατά αστυνομικών στη Νέα Υόρκη

    Ο άνδρας που επέτεθη με τσεκούρι εναντίον ομάδας αστυνομικών στη Νέα Υόρκη ήταν υποστηρικτής του τζιχάντ, σύμφωνα με την αστυνομία και το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

    Ο άνδρας, που σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ονομαζόταν Ζάλε Τόμσον, είχε ανεβάσει τον περασμένο μήνα σε ισλαμιστική ιστοσελίδα βίντεο όπου εμφανιζόταν να δηλώνει ότι «ο τζιχάντ είναι μία δικαιολογημένη αντίδραση στην καταπίεση των σιωνιστών και των σταυροφόρων».

    Ο άνδρας οπλισμένος με τσεκούρι επετέθη εναντίον ομάδας αστυνομικών της Νέας Υόρκης και τραυμάτισε δύο αστυνομικούς, ο ένας από τους οποίους βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, πριν ο ίδιος πυροβοληθεί και σκοτωθεί. Μία 29χρονη περαστική τραυματίσθηκε από αδέσποτη σφαίρα και νοσηλεύεται.

    Η αστυνομία δεν σχολίασε πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες, η επίθεση συνδέεται με τρομοκρατική δραστηριότητα και ότι εσωτερικό έγγραφο καλεί τους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, έπειτα και από τις επιθέσεις στην Οτάβα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 October 2014 - 12:30:25 UTC