Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ. Βούλτεψη: Ένας από τους σταθμούς μας για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια ήταν και τα στρες τεστ στις τράπεζες
  • [02] Π. Καμμένος: Ο ελληνικός λαός φορτώθηκε τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης
  • [03] Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στις 27 Νοεμβρίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • [04] Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Το στρατιωτικό ημερολόγιο του ταγματάρχη Δ. Κωστάκη, αφανή ήρωα του ελληνοϊταλικού πολέμου
  • [06] Συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο η εισροή καταθέσεων
  • [07] ΤτΕ: Καμία κεφαλαιακή ανάγκη για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες
  • [08] Γερμανία: Σαράντα τέσσερις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις με ακροδεξιούς χούλιγκαν
  • [09] Τα τραγούδια που γράφτηκαν για το έπος του '40

  • [01] Σ. Βούλτεψη: Ένας από τους σταθμούς μας για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια ήταν και τα στρες τεστ στις τράπεζες

    «Ένας από τους σταθμούς μας για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια ήταν και τα στρες τεστ στις τράπεζες» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

    Πρόσθεσε πως «όλο το στοίχημα ήταν να περάσουν αυτά τα τεστ αντοχής οι τράπεζες... Το δεύτερο είναι ότι πλέον, οι τράπεζες, έτσι όπως είναι θωρακισμένες, μπορούν να αφοσιωθούν στις τραπεζικές τους εργασίες που είναι η προσέλκυση καταθέσεων και η ρευστότητα στην αγορά».

    Αναφορικά με την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τα τεστ αντοχής των τραπεζών είπε: «Δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τις τράπεζες και τα στρες τεστ. Τέσσερις ανακοινώσεις εξέδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία για τα μνημόνια, μία για τις εργασιακές σχέσεις, μία για την 28η Οκτωβρίου και μία για το Κομπάνι. Μόνο για να πει χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες δεν έβγαλε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ... Ο κ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στους επιχειρηματίες, είπε ότι θα ιδρύσει δυο τρεις τράπεζες. Χθες, αποδείχθηκε πως δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα ούτε να ιδρύεις τράπεζα, ούτε να την κρατάς στα πόδια της».

    [02] Π. Καμμένος: Ο ελληνικός λαός φορτώθηκε τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης

    Παρέμβαση για τα stress tests των τραπεζών έκανε ο πρόοεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «πανηγυρίζει για τα stress tests των τραπεζών αγνοώντας προφανώς ότι τα χρήματα αυτά είναι χρήματα που φορτώθηκε ο Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας φορολογούμενος».

    Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι γνωρίζει καλύτερα τα stress tests των πολιτών, και «ξέρουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο».

    «Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται πια ο ελληνικός λαός προκειμένου να φορτώνονται οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και την ίδια στιγμή να δίνονται δάνεια μόνο στους ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση» κατέληξε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    [03] Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στις 27 Νοεμβρίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

    Στην κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στο Δημόσιο προχώρησε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ διαμαρτυρόμενη κατά των απολύσεων στο Δημόσιο και του ενδεχόμενου νέων μειώσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

    Την ίδια ημέρα 24ωρη απεργία στον ιδιωτικό τομέα έχει κηρύξει και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος προαναγγέλοντας και άλλες κινητοποιήσεις ενόψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού.

    [04] Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

    Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή για την αυριανή εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλονίκης παρέλασαν και χειροκροτήθηκαν, κάτω από αυστηρά αστυνομικά μέτρα.

    Οι μαθητές και οι μαθήτριες από σχολεία της πόλης πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, που είχε στηθεί στο ύψος της Αριστοτέλους, ενώ σε κοντινή απόσταση πριν και μετά την εξέδρα είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, για να αποτρέψουν τυχόν αποδοκιμασίες.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Ορφανός, ενώ στην εξέδρα ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Καρατάσιος.

    [05] Το στρατιωτικό ημερολόγιο του ταγματάρχη Δ. Κωστάκη, αφανή ήρωα του ελληνοϊταλικού πολέμου

    Ο «κανονιέρης του '40», αφανής ήρωας του ελληνοαλβανικού μετώπου, ο έφεδρος εκ μονίμων, ταγματάρχης ορεινού πυροβολικού, Δημήτριος Κωστάκης, στο προσωπικό του στρατιωτικό ημερολόγιο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποτυπώνει με λεπτομέρεια μια από τις γραμμές της αμυντικής διάταξης του ελληνικού στρατού στο Καλπάκι το 1940. Ο ταγματάρχης Κωστάκης, μαζί με τον υποστράτηγο Κατσιμήτρο και τον Συνταγματάρχη Μαυρογιάννη, ήταν η ψυχή του Έπους του 1940, καθώς έπαιρναν τις επιτελικές αποφάσεις για την 8η Μεραρχία στο μέτωπο του ελληνοϊταλικού πολέμου. Μάλιστα, αντιλαμβανόμενοι έγκαιρα τις προθέσεις των Ιταλών, είχαν καταγράψει τα πιθανά περάσματα της ελληνοαλβανικής μεθορίου και γνώριζαν που θα αντιπαραταχθούν οι ελληνικές δυνάμεις.

    Το ημερολόγιο του θρυλικού ταγματάρχη, καθώς και τα προσωπικά του αντικείμενα, φυλάσσονται με σεβασμό και υπερηφάνεια από την οικογένεια του. Ο γιος του Ελευθέριος Κωστάκης και η κόρη του Ασπασία Κωστάκη-Γκόρου, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον σεμνό άνθρωπο, τον πατέρα, τον πατριώτη, τον πολεμιστή. «Ο πατέρας, μάς έδωσε ηθικές αρχές και αξίες. Ήταν άνθρωπος μετρημένος στη ζωή του. Ήταν γενναίος πολεμιστής. Ποτέ δεν υπερέβαλε για τις επιτυχίες του στα πεδία των μαχών. Αγαπούσε την πατρίδα του» λέει με συγκίνηση η 83χρονη κόρη του Ασπασία.

    Η ελληνική πολιτεία, 53 χρόνια μετά τον θάνατό του, θα τιμήσει τον θρυλικό ταγματάρχη, στις 4 Δεκεμβρίου με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, στο Μεγάλο Πεύκο. Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2000, οι συντοπίτες του από τα χωριά της Λάκκας Σουλίου, έστησαν προτομή του ήρωα κανονιέρη, στην γενέτειρα του τη Μπεστιά, ενώ στο προάστιο Ελεούσα και τη συνοικία της πόλης των Ιωαννίνων Καλούτσανη, δύο δρόμοι έχουν την ονομασία «Ταγματάρχη Κωστάκη» με απόφαση των τοπικών αρχών, παλαιότερα.

    [06] Συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο η εισροή καταθέσεων

    Μικρή περαιτέρω αύξηση εμφάνισαν οι καταθέσεις τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 164,75 δισ. ευρώ από 164,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου.

    Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των καταθέσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις καθώς εκείνες των ιδιωτών εμφάνισαν τον ίδιο μήνα μείωση στα 135,8 δισ. ευρώ από 135,94 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου.

    [07] ΤτΕ: Καμία κεφαλαιακή ανάγκη για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες

    Δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες που μετείχαν στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαβεβαιώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η ΤτΕ με σημερινή της ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης επισημαίνει ότι «σύμφωνα και με τη συγκεντρωτική έκθεση για τη συνολική αξιολόγηση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ουδεμία από τις 4 ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση παρουσιάζει ανάγκες κεφαλαίων».

    [08] Γερμανία: Σαράντα τέσσερις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις με ακροδεξιούς χούλιγκαν

    Σαράντα τέσσερις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις με χούλιγκαν στη διάρκεια συγκέντρωσης που οργανώθηκε από μια ακροδεξιά οργάνωση χθες, Κυριακή, στην Κολωνία (δυτική Γερμανία), ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομια.

    Περίπου είκοσι βίαιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κολωνίας. Πολλές ώρες μετά το τέλος της συγκέντρωσής τους, ορισμένοι χούλιγκαν συνέχιζαν να προκαλούν ταραχές στο κέντρο της πόλης.Η ακροδεξιά και ισλαμοφοβική οργάνωση Pro NRW είχε οργανώσει αυτή τη συγκέντρωση, υπό την ονομασία "χούλιγκαν εναντίον σαλαφιστών".Τουλάχιστον 4.000 χούλιγκαν και μαχητικά μέλη της ακροδεξιάς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έκαναν χθες το απόγευμα πορεία σε τεταμένη ατμόσφαιρα, φωνάζοντας συνθήματα όπως "έξω οι ξένοι", σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.

    Η αστυνομία, η οποία επιχειρούσε να ελέγξει τη διαδήλωση και να αποφύγει τα επεισόδια με περίπου 500 αντι-διαδηλωτές αριστερών οργανώσεων που ήταν επίσης παρόντες, έκανε στη διάρκεια του απογεύματος χρήση "δακρυγόνων, γκλομπ και εκτοξευτήρων ύδατος για να επιχειρήσει να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας ενώ οι αστυνομικοί έγιναν στόχος ρίψεων μπουκαλιών, πετρών και κροτίδων.

    [09] Τα τραγούδια που γράφτηκαν για το έπος του '40

    Με τις φωνές τους έδιναν κουράγιο και δύναμη στους Έλληνες που αγωνίζονταν στον πόλεμο του ?40. Ήταν οι φωνές και τα τραγούδια τους, που ταξίδευαν σε πάρα πολλά μέτωπα ανά την Ελλάδα, εμψυχώνοντας το ηθικό των Ελλήνων που πολεμούσαν για την πατρίδα τους. Σοφία Βέμπο, Δανάη Στρατηγοπούλου, Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Δημητρίου, Κούλα Νικολαΐδου, Ρένα Βλαχοπούλου, Νίκος Γούναρης είναι μερικά από τα ονόματα των τραγουδιστών της εποχής που επισκέπτονταν ραδιοφωνικούς σταθμούς, ακόμη και νοσοκομεία και από εκεί πήγαιναν σε κάποιο χωριό ή μέτωπο, για να τραγουδήσουν αυτά τα θρυλικά πλέον πολεμικά τραγούδια.

    «Σ' αυτά τα χρόνια άλλαξε του τραγουδιού η μορφή. Ο έρωτας ξεχάστηκε, μπήκε ξανά στην μπάντα. Και μες σε πόλεις και χωριά και σε κάθε κορφή νέα τραγούδια ακούστηκαν: τραγούδια του σαράντα». Αυτό είναι το τετράστιχο με το οποίο η Σοφία Βέμπο προλόγιζε τα πολεμικά της τραγούδια στις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις εκείνου του σκληρού χειμώνα, του 1940- 41.

    Εξάλλου, από τα πρώτα χρόνια του πολέμου, που ξεκίνησε με την εισβολή των Ιταλών το 1940, το τραγούδι ήταν αυτό που συντρόφευε όχι μόνο όσους έμεναν πίσω, στις πόλεις και περίμεναν τους δικούς τους με αγωνία, αλλά έφτανε ως τα μέτωπα, στους ηρωικούς στρατιώτες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 October 2014 - 12:30:25 UTC