Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προοπτικές για μερική αποσυμφόρηση των φυλακών αναγνωρίζουν τα περισσότερα κόμματα κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου
  • [02] Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών, με επίκεντρο βόρεια του Αργοστολίου
  • [03] Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις οργής για τον θάνατο των φοιτητών, στο Μεξικό
  • [04] Πολωνία: Συγκρούσεις ακροδεξιών με την αστυνομία
  • [05] Κίνα και ΗΠΑ ορίζουν νέους στόχους για τις εκπομπές των ρύπων τους
  • [06] Στραβοκατάπιε την καραμέλα του και τράκαρε!

  • [01] Προοπτικές για μερική αποσυμφόρηση των φυλακών αναγνωρίζουν τα περισσότερα κόμματα κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου

    Εν αναμονή της συζήτησης της τροπολογίας για τα "κόκκινα δάνεια" των επιχειρήσεων, υπερψηφίστηκε επί της αρχήςχθες βράδυστην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αμοιβαία αναγνώριση των ποινικών αποφάσεων των χωρών-μελών της Ε.Ε., στο οποίο η τροπολογία έχει επισυναφθεί.

    Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ψήφισαν "παρών". Το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, καταψήφισαν.

    Το νομοσχέδιο συνιστά ένα ακόμα βήμα ενοποίησης του δικαστικού χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε υπόδικους ή και κατάδικους, να περάσουν την προσωρινή τους κράτηση, ή να εκτίσουν την ποινή τους, στη χώρα καταγωγής τους. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες όπου το αδίκημα έχει σημειωθεί, διατηρούν το δικαίωμα να υποχρεώσουν τον καταδικασθέντα να εκτίσει την ποινή του στο κράτος όπου καταγράφεται η "συνήθης διαμονή του", ή στο κράτος-μέλος της εθνικότητάς του, χωρίς τη συναίνεσή του - κάτι για το οποίο εκφράστηκαν αρκετοί προβληματισμοί από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

    Βασικό επιχείρημα της συμπολίτευσης, (το οποίο δεν έτυχε ιδιαίτερης αντίκρουσης) υπήρξε το ότι με την εφαρμογή του νομοσχεδίου, δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια πρώτη αποσυμφόρηση των φυλακών, δεδομένου ότι σήμερα, στις ελληνικές φυλακές εκτίουν την ποινή τους 896 κατάδικοι από χώρες-μέλη της Ε.Ε.. Από την άλλη, όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, παρότι οι συνθήκες στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα δεν είναι καλές και παρατηρείται συνωστισμός (το 83% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί οικονομικοί μετανάστες), "οι κρατούμενοι προτιμούν να εκτίσουν στην Ελλάδα την ποινή τους - κι αυτό λέει πολλά".

    [02] Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών, με επίκεντρο βόρεια του Αργοστολίου

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατέγραψαν στις 08:31 οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η δόνηση προήλθε από απόσταση 287 χλμ. δυτικά της Αθήνας και το επίκεντρό της εντοπίστηκε στα 12 χλμ. βόρεια του Αργοστολίου.

    [03] Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις οργής για τον θάνατο των φοιτητών, στο Μεξικό

    Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας ξέσπασαν χθεςστο Μεξικό όταν περίπου 2.000 φοιτητές και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά την ανακοίνωση της πιθανής εκτέλεσης 43 φοιτητών, οι οποίοι αγνοούνται από τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Διαδηλωτές πυρπόλησαν νωρίτερα την έδρα του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) στο Τσιλπανσίνο, πρωτεύουσα της πολιτείας Γκερέρο. Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες και βόμβες Μολότοφ κατά των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο τις μαρτυρίες ενός δημοσιογράφου ο οποίος ήταν παρών στα επεισόδια, εξαιτίας των συγκρούσεων υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί. Οι διαδηλώσεις οργής διαδέχονται η μία την άλλη στο Μεξικό αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι οι 43 φοιτητές που εξαφανίστηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου ενδεχομένως εκτελέστηκαν από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Την Δευτέρα διαδηλωτές απέκλεισαν για τρεις ώρες το διεθνές αεροδρόμιο του Ακαπούλκο. Οι 43 φοιτητές εξαφανίστηκαν μετά από μια επίθεση αστυνομικών και μελών του οργανωμένου εγκλήματος εναντίον του λεωφορείου που τους μετέφερε, στην Ιγουάλα του Γκερέρο. Πολλά μέλη του καρτέλ Γκερέρος Ουνίδος, που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες, ομολόγησαν ότι τους σκότωσαν και έκαψαν τα πτώματά τους.

    [04] Πολωνία: Συγκρούσεις ακροδεξιών με την αστυνομία

    Περίπου 280 άνθρωποι συνελήφθησαν και 47 τραυματίστηκαν μετά από συγκρούσεις που ξέσπασανχθες στη Βαρσοβία έπειτα από πορεία που πραγματοποίησαν ακροδεξιές ομάδες με αφορμή την επέτειο ανεξαρτησίας της Πολωνίας, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι 23 αστυνομικοί και 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Εκατοντάδες ακροδεξιοί εκτόξευσαν πέτρες και φωτοβολίδες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση νερού και δακρυγόνων.

    Η πορεία του λεγόμενου «Στρατού των Πατριωτών» προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να συμμετάσχουν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πολωνική πρωτεύουσα.

    Οι διοργανωτές προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο τις ταραχές, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να αποτρέψουν τις δίωρες συγκρούσεις που ξέσπασαν έξω από το εθνικό στάδιο.

    Περίπου 5.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί με σκοπό τη διατήρηση της τάξης.

    Η επέτειος της ανεξαρτησίας της Πολωνίας έχει αμαυρωθεί και παλαιότερα από βίαιες συγκρούσεις.

    [05] Κίνα και ΗΠΑ ορίζουν νέους στόχους για τις εκπομπές των ρύπων τους

    Η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι δύο πρώτες χώρες σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, όρισαν σήμερα στο Πεκίνο νέους στόχους για τις εκπομπές των ρύπων τους, υπό την επιτακτική πίεση για μια παγκόσμια συμφωνία στη διάσκεψη για το κλίμα στα τέλη του 2015 στο Παρίσι. Η Κίνα, η πρώτη σε εκπομπές ρυπογόνων αερίων στον κόσμο, έθεσε στόχο μια κορύφωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου "γύρω στο 2030" με την πρόθεση "να προσπαθήσει να φτάσει στο επίπεδο αυτό νωρίτερα," ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων τους κατά 26 με 28% έως το 2025 σε σχέση με το 2005. Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα δεσμεύεται σε μια κορύφωση των εκπομπών της, δηλαδή, στο έτος από το οποίο οι εκπομπές αυτές θα σταματήσουν να αυξάνονται και η καμπύλη θα αντιστραφεί. Η διαπίστωση των επιστημόνων είναι σαφής: οι σημερινές προσπάθειες είναι ανεπαρκείς για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, στόχος που ορίστηκε από τη διεθνή κοινότητα για να αποτραπεί μια καταστροφική περιδίνηση διατάραξης του κλίματος. Στα τέλη του 2015 στο Παρίσι, η ετήσια διάσκεψη για το κλίμα θα πρέπει να καταλήξει σε μια αρκετά φιλόδοξη συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Ο επικεφαλής της νέας ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ απέρριψε σήμερα τους νέους στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που όρισαν οι ΗΠΑ στο Πεκίνο, κρίνοντας ότι πρόκειται για ένα «μη ρεαλιστικό σχέδιο».

    [06] Στραβοκατάπιε την καραμέλα του και τράκαρε!

    Σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα προκάλεσε ένας οδηγός στην Ελβετία όταν κατάπιε κατά λάθος την παστίλια για το βήχα που είχε στο στόμα του, ανακοίνωσαν οι Αρχές. Ο άνδρας, 45 ετών, οδηγούσε στην περιοχή Λέντζμπουργκ, κοντά στη Ζυρίχη, όταν κατάπιε κατά λάθος την καραμέλα με αποτέλεσμα να κλείσει ο στοματοφαρυγγικός του αεραγωγός. Μη μπορώντας να ανασάνει, ο άνδρας ξέσπασε σε βήχα χάνοντας έτσι τον έλεγχο του οχήματός του. Το αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε μια μεταλλική κολώνα, συγκρούστηκε με ένα τοίχο και αναποδογύρισε. Ο οδηγός και η σύζυγός του υπέστησαν ελαφρούς τραυματισμούς, ενώ το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς, ανακοίνωσε η αστυνομία.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 November 2014 - 7:30:23 UTC