Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου
  • [02] Σ. Βούλτεψη: Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο αυτό κρούσμα απεχθούς συμπεριφοράς;
  • [03] Έτοιμη η τροπολογία για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών δραστών ειδεχθών αδικημάτων
  • [04] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ
  • [05] Καταργείται η άδεια λειτουργίας για 103 οικονομικές δραστηριότητες
  • [06] Συνάντηση Α. Σαμαρά με τον υπουργό Ανάπτυξης
  • [07] Από την Τρίτη η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης
  • [08] Σε ποιους εμπορικούς δρόμους μπαίνουν τα περισσότερα «λουκέτα»

  • [01] Σε εξέλιξη η συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου

    Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντάται αυτή την ώρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [02] Σ. Βούλτεψη: Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο αυτό κρούσμα απεχθούς συμπεριφοράς;

    Μια σακούλα με σκουπίδια άδειασε ομάδα φοιτητών πάνω στο γραφείο του αντιπρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνη Καλοκαιρινού στο κεντρικό κτίριο του ιδρύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόβλημα καθαριότητας στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη αναφερόμενη στην εισβολή στο γραφείο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε ότι εισέβαλαν στο γραφείο του αντιπρύτανη και το μετέτρεψαν σε χωματερή και πως αυτός είναι ο «διάλογος» στο όνομα του οποίου δήθεν ορκίζονται αυτοί που επιδιώκουν τη διάλυση των πανεπιστημίων μας και όσοι τους αγκαλιάζουν.

    «Αλήθεια τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο αυτό κρούσμα απεχθούς συμπεριφοράς; Εκτός κι αν μας πουν πως και η μεταφορά σκουπιδιών είναι ένας ακόμη τρόπος ...διακίνησης ιδεών!» πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη.

    [03] Έτοιμη η τροπολογία για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών δραστών ειδεχθών αδικημάτων

    Ολοκληρώθηκε, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, το κείμενο της τροπολογίας με την οποία θα είναι δυνατή η άμεση δημοσιοποίηση της φωτογραφίας δραστών ειδεχθών αδικημάτων για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, ήδη, είναι έτοιμη και άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Μετά το συμβάν με τον Αλβανό κακοποιό, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες σκόρπισε τον τρόμο στο Μικρολίμανο, αποκαλύφθηκε το νομοθετικό κενό, ότι σε ανάλογες περιπτώσεις σκληρών αδικημάτων δεν μπορεί να δοθεί άμεσα η φωτογραφία του δράστη στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι εισαγγελείς μπορούν να εκδίδουν, άμεσα, διατάξεις δημοσιοποίησης των στοιχείων (φωτογραφιών) κατηγορουμένων μόνο όταν αντιμετωπίζουν κατηγορίες που συνδέονται με τα αδικήματα της τρομοκρατίας, της γενετήσιας ελευθερίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

    [04] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ

    Eπιστολή παραίτησης προς τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, έστειλε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

    Όπως ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί στην επιστολή του, η παραίτηση του σχετίζεται με τη στάση του ΕΚΑΒ στο πρόσφατο θανατηφόρο δυστύχημα στη Σάμο, όπου το ασθενοφόρο έφθασε με καθυστέρηση 75 λεπτών, και όχι μόνο.

    Στην επιστολή παραίτησης του, ο κ. Παπαγιαννίδης τονίζει: "Μόλις πριν 4 ημέρες ένας άτυχος νεαρός 34 ετών, πατέρας 4 παιδιών, έχασε τη ζωή του σε ένα θλιβερό τροχαίο δυστύχημα στη Σάμο. Το Ε.Κ.Α.Β. στο νησί δεν μπόρεσε να καλύψει το περιστατικό αφού το ένα ασθενοφόρο (ανά βάρδια) βρισκόταν καθοδόν προς το αεροδρόμιο, για την παραλαβή περιστατικού αεροδιακομιδής. Το ίδιο βράδυ, αργά από το γραφείο μου στο Ε.Κ.Α.Β., εξέδωσα μία συλλυπητήρια επιστολή, όχι επειδή έπρεπε, αλλά επειδή ειλικρινά ένοιωθα την ανάγκη να συμπαρασταθώ στη μάνα, στη γυναίκα και στα παιδάκια του αδικοχαμένου νέου..., επειδή ένοιωθα την ανάγκη να τους πως πόσο άδικο είναι να συμβαίνουν τέτοιου είδους γεγονότα εν έτει 2014..., επειδή ένοιωθα την ανάγκη να τους εξηγήσω τις μεγάλες προσωπικές (και μόνο) προσπάθειες που έχω καταβάλει, για να υπάρχει προνοσοκομειακή φροντίδα στη Σάμο άλλα και σε πολλές άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα", επισημαίνει.

    [05] Καταργείται η άδεια λειτουργίας για 103 οικονομικές δραστηριότητες

    Καταργείται η υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας για 103 οικονομικές δραστηριότητες, στις οποίες εντάσσονται 897 επαγγέλματα (ΚΑΔ), σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας. Η απόφαση εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4262/2014, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί κατά την ψήφισή του και αποσκοπεί στη διευκόλυνση και μείωση του κόστους ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την άρση εμποδίων για το επιχειρείν και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

    Με το νέο καθεστώς, οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στην κατηγορία χαμηλού ρίσκου δεν θα απαιτείται πλέον να εφοδιάζονται με άδεια λειτουργίας παρά μόνο με μία υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας. Η απόφαση αφορά στο 25% του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων, που εκτιμάται ότι παράγουν το 14,3 % του ΑΕΠ της χώρας. Ο χρόνος που απαιτείται για την ίδρυση και λειτουργία της επιχείρησης περιορίζεται έτσι δραστικά, κατά τουλάχιστον 2-3 μήνες, ενώ καταργείται παράβολο ύψους 60 έως 1500 ευρώ, ανάλογα με τη δραστηριότητα.

    Οι κλάδοι που εντάσσονται στο καθεστώς απλοποίησης της αδειοδότησης προέκυψαν ύστερα από μελέτη του συνόλου των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την οποία η άδεια λειτουργίας στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δημιουργούσε αναίτια χρονική καθυστέρηση για το νέο επιχειρηματία ? επαγγελματία και μεγάλο διαχειριστικό βάρος για τη δημόσια διοίκηση χωρίς καμία προστιθέμενη αξία.

    [06] Συνάντηση Α. Σαμαρά με τον υπουργό Ανάπτυξης

    Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μάξιμου με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι νωρίτερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μεγάλη μεταρρύθμιση, που προβλέπει την κατάργηση 897 αδειών λειτουργίας σε αντίστοιχα επαγγέλματα.

    «Με αυτόν τον τρόπο αίρουμε διοικητικά και γραφειοκρατικά βάρη, τα οποία εμπόδιζαν την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα την νέα επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα αλλάζει. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Η κοινωνική ευημερία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα την οποία και θα διευκολύνουμε» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    [07] Από την Τρίτη η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης

    Πιστώνεται, από τηνΤρίτη, στους λογαριασμούς 351.043 δικαιούχων το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ύψους περίπου 44 εκατ. ευρώ, ως η πρώτη καταβολή για την εφετινή χειμερινή περίοδο Οκτωβρίου 2014 - Απριλίου 2015. Από το σύνολο των δικαιούχων οι 240.386 ή το 68% έκαναν χρήση της δυνατότητας προκαταβολής 25% επί του συνολικού δικαιούμενου ποσού του επιδόματος.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών πέρυσι, την ίδια ημέρα, στην αντίστοιχη πρώτη καταβολή της χειμερινής περιόδου Οκτωβρίου 2013 - Απριλίου 2014, είχε καταβληθεί σε 184.973 δικαιούχους επίδομα θέρμανσης ύψους περίπου 22 εκατ. ευρώ.

    Έτσι εφέτος, κατά την πρώτη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, σχεδόν διπλασιάζεται τόσο ο αριθμός των δικαιούχων όσο και το ύψος του επιδόματος.

    [08] Σε ποιους εμπορικούς δρόμους μπαίνουν τα περισσότερα «λουκέτα»

    Τα κλειστά εμπορικά μαγαζιά, στο κέντρο της Αθήνας, σχηματίζουν πλέον "πιάτσες" αν και αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για την Ερμού, ενώ παγιώνονται οι αυξητικές τάσεις των κλειστών στο Κολωνάκι. Την ίδια ώρα στον Πειραιά, παραπάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις έχουν βάλει «λουκέτο». Αυτό προκύπτει από την 9η κατά σειρά απογραφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και των κλειστών καταστημάτων τουΙνστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου(ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), το Σεπτέμβριο του 2014, με στόχο να διερευνήσει το φαινόμενο των «λουκέτων» στην αγορά.

    Σε σύνολο 6.126 επιχειρήσεων /επαγγελματικών στεγών, από την συνολική απογραφή του εμπορικού κέντρου, οι 1.657 είναι κλειστές. Η αναλογία των «λουκέτων» ως προς το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας διαμορφώνεται με βάση την τωρινή απογραφή στο 27%. Διαπιστώνεται δηλαδή μικρή υποχώρηση συγκριτικά με την προηγούμενη καταγραφή όπου το ποσοστό των λουκέτων για το σύνολο του εμπορικού κέντρου ήταν 31,1% (Μάρτιος 2014). Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση διαπιστώνεται μέσω της διαχρονικής πλέον παρακολούθησης της αναλογίας μια τάση σταθεροποίησης του ποσοστού των κλειστών σε ένα επίπεδο της τάξεως του 30% με ένα περιθώριο απόκλισης Β±3%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 November 2014 - 17:30:25 UTC