Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κατάθεση κλήθηκε σήμερα από τον εισαγγελέα η βουλευτής των ΑΝΕΛ Στ. Ξουλίδου
  • [02] Παρέμβαση από την εισαγγελέα του ΑΠ για τις καταγγελίες της βουλευτή Στ. Ξουλίδου
  • [03] Δημ. Αβραμόπουλος: Κοινό ευρωπαϊκό σύστημα για τη μετανάστευση και το άσυλο
  • [04] Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου, μετά τις διαβουλεύσεις στο Παρίσι
  • [05] Στην Ιεράπετρα οδηγείται το φορτηγό πλοίο «Baris» με 700 μετανάστες
  • [06] Συνελήφθη ο πιστολέρο του Μικρολίμανου και σήμερα οδηγείται στον εισαγγελέα
  • [07] Απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • [08] Χρ. Σταϊκούρας: Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται
  • [09] Το νέο αναθεωρημένο σχέδιο φιλικού διακανονισμού, υπογράφουν ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO)
  • [10] Συνεχίζεται εντατικά ο διάλογος με την τρόικα
  • [11] Επίθεση αυτοκτονίας κατά οχήματος της βρετανικής πρεσβείας στο Αφγανιστάν
  • [12] Ηρεμία στο Φέργκιουσον - Διαδήλωση στο Λονδίνο
  • [13] Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας χωρίς ημερομηνία λήξεως

  • [01] Σε κατάθεση κλήθηκε σήμερα από τον εισαγγελέα η βουλευτής των ΑΝΕΛ Στ. Ξουλίδου

    Σε ισχύ τίθεται, έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η έρευνα για την υπόθεση των καταγγελιών περί χρηματισμού βουλευτών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Η δικογραφία ανασύρθηκε και επέστρεψε στον εισαγγελέα Εφετών Π. Παναγιωτόπουλο με αφορμή την καταγγελία της βουλευτή των ΑΝΕΛ, Σταυρούλας Ξουλίδου, η οποία ήδη κλήθηκε σήμερα το μεσημέρι σε κατάθεση. Η βουλευτής, ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι της προτάθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό, προκειμένου να ψηφίσει για πρόεδρο Δημοκρατίας, καταγγελία που επιβεβαίωσε τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια της εν λόγω εκπομπής και ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος.

    Σύμφωνα με τη βουλευτή, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με συγκεκριμένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, της έγινε η πρόταση «με την οποία θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της ζωής της» και ότι επίσης ο συνομιλητής της, της ανέφερε ότι «τα ποσά για αυτές τις περιπτώσεις φτάνουν τα 2 με 3 εκατομμύρια». Ο κ. Καμμένος αντίστοιχα ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι υπήρξε προσπάθεια χρηματισμού βουλευτή του κόμματός του. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος «Υπάρχει βουλευτής στους ΑΝΕΛ που μου ομολόγησε ότι του προσφέρθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ για να ψηφίσει για την άλλη πλευρά» και κατονόμασε τον κ. Γιώργο Σούκουρη «στέλεχος της ΝΔ» όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος.

    Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα του κ. Παναγιωτόπουλου, ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με αφορμή δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος επικαλούμενος δημοσιεύματα είχε πει πως επιχειρηματίες συγκεντρώνουν χρήματα για δωροδοκίες βουλευτών, ενόψει της προεδρικής εκλογής. Μετά την εξέταση μαρτύρων, πολιτικών και άλλων, ο εισαγγελέας, με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, έθεσε στο αρχείο τη σχετική δικογραφία, κρίνοντας ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης του αδικήματος της δωροδοκίας βουλευτή.

    [02] Παρέμβαση από την εισαγγελέα του ΑΠ για τις καταγγελίες της βουλευτή Στ. Ξουλίδου

    Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρήγγειλε στην προϊσταμένη του Εφετείου Αθηνών Γεωργία Τσατάνη να ανασύρει από το αρχείο, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο, τη δικογραφία για την απόπειρα δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, μετά τις καταγγελίες περί απόπειρας δωροδοκίας της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) Σταυρούλας Ξουλίδου. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε πραγματοποιήσει παρέμβαση η κυρία Κουτζαμάνη, στις τότε δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ότι συγκεντρώνονται χρήματα από επιχειρηματίες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι 180 βουλευτές (ψήφοι) για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Η εισαγγελική λειτουργός είχε διατάξει τότε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας βουλευτή. Η έρευνα αυτή τέθηκε στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης του αδικήματος της δωροδοκίας βουλευτή.

    Η βουλευτής των ΑΝΕΛ κυρία Ξουλίδου κατήγγειλε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι «γαλάζιο στέλεχος μου πρότεινε χρηματικό ποσό για να ψηφίσω Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και ανέφερε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με το συγκεκριμένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, της έγινε η πρόταση «με την οποία θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της ζωής της» και προσέθεσε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο της ανέφερε ότι «τα ποσά για αυτές τις περιπτώσεις φτάνουν τα 2 με 3 εκατομμύρια». Τα όσα είπε η κυρία Ξουλίδου τα επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος σε άλλον τηλεοπτικό σταθμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπήρξε προσπάθεια χρηματισμού βουλευτή του κόμματός του, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει βουλευτής στους ΑΝΕΛ που μου ομολόγησε ότι του προσφέρθηκαν 3 εκατ. ευρώ για να ψηφίσει για την άλλη πλευρά».

    [03] Δημ. Αβραμόπουλος: Κοινό ευρωπαϊκό σύστημα για τη μετανάστευση και το άσυλο

    H Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση στα σύνορά της μετά την κρίση στα Βαλκάνια, τόνισε ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το γεγονός αυτό «απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που να καλύπτει όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και υπογράμμισε την ανάγκη «οικοδόμησης ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος για τη μετανάστευση και το άσυλο, με κοινούς κανόνες και δικαιώματα για τους μετανάστες».

    Ο κ. Αβραμόπουλος κατέστησε σαφές ότι «η απάντηση της ΕΕ στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων θα παραμείνει θυματο-κεντρική και θα έχει ως βάση της τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να διασφαλίσουμε την προστασία όλων των θυμάτων και να αντιμετωπίσουμε με ισχυρά ποινικά μέσα τους διακινητές ανθρώπων». «Το εμπόριο ανθρώπων αυξάνεται σταθερά και πρέπει να αυξηθεί η δυνατότητα απάντησής μας» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών επικεντρώνεται τόσο στη διάλυση των εγκληματικών δικτύων αλλά και στην πρόληψη, μέσω εκστρατειών ενημέρωσης της ΕΕ με τρίτες χώρες σχετικά με τους κινδύνους της παράνομης μετανάστευσης.

    Ο Έλληνας επίτροπος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της δράσης της Frontex και πρόσθεσε ότι τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία) θα λάβουν βοήθεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίλυση της κρίσης.

    [04] Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου, μετά τις διαβουλεύσεις στο Παρίσι

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνης Σαμαράς θα έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος σήμερα, στις 10.00 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση θα γίνει συνολική επισκόπηση των εξελίξεων μετά και τις διαβουλεύσεις που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι με τους επικεφαλής της τρόικας. Η συνάντηση δεν κατέληξε σε συμφωνία και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών και τηλεδιασκέψεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση του Παρισιού δεν κατέληξε σε συμφωνία αν και υπήρξε σύγκλιση σε πολλά θέματα κυρίως λόγω της στάσης του ΔΝΤ, που επιμένει στις αιτιάσεις του για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Πίσω από αυτή την στάση διαβλέπουν την πρόθεση του ΔΝΤ να μην αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και από την Ευρώπη.

    Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα καλυφθούν χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη δημοσιονομικών μέτρων και επικαλείται τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν πάλι υπήρχε διαφωνία, αλλά τελικά η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της όπως πιστοποιούν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2013 και 2014 που μάλιστα επιτεύχθηκαν νωρίτερα από τις προβλέψεις.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα επιμείνει προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές που να μην επιβαρύνει την ελληνική κοινωνία και να μην υπονομεύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας η οποία ανέκαμψε και έχει ήδη μπει σε φάση ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Στόχος είναι πάντα μία συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου ή σε κάθε περίπτωση πριν από την προεδρική εκλογή και χωρίς να υπάρξει εμπλοκή στις υποχρεώσεις της χώρας.

    Η κυβέρνηση όμως λαμβάνει υπόψη της και την εσωτερική πολιτική κατάσταση και ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να περάσει από την Βουλή. Επίσης ότι έχει μπροστά της την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και μία δύσκολη συμφωνία θα επιβαρύνει το πολιτικό περιβάλλον με δεδομένο μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην θέση της για πρόωρες εκλογές. Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας προκαλεί προβληματισμό στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της συμπολίτευσης με αρκετούς βουλευτές να μην αποκλείουν πλέον απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Είναι δε κοινή πεποίθηση ότι οι δανειστές δεν τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις με πρώτη την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Είναι αρκετοί δε οι βουλευτές που εκτιμούν ότι η τρόικα δεν διαπραγματεύεται απλώς με την κυβέρνηση αλλά στέλνει μηνύματα και προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

    [05] Στην Ιεράπετρα οδηγείται το φορτηγό πλοίο «Baris» με 700 μετανάστες

    Στο αγκυροβόλιο, ανοιχτά της Ιεράπετρας, αναμένεται γύρω στις 10 το πρωί το φορτηγό πλοίο «Baris», με σημαία Κιριμπάτι, στο οποίο επιβαίνουν περίπου 700 παράτυποι μετανάστες και το οποίο εντοπίστηκε την Τρίτη 25/11 να πλέει ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης. Το πλοίο ρυμουλκείται από τη φρεγάτα «Ύδρα». Οι παράτυποι μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν με μικρά σκάφη και λάντζες στο λιμάνι της Ιεράπετρας και από εκεί στο κλειστό Γυμναστήριο «Μάρκος Φωνιαδάκης», όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά.

    Στους παράτυπους μετανάστες έχουν παρασχεθεί, πάνω στο φορτηγό πλοίο, νερό και ξηρά τροφή. Χθες ελικόπτερο super puma παρέλαβε απο το πλοίο μια 34χρονη έγκυο η οποία μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

    [06] Συνελήφθη ο πιστολέρο του Μικρολίμανου και σήμερα οδηγείται στον εισαγγελέα

    Στην Εισαγγελία Πειραιά, αναμένεται να οδηγηθεί αργά το μεσημέρι ο 31χρονος Αλβανός Αρμπέρ Μπάκο, που τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου με ένα καλάσνικοφ, άνοιξε πυρ σε νυχτερινό μαγαζί στο Μικρολίμανο, τραυματίζοντας τουλάχιστον 11 άτομα. Μαζί με τον Αλβανό «πιστολέρο», ο οποίος εντοπίστηκε χθες Τετάρτη έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της ασφάλειας και ανδρών των ΕΚΑΜ σε υπόγειο διαμέρισμα στου Γουδή, συνελήφθη και ένας 23χρονος ομοεθνής του, που φέρεται ότι τον φιλοξενούσε. Ο 31χρονος δράστης της επίθεσης στο νυχτερινό μαγαζί στο Μικρολίμανο κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση κατά συρροή, διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας και οπλοχρησία. Επίσης, εναντίον του 23χρονου ομοεθνή του έχει σχηματιστεί δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία. Ο 31χρονος αφού απολογηθεί σε ανακριτή και εισαγγελέα στα δικαστήρια του Πειραιά, αναμένεται να οδηγηθεί στη συνέχεια στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, καθώς ο συλληφθείς φέρεται να εμπλέκεται σε άλλες τρεις ένοπλες επιθέσεις.

    Σημειώνεται ότι σε μία από αυτές, στο Μεταξουργείο, είχε χάσει τη ζωή του ένας 43χρονος άνδρας, ενώ είχε τραυματιστεί και μια γυναίκα. Πάντως, η πρώτη βαλλιστική έρευνα που είχε γίνει στους κάλυκες του Καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο Μικρολίμανο έδειχνε, σύμφωνα με πληροροφορίες, ότι το συγκεκριμένο όπλο ήταν καθαρό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δράστης στις πρώτες καταθέσεις του στους αστυνομικούς, φέρεται να επικαλείται ότι ήταν μεθυσμένος και ότι δεν θυμάται τι συνέβη. Χθες αργά το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή του Μικρολίμανου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση του λιμενικού όπου δύτες και βατραχάνθρωποι βούτηξαν, αναζητώντας το καλάσνικοφ του Αλβανού. Οι έρευνες διακόπησαν λόγω του σκότους και αναμένεται να επαναληφθούν σήμερα μετά τις 9 το πρωί.

    [07] Απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

    Γενική πανεργατική 24ωρη απεργία την 32η από το 2010, πραγματοποιούν σήμερα τα συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αντιδρώντας στις «πολιτικές της λιτότητας» και στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού. Παράλληλα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιούν στις 11 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, ενώ συγκέντρωση στην Ομόνοια έχει εξαγγείλει την ίδια ώρα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, έχουν προγραμματισθεί στις πλατείες Κάνιγγος, Καραϊσκάκη, Βάθη, Κοτζιά και στα Χαυτεία.

    Τρίωρη στάση εργασίας έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ από τις 11:00 έως τις 14:00. Στις 12 το μεσημέρι έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Δεμένα στα περισσότερα λιμάνια της χώρας είναι τα πλοία λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία των ναυτικών που είναι σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, λήγει στις 12:00 τα μεσάνυχτα.

    Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

    Στην 24ωρη γενική απεργία, θα συμμετέχουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς με στάσεις εργασίας, προκειμένου όπως αναφέρουν σε σχετικές ανακοινώσεις τους, να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι και να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Ωστόσο, ακινητοποιημένα όλη την ημέρα θα είναι τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος (αναμένονται ακυρώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των τρένων από αύριο τα μεσάνυχτα). Ειδικότερα, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το μετρό θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 10 το πρωί και από τις 4 το απόγευμα ως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι στο τραμ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 5 το απόγευμα έως τη λήξη της κυκλοφορίας. Τέλος, δεν θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από την έναρξη βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Προβλήματα αναμένονται και στις πτήσεις, αφού 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    [08] Χρ. Σταϊκούρας: Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται

    «H χώρα εισήλθε από φέτος, σε περίοδο πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και θετικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Αυτό προβλέπουν όλοι οι διεθνείς και εγχώριοι φορείς και οργανισμοί. Μόνον ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αμφισβητεί» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2015, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Στην ομιλία του, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται για τρίτη συνεχή χρονιά και ο προϋπολογισμός καταγράφει αντίστοιχα για τρίτη φορά, την επίτευξη «σημαντικού» πρωτογενούς πλεονάσματος. Το 2014, η χώρα παρουσιάζει εκ νέου θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης μετά 6 χρόνια συνεχούς ύφεσης, ενώ το 2015, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, η κατανάλωση και η απασχόληση αναμένεται να αυξηθούν.

    Τα αποτελέσματα αυτά - τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών - επιτεύχθηκαν με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, που καταβλήθηκε κυρίως από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οπότε στην παρούσα φάση «οφείλουμε όλοι μας να διασφαλίσουμε ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πάνε χαμένες» και ότι «η θετική αυτή εξέλιξη θα καταστεί διατηρήσιμη».

    Λαμβάνοντας υπόψη τη ρευστότητα του διεθνούς περιβάλλοντος και το «ασφυκτικό πλαίσιο» της διαδικασίας των «σκληρών και σύνθετων» διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε: «Οφείλουμε να προσεγγίσουμε τα βασικά πολιτικά ζητήματα της χώρας, και βεβαίως το θέμα του προϋπολογισμού του 2015, με σύνεση, ρεαλισμό, πνεύμα ενότητας και εθνική συνοχή, μακριά από επικίνδυνους ακροβατισμούς ή αδιέξοδους τυχοδιωκτισμούς». Επί των προβλέψεων του προϋπολογισμού, ο κ. Σταϊκούρας αντιμετώπισε την κριτική της αντιπολίτευσης, παρατηρώντας πως και πέρυσι οι εισηγητές της θεωρούσαν υπεραισιόδοξες τις παραδοχές του, και μη ρεαλιστική την υλοποίησή του, με αποτέλεσμα να διαψευστούν. «Έχουμε αποδείξει ότι θέτουμε στόχους και τους πετυχαίνουμε» υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Τα σημερινά δεδομένα, καθιστούν την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, ρεαλιστική, αν όχι και συντηρητική».

    [09] Το νέο αναθεωρημένο σχέδιο φιλικού διακανονισμού, υπογράφουν ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO)

    Το νέο αναθεωρημένο σχέδιο φιλικού διακανονισμού, μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO), που προβλέπει επενδυτικά έργα ύψους 230.000.000 εκατ.ευρώ στο λιμάνι, αναμένεται να υπογραφεί σήμερα στις 4 το απόγευμα στο υπουργείο Ναυτιλίας, μεταξύ στελεχών των δύο πλευρών και παρουσία του αρμόδιου υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Το τελικό κείμενο του φιλικού διακανονισμού, που έχει εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ και ααναμένεται να αποσταλεί από το υπουργείο Ναυτιλίας προς ψήφιση στη Βουλή, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα λιμάνια.

    Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «τεράστιες νομικές ακροβασίες που επιχειρεί η κυβέρνηση προκειμένου να εκποιήσει τα λιμάνια». Συμμετέχει στη σημερινή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και καλεί όλους τους εργαζόμενους των λιμανιών να δώσουν δυναμικό "παρών" στα αγωνιστικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις. Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ θα συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 σήμερα το πρωί.

    Στο μεταξύ, ο ΣΕΠ(COSCO), σε ανακοίνωσή του με αφορμή την έγκριση του σχεδίου φιλικού διακανονισμού, αναφέρει ότι «τα αρμόδια όργανα της εταιρείας αποφάσισαν να συνυπογράψουν το εγκριθέν από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ Α.Ε. κείμενο συμφωνητικού», του οποίου οι όροι, όπως τονίζει, «συνιστούν για το λιμάνι του Πειραιά, την ΟΛΠ Α.Ε., τη ΣΕΠ Α.Ε. και την Ελλάδα ένα μεγάλο επιχειρηματικό πλάνο αξίας 230.000.000 ευρώ, που θα αποτελεί εξολοκλήρου επένδυση από την Εταιρεία».

    Ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης παρουσιάζοντας προχθές τις βασικές παραμέτρους του έργου και τις αναγκαίες προσαρμογές που έγιναν λόγω της Απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 230.000.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται η ετήσια δυναμικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ σε 6.200.000 TEU (κιβώτια) από 3.700.000. Επίσης, το μεταβλητό αντάλλαγμα παραμένει σταθερό στο 24,5% επί των εσόδων της ΣΕΠ, ενώ επεκτείνονται τα σταθερά ανταλλάγματα Ι και ΙΙ (ενοίκια έκτασης και μήκος προβλητών) και στον Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ.

    Στη θέση του ελαχίστου εγγυημένου ανταλλάγματος μετά το 2021, το οποίο υπό όρους αναστέλλεται, καθιερώνεται ως αντιστάθμισμα αυξημένη "εγγυημένη δυναμικότητα" και "ελάχιστη εγγυημένη δυναμικότητα" ύψους 4.750.000 TEU και 3.087.500 TEU, αντιστοίχως. Η Καθαρά Παρούσα Αξία της Σύμβασης ΣΕΠ αυξάνεται από 498 εκατ. ευρώ σε 678 -1.073 εκατ. ευρώ και

    κατασκευάζεται από τη ΣΕΠ Α.Ε. για λογαριασμό της ΟΛΠ Α.Ε., ο νέος Προβλήτας Πετρελαιοειδών με ευνοϊκούς χρηματοοικονομικούς όρους. Σημειώνεται ότι το συνολικό έργο θα κατασκευασθεί σε θαλάσσιο χώρο και δεν παραχωρείται, όπως έγινε το 2009, ενώ δεν θα υπάρξει επίπτωση στις θέσεις εργασίας και το εργασιακό καθεστώς του ΟΛΠ.

    [10] Συνεχίζεται εντατικά ο διάλογος με την τρόικα

    «Σημεία σύγκλισης» και «σημεία απόκλισης» συνέθεσαν τις πολύωρες συζητήσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους της τρόικας, την Τρίτη και την Τετάρτη, στο Παρίσι. Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων πάντως, αποτέλεσε το μοναδικό σημείο απόλυτης σύγκλισης των δύο πλευρών: «θα συνεχίσουμε εντατικά το διάλογό μας με τις αρχές και εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, κατά την αναχώρησή του χθες το μεσημέρι από τη «Βίλα Σαίντ». Ο ίδιος μάλιστα, χαρακτήρισε τις ομιλίες «έντονες και εποικοδομητικές».

    Η ελληνική πλευρά μιλάει περισσότερο για «δύσκολες» και «σκληρές» διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας όμως και την «πρόοδο» που ήδη σημειώθηκε προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία της αξιολόγησης. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το περιβάλλον του υπουργείου Οικονομικών, το κυρίαρχο αίσθημα είναι ότι στο Παρίσι «έγινε ένα σημαντικό βήμα», μπήκε ακόμα «ένα πετραδάκι» στην προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση, το λεγόμενο «review».

    Κάναμε σημαντική πρόοδο σε αρκετά θέματα. Η πρόοδος βέβαια είναι σε άλλα θέματα μεγαλύτερη και σε άλλα μικρότερη, τα βάλαμε όλα στο τραπέζι και όλα συζητήθηκαν» υπογραμμίστηκε. Το δημοσιονομικό ήταν κύριο θέμα των συζητήσεων, και για το οποίο υπήρξε «αρκετή σύγκλιση» ανάμεσα στις δύο πλευρές «χωρίς όμως να έχει τελειώσει οριστικά». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, «η τρόικα δεν ανέφερε νούμερα αυτή τη φορά» για το δημοσιονομικό κενό και τη διαφορά (των σχεδόν 2 δισ. ευρώ) που έχει με την ελληνική κυβέρνηση.

    Το θέμα πάντως δεν έχει κλείσει ακόμα, η δε ελληνική πλευρά, που δεν αποδέχεται την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού, πιστεύει ότι κατόρθωσε «να γεφυρώσει» ένα πολύ μεγάλο μέρος του «κατ' αυτούς χάσματος». Η όλη διαπραγμάτευση χαρακτηρίσθηκε επανειλημμένα ως «σκληρή γιατί ο καθένας έχει τις θέσεις του», η δε επιλογή του Παρισιού ως τόπου συνάντησης σχολιάσθηκε θετικά τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς: «αυτό το ριβιού (αξιολόγηση) είναι περίεργο σε σχέση με παλαιότερα και ακριβώς, επειδή είναι έτσι, ένα πολύ μεγάλο μέρος της διαπραγμάτευσης δεν γίνεται εντός της χώρας, όπως γινόταν στο παρελθόν [..] Το γεγονός ότι βρεθήκαμε (στο Παρίσι) βοηθάει πάρα πολύ, διότι μιλάμε πολύ πιο γρήγορα. Καθένας παρουσιάζει τα δικά του. Νομίζουμε ότι είχαμε πρόοδο, καλά πήγαμε και θα συνεχίσουμε».

    Τα σημεία που δεν διευκρινίσθηκαν στο Παρίσι, αφορούν στο που και στο πότε θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις, στο εάν μετά τον Σεπτέμβριο και την τωρινή συνάντηση θα υπάρξει και «Παρίσι-3» και πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Επίσης δεν διευκρινίσθηκε εάν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου παραμένει η ημερομηνία-κλειδί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

    [11] Επίθεση αυτοκτονίας κατά οχήματος της βρετανικής πρεσβείας στο Αφγανιστάν

    Οχημα της βρετανικής πρεσβείας στην Καμπούλ επλήγη κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στην αφγανική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε η βρετανική διπλωματική αποστολή. «Οχημα της βρετανικής πρεσβείας έγινε στόχος επίθεσης, υπάρχουν τραυματίες, βρισκόμαστε σε επαφή με τις αφγανικές αρχές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της πρεσβείας λίγη ώρα μετά την ισχυρή έκρηξη.

    [12] Ηρεμία στο Φέργκιουσον - Διαδήλωση στο Λονδίνο

    Οι δρόμοι του Φέργκιουσον, στο Μιζούρι, ήταν μάλλον ήρεμοι το βράδυ της Τετάρτης, παραμονής της γιορτής των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, έπειτα από δύο νύκτες φυλετικά φορτισμένων ταραχών που ξέσπασαν μετά την απόφαση σώματος ενόρκων να μην ασκήσει δίωξη σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού για το φόνο ενός άοπλου μαύρου εφήβου. Είκοσι με τριάντα διαδηλωτές, πολύ λιγότεροι από τους παρόντες στρατιωτικούς της Εθνοφρουράς που έφθασαν με οχήματα Χάμβι για να ενισχύσουν την αστυνομία, είχαν συγκεντρωθεί ενώ η χιονόπτωση συνεχιζόταν έξω από το αστυνομικό τμήμα στο προάστιο του Σεντ Λούις, σε αντίθεση με τους εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν βγει στους δρόμους τη Δευτέρα για να ακολουθήσει μια νύκτα με εμπρησμούς, λεηλασίες, σποραδικούς πυροβολισμούς και συγκρούσεις με την αστυνομία που κατέληξαν σε περισσότερες από 60 συλλήψεις. Άλλοι 45 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση σε μικρότερα, περισσότερο μεμονωμένα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης.

    Η οργή έφθασε χθες μέχρι το Λονδίνο, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ επαναλαμβάνοντας συνθήματα που ακούσθηκαν στο Φέργκιουσον: «Η ζωή των μαύρων μετράει» ή «Hands up, don't shoot» (Όταν τα χέρια είναι ψηλά, μην πυροβολείτε).

    [13] Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας χωρίς ημερομηνία λήξεως

    Ο Βασίλης Βασιλικός είναι ένας συγγραφέας χωρίς ημερομηνία λήξεως: έρχεται από το παρελθόν, αλλά μιλάει για τα προβλήματα του σήμερα. Ο δημιουργός του «Ζ» έγινε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 το επίκεντρο του διεθνούς πολιτικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια έγραψε βιβλία που επαινέθηκαν ουκ ολίγες φορές για την πρωτοπορία και τον μοντερνισμό τους. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις παρατηρήσεις που επιφύλαξαν για τον Β. Βασιλικό το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών οι προσκεκλημένοι στην τιμητική εκδήλωση «Είμαι αυτό που με κάνουν οι ειδήσεις των εφημερίδων». Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν το Megaron Plus και το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο αναγνώστης», έλαβαν μέρος συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, κριτικοί, αλλά και φίλοι του Βασιλικού, οι οποίοι ξεδίπλωσαν διάφορες πλευρές της πολύχρονης σταδιοδρομίας του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    «Η λογοτεχνία του Βασιλικού είναι ένα ταξίδι στην περιπέτεια της ανθρώπινης ύπαρξης», παρατήρησε εισαγωγικά ο κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαϊνης, που είχε και την ευθύνη του συντονισμού της συζήτησης. Παίρνοντας τον λόγο ο συγγραφέας Άρης Μαραγκόπουλος υπογράμμισε πως ο Βασιλικός δεν έχει χάσει το παραμικρό από τη δημιουργική του φρεσκάδα: η γραφή του είναι κινηματογραφική, το σχέδιο που έχει καταστρώσει για τον αναγνώστη συναρπαστικό και ο λόγος του απρόβλεπτος. «Πρέπει οπωσδήποτε», συμπλήρωσε ο Α. Μαραγκόπουλος, «να ξαναδιαβάσουμε τον Βασιλικό. Θα συνειδητοποιήσουμε πως είναι ένας απολύτως σύγχρονος συγγραφέας, χωρίς ημερομηνία λήξεως».

    Ακούστηκαν μηνύματα από τον Κώστα Γαβρά και τον Διονύση Σαββόπουλο και προβλήθηκαν βίντεο με ντοκουμέντα και αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Βασιλικού. Σύντομα αποσπάσματα από τα βιβλία του διάβασε η Πέμυ Ζούνη. Την εκδήλωσε προλόγισε ο Γιάννης Μπασκόζος, μεταφέροντας και μήνυμα του προέδρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννη Μάνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 November 2014 - 7:30:32 UTC