Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεγκλωβίστηκαν οι κάτοικοι της κοινότητας Κλεπά
  • [02] Boston Globe: Το Βερολίνο να ακούσει το μήνυμα της Ελλάδας για τη λιτότητα
  • [03] Γ. Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα πρέπει να πάψει να είναι η κακοφορμισμένη πληγή της ευρωζώνης
  • [04] Forbes: Παραπληροφόρηση διεθνών ΜΜΕ για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Απεγκλωβίστηκαν οι κάτοικοι της κοινότητας Κλεπά

    Σε ασφαλή μέρη έχουν μεταφερθεί κάτοικοι της κοινότητας Κλεπά της ορεινής Ναυπακτίας, η οποία ήταν αποκλεισμένη, λόγω των κατολισθήσεων, από χθες το απόγευμα.

    Συνεργεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Ναυπακτίας, με τη βοήθεια ανδρών της 6ης ΕΜΑΚ, κατάφεραν να ανοίξουν τον δρόμο που οδηγεί στην κοινότητα και έτσι έγινε δυνατή η απομάκρυνση των κατοίκων. Πριν ανοίξει ο δρόμος, ελικόπτερο μετέφερε στη Ναύπακτο μία ασθενή, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, τα σοβαρότερα προβλήματα υπάρχουν στην ορεινή Ναυπακτία και στον δήμο Θέρμου. Μάλιστα, μεταφέροντας την εικόνα των προβλημάτων, τόνισε πως είναι τόσο έντονα τα φαινόμενα των κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο, όπου κάθε 100 ή 500 μέτρα καταγράφεται και μία κατολίσθηση.

    Επίσης, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση ο μηχανισμός της Περιφέρειας, ενώ τόσο η Αστυνομία όσο και η Πυροσβεστική συνδράμουν στις προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους.

    Παράλληλα, συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται συνεχώς, ώστε να αποκαθίστανται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κηρύχθηκαν δημοτικές και τοπικές κοινότητες δήμων της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα Πλάκας Καλαβρύτων, μετά τις σοβαρές καταστροφές που σημειώθηκαν από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και την έντονη βροχόπτωση. Ειδικότερα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενέκρινε τα αιτήματα που υπεβλήθησαν από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για τους εξής δήμους της Αιτωλοακαρνανίας.

    Δήμος Μεσολογγίου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές κοινότητες Ευηνοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου.

    Δήμος Αγρινίου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δημοτικές ενότητες Παρακαμπυλίων, Παναιτωλίου, Παραβόλας, Μακρυνειας και Αρακύνθου.

    Δήμος Αμφιλοχίας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές κοινότητες Πατιόπουλου, Αγριδίου, Εμπεσού, Σταθά, Αμοριανών, Ποδογόρας, Αγριδίου, Πετσάλια και Φράγκου.

    Δήμος Θέρμου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές κοινότητες Αργυρού, Πηγαδίου, Θεοτόκος, Χαλικίου, Κόνισκας, Διπλατάνου, Αμβρακιάς και Κοκκινόβρυσης.

    Δήμος Ναυπακτίας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές ενότητες Κλεπά, Γραμμένη Οξυά, Λευκά, Μανδρινή, Καλλονή, Κυδωνιά, Γρηγόρι, Ελατόβρυση, Τερψιθέα, Κοκκινοχώρι, Ασπριά και Αμπελακιώτισσα, καθώς και η δημοτική ενότητα Πυλήνης.

    Επίσης, εγκρίθηκε το αίτημα και κρίθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας το δημοτικό διαμέρισμα Πλάκας του δήμου Καλαβρύτων, ύστερα από τα σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα που ξεκίνησαν το περασμένο και εξακολουθούν να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

    Στην Αρκαδία, λόγω πτώσης γέφυρας και υποχώρησης τμήματος του οδοστρώματος από την κακοκαιρία, διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Περδικονερίου-Φτεριάς στη Γορτυνία, με σκοπό την πρόληψη ατυχημάτων.

    Η σφοδρή κακοκαιρία με τους δυνατούς ανέμους και κυρίως τη συνεχή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών, έχουν δημιουργήσει μικροπροβλήματα με πτώσεις δένδρων, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές και σε πολλές καλλιέργειες.

    «Θα γίνουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών για να μπορέσει η Πολιτεία να βοηθήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αλλά και περισσότερο στην αποκατάστασή τους» δήλωσε στην Άρτα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Όπως είπε τα προβλήματα εντοπίζονται σε οικισμούς, καλλιεργούμενες εκτάσεις, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις, οικογενειακές επιχειρήσεις, δημόσιες υποδομές και σε μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    «Δυστυχώς στην Άρτα δεν είχαμε μια ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια τα έργα που έπρεπε να γίνουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και των οικισμών του νομού, ενώ υπάρχουν και προβλήματα με τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων σε παραποτάμιες περιοχές. Σωρευμένα προβλήματα δεκαετιών, σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή για την περιοχή καιρικά φαινόμενα δημιουργούν συνθήκες έκτακτης κατάστασης, που απαιτείται πλέον η αντιμετώπιση της. Με δυο λόγια, επί δεκαετίες η πολιτεία δεν είχε σκύψει πραγματικά πάνω από το πρόβλημα της περιοχής για να το λύσει, τώρα πρέπει να το κάνει, για να μη κινδυνεύει πια ο νομός και η παραγωγική δραστηριότητα, οι περιουσίες και κυρίως οι άνθρωποι. Όλοι οι οικισμοί που ήταν στις όχθες του ποταμού ? και όχι μόνο - έχουν υποστεί πάρα πολύ μεγάλες ζημιές. Από χθες το βράδυ έχουν μειωθεί τα πλημμυρικά φαινόμενα και κατασκευάζονται αναχώματα καθώς έχουν διατεθεί μηχανήματα και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουν δραστηριοποιηθεί κλιμάκια μηχανικών από την Αθήνα για να συνδράμουν στην απογραφή των ζημιών και να βοηθήσουν και οργανωτικά στις αυτοψίες τις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

    Για το θέμα των αποζημιώσεων στους πληγέντες από την κακοκαιρία, ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, ανέφερε ότι «υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τα ποσά της αποζημίωσης των πληγέντων και τις υπουργικές αποφάσεις που πρέπει άμεσα να εκδοθούν. Ήδη ολοκληρώθηκε σύσκεψη στην οποία ενημερώθηκαν όλοι οι φορείς για τις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες που χρειάζονται, ώστε να βγουν πολύ γρήγορα οι υπουργικές αποφάσεις και να προχωρήσουν στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην απόδοση των αποζημιώσεων, ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες».

    Τέλος, ο κ. Σπίρτζης σήμερα το πρωί, συνοδευόμενος από την βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΗ Χρήστο Παπαβρανούση και υπηρεσιακούς παράγοντες της Π.Ε. Άρτας, επισκέφθηκε τον οικισμό Φράστα Αγνάντων για να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και αναφέρθηκε στην αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας τονίζοντας:

    «Είναι ένα στοίχημα για τη χώρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά, για το ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Είναι ένα μήνυμα για την εθνική μας αξιοπρέπεια: Το γεφύρι να ξαναγίνει». Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι: «Είναι εφικτό να αποκατασταθεί το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας καθώς έχουμε ήδη τη συνδρομή των επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου έχει ήδη κινητοποιηθεί όχι μόνο για το γεφύρι αλλά και για τον έλεγχο των υποδομών. Ήδη μηχανικοί βοηθάνε και την Περιφέρεια και τους Δήμους για να καταγραφούν οι ζημιές στις υποδομές. Ακόμη κάποιες ιδιωτικές εταιρείες μας ενημέρωσαν ότι συμμετέχουν στην αποκατάσταση των ζημιών του ιστορικού γεφυριού. Επομένως έχουμε την αισιοδοξία ότι μόλις τα φαινόμενα υποχωρήσουν θα αρχίσουμε κατευθείαν τις εργασίες για την αποκατάστασή του, αποκαθιστώντας μ' αυτόν τον τρόπο το βιωματικό, συμβολικό και συναισθηματικό κενό των κατοίκων των Τζουμέρκων και ταυτόχρονα αποκαθιστώντας το ιστορικό κενό που θα δημιουργούσε στις επόμενες γενιές η απουσία του».

    Εντολή για κινητοποίηση του Μηχανικού με μέσα και προσωπικό για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην Ήπειρο, έδωσε στον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

    Είχε προηγηθεί επικοινωνία του με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη ο οποίος τον ενημέρωσε για τις ζημιές από την βροχόπτωση και την κατάρρευση των γεφυριών της Πλάκας και του Κομποτίου.

    Μια δύσκολη νύχτα αναμένεται να έχουν μπροστά τους οι τοπικές αρχές του Έβρου, καθώς θα βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε μικρό ή μεγάλο πλημμυρικό επεισόδιο, που ενδεχομένως να σημειωθεί, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης της ροής των υδάτων, στην κοίτη του ποταμού Άρδα.

    [02] Boston Globe: Το Βερολίνο να ακούσει το μήνυμα της Ελλάδας για τη λιτότητα

    «Έχει έρθει η ώρα για να ακούσει το Βερολίνο το μήνυμα της Ελλάδας για τη λιτότητα»τονίζει σε κύριο άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Boston Globe, επισημαίνοντας επίσης ότι «ένα άλλο κρίσιμο βήμα θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα, ενώ θα αποσταθεροποιούσε την κλυδωνιζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία».

    Η σύνταξή της εφημερίδας υποστηρίζει ότι «οι Έλληνες έκαναν σαφή τον θυμό τους και την αγωνία τους: Με τη νίκη του έντονα αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τα σκληρά μέτρα λιτότητας - που ζητούσαν η Γερμανία και οι άλλοι πλούσιοι πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προϋπόθεση για το σχέδιο διάσωσης του 2010 - τα οποία οδήγησαν πολλούς Έλληνες στη φτώχεια, οδήγησαν τη νεανική ανεργία άνω του 50%, ενώ περιέκοψαν δραματικά τα κρατικά προγράμματα. Έχει έρθει η ώρα για να ακούσει το Βερολίνο το μήνυμα της Ελλάδας για τη λιτότητα».

    [03] Γ. Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα πρέπει να πάψει να είναι η κακοφορμισμένη πληγή της ευρωζώνης

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τον Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όζμπορν πως είναι απαραίτητο να δώσουμε τέλος στο «μύθευμα» που οδήγησε την Ελλάδα να γίνει βάρος για την υπόλοιπη Ευρώπη.

    «Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στο παρατεταμένο μύθευμα που έχει καταστήσει την Ελλάδα μια κακοφορμισμένη πληγή στο πλευρό της ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 News.

    «Ακόμη και για τη Βρετανία, που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία διότι η κρίση αποπληθωρισμού στην Ευρώπη προφανώς δεν προοιωνίζει καλά για τη βρετανική οικονομία», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός.

    Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον κ. Όζμπορν, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Στην πραγματικότητα ήταν μια πνοή φρέσκου αέρα».

    «Η αίσθησή μου φεύγοντας από την Ντάουνινγκ Στριτ ήταν ότι έχουμε μια πολύ εποικοδομητική σχέση. Είχαμε μια θαυμάσια συνάντηση και παρά τις διαφορές μας επιθυμούμε να βρούμε κοινό έδαφος. Πιστεύω ότι το έχουμε ήδη βρει», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζ. Όσμπορν: Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, η αντιπαράθεση Ελλάδας - Ευρωζώνης

    [04] Forbes: Παραπληροφόρηση διεθνών ΜΜΕ για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

    «Το μέλλον όχι μόνο του ευρώ, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαρτάται από τη βούληση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών να διαπραγματευτούν ένα νέο New Deal για την Ελλάδα και τις άλλες προβληματικές οικονομίες» υποστηρίζεται σε δημοσίευμα-άρθρο στην ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού Forbes, στο οποίο δίνεται έμφαση στην «παραπληροφόρηση» διεθνών ΜΜΕ σχετικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως επισημαίνεται, «την Παρασκευή, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκε δήθεν να συνεργασθεί με την τρόικα. Αυτό ωστόσο που αρνήθηκε, στην πραγματικότητα, είναι η συνεργασία με τους επιθεωρητές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ορίσθηκαν για να επιβάλλουν ένα πρόγραμμα λιτότητας που καταστρέφει την ελληνική οικονομία».

    Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται στο άρθρο ότι «την Παρασκευή, επίσης, η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να δεχτεί περαιτέρω δάνεια διάσωσης ερμηνεύθηκε ευρέως ως πρόθεση για τη διακοπή αποπληρωμής των δανείων. Πρόκειται για έναν αυθαίρετο συλλογισμό, καθώς η Ελλάδα δεν θέλει νέα σχέδια διάσωσης επειδή είναι αντιπαραγωγικά σε μια χρεοκοπημένη οικονομία. Επιθυμεί, δηλαδή, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και όχι την αποκήρυξή του».

    Το άρθρο κάνει, επίσης, αναφορά στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ότι «η Ελλάδα δεσμεύεται να αποπληρώσει τα δάνεια προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και να συνάψει συμφωνία σύντομα με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που κατέβαλαν το μεγαλύτερο μέρος των δανείων προς την Ελλάδα».

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

    - Η Ελλάδα δεν έχει την πρόθεση να φύγει από το ευρώ ή την ΕΕ (εκτός αν την εξωθήσουν άλλοι).

    - Η Ελλάδα δεν έχει την πρόθεση να σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος της έναντι των προνομιακών θεσμικών πιστωτών (άλλοι ωστόσο μπορούν να την εξωθήσουν σε αυτό).

    - Η Ελλάδα δεσμεύεται στη συνέχιση των πολιτικών που προωθούν την οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη της Ευρώπης (άλλοι ωστόσο μπορεί να μην το πράττουν)».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 February 2015 - 19:30:28 UTC