Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Μας ενώνουν η ιστορία του Ελληνισμού και ο αγώνας για το μέλλον
  • [02] Σε επιφυλακή οι Αρχές στον Έβρο
  • [03] Γ. Βαρουφάκης: Ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με νέα, συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης
  • [04] Αποστολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα
  • [05] «Η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη για μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία»

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Μας ενώνουν η ιστορία του Ελληνισμού και ο αγώνας για το μέλλον

    «Μας ενώνει τόσο η ιστορία του Ελληνισμού όσο και ο αγώνας για το μέλλον» υπογράμμισε απόψε από το βήμα της κυπριακής Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, «να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος για τον αγώνα εντός της Ευρώπης για τη δημιουργία των συνθηκών για επιστροφή της ανάπτυξης και της ευημερίας στην Ελλάδα και σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι κοινή είναι η προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και επισήμανε ότι άρχισε τον κύκλο των επισκέψεων του από τη Λευκωσία, διότι Ελλάδα και Κύπρο «ενώνει η προσπάθεια προάσπισης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή, το οποίο κατάφωρα παραβιάζει η Τουρκία σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων».

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Κυπριακό ανοικτό ζήτημα εισβολής και κατοχής και τόνισε ότι από την επίλυση του συναρτάται η ασφάλεια και η διεθνής θέση, όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ελλάδας.

    Τόνισε ακόμη ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, η Αθήνα στηρίζει τις συνομιλίες «που στοχεύουν στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια».

    Επίσης, επισήμανε ότι πρέπει «να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι διπλωματικής επικοινωνίας με την Άγκυρα» και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να κάνει προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος χωρίς να ακολουθεί τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι «υποφέρουν Ελληνοκύπριοι, Έλληνες και Τουρκοκύπριοι πολίτες».

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, καλωσορίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, εκ μέρους όλων των μελών του Σώματος, τόνισε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και επαναβεβαιώνει τους στενούς και άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου. Ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αταλάντευτη στήριξη και συμπαράταξη της Ελλάδας στο μακροχρόνιο αγώνα, που διεξάγει για δικαίωση και απελευθέρωση της πατρίδας του, τονίζοντας ότι οι συνθήκες επιβάλλουν επαγρύπνηση και εγρήγορση.

    Κατήγγειλε τη διεθνή κοινότητα ότι στην αλαζονική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, εξαντλείται σε παραινέσεις και στην τήρηση ίσων αποστάσεων, που εξισώνουν θύμα και θύτη και ότι πιέζει την Κυπριακή Δημοκρατία για επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς να αρθούν οι πειρατικές τουρκικές προκλήσεις. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για έξοδο από την κρίση, συμβάλλοντας ως ισότιμοι εταίροι και κατά τρόπο εποικοδομητικό στην αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων, που απασχολούν και ενίοτε διχάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Διαβάστε επίσης

    Αλ. Τσίπρας: Ώριμη εξέλιξη η αντικατάσταση της τρόικας

    [02] Σε επιφυλακή οι Αρχές στον Έβρο

    Μια δύσκολη νύχτα αναμένεται να έχουν οι τοπικές Αρχές του Έβρου, καθώς θα βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε μικρό ή μεγάλο πλημμυρικό επεισόδιο, που ενδεχομένως να σημειωθεί, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης της ροής των υδάτων, στην κοίτη του ποταμού Άρδα.

    Οι τεχνικές υπηρεσίες, κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών, κατασκεύασαν μικρά αναχώματα του ενός μέτρου, σε διαφορετικά σημεία εντός του οικισμού των Καστανιών, ώστε να προλάβουν την εξέλιξη τυχών πλημμυρικών φαινομένων.

    Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τόνισε ότι η κατασκευή αυτών των αναχωμάτων αποτελούν μια βάση ώστε αν κριθεί απαραίτητο, μέσα στη διάρκεια της νύχτας, αυτά να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, σε μικρό σχετικό χρονικό διάστημα.

    Ο κ. Πέτροβιτς σημειώνει ότι η ροή των υδάτων είναι συνεχώς αυξανόμενη μετά την απόφαση των βουλγαρικών αρχών να ανοίξουν το φράγμα του Ιβαήλογκρατς, προκειμένου εκτονωθούν πλημμυρικά φαινόμενα στη γειτονική χώρα. Υπογραμμίζει επίσης, ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, την Τετάρτη θα είναι η κρισιμότερη μέρα οπότε αναμένεται να κορυφωθεί η ροή, μέσα στην κοίτη του ποταμού Άρδα, δεδομένου ότι χρειάζονται περί τις 12 ώρες για την μετακίνηση όλου του όγκου των υδάτων από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

    [03] Γ. Βαρουφάκης: Ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με νέα, συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης

    Η κυβέρνηση της Ελλάδας προτείνει τον τερματισμό της διένεξης με τους διεθνείς πιστωτές της διαμέσου της ανταλλαγής των ομολόγων της με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα Financial Times.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης ότι η Αθήνα δεν θα ζητήσει σε τέτοια περίπτωση την διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Αντ' αυτού, θα επιδιώξει μια σειρά «ανταλλαγών χρεογράφων», προσφέροντας δύο είδη νέων ομολόγων: το ένα θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ενώ το δεύτερο, το οποίο αποκάλεσε «perpetual bond» (μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο), θα αντικαταστήσει αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα πρέπει να πάψει να είναι η κακοφορμισμένη πληγή της ευρωζώνης

    [04] Αποστολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα

    Αποστολή με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα για να έχει συνομιλίες με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Daleep Singh.Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους στην Ουάσινγκτον, τα μέλη της αποστολής έχουν ασχοληθεί με ζητήματα κρίσης χρέους και έλαβαν μέρος σε αποστολές που πραγματοποίησαν σε αρκετές χώρες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου.

    Όπως σημειώνεται, η επίσκεψη των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αποφασίστηκε μετά από «συνεννόηση» με το Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ενδέχεται να πραγματοποιήσουν επαφές και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    [05] «Η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη για μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία»

    Η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας καθώς δεν θα επανέλθει σύντομα η ομαλή περίοδος όπως συνέβη μετά τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008, δήλωσε σήμερα ο δεύτερος τη τάξει πολιτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμπαου.

    «Η στρατηγική μας θα πρέπει να διέπεται από υπομονή και συνέπεια. Η Ρωσία περιμένει από εμάς να φτάσουμε έως τις κυρώσεις και να συνεχίσει να κάνει με τον συνηθισμένο τρόπο τις δουλειές της χωρίς να αλλάζει συμπεριφορά», δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική στο Όσλο.

    «Αυτό είναι βασικά που κάναμε μετά τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008. Αλλά αυτή τη φορά πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό» είπε ο Βέρσμπαου, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα.

    «Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι η Μόσχα να αλλάξει τη συμπεριφορά της... και να επιστρέψει στο πνεύμα της συνεργασίας... Αυτό μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, και θα χρειαστεί στρατηγική υπομονή, αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε οποιαδήποτε εναλλακτική λύση» είπε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο Αλεξάντερ Βέρσμπαου είπε επίσης ότι η Ρωσία μετά την επιστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία το 2012 εμφανίζεται αποφασισμένη να απαγκιστρωθεί από την Ευρώπη, για να εδραιωθεί στη γειτονιά της και να επιδιώξει να οικοδομήσει εναλλακτικές συμμαχίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 February 2015 - 21:30:26 UTC