Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μειώσεις τιμών καυσίμων, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ζητά ο Π. Λαφαζάνης
  • [02] Γ. Βαρουφάκης: Θα χρησιμοποιήσουμε όποια εργαλεία χρειάζεται για να μειώσουμε το χρέος
  • [03] Άμεσα η παράταση της προθεσμίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας
  • [04] «Η Ελλάδα διαθέτει το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και όχι η Γερμανία»
  • [05] Απέφυγε να σχολιάσει η Α. Μέρκελ τις θέσεις της Ελλάδας για το χρέος
  • [06] Στη Γλυφάδα το πιο γρήγορο Ίντερνετ στη χώρα

  • [01] Μειώσεις τιμών καυσίμων, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ζητά ο Π. Λαφαζάνης

    Θέμα μείωσης των τιμών των καυσίμων έθεσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης στον πρόεδρο των Ελληνικών Πετρελαίων Γιάννη Παπαθανασίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Κωστόπουλο με τους οποίους συναντήθηκε το μεσημέρι.

    Παράλληλα όπως ανέφερε ο υπουργός τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξει μείωση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 20% σε δύο δόσεις (λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου), ενώ έκανε λόγο και για μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε πάντως ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα μείωσης των φόρων στα καύσιμα, ενώ έριξε το βάρος στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου λέγοντας ότι είναι πολύ εκτεταμένο και η αντιμετώπισή του συλλογικά από τα συναρμόδια υπουργεία - με μέτρα που θα εξειδικευθούν και στο πλαίσιο των πργραμματικών δηλώσεων - είναι κρίσιμης σημασίας για τα έσοδα του Δημοσίου.

    Αναφερόμενος στα Ελληνικά Πετρέλαια ο υπουργός επανέλαβε ότι το ποσοστό των μετοχών που ελέγχει το κράτος (35 %) θα επιστρέψει "από το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ" στο Δημόσιο το οποίο θα αξιοποιήσει το κρίσιμο και στρατηγικό αυτό ποσοστό για να παίξει θετικό ρόλο στα ΕΛΠΕ.

    Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα διαμορφώσει νέα ενεργειακή στρατηγική, η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι δορυφόρος οποιουδήποτε και θα χαράξει την πολιτική της με βάση τις αναπτυξιακές και παραγωγικές της προτεραιότητες. "Θα ασκήσουμε ενεργειακή στρατηγική πολυδιάσταση και πολυεπίπεδη, θα έχουμε ενεργειακές σχέσεις τεσσάρων οριζόντων".

    [02] Γ. Βαρουφάκης: Θα χρησιμοποιήσουμε όποια εργαλεία χρειάζεται για να μειώσουμε το χρέος

    Εξαιρετικά χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» για τα επόμενα χρόνια, αλλά και θέματα που τέθηκαν σε Παρίσι και Λονδίνο και τα οποία θα εξεταστούν στις συναντήσεις που θα έχει αύριο με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και μεθαύριο στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης: «Θα χρησιμοποιήσουμε όποια εργαλεία χρειάζεται για να μειώσουμε το χρέος για να γίνει βιώσιμη η οικονομία και να σταματήσει η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση».

    Σημασία, είπε, έχει η ουσία και όχι το πώς θα ονομάσουμε τη λύση για απομείωση του χρέους και επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς να δημιουργούνται πλέον κακοήθειες.

    Ο κ. Βαρουφάκης, τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης.

    [03] Άμεσα η παράταση της προθεσμίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας

    Την παράταση της προθεσμίας προστασίας της πρώτης κατοικίας προωθεί η κυβέρνηση και σχεδιάζει τη δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων. Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ότι: «Η κυβέρνηση προτίθεται άμεσα να νομοθετήσει την παράταση της προθεσμίας του νόμου αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.»

    [04] «Η Ελλάδα διαθέτει το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και όχι η Γερμανία»

    «Η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας έχει προφανώς συνειδητοποιήσει ότι το ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς η Γερμανία θα έκανε σήμερα τα πάντα για να διατηρήσει την Ευρωζώνη», αναφέρεται σε άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy.

    Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «η Ευρωζώνη βρίσκεται στο όριο του αποπληθωρισμού εδώ και μήνες, καθώς ακόμη και ο πληθωρισμός της Γερμανίας βρίσκεται κάτω από το όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι Γερμανοί τραπεζίτες, ωστόσο, ήταν απολύτως αρνητικοί στη χρήση της χαλάρωσης των πιστώσεων ή άλλων μη συμβατικών νομισματικών εργαλείων για τη δημιουργία πληθωρισμού, υποτίμησης του ευρώ και πιθανώς τη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης».

    Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «αντίθετα, αποφάσισαν ότι οι χώρες που χρειάζονται στήριξη, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να συνεχίσουν τις μαζικές περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, εξυπηρετώντας παράλληλα το χρέος, σύμφωνα με τους όρους που θέτουν τα πλουσιότερα κράτη, όπως η Γερμανία. Για την πλειονότητα των οικονομολόγων αυτή ήταν μια αποτυχημένη συνταγή που θα έκανε τον ασθενή να υποφέρει πολύ περισσότερο». Σύμφωνα με το άρθρο, «οι Γερμανοί, όμως, επέμειναν σε αυτήν, καθώς οι τραπεζίτες του Βερολίνου συνειδητοποίησαν ότι ο πληθωρισμός μείωνε την αξία των καταθέσεων, που διαθέτουν οι πλούσιοι Γερμανοί, ενώ καθιστούσε τις γερμανικές επενδύσεις λιγότερο ελκυστικές στους ξένους. Όσο η Γερμανία συνέχιζε να αναπτύσσεται δεν υπήρχε κανένας λόγος για την άνοδο του πληθωρισμού. Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη με χαμηλό πληθωρισμό - και κατ' επέκταση μικρή αύξηση στους μισθούς- αποτελούσε την τέλεια φόρμουλα, κυρίως για τους κατόχους κεφαλαίων. Οι υπερχρεωμένοι ή οι άνεργοι Γερμανοί θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα πιο αδύναμο ευρώ και από μεγαλύτερο πληθωρισμό, όπως και οι Έλληνες, αλλά σίγουρα δεν αποτελούσαν την προτεραιότητα των τραπεζιτών».

    Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «η Γερμανία συνέχισε, λοιπόν, να αναπτύσσεται, τουλάχιστον έως τα τέλη του προηγούμενου έτους. Το τρίτο τρίμηνο , ωστόσο, του 2014 η οικονομία της έφτασε στα πρόθυρα της ύφεσης και δεν είναι σύμπτωση ότι όταν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συναντήθηκε τον Ιανουάριο, οι Γερμανοί τραπεζίτες και πολιτικοί υποχώρησαν τελικά ή το λιγότερο απέτυχαν να πείσουν τους συναδέλφους τους για τους κινδύνους του πληθωρισμού. Τώρα, όμως, μία νέα πρόκληση αναδύεται, καθώς η Ελλάδα πιέζει τη Γερμανία να ανοίξει τα χαρτιά της. Πριν από μερικά χρόνια οι Γερμανοί ήθελαν να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη ώστε να εξέλθουν από τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, αλλά το κόστος για τους Έλληνες ήταν η φτωχοποίηση. Η Γερμανία διέθετε τότε την ισχύ στη διαπραγμάτευση. Η νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, ωστόσο, συνειδητοποίησε προφανώς ότι το ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς η Γερμανία θα έκανε σήμερα τα πάντα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

    Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι «οι Γερμανοί έχουν διαβάσει πληθώρα δημοσιευμάτων που ισχυρίζονται ότι η Αθήνα δεν θα έπρεπε ποτέ να ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Οι τραπεζίτες στο Βερολίνο γνωρίζουν, ωστόσο, ότι η κάθε αδύναμη χώρα που θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη θα οδηγούσε τώρα στην ισχυροποίηση του ευρώ. Αυτό θα οδηγούσε στην άνοδο της αξίας των καταθέσεων των Γερμανών, αλλά θα έπληττε παράλληλα τις εξαγωγές, τις οποίες χρειάζεται σήμερα η Γερμανία περισσότερο από ποτέ. Επιπλέον, η αβεβαιότητα σχετικά με το ευρώ θα προκαλούσε, βραχυπρόθεσμα, την απόσυρση των επενδυτών από τα γερμανικά ομόλογα, οδηγώντας στην πτώση της αξίας τους και στην άνοδο των επιτοκίων. Αυτό θα ήταν ένα διπλό χτύπημα για τον πλούτο και την οικονομική ανάπτυξη».

    [05] Απέφυγε να σχολιάσει η Α. Μέρκελ τις θέσεις της Ελλάδας για το χρέος

    «Δεν θέλω τώρα να σχολιάζω τα πάντα, όσα γράφονται κάθε μέρα. Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ακόμη τη θέση της. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από κατανοητό, αν κοιτάξει κανείς εδώ και πόσο λίγες ημέρες έχει αναλάβει αυτή η κυβέρνηση», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, κληθείσα να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για το χρέος.

    [06] Στη Γλυφάδα το πιο γρήγορο Ίντερνετ στη χώρα

    Την 92η θέση, μεταξύ 196 χωρών, καταλαμβάνει η Ελλάδα στις ταχύτητες του διαδικτύου, διεθνώς, ενώ η Γλυφάδα είναι η περιοχή της χώρας με το ταχύτερο ίντερνετ. Αυτό προκύπτει από μετρήσεις του Net Index, με βάση τα στοιχεία της OOKLA, όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

    Η μέση ταχύτητα σύνδεσης στην Ελλάδα είναι τα 9,64 Mbps, που την κατατάσσει σε καλύτερη θέση από την Ιταλία, την Κύπρο και την Αλβανία, αλλά σε χειρότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ταχύτερο ίντερνετ στον κόσμο έχουν οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης με μέση ταχύτητα 103,99Mbps και του Χονγκ Κόνγκ με 96,30 Mbps.

    Σε παγκόσμια βάση η μέση ταχύτητα σύνδεσης είναι 22,04 Mbps, ενώ η μέση ευρυζωνική ταχύτητα στην Ευρώπη είναι 27,3 Mbps.

    Στην Ελλάδα, η Γλυφάδα, με 17,24 Mbps, είναι η πόλη με τις μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο, ενώ ακολουθούν η Βούλα με 17,04 Mbps και οι Σέρρες με 13,87 Mbps. Η Αθήνα βρίσκεται στη 16η θέση με μέση ταχύτητα 9,89 Mbps.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 February 2015 - 15:30:25 UTC