Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευθύνες από Γ. Σούρλα στον Χ. Θεοχάρη για διαγραφές φόρων off shore εταιρειών
  • [02] Δύσκολη η καθημερινότητα του καρκινοπαθή στην Ελλάδα
  • [03] «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης για διαγραφή του χρέους»
  • [04] Μπλούμπεργκ: Η Ευρώπη δεν πρέπει να υποχωρήσει έναντι των ελληνικών απαιτήσεων
  • [05] Κατακόρυφη άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • [06] Έκθεση-φόρος τιμής στον Δ. Μυταρά

  • [01] Ευθύνες από Γ. Σούρλα στον Χ. Θεοχάρη για διαγραφές φόρων off shore εταιρειών

    Ευθύνες στον τέως γγ Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών και σήμερα βουλευτή του «Ποταμιού» Χάρη Θεοχάρη, για την εγκύκλιο που εξέδωσε δέκα μήνες πριν την παραίτησή του από το υπουργείο και είχε ως συνέπεια τη διαγραφή φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων, εταιρειών που δραστηριοποιούνται μέσω off shore, αποδίδει ο πρώην γγ Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας.

    Συγκεκριμένα, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του κ. Θεοχάρη, ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του για την είσπραξη των φόρων «δεχόταν απειλές» και ότι «αντιστάθηκε μέχρι ενός σημείου, αλλά μετά έπρεπε να φύγει» ο κ. Σούρλας ρωτά: «Μήπως εννοεί ότι μετά από τέτοιες πιέσεις εξέδωσε στις 21.8.2013, περίπου δέκα μήνες πριν την παραίτησή του, την ΠΟΛ 1198 εγκύκλιό του με την οποία προσπαθούσε, μεταξύ άλλων, να ερμηνεύσει κατά τέτοιο τρόπο τον νόμο ώστε να μην εισπραχθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τις χρήσεις 2010 και 2011, που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω off shore εταιρειών; Δεν γνώριζε, άραγε, ότι μία εγκύκλιος, όπως η δική του, δεν παράγει δίκαιο και, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να τροποποιήσει τις ισχύουσες τότε διατάξεις νόμου; Άλλωστε, ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο η συγκεκριμένη εγκύκλιός του δεν έγινε δεκτή από τις ελεγκτικές και εισπρακτικές υπηρεσίες».

    [02] Δύσκολη η καθημερινότητα του καρκινοπαθή στην Ελλάδα

    Αναμονή μηνών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς με καρκίνο να «λιμνάζουν» στις λίστες αναμονής, απίστευτη ταλαιπωρία ανθρώπων «λαβωμένων» από την ασθένεια για εξεύρεση φαρμάκων, έλλειψη ξενώνων για τη φιλοξενία ασθενών με καρκίνο, αδιαφορία του κράτους απέναντι στον ασθενή, αλλά και έλλειψη πολιτικής για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση που σώζει ζωές σε πολλούς από τους πιο συχνούς καρκίνους, συνθέτουν την πραγματικότητα που ζει στην Ελλάδα ο καρκινοπαθής ασθενής.

    Στη χώρα μας διαγιγνώσκονται ετησίως περίπου 40.000 νέα περιστατικά καρκίνων και 28.000 θάνατοι. Τον «Γολγοθά» των συγκεκριμένων ασθενών περιέγραψαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

    Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νικ. Κορδιολής, έθεσε και την οικονομική διάσταση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι «η φτώχεια αποτελεί κακό προγνωστικό παράγοντα για την υγεία» και τούτο, όπως είπε, καταδεικνύεται από σχετικές μελέτες που αποδεικνύουν τις ανισότητες κατ' εξοχήν στον χρόνο επιβίωσης θεραπευμένων καρκινοπαθών.

    Σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα (46.000 άτομα) αποδεικνύει ότι 1 στα 5 άτομα υποφέρει από μέτριο έως σοβαρό χρόνιο πόνο με διάρκεια περίπου 7 χρόνια. Ο χρόνιος πόνος επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός εκ των τριών ατόμων.

    Αύριο, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, με σύνθημα «Είναι στο χέρι μας», θα πραγματοποιήσει μία σειρά εκδηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, με στόχο την ενημέρωση και συστράτευση όλων στην καταπολέμηση της νόσου.

    [03] «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης για διαγραφή του χρέους»

    Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για διαγραφή του χρέους, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι διαγραφή μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους.

    Συνοψίζοντας την συζήτηση των τελευταίων ημερών γύρω από το θέμα αυτό, αλλά και την συζήτηση για το μέλλον της τρόικας, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν:

    1. Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο για αυτό ακριβώς απαιτείται η διαγραφή του προκειμένου να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία και να μπορέσει να ενισχυθεί η πραγματική ανάπτυξη.

    2. Διαγραφή χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους. Ένας από αυτούς τους τρόπους -υπάρχουν και άλλοι- είναι τα όσα παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης σε Βρετανούς επενδυτές. Καμιά κωλοτούμπα, λοιπόν.

    3. Το τέλος της τρόικα. Η Ευρώπη αρχίζει να αποδέχεται ότι η τρόικα τελείωσε. Δεν είναι μόνο ο Γιούνκερ (διαρροή της εφημερίδας Handelsblatt ότι «πρέπει να βρούμε τώρα άμεσα μια εναλλακτική λύση» καθώς «ο Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα») αλλά και η ίδια η γερμανική κυβέρνηση που σήμερα διαρρέει ότι δεν θα επιμείνει στη συνέχιση των ελέγχων από την τρόικα. Και θα προσπαθήσει να επιβάλει τη συνέχιση της «συνεργασίας» με το ΔΝΤ. - θυμίζουμε την αρχική άρνηση του Β. Σόιμπλε ότι η τρόικα «δεν μπορεί να αλλάξει». Δημοσιεύματα, πάντως, ξένων εφημερίδων κάνουν λόγο για «μια αναμφισβήτητη νίκη» της νέας κυβέρνησης.

    Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους εταίρους της» και προσθέτουν ότι αυτό το αντιλαμβάνεται και η κοινωνία. Επίσης, σημειώνουν, για πρώτη φορά η Ευρώπη συζητά για τον τερματισμό της λιτότητας και επικαλούνται δήλωση του Ιταλού υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γκρατσιάνο Ντελρίο ότι «οι πολιτικές της λιτότητας χωρίς ανάπτυξη έχουν πεθάνει».

    [04] Μπλούμπεργκ: Η Ευρώπη δεν πρέπει να υποχωρήσει έναντι των ελληνικών απαιτήσεων

    «Η Ευρώπη δεν πρέπει να υποχωρήσει έναντι των ελληνικών απαιτήσεων» υποστηρίζεται σε άρθρο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, στο οποίο σημειώνεται ότι «παρά τη σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από την ένταξή τους στο ευρώ, ενώ μετά το ξέσπασμα της κρίσης πραγματοποιήθηκε τεράστιο κούρεμα του χρέους, με ταυτόχρονη διοχέτευση στη χώρα υπέρογκων κεφαλαίων από τα χρήματα των φορολογουμένων της βόρειας Ευρώπης».

    Στο άρθρο διατυπώνεται η άποψη, μεταξύ άλλων, ότι «μπορεί το ΑΕΠ της χώρας να έχει μειωθεί κατά 25% από το 2009, παραμένει, ωστόσο, διπλάσιο σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από την ένταξη στο ευρώ, το 2002. Οι μισθοί επίσης μπορεί να μειώθηκαν κατά 20% μετά το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά παραμένουν ψηλότεροι σε σχέση με το 2001. Οι καιροί, επίσης, μπορεί να είναι δύσκολοι για την Ελλάδα, αλλά οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ θα ήταν πολύ χειρότερες, βραχυπρόθεσμα, για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Θα ήταν δύσκολο, δηλαδή, να καταβληθούν οι μισθοί του Δημοσίου, ενώ ο τραπεζικός τομέας θα εισέρχετο σε κρίση, η αξία των καταθέσεων θα μειώνονταν και το κόστος των εισαγωγών θα εκτοξευόταν».

    [05] Κατακόρυφη άνοδος στο Χρηματιστήριο

    Ράλι ανόδου καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω σημαντικής βελτίωσης του κλίματος και στην αγορά των ομολόγων, στον απόηχο των προτάσεων του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

    Η αγορά διέσπασε δυναμικά ανοδικά τα επίπεδα των 800 μονάδων, διαγράφοντας τις απώλειες που σημείωνε από τις αρχές του έτους, με υψηλό τζίρο που ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ και με βασικό μοχλό το ψηλό ενδιαφέρον, κυρίως από ξένους επενδυτές, για τις τραπεζικές μετοχές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 840,57 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη άνοδο 11,27%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμής τις 843,72 μονάδες όταν σημείωνε άνοδο έως και 11,69%.

    Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσεων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικά κέρδη 16,43%, «σβήνοντας» τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας (-14,10%), ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει ενισχυθεί κατά 6,9 δισ. ευρώ.

    Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 219,05 εκατ. ευρώ.

    [06] Έκθεση-φόρος τιμής στον Δ. Μυταρά

    Στον δάσκαλο Δημήτρη Μυταρά αφιερώνουν, με αγάπη και γνώση, οι συνεργάτες του από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) την έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς και θα διερκέσει έως τις 8 Μαρτίου.

    Η έκθεση συγκεντρώνει 55 σημαντικά έργα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του, που σημαδεύτηκε από εξπρεσιονιστικές εικόνες με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον σχολιασμό της κοινωνικής πραγματικότητας.

    Σε μία συμβολική κίνηση, οι συνεργάτες και συνοδοιπόροι του από τα εργαστήρια της ΑΣΚΤ, όπου ο Δημήτρης Μυταράς δίδαξε για χρόνια, συμμετέχουν με 21 έργα τους.

    «Μέχρι τα 18 του χρόνια δεν είχε κατέβει από τον τόπο του, τη Χαλκίδα, στην Αθήνα. Εκεί τότε δεν ήταν πρέπον να ζωγραφίζεις ή να ακούς τη μουσική που άκουγε εκείνος. Έπρεπε να περάσουν χρόνια μέχρι που, πριν 35 χρόνια, ο τότε δήμαρχος της Χαλκίδας μάς ζήτησε να οργανώσουμε ένα εργαστήριο τέχνης, για να παίρνουν μια ανάσα μικροί και μεγάλοι αντί να πνίγονται στα διαμερίσματά τους. Αυτό το εργαστήριο εικαστικών στη Χαλκίδα ζει ακόμα και μας δίνει κι εμάς μεγάλη χαρά. Ελπίζουμε κάποτε να γίνει και το Μουσείο Μυταρά, στο βιομηχανικό κτίριο στο λιμάνι της Χαλκίδας, όπως είχε αποφασιστεί από τον δήμο πριν μία δεκαετία» ανέφερε η ζωγράφος Χαρίκλεια Μυταρά, κατά διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στο Μουσείο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 February 2015 - 17:30:22 UTC