Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαξίμου: Οι δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται
  • [02] Π. Καμμένος: Θα πάμε μέχρι τέλους, δεν εκβιαζόμαστε
  • [03] Γ. Βαρουφάκης: «Στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα»
  • [04] Γ. Βαρουφάκης: «Στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα»
  • [05] Γ. Βαρουφάκης: «Στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα»
  • [06] Γ. Βαρουφάκης: «Στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα»
  • [07] Γ. Βαρουφάκης: «Στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα»
  • [08] Γ. Ντάισελμπλουμ: Επαφίεται στην Ελλάδα να ζητήσει παράταση του προγράμματος
  • [09] Πολύτιμο βαθμό πήρε ο Πλατανιάς

  • [01] Μαξίμου: Οι δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται

    Για δύο κείμενα, το πρώτο εκ των οποίων θεωρήθηκε κατ΄ αρχήν θετικό από την ελληνική πλευρά και το δεύτερο βρίσκονταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

    Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Προσθέτει ότι το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου.

    Όπως γίνεται αντιληπτό, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται, προσθέτουν, ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει.

    Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν σημειώνοντας ότι «οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται».

    [02] Π. Καμμένος: Θα πάμε μέχρι τέλους, δεν εκβιαζόμαστε

    Άμεσα αντέδρασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στις εξελίξεις που σημειώνονται στις Βρυξέλλες.

    «Δεν πρόκειται να αιτηθούμε καμία παράταση μνημονίου, έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ. ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ» σημείωσε με ανάρτηση του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος νωρίτερα μίλησε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    [03] Γ. Βαρουφάκης: «Στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα»

    Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και η ευρωζώνη είναι αδιαίρετη, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup. Ο Έλληνας υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι στο τέλος του δρόμου θα επέλθει συναινετική λύση.

    Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, στόχος αυτών των συζητήσεων ήταν η δημιουργία κοινού τόπου με χρονοδιάγραμμα τεσσάρων έως έξι μηνών για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης δανειακής σύμβασης ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας, της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. «Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός.

    Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν φτάσαμε σήμερα στη συμφωνία, ήταν οι διχογνωμίες επί της ουσίας του προγράμματος. Ενός προγράμματος, που όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, απέτυχε να σταθεροποιήσει την Ελλάδα, δημιούργησε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και κατέστησε τις μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.

    Αναφερόμενος στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα απέρριψε το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε την αναφορά για επέκταση του προγράμματος με επιτυχή ολοκλήρωσή του. «Το απορρίψαμε γιατί θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, λέγοντας ότι το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

    Συνεχίζοντας ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησαν στην ανάγκη να αρχίσουν τεχνικές συζητήσεις, ώστε να διερευνηθεί ο κοινός τόπος, μεταξύ του ισχύοντος προγράμματος και των σχεδίων της νέας ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο συμβόλαιο για την Ευρώπη.

    Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι ήταν απόλυτα έτοιμος να υπογράψει το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που του παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, πριν ξεκινήσει το σημερινό Eurogroup. Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης, η οποία θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ως μεταβατικό στάδιο, προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα. Το έγγραφο αυτό προέβλεπε την παροχή τεχνικής βοήθειας εκ μέρους της Επιτροπής για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

    "Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να μην πάρουμε οποιαδήποτε μονομερή πρωτοβουλία στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ως το καλοκαίρι και η οποία δεν θα προκαλούσε κανένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό και καμία δράση που κατά τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα", δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Ο ίδιος, τόνισε ότι ο μόνος όρος που έθεσε η ελληνική πλευρά ήταν να μην εφαρμοστούν οποιαδήποτε υφεσιακά μέτρα, δηλαδή, καμία περικοπή χαμηλών συντάξεων ή αυξήσεις στο ΦΠΑ. Ιδιαίτερα δε, σε περιοχές της Ελλάδας που είναι αναπτυγμένες οι τουριστικές δραστηριότητες.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι, δυστυχώς, αυτό το κείμενο που η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να το υπογράψει, απεσύρθη λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup από τον Γερουν Ντάισελμπλουμ και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο.

    Ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε, επίσης, ότι στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης είχε ασκηθεί πίεση στην ελληνική πλευρά για να υπογράψει επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος και ότι σε αντάλλαγμα, είχε προσφερθεί στην Ελλάδα, μία νεφελώδης φράση περί ευελιξίας στην εφαρμογή.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση εξελέγη για να μην εφαρμόσει το εν λόγω πρόγραμμα. Σημείωσε, δε, ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς ήταν, τόσο σήμερα, όσο και την προηγούμενη εβδομάδα να καταλήξει σε μία συμφωνία. Ανέφερε όμως ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι οι εταίροι της Ελλάδας δεν ήταν σε θέση να αποσαφηνίσουν τί ακριβώς εννοούν με τη λέξη «ευελιξία». Για παράδειγμα, ανέφερε, δεν μας προσδιόρισαν σε τί ποσοστό θα πρέπει να μειωθούν οι χαμηλές συντάξεις.

    Υπό αυτές τις συνθήκες ο υπουργός ανέφερε ότι ήταν αδύνατο για την Ελλάδα να υπογράψει ένα τέτοιο ανακοινωθέν. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να πράξει, ό,τι απαιτηθεί, προκειμένου να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός εντός των προσεχών ημερών. Ανέφερε, δε, ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες, υπό τον όρο ότι η όποια λύση προταθεί δεν θα επιδεινώσει την κοινωνική κρίση.

    Ερωτηθείς ο υπουργός αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί συμφωνία, εντός των προσεχών τεσσάρων ημερών, ανέφερε ότι η ιστορία της ΕΕ είναι γεμάτη από κρίσεις, οι οποίες τελικά ξεπεράστηκαν. Τόνισε, δε, ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μία διατύπωση, η οποία θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να συνεχίσουν να διερευνούν αν και κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος.

    Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά δεν μπλοφάρει και ότι αυτά που λέει τα εννοεί.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι αν της δινόταν τετράμηνη παράταση, θα ήταν επαρκής για να μπορέσει να συμφωνήσει σε μία νέα σύμβαση με τους ευρωπαίους.

    Επίσης τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να προσαρμοστεί στη δύσκολη περίπτωση ότι η Ελλάδα έχει μία νέα κυβέρνηση και δε θέλει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που απέτυχε.

    Τέλος, ο υπουργός ερωτηθείς αν προτίθεται να υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος, απάντησε ότι προϋπόθεση είναι μέσα στις επόμενες 48 ώρες να γίνουν διευθετήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι μέσα στις προσεχείς 48 ώρες η Ευρώπη θα καταφέρει να μας υποβάλει ένα έγγραφο επί του οποίου θα αρχίσουμε την πραγματική εργασία και θα θέσουμε σε εφαρμογή μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα» είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

    [04] Γ. Βαρουφάκης: «Στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα»

    Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και η ευρωζώνη είναι αδιαίρετη, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup. Ο Έλληνας υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι στο τέλος του δρόμου θα επέλθει συναινετική λύση.

    Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, στόχος αυτών των συζητήσεων ήταν η δημιουργία κοινού τόπου με χρονοδιάγραμμα τεσσάρων έως έξι μηνών για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης δανειακής σύμβασης ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας, της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. «Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός.

    Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν φτάσαμε σήμερα στη συμφωνία, ήταν οι διχογνωμίες επί της ουσίας του προγράμματος. Ενός προγράμματος, που όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, απέτυχε να σταθεροποιήσει την Ελλάδα, δημιούργησε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και κατέστησε τις μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.

    Αναφερόμενος στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα απέρριψε το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε την αναφορά για επέκταση του προγράμματος με επιτυχή ολοκλήρωσή του. «Το απορρίψαμε γιατί θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, λέγοντας ότι το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

    Συνεχίζοντας ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησαν στην ανάγκη να αρχίσουν τεχνικές συζητήσεις, ώστε να διερευνηθεί ο κοινός τόπος, μεταξύ του ισχύοντος προγράμματος και των σχεδίων της νέας ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο συμβόλαιο για την Ευρώπη.

    Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι ήταν απόλυτα έτοιμος να υπογράψει το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που του παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, πριν ξεκινήσει το σημερινό Eurogroup. Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης, η οποία θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ως μεταβατικό στάδιο, προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα. Το έγγραφο αυτό προέβλεπε την παροχή τεχνικής βοήθειας εκ μέρους της Επιτροπής για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

    "Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να μην πάρουμε οποιαδήποτε μονομερή πρωτοβουλία στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ως το καλοκαίρι και η οποία δεν θα προκαλούσε κανένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό και καμία δράση που κατά τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα", δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Ο ίδιος, τόνισε ότι ο μόνος όρος που έθεσε η ελληνική πλευρά ήταν να μην εφαρμοστούν οποιαδήποτε υφεσιακά μέτρα, δηλαδή, καμία περικοπή χαμηλών συντάξεων ή αυξήσεις στο ΦΠΑ. Ιδιαίτερα δε, σε περιοχές της Ελλάδας που είναι αναπτυγμένες οι τουριστικές δραστηριότητες.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι, δυστυχώς, αυτό το κείμενο που η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να το υπογράψει, απεσύρθη λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup από τον Γερουν Ντάισελμπλουμ και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο.

    Ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε, επίσης, ότι στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης είχε ασκηθεί πίεση στην ελληνική πλευρά για να υπογράψει επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος και ότι σε αντάλλαγμα, είχε προσφερθεί στην Ελλάδα, μία νεφελώδης φράση περί ευελιξίας στην εφαρμογή.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση εξελέγη για να μην εφαρμόσει το εν λόγω πρόγραμμα. Σημείωσε, δε, ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς ήταν, τόσο σήμερα, όσο και την προηγούμενη εβδομάδα να καταλήξει σε μία συμφωνία. Ανέφερε όμως ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι οι εταίροι της Ελλάδας δεν ήταν σε θέση να αποσαφηνίσουν τί ακριβώς εννοούν με τη λέξη «ευελιξία». Για παράδειγμα, ανέφερε, δεν μας προσδιόρισαν σε τί ποσοστό θα πρέπει να μειωθούν οι χαμηλές συντάξεις.

    Υπό αυτές τις συνθήκες ο υπουργός ανέφερε ότι ήταν αδύνατο για την Ελλάδα να υπογράψει ένα τέτοιο ανακοινωθέν. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να πράξει, ό,τι απαιτηθεί, προκειμένου να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός εντός των προσεχών ημερών. Ανέφερε, δε, ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες, υπό τον όρο ότι η όποια λύση προταθεί δεν θα επιδεινώσει την κοινωνική κρίση.

    Ερωτηθείς ο υπουργός αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί συμφωνία, εντός των προσεχών τεσσάρων ημερών, ανέφερε ότι η ιστορία της ΕΕ είναι γεμάτη από κρίσεις, οι οποίες τελικά ξεπεράστηκαν. Τόνισε, δε, ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μία διατύπωση, η οποία θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να συνεχίσουν να διερευνούν αν και κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος.

    Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά δεν μπλοφάρει και ότι αυτά που λέει τα εννοεί.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι αν της δινόταν τετράμηνη παράταση, θα ήταν επαρκής για να μπορέσει να συμφωνήσει σε μία νέα σύμβαση με τους ευρωπαίους.

    Επίσης τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να προσαρμοστεί στη δύσκολη περίπτωση ότι η Ελλάδα έχει μία νέα κυβέρνηση και δε θέλει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που απέτυχε.

    Τέλος, ο υπουργός ερωτηθείς αν προτίθεται να υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος, απάντησε ότι προϋπόθεση είναι μέσα στις επόμενες 48 ώρες να γίνουν διευθετήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι μέσα στις προσεχείς 48 ώρες η Ευρώπη θα καταφέρει να μας υποβάλει ένα έγγραφο επί του οποίου θα αρχίσουμε την πραγματική εργασία και θα θέσουμε σε εφαρμογή μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα» είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

    [05] Γ. Βαρουφάκης: «Στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα»

    Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και η ευρωζώνη είναι αδιαίρετη, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup. Ο Έλληνας υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι στο τέλος του δρόμου θα επέλθει συναινετική λύση.

    Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, στόχος αυτών των συζητήσεων ήταν η δημιουργία κοινού τόπου με χρονοδιάγραμμα τεσσάρων έως έξι μηνών για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης δανειακής σύμβασης ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας, της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. «Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός.

    Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν φτάσαμε σήμερα στη συμφωνία, ήταν οι διχογνωμίες επί της ουσίας του προγράμματος. Ενός προγράμματος, που όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, απέτυχε να σταθεροποιήσει την Ελλάδα, δημιούργησε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και κατέστησε τις μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.

    Αναφερόμενος στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα απέρριψε το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε την αναφορά για επέκταση του προγράμματος με επιτυχή ολοκλήρωσή του. «Το απορρίψαμε γιατί θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, λέγοντας ότι το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

    Συνεχίζοντας ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησαν στην ανάγκη να αρχίσουν τεχνικές συζητήσεις, ώστε να διερευνηθεί ο κοινός τόπος, μεταξύ του ισχύοντος προγράμματος και των σχεδίων της νέας ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο συμβόλαιο για την Ευρώπη.

    Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι ήταν απόλυτα έτοιμος να υπογράψει το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που του παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, πριν ξεκινήσει το σημερινό Eurogroup. Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης, η οποία θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ως μεταβατικό στάδιο, προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα. Το έγγραφο αυτό προέβλεπε την παροχή τεχνικής βοήθειας εκ μέρους της Επιτροπής για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

    "Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να μην πάρουμε οποιαδήποτε μονομερή πρωτοβουλία στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ως το καλοκαίρι και η οποία δεν θα προκαλούσε κανένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό και καμία δράση που κατά τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα", δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Ο ίδιος, τόνισε ότι ο μόνος όρος που έθεσε η ελληνική πλευρά ήταν να μην εφαρμοστούν οποιαδήποτε υφεσιακά μέτρα, δηλαδή, καμία περικοπή χαμηλών συντάξεων ή αυξήσεις στο ΦΠΑ. Ιδιαίτερα δε, σε περιοχές της Ελλάδας που είναι αναπτυγμένες οι τουριστικές δραστηριότητες.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι, δυστυχώς, αυτό το κείμενο που η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να το υπογράψει, απεσύρθη λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup από τον Γερουν Ντάισελμπλουμ και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο.

    Ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε, επίσης, ότι στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης είχε ασκηθεί πίεση στην ελληνική πλευρά για να υπογράψει επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος και ότι σε αντάλλαγμα, είχε προσφερθεί στην Ελλάδα, μία νεφελώδης φράση περί ευελιξίας στην εφαρμογή.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση εξελέγη για να μην εφαρμόσει το εν λόγω πρόγραμμα. Σημείωσε, δε, ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς ήταν, τόσο σήμερα, όσο και την προηγούμενη εβδομάδα να καταλήξει σε μία συμφωνία. Ανέφερε όμως ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι οι εταίροι της Ελλάδας δεν ήταν σε θέση να αποσαφηνίσουν τί ακριβώς εννοούν με τη λέξη «ευελιξία». Για παράδειγμα, ανέφερε, δεν μας προσδιόρισαν σε τί ποσοστό θα πρέπει να μειωθούν οι χαμηλές συντάξεις.

    Υπό αυτές τις συνθήκες ο υπουργός ανέφερε ότι ήταν αδύνατο για την Ελλάδα να υπογράψει ένα τέτοιο ανακοινωθέν. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να πράξει, ό,τι απαιτηθεί, προκειμένου να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός εντός των προσεχών ημερών. Ανέφερε, δε, ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες, υπό τον όρο ότι η όποια λύση προταθεί δεν θα επιδεινώσει την κοινωνική κρίση.

    Ερωτηθείς ο υπουργός αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί συμφωνία, εντός των προσεχών τεσσάρων ημερών, ανέφερε ότι η ιστορία της ΕΕ είναι γεμάτη από κρίσεις, οι οποίες τελικά ξεπεράστηκαν. Τόνισε, δε, ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μία διατύπωση, η οποία θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να συνεχίσουν να διερευνούν αν και κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος.

    Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά δεν μπλοφάρει και ότι αυτά που λέει τα εννοεί.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι αν της δινόταν τετράμηνη παράταση, θα ήταν επαρκής για να μπορέσει να συμφωνήσει σε μία νέα σύμβαση με τους ευρωπαίους.

    Επίσης τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να προσαρμοστεί στη δύσκολη περίπτωση ότι η Ελλάδα έχει μία νέα κυβέρνηση και δε θέλει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που απέτυχε.

    Τέλος, ο υπουργός ερωτηθείς αν προτίθεται να υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος, απάντησε ότι προϋπόθεση είναι μέσα στις επόμενες 48 ώρες να γίνουν διευθετήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι μέσα στις προσεχείς 48 ώρες η Ευρώπη θα καταφέρει να μας υποβάλει ένα έγγραφο επί του οποίου θα αρχίσουμε την πραγματική εργασία και θα θέσουμε σε εφαρμογή μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα» είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

    [06] Γ. Βαρουφάκης: «Στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα»

    Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και η ευρωζώνη είναι αδιαίρετη, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup. Ο Έλληνας υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι στο τέλος του δρόμου θα επέλθει συναινετική λύση.

    Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, στόχος αυτών των συζητήσεων ήταν η δημιουργία κοινού τόπου με χρονοδιάγραμμα τεσσάρων έως έξι μηνών για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης δανειακής σύμβασης ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας, της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. «Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός.

    Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν φτάσαμε σήμερα στη συμφωνία, ήταν οι διχογνωμίες επί της ουσίας του προγράμματος. Ενός προγράμματος, που όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, απέτυχε να σταθεροποιήσει την Ελλάδα, δημιούργησε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και κατέστησε τις μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.

    Αναφερόμενος στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα απέρριψε το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε την αναφορά για επέκταση του προγράμματος με επιτυχή ολοκλήρωσή του. «Το απορρίψαμε γιατί θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, λέγοντας ότι το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

    Συνεχίζοντας ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησαν στην ανάγκη να αρχίσουν τεχνικές συζητήσεις, ώστε να διερευνηθεί ο κοινός τόπος, μεταξύ του ισχύοντος προγράμματος και των σχεδίων της νέας ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο συμβόλαιο για την Ευρώπη.

    Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι ήταν απόλυτα έτοιμος να υπογράψει το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που του παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, πριν ξεκινήσει το σημερινό Eurogroup. Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης, η οποία θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ως μεταβατικό στάδιο, προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα. Το έγγραφο αυτό προέβλεπε την παροχή τεχνικής βοήθειας εκ μέρους της Επιτροπής για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

    "Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να μην πάρουμε οποιαδήποτε μονομερή πρωτοβουλία στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ως το καλοκαίρι και η οποία δεν θα προκαλούσε κανένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό και καμία δράση που κατά τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα", δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Ο ίδιος, τόνισε ότι ο μόνος όρος που έθεσε η ελληνική πλευρά ήταν να μην εφαρμοστούν οποιαδήποτε υφεσιακά μέτρα, δηλαδή, καμία περικοπή χαμηλών συντάξεων ή αυξήσεις στο ΦΠΑ. Ιδιαίτερα δε, σε περιοχές της Ελλάδας που είναι αναπτυγμένες οι τουριστικές δραστηριότητες.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι, δυστυχώς, αυτό το κείμενο που η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να το υπογράψει, απεσύρθη λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup από τον Γερουν Ντάισελμπλουμ και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο.

    Ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε, επίσης, ότι στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης είχε ασκηθεί πίεση στην ελληνική πλευρά για να υπογράψει επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος και ότι σε αντάλλαγμα, είχε προσφερθεί στην Ελλάδα, μία νεφελώδης φράση περί ευελιξίας στην εφαρμογή.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση εξελέγη για να μην εφαρμόσει το εν λόγω πρόγραμμα. Σημείωσε, δε, ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς ήταν, τόσο σήμερα, όσο και την προηγούμενη εβδομάδα να καταλήξει σε μία συμφωνία. Ανέφερε όμως ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι οι εταίροι της Ελλάδας δεν ήταν σε θέση να αποσαφηνίσουν τί ακριβώς εννοούν με τη λέξη «ευελιξία». Για παράδειγμα, ανέφερε, δεν μας προσδιόρισαν σε τί ποσοστό θα πρέπει να μειωθούν οι χαμηλές συντάξεις.

    Υπό αυτές τις συνθήκες ο υπουργός ανέφερε ότι ήταν αδύνατο για την Ελλάδα να υπογράψει ένα τέτοιο ανακοινωθέν. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να πράξει, ό,τι απαιτηθεί, προκειμένου να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός εντός των προσεχών ημερών. Ανέφερε, δε, ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες, υπό τον όρο ότι η όποια λύση προταθεί δεν θα επιδεινώσει την κοινωνική κρίση.

    Ερωτηθείς ο υπουργός αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί συμφωνία, εντός των προσεχών τεσσάρων ημερών, ανέφερε ότι η ιστορία της ΕΕ είναι γεμάτη από κρίσεις, οι οποίες τελικά ξεπεράστηκαν. Τόνισε, δε, ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μία διατύπωση, η οποία θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να συνεχίσουν να διερευνούν αν και κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος.

    Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά δεν μπλοφάρει και ότι αυτά που λέει τα εννοεί.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι αν της δινόταν τετράμηνη παράταση, θα ήταν επαρκής για να μπορέσει να συμφωνήσει σε μία νέα σύμβαση με τους ευρωπαίους.

    Επίσης τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να προσαρμοστεί στη δύσκολη περίπτωση ότι η Ελλάδα έχει μία νέα κυβέρνηση και δε θέλει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που απέτυχε.

    Τέλος, ο υπουργός ερωτηθείς αν προτίθεται να υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος, απάντησε ότι προϋπόθεση είναι μέσα στις επόμενες 48 ώρες να γίνουν διευθετήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι μέσα στις προσεχείς 48 ώρες η Ευρώπη θα καταφέρει να μας υποβάλει ένα έγγραφο επί του οποίου θα αρχίσουμε την πραγματική εργασία και θα θέσουμε σε εφαρμογή μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα» είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

    [07] Γ. Βαρουφάκης: «Στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα»

    Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και η ευρωζώνη είναι αδιαίρετη, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup. Ο Έλληνας υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι στο τέλος του δρόμου θα επέλθει συναινετική λύση.

    Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, στόχος αυτών των συζητήσεων ήταν η δημιουργία κοινού τόπου με χρονοδιάγραμμα τεσσάρων έως έξι μηνών για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης δανειακής σύμβασης ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας, της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. «Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός.

    Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν φτάσαμε σήμερα στη συμφωνία, ήταν οι διχογνωμίες επί της ουσίας του προγράμματος. Ενός προγράμματος, που όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, απέτυχε να σταθεροποιήσει την Ελλάδα, δημιούργησε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και κατέστησε τις μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.

    Αναφερόμενος στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα απέρριψε το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε την αναφορά για επέκταση του προγράμματος με επιτυχή ολοκλήρωσή του. «Το απορρίψαμε γιατί θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, λέγοντας ότι το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

    Συνεχίζοντας ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησαν στην ανάγκη να αρχίσουν τεχνικές συζητήσεις, ώστε να διερευνηθεί ο κοινός τόπος, μεταξύ του ισχύοντος προγράμματος και των σχεδίων της νέας ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο συμβόλαιο για την Ευρώπη.

    Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι ήταν απόλυτα έτοιμος να υπογράψει το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που του παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, πριν ξεκινήσει το σημερινό Eurogroup. Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης, η οποία θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ως μεταβατικό στάδιο, προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα. Το έγγραφο αυτό προέβλεπε την παροχή τεχνικής βοήθειας εκ μέρους της Επιτροπής για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

    "Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να μην πάρουμε οποιαδήποτε μονομερή πρωτοβουλία στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ως το καλοκαίρι και η οποία δεν θα προκαλούσε κανένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό και καμία δράση που κατά τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα", δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Ο ίδιος, τόνισε ότι ο μόνος όρος που έθεσε η ελληνική πλευρά ήταν να μην εφαρμοστούν οποιαδήποτε υφεσιακά μέτρα, δηλαδή, καμία περικοπή χαμηλών συντάξεων ή αυξήσεις στο ΦΠΑ. Ιδιαίτερα δε, σε περιοχές της Ελλάδας που είναι αναπτυγμένες οι τουριστικές δραστηριότητες.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι, δυστυχώς, αυτό το κείμενο που η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να το υπογράψει, απεσύρθη λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup από τον Γερουν Ντάισελμπλουμ και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο.

    Ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε, επίσης, ότι στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης είχε ασκηθεί πίεση στην ελληνική πλευρά για να υπογράψει επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος και ότι σε αντάλλαγμα, είχε προσφερθεί στην Ελλάδα, μία νεφελώδης φράση περί ευελιξίας στην εφαρμογή.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση εξελέγη για να μην εφαρμόσει το εν λόγω πρόγραμμα. Σημείωσε, δε, ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς ήταν, τόσο σήμερα, όσο και την προηγούμενη εβδομάδα να καταλήξει σε μία συμφωνία. Ανέφερε όμως ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι οι εταίροι της Ελλάδας δεν ήταν σε θέση να αποσαφηνίσουν τί ακριβώς εννοούν με τη λέξη «ευελιξία». Για παράδειγμα, ανέφερε, δεν μας προσδιόρισαν σε τί ποσοστό θα πρέπει να μειωθούν οι χαμηλές συντάξεις.

    Υπό αυτές τις συνθήκες ο υπουργός ανέφερε ότι ήταν αδύνατο για την Ελλάδα να υπογράψει ένα τέτοιο ανακοινωθέν. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να πράξει, ό,τι απαιτηθεί, προκειμένου να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός εντός των προσεχών ημερών. Ανέφερε, δε, ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες, υπό τον όρο ότι η όποια λύση προταθεί δεν θα επιδεινώσει την κοινωνική κρίση.

    Ερωτηθείς ο υπουργός αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί συμφωνία, εντός των προσεχών τεσσάρων ημερών, ανέφερε ότι η ιστορία της ΕΕ είναι γεμάτη από κρίσεις, οι οποίες τελικά ξεπεράστηκαν. Τόνισε, δε, ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μία διατύπωση, η οποία θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να συνεχίσουν να διερευνούν αν και κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος.

    Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά δεν μπλοφάρει και ότι αυτά που λέει τα εννοεί.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι αν της δινόταν τετράμηνη παράταση, θα ήταν επαρκής για να μπορέσει να συμφωνήσει σε μία νέα σύμβαση με τους ευρωπαίους.

    Επίσης τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να προσαρμοστεί στη δύσκολη περίπτωση ότι η Ελλάδα έχει μία νέα κυβέρνηση και δε θέλει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που απέτυχε.

    Τέλος, ο υπουργός ερωτηθείς αν προτίθεται να υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος, απάντησε ότι προϋπόθεση είναι μέσα στις επόμενες 48 ώρες να γίνουν διευθετήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι μέσα στις προσεχείς 48 ώρες η Ευρώπη θα καταφέρει να μας υποβάλει ένα έγγραφο επί του οποίου θα αρχίσουμε την πραγματική εργασία και θα θέσουμε σε εφαρμογή μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα» είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

    [08] Γ. Ντάισελμπλουμ: Επαφίεται στην Ελλάδα να ζητήσει παράταση του προγράμματος

    Το αίτημα παράτασης του προγράμματος από την ελληνική πλευρά είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη λήξη των εργασιών του αποψινού Eurogroup.

    Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, οι συνομιλίες των τελευταίων ημερών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο απέβησαν άκαρπες. «Σήμερα στο Eurgoroup συζητήσαμε πώς θα προχωρήσουμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι οι ελληνικές αρχές να υποβάλουν αίτημα παράτασης του προγράμματος» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    Ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποβάλει αίτημα παράτασης εντός των επομένων ημερών. Εφόσον υποβληθεί αίτημα παράτασης από την Ελλάδα, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα να συγκαλέσουμε έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

    Το αίτημα παράτασης θα βασιστεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι είναι πλέον θέμα των ελληνικών αρχών τί θα αποφασίσουν, αν θέλουν την παράταση και αν θα δώσουν τις δεσμεύσεις που χρειάζεται.

    Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι σήμερα ήταν δυνατή και επιθυμητή η επίτευξη συμφωνίας, η οποία όμως δεν κατορθώθηκε. Όπως είπε, έγινε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, από την οποία προέκυψε ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος».

    «Το ζητούμενο είναι να επικρατήσει η λογική και όχι η ιδεολογία», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα των εκλογών στα κράτη-μέλη αλλά παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις.

    Σχετικά με τη δυνατότητα χαλαρότερης εφαρμογής του προγράμματος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας, στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπονται και δεν θα αναιρούνται οι συμφωνημένοι στόχοι. Όταν η Ελλάδα ζητήσει παράταση, οι όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους τρεις θεσμούς, οι οποίοι θα επιβεβαιώνουν κατά πόσο το πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή τροχιά. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει δεσμεύσεις ότι θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, λέγοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς δράσεις.

    Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι αν δεν προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης από την πλευρά του ΔΝΤ.

    Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι από την πλευρά του Ταμείου παραμένουν προς εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ και ότι από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) είναι προς εκταμίευση ακόμα 1,9 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι τα 10,9 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), χάνονται, εφόσον δεν υπάρξει αίσια έκβαση.

    Τέλος, ερωτηθείς αν κρίνεται αναγκαία η διεξαγωγή Συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση του προγράμματος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο Προεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ τον διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής ευρωζώνης.

    [09] Πολύτιμο βαθμό πήρε ο Πλατανιάς

    Σε μια από τις πιο δύσκολες έδρες της Σούπερ Λίγκας, ο Πλατανιάς πήρε πολύτιμο βαθμό στην προσπάθειά του να αποφύγει τον υποβιβασμό. Η ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου απέσπασε 0-0 από την Ξάνθη στα Πηγάδια και βρίσκεται πέντε βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 February 2015 - 21:31:08 UTC