Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυση για την κατάληψη της Νομικής κατέθεσε ο πρύτανης
  • [02] Αύριο η ειδική ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς
  • [03] Γ. Σακελλαρίδης: Με άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης καταβάλλεται από αύριο η στρεμματική ενίσχυση βάμβακος
  • [04] Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το νέο ΕΣΠΑ
  • [05] Ζ. Π. Γιούνκερ: Είμαι κατά ενός Grexit
  • [06] ΥΠΟΙΚ: Στο 0,3% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014
  • [07] Π. Λαφαζάνης: Μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου

  • [01] Μήνυση για την κατάληψη της Νομικής κατέθεσε ο πρύτανης

    Μήνυση για το αδίκημα των διακεκριμένων φθορών για την κατάληψη της Νομικής κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο πρύτανης της Νομικής Σχολής Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος.

    Η μήνυση του πρύτανη κατατέθηκε μία μέρα μετά την αυτεπάγγελτη δίωξη που άσκησε η Εισαγγελία για ένα αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος και τέσσερα πλημμελήματα με αφορμή φθορές στον Ναό Αγίων Αναργύρων, που βρίσκεται πλησίον της Νομικής, καθώς και για εμπρησμούς αυτοκινήτων.

    Μάλιστα, μετά την άσκηση της δίωξης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Ηλίας Ζαγοραίος, ζήτησε και την παρέμβαση των αστυνομικών αρχών, «ώστε να αποτραπεί η τέλεση νέων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων».

    [02] Αύριο η ειδική ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς

    Αύριο πρόκειται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων βαμβακοπαραγωγών, η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου.

    Σημειώνεται, ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση αφορά περίπου 50.000 βαμβακοπαραγωγούς.

    [03] Γ. Σακελλαρίδης: Με άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης καταβάλλεται από αύριο η στρεμματική ενίσχυση βάμβακος

    Με την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της κυβέρνησης επιλύθηκε το πρόβλημα με την καθυστέρηση της στρεμματικής ενίσχυσης στους 50.000 βαμβακοπαραγωγούς, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

    Η στρεμματική ενίσχυση βάμβακος για το 2014 θα είναι διαθέσιμη από αύριο, Τρίτη, αφού ήδη έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διαδικασίες, διαβεβαίωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

    Παράλληλα άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για μικροκομματική εκμετάλλευση και για εμπαιγμό των βαμβακοπαραγωγών χωρίς όρια. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «γραφειοκρατικές και τεχνικές ολιγωρίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη στενότητα στην ερμηνεία μιας οδηγίας της ΕΚΤ από την Τράπεζα της Ελλάδας, έγιναν ακόμα μια φορά αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης από την αξιωματική αντιπολίτευση».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν θα ακολουθήσει την αξιωματική αντιπολίτευση και ότι «προτιμά να δίνει λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, που τόσο δεινοπάθησε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

    [04] Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το νέο ΕΣΠΑ

    Έχει ξεκινήσει η επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020, διασφαλίζοντας λειτουργικά και οργανωτικά την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την ικανοποίηση των βασικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας. Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι εργάζεται εντατικά ώστε να αποτρέψει την επιβάρυνση των εθνικών πόρων από αστοχίες του παρελθόντος, βελτιώνοντας διαδικασίες, ενισχύοντας τη διαφάνεια και ισχυροποιώντας τους βασικούς τελικούς δικαιούχους μέσω μιας ουσιαστικής διαδικασίας εξυγίανσης των προγραμμάτων.

    Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι πληροφορίες περί «παγώματος» της πρόσβασης στα 25 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που κυκλοφόρησαν μέσω δημοσιευμάτων το σαββατοκύριακο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι παντελώς ανυπόστατες.

    [05] Ζ. Π. Γιούνκερ: Είμαι κατά ενός Grexit

    «Πρέπει να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τάχθηκε κατά ενός ενδεχόμενου Grexit, μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε το ίδρυμα Ζακ Ντελόρ στις Βρυξέλλες, με θέμα τη «διακυβέρνηση στην Ευρώπη».

    «Είμαι κατά ενός Grexit» δήλωσε ξεκάθαρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και το πρώτο εξάμηνο του 2012, ως πρόεδρος του Eurogroup, είχε πολεμήσει αυτήν την «εύκολη ιδέα, να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη». Έκτοτε, πρόσθεσε, μπορεί να έχει δημιουργηθεί «δίκτυ προστασίας» και να μην υπάρχει κίνδυνος «συστημικής μετάδοσης», αλλά υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρατήρησε ότι οποιαδήποτε χώρα εφάρμοζε μέτρα λιτότητας, όπως η Ελλάδα, θα αντιμετώπιζε πολύ δύσκολη κατάσταση. «Έχει να κάνει με την αγάπη που πρέπει να έχουμε για τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η κύρια ανησυχία μου» συνέχισε ο κ. Γιούνκερ και υπογράμμισε: «Αντιμετωπίζουμε ένα είδος ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και πρέπει να βρούμε λύση. Πρέπει να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων».

    [06] ΥΠΟΙΚ: Στο 0,3% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014

    Στο 0,3% του ΑΕΠ περιορίστηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 έναντι στόχου 1,5% του ΑΕΠ, όπως αυτό προσδιορίζεται από το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το οποίο διευκρινίζει ότι κατά τον προσδιορισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής (που εφαρμόζεται επειδή η χώρα βρίσκεται σε μηχανισμό στήριξης) δεν λαμβάνονται υπόψη τρεις παράγοντες.

    Αυτοί είναι :

    1. Η αναδρομικη μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την Ευρωπαική Ενωση.

    2.Η μεταφορά αποδόσεων ( κερδών) των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος ( ANFAs και SMPs).

    3.Η επίπτωση από τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMPs) καταγράφηκαν και καταγράφονται στον Προϋπολογισμό και θα ανέλθουν στα 10 δισ. ευρώ περίπου συνολικά μέχρι το 2025. Δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, κατατίθενται απευθείας στον Ειδικό Λογαριασμό Εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους (segregated account) στην Τράπεζα της Ελλάδος και δεν υπολογίζονται στους στόχους του ΠΟΠ.

    Επίσης, όπως διευκρινίζεται, η κρατική υποστήριξη προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, έχει επίδραση στο αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης. Ωστόσο, αυτή η μεταβολή ελλείμματος αντικρίζεται από περιουσιακά στοιχεία (μετοχές) που αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, με προβλεπόμενη εκποίησή τους και με σημαντική αξία μεταπώλησης η οποία θα συμβάλλει στη μείωση του δημόσιου χρέους.

    [07] Π. Λαφαζάνης: Μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου

    Βαρύτατες ευθύνες στη ΡΑΕ για τη διαχείριση του ζητήματος των αιφνιδιαστικών αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ επέρριψε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

    Την ίδια ώρα πάντως ο κ. Λαφαζάνης έσπευσε να ενημερώσει τους βουλευτές ότι μέσα στον Απρίλιο, η ΔΕΠΑ ανακοινώνει σημαντικές μειώσεις στις τιμές του Φυσικού Αερίου.

    Η μείωση των τιμών της ενέργειας είναι κεντρικό θέμα για την κυβέρνηση, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως η διέξοδος από την κρίση είναι συνυφασμένη με τη μείωση των τιμών ενέργειας και σε αυτή την κατεύθυνση θα καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες. «Αυτός είναι ο σχεδιασμός και προσωπικά και γενικά. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι οι τιμές του φυσικού αερίου, θα μειωθούν σημαντικά τον Απρίλιο. Έχουμε κάνει συζητήσεις με τη ΔΕΠΑ για το θέμα, δεν μπορώ εγώ να σας πω ποιες ακριβώς θα είναι οι μειώσεις αλλά μπορώ να πω ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν σημαντικά» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

    Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση αρκετά γρήγορα, με ένα σκληρό σχεδιασμό να πάμε προς μείωση και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, παρ΄ όλες τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της κρίσης. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ έχουν τιναχθεί στα ύψη και αυτό, μαζί με πολλά άλλα δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες για τη μείωση των τιμών».

    Ως προς το ζήτημα της ΡΑΕ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σχολίασε την απόφαση για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κάνοντας λόγο για απαράδεκτη απόφαση και από διαδικαστικής άποψης σκανδαλώδη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 March 2015 - 18:30:27 UTC