Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ
  • [02] Γ. Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πολιτικά, ηθικά και νομικά να διαλευκάνει πλήρως το σκάνδαλο της Siemens
  • [03] Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο αλλά το συνυπέγραψε
  • [04] Αντιπαράθεση Π. Λαφαζάνη - Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή, για τη ΔΕΗ
  • [05] Ο δανεισμός από τις τράπεζες της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% τον Φεβρουάριο
  • [06] Μόνον ένας πιλότος βρισκόταν μέσα στο πιλοτήριο όταν συνετρίβη το Airbus
  • [07] Έρχονται αυτοκίνητα που θα «διαβάζουν» τα όρια ταχύτητας και θα επιβραδύνουν από μόνα τους
  • [08] Ορφανό αρκουδάκι βρέθηκε στις Πρέσπες

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ

    Ενημερωτική τηλεφωνική επικοινωνία για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και για τη γνωστή ως «λίστα Λαγκάρντ» είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συζήτηση που διεξήχθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε στον πρωθυπουργό ότι «στη χώρα σας έχω γίνει διάσημη από τη "λίστα Λαγκάρντ"», και τον πρωθυπουργό να απαντά: «ναι, αλλά με θετικό πρόσημο».

    Η κυρία Λαγκάρντ επεσήμανε στον κ. Τσίπρα ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα προκειμένου να αξιοποιηθεί η λίστα και συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους οι πλούσιοι. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε μαζί της, τονίζοντας ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι ένα κοινωνικό δίκαιο φορολογικό σύστημα, επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης.

    [02] Γ. Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πολιτικά, ηθικά και νομικά να διαλευκάνει πλήρως το σκάνδαλο της Siemens

    «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πολιτικά, ηθικά και νομικά να διαλευκάνει πλήρως όλες τις πτυχές του σκανδάλου της Siemens» κατέστησε σαφές εκ νέου σήμερα, με γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο ζήτημα αυτό.

    Όπως σημειώνει, «στην προχθεσινή συζήτησηστο Συμβούλιο της Επικρατείαςγια τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τηSiemensοΠάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,oοποίος εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο,δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για το εν λόγω θέμα.Εν πάση περιπτώσει, ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης αποκατάσταση της οικονομικής και ηθικής ζημιάς που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτή την προσπάθεια θαβοηθήσει η δικαστική συνδρομή των γερμανικών Αρχών για τα πεπραγμένα τηςSiemensστη χώρα μας. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

    [03] Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο αλλά το συνυπέγραψε

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, καλώντας την να αφήσει τα ψέματα προς τον ελληνικό λαό, τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου. Ο κ. Σαμαράς έδωσε στη δημοσιότητα τη συμφωνία που υπογράφηκε στις 20 Φεβρουαρίου και έχει την υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη. Στη δήλωσή του,ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Η κυβέρνηση επί ενάμισι μήνα, δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την επέκταση της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε, γιατί φοβάται την ψηφοφορία στην Βουλή, τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλει να μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια. Εμείς δίνουμε στη δημοσιότητα το κείμενο για να δει και να καταλάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Η σύμβαση είναι τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για να πάρει παράταση τέσσερις μήνες, όπως είχε κάνει και η δική μας κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, για να πάρει παράταση δύο μήνες. Και οι δύο συνδέονται άρρηκτα με το μνημόνιο. Άρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο αλλά το συνυπέγραψε. Η δική μας κυβέρνηση όμως, την τελείωνε και μαζί και το μνημόνιο. Η νέα επέκταση της σύμβασης σημαίνει και επέκταση του μνημονίου. Το ότι το μνημόνιο επεκτείνεται, επιβεβαιώνεται και από την υπόλοιπη τρόικα, από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και ας μην μας πουν ότι δεν ξέρουν κι εκείνοι να διαβάζουν τα κείμενα. Τα δύο κείμενα είναι πανομοιότυπα, εκτός από ένα σημείο, εκείνο που περιλαμβάνει την επιστροφή των 10,2 δισεκατομμυρίων. Είναι από αυτά τα χρήματα που ζητά πίσω το 1,2 δισ. ευρώ, που κακώς επέστρεψε η κυβέρνηση, για να καλύψει ταμειακές ανάγκες. Μέχρι πριν από έναν μήνα, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν χρειάζεται την δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων, ενώ τώρα αγωνιά να εκταμιεύσει οποιοδήποτε ποσό για να περιορίσει την εσωτερική στάση πληρωμών». Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι «όλα αυτά είναι μέρος της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνηση» και την κάλεσε να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια. «Δημιουργική ασάφεια σημαίνει ψέματα μέσα στη χώρα. Ας σταματήσει τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις και ας εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου, γιατί κάθε μέρα που περνά η οικονομία καταρρέει και ο λογαριασμός για την κοινωνία αυξάνεται» υπογράμμισε.

    Στη συνέχεια, ο κ. Χρ. Σταϊκούρας έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο των δύο επικαιροποιημένων Συμβάσεων είναι πανομοιότυπο.

    [04] Αντιπαράθεση Π. Λαφαζάνη - Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή, για τη ΔΕΗ

    Ευτελή προπαγάνδα σε βάρος της ΔΕΗ κατήγγειλε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε επικριτική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τις πρόνοιες της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Το θέμα προκάλεσε την αντιπαράθεση των δύο στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    «Θα σας στενοχωρήσω πολύ σήμερα, κ. Μητσοτάκη. Οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όταν ανέλαβα εγώ υπουργός είχαν ολοκληρωθεί και η Συλλογική Σύμβαση είχε συνομολογηθεί» είπε ο κ. Λαφαζάνης που αναρωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε αντίστοιχη αντίδραση όταν υπέγραψαν αντίστοιχες συμβάσεις τα ΕΛ.ΠΕ. (σ.σ. το 2012), η ΣΤΑ.ΣΥ. (σ.σ. το 2014) και η ΔΕΣΦΑ.

    «Η ΔΕΗ σας ενοχλεί. Η ΔΕΗ είναι στο στόχαστρο το δικό σας, των κυβερνήσεων των προηγούμενων, και βεβαίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί είναι στο στόχαστρο; Για τον απλό λόγο ότι την τεμαχίσατε, θέλατε να την τεμαχίσετε τη ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή δηλαδή, να τη διαλύσετε και να την ξεπουλήσετε. Να την ιδιωτικοποιήσετε. Γιατί η ΔΕΗ είναι για σας ένα βάρος για την ελληνική κοινωνία. Ε, δεν θα σας περάσει. Δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, δεν πρόκειται να τεμαχιστεί, δεν παραχωρείται, δεν εκχωρείται. Αντίθετα, θα μείνει μεγάλη η ΔΕΗ, θα ανασυγκροτηθεί και θα παίξει ακόμη και πιο ουσιαστικό ρόλο για να φύγουμε από την κρίση» είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

    Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε καταγγείλει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε στις 27 Φεβρουαρίου με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι με τους όρους της Σύμβασης αυτής, η ΔΕΗ δεσμεύτηκε ότι θα προβαίνει σε κάλυψη της δαπάνης κατά ανώτατο όριο 6 ευρώ ημερησίως ανά εργαζόμενο, του κόστους σίτισης, αρχικώς στις ήδη υπάρχουσες και λειτουργούσες σε ορυχεία και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής καντίνες και κυλικεία και σε δεύτερο χρόνο, στους λοιπούς εργαζόμενους της ΔΕΗ. «Έξι ευρώ λοιπόν τροφεία, δηλαδή μια έμμεση αύξηση του μισθού του κάθε εργαζόμενου κατά περίπου 70 ευρώ το μήνα για όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ σε βάθος χρόνου, ισοδυναμεί με ετήσιο κόστος της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο φυσικά θα το επωμιστεί η ΔΕΗ, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    [05] Ο δανεισμός από τις τράπεζες της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% τον Φεβρουάριο

    Ο δανεισμός των επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες της ευρωζώνης αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, υποδηλώνοντας ότι η νομισματική στήριξη - ρεκόρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φθάνει τελικά στην πραγματική οικονομία, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται στοιχεία της ΕΚΤ.

    Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα αύξησης του δανεισμού από τις τράπεζες.

    Σε ετήσια βάση, ο δανεισμός ήταν κατά 0,1% χαμηλότερος (σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2014), συνεχίζοντας μία πτωτική πορεία από τον Μάιο του 2012, με σημαντική όμως επιβράδυνση, καθώς τον Δεκέμβριο ο ετήσιος ρυθμός μείωσης ήταν 0,5%.

    Η τελευταία ένδειξη ότι οι τράπεζες κινούνται για την αύξηση των δανείων που χορηγούν ήρθε την περασμένη εβδομάδα, όταν αυτές έλαβαν από την ΕΚΤ περισσότερα μακροπρόθεσμα δάνεια σε σχέση με τις εκτιμήσεις.

    [06] Μόνον ένας πιλότος βρισκόταν μέσα στο πιλοτήριο όταν συνετρίβη το Airbus

    Γερμανός εισαγγελέας επιβεβαίωσε σήμερα ότι μόνο ένας από τους δύο πιλότους της Germanwings βρισκόταν στο πιλοτήριο όταν η πτήση από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις αυτή την εβδομάδα. «Ο ένας ήταν στο πιλοτήριο και ο άλλος δεν ήταν» δήλωσε τηλεφωνικά προς το Ρόιτερς ο Κριστόφ Κούμπα της εισαγγελίας του Ντίσελντορφ, προσθέτοντας πως η πληροφορία προέρχεται από ερευνητές στη Γαλλία. Εισαγγελείς και των δύο χωρών εξετάζουν τα αίτια του δυστυχήματος. Ο Κούμπα δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν μέσα στο πιλοτήριο βρισκόταν ο κυβερνήτης ή ο συγκυβερνήτης. Οι ταυτότητες των δύο πιλότων δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε από τη Germanwings ούτε από τη Lufthansa.

    [07] Έρχονται αυτοκίνητα που θα «διαβάζουν» τα όρια ταχύτητας και θα επιβραδύνουν από μόνα τους

    Σε λίγους μήνες θα κυκλοφορούν στους δρόμους αυτοκίνητα που θα μπορούν να «διαβάζουν» τις πινακίδες με τα όρια ταχύτητας και θα κόβουν ανάλογα ταχύτητα, χωρίς παρέμβαση του οδηγού. Η εταιρεία Ford ανακοίνωσε ότι το πρώτο μοντέλο της με αυτή τη δυνατότητα θα αρχίσει να πωλείται φέτος τον Αύγουστο, όταν κυκλοφορήσει στην Ευρώπη η δεύτερη γενιά των αυτοκινήτων της S-Max. H νέα τεχνολογία θα βοηθά τους οδηγούς να αποφεύγουν τα πρόστιμα της Τροχαίας και να οδηγούν ασφαλέστερα, κάνοντας λιγότερα ατυχήματα.

    [08] Ορφανό αρκουδάκι βρέθηκε στις Πρέσπες

    Μικρό σαν... ψεύτικο και ανήμπορο, μακριά από τη μαμά του, ήταν το νεογέννητο αρκουδάκι που εντόπισαν φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, πριν από μία βδομάδα, σε αγροτική περιοχή, λίγο έξω από το χωριό Βροντερό Πρεσπών.

    Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση πέντε συναρμόδιων φορέων, «εικάζεται ότι άγνωστοι απομάκρυναν από τη φωλιά της τη μητέρα του ή ότι τη σκότωσαν προκειμένου να πάρουν το αρκουδάκι, πράξη που πιθανά συνδέεται με το εμπόριο αρκούδων στην Αλβανία, όπου η έκθεση των ζώων αυτών σε αιχμαλωσία είναι ακόμα διαδεδομένη».

    Ύστερα από κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων, το αρκουδάκι μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης του «Αρκτούρου» όπου και θα παραμείνει σε ειδικό πρόγραμμα ανατροφής μέχρι να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 March 2015 - 12:30:27 UTC