Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία που υπέγραψε στη Βουλή
  • [02] Γ. Σακελλαρίδης: Οι δήθεν αποκαλύψεις του κ. Σαμαρά δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά
  • [03] Σε δίκη παραπέμπονται 32 άτομα, πρώην στελέχη του ΥΕΘΑ, επιχειρηματίες και στρατιωτικοί, για την υπόθεση των υποβρυχίων
  • [04] Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους επιβάτες του «Βιτσέντζος Κορνάρος»
  • [05] Μειώθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Φεβρουάριο
  • [06] Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη φοροδιαφυγή
  • [07] Πτώση σήμερα στο Χρηματιστήριο
  • [08] Ο συγκυβερνήτης του Airbus φαίνεται πως έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο

  • [01] ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία που υπέγραψε στη Βουλή

    «Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα το λαό για τις συζητήσεις της με τους εταίρους και ποιες μεταρρυθμίσεις δεσμεύεται να προωθήσει. Να φέρει επίσης τη συμφωνία που υπέγραψε στη Βουλή» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης.

    Προσθέτει ότι «ο λαός έχει ξαναδεί αυτό το έργο και χρειάζεται ετοιμότητα για να αποκρουστούν μέτρα, που θα συνεχίζουν και θα επεκτείνουν την επίθεση στο εισόδημα, στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, στην ίδια τη ζωή του, το παρόν και το μέλλον του».

    [02] Γ. Σακελλαρίδης: Οι δήθεν αποκαλύψεις του κ. Σαμαρά δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά ότι «βρίσκεται σε πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο», καθώς «τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, αρνούμενη να συμμορφωθεί με το μνημόνιο, διακινδυνεύει να ρίξει τη χώρα στα βράχια, ενώ από την άλλη την κατηγορεί ότι υπέγραψε μνημόνια και τα κρατάει κρυφά». Ο κ. Σακελλαρίδης τονίζει ότι κατανοεί «την υπαρξιακή αγωνία του (κ. Σαμαρά) αλλά οι δήθεν αποκαλύψεις που έκανε σήμερα δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά» και επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση «επέκτεινε την προηγούμενη δανειακή σύμβαση» και ότι «το κείμενο που δήθεν αποκάλυψε ο κ. Σαμαράς ήταν αναρτημένο από το τέλος Φεβρουαρίου στο διαδίκτυο». Ας μην ψάχνει για συνενόχους στην πολιτική του ο κ. Σαμαράς. Το «ουδείς αναμάρτητος» είναι αποκλειστικότητά του, αναφέρει ο κ. Σακελλαρίδης.

    Και επισημαίνει: «Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πολύ καλά ποιος διαπραγματεύεται σήμερα, για να προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας και ποιος καραδοκεί στη γωνία και εύχεται να αποτύχει η εθνική προσπάθεια, μήπως και καταφέρει να διασωθεί στην ηγεσία του κόμματός του».

    [03] Σε δίκη παραπέμπονται 32 άτομα, πρώην στελέχη του ΥΕΘΑ, επιχειρηματίες και στρατιωτικοί, για την υπόθεση των υποβρυχίων

    Άλλη μία δικογραφία, σκέλος της μεγάλης έρευνας της Δικαιοσύνης για τα παράνομα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν για εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Άμυνας επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, παίρνει τον δρόμο για την εξέτασή της στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μετά την έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών.

    Πρόκειται για την υπόθεση των «μαύρων χρημάτων» που φέρεται να δόθηκαν για την προμήθεια του Πολεμικού Ναυτικού των γερμανικών υποβρυχίων, για την οποία το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 32 κατηγορούμενους.

    Οι εφέτες με το βούλευμά τους, κρίνουν ότι για την υπόθεση των συμβάσεων του υπουργείου Άμυνας με τη γερμανική HDW- Ferrostaal και τις αδιαφανείς πληρωμές που προκύπτει να πραγματοποιήθηκαν για την επίτευξή τους, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, πρέπει να λογοδοτήσουν για κατηγορίες που αφορούν πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, 32 κατηγορούμενοι στρατιωτικοί, αλλά και γνωστοί επιχειρηματίες. Οι κατηγορίες σε κάποιες περιπτώσεις, αποδίδονται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

    Αντίστοιχη πρόταση είχε υποβάλει στο Συμβούλιο και ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών, Ευστάθιος Βεργώνης, ο οποίος είχε ζητήσει παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους 32 από τους συνολικά 37 κατηγορουμένους. Κατά τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την έρευνα των ανακριτών Διαφθοράς, Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλου, οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση και απόκρυψη «μαύρων χρηματικών ποσών», που φέρεται συνολικά να ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, τα παράνομα χρήματα για την προμήθεια των όπλων κινήθηκαν κυρίως μέσω δύο εταιρειών.

    Με το βούλευμά τους, οι εφέτες κρίνουν ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη η σύζυγος του πρώην εμπόρου όπλων Π. Ευσταθίου καθώς και οι Γ. Αγουρίδης, Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κάμαρης, για τους οποίους αποφαίνονται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί. Μεταξύ των κατηγορουμένων που θα καθίσουν στο εδώλιο είναι ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Κάντας, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν- Κλοντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος και Παύλος Νικολαΐδης, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτήρης Εμμανουήλ, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Σπύρος Τραυλός, ο άλλοτε συνεργάτης του Μ. Ματαντού, Αντώνης Χάγιας καθώς και ο Γιώργος Νικολάου.

    Το βούλευμα διατάσσει την παραμονή στη φυλακή τού άλλοτε στελέχους του υπουργείου Άμυνας, Αντώνη Κάντα, ο οποίος έχει συμπληρώσει το πρώτο δωδεκάμηνο προσωρινής κράτησης. Αντίθετα, διατάσσεται η άρση της προσωρινής κράτησης του Γιάννη Μπέλτσιου, με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Τέλος, οι εφέτες με το βούλευμά τους, αποδέχονται το αίτημα του Σωτήρη Εμμανουήλ για μείωση από τα 2 εκατ. ευρώ στις 500.000 ευρώ της χρηματικής εγγύησης που του έχει επιβληθεί για την αποφυλάκισή του.

    [04] Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους επιβάτες του «Βιτσέντζος Κορνάρος»

    Με υπομονή θα πρέπει να «οπλιστούν» οι 227 επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος», που προσάραξε χθες βράδυ σε αμμώδη περιοχή κοντά στον λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Κάσου κατά τη διαδικασία πρόσδεσής του, ενώ στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι 7 με 8 μποφόρ.

    Από την προσάραξη ουδείς τραυματίστηκε, ούτε έχει προκληθεί κάποιο ρήγμα στο πλοίο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ρυμουλκό που έχει ξεκινήσει από τη Μύκονο, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ, αναμένεται να φθάσει στο σημείο περίπου στις 23:00.

    [05] Μειώθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Φεβρουάριο

    Περαιτέρω μείωση σημείωσαν το Φεβρουάριο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το απόθεμα των καταθέσεων περιορίστηκε στα 140,5 δισ. ευρώ από 148 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

    Από το τέλος Νοεμβρίου έως και τον Φεβρουάριο η συνολική εκροή των καταθέσεων αγγίζει τα 24 δισ. Ευρώ.Η εκροή αυτή των καταθέσεων προκαλεί πιέσεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, η οποία εν μέρει καλύπτεται από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ELA.

    Εξάλλου, μείωση κατά 2,5% σημείωσε η χρηματοδότηση των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ωστόσο η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 74 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

    Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο του 2015, ήταν θετική κατά 433 εκατ. ευρώ ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,3%, από -3,1% τον Ιανουάριο του 2015.

    [06] Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη φοροδιαφυγή

    Η καταπολέμηση της διεθνούς φοροδιαφυγής ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, με τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών Ζακ ντε Βατερβίλ.

    Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ενώ στην διάρκειά της διάβηκαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Σε σύντομες δηλώσεις του ο Ελβετός υφυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ εποικοδομητική, παρέπεμψε σε συμφωνία της Ελβετίας με την ΕΕ, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί την επόμενη διετία και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και ανταλλαγή στοιχείων και πρόσθεσε ότι στη σημερινή σύσκεψη παρείχε ορισμένα στοιχεία τεχνογνωσίας, ως προς την καταπολέμηση του επίμαχου ζητήματος, από την εμπειρία της Ελβετίας με γειτονικές της χώρες.

    «Τα εργαλεία υπάρχουν, θα συναντηθούμε ξανά σύντομα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ελβετός υφυπουργός Οικονομικών.

    [07] Πτώση σήμερα στο Χρηματιστήριο

    Ισχυρές πέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την έντονη ανοδική κίνηση των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει συνολικά κέρδη 9,80%.

    Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 16:00, διαμορφώνεται στις 771,48 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,91%.

    [08] Ο συγκυβερνήτης του Airbus φαίνεται πως έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο

    Ο συγκυβερνήτης του Airbus A320 της Germanwings που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 άνθρωποι, φαίνεται πως έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας της Μασσαλίας.

    Ο Γερμανός συγκυβερνήτης, ο οποίος είχε μείνει μόνος στον πιλοτήριο του Airbus όταν ο κυβερνήτης βγήκε απ' αυτό, αρνήθηκε να ανοίξει και πάλι την πόρτα και πάτησε ένα κουμπί που έστειλε το αεροπλάνο στη μοιραία κάθοδό του, δήλωσε ο εισαγγελέας Μπρις Ρομπέν κατά τη συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση.

    Ο εισαγγελέας διευκρίνισε πως η ενέργεια του συγκυβερνήτη, για τον οποίο είπε πως ονομάζεται Αντρέας Λούμπιτς, ήταν «γερμανικής εθνικότητας» και «δεν είχε καταγραφεί ως τρομοκράτης», δείχνει πως αυτός «είχε βούληση να καταστρέψει το αεροπλάνο» ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν λόγοι για να θεωρηθεί η συντριβή «τρομοκρατική ενέργεια».

    Σύμφωνα πάντα με τον εισαγγελέα, τα θύματα δεν αντελήφθησαν πως το αεροπλάνο πρόκειται να συντριβεί παρά «την εντελώς τελευταία στιγμή», έχασαν «ακαριαία» τη ζωή τους και «ακούστηκαν κραυγές τις εντελώς τελευταίες στιγμές».

    Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ χαρακτήρισε αληθοφανή τη εκτίμηση της εισαγγελίας της Μασσαλίας πως ο συγκυβερνήτης του Airbus A320 της Germanwings έρριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο στις γαλλικές Άλπεις.

    Δεν υπάρχει «η παραμικρή ένδειξη» για τους λόγους που ώθησαν τον συγκυβερνήτη του Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings να ρίξει το αεροπλάνο στο βουνό, δήλωσεαπό την πλευρά τουο Κάρστεν Σπορ, ο επικεφαλής της Lufthansa, θυγατρική της οποίας είναι η Germanwings. «Είμαστε αποσβολωμένοι εδώ στη Lufthansa, εδώ στη Germanwings» υπογράμμισε ο Κάρστεν Σπορ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Κολωνία. Ο επικεφαλής της Lufthansa δήλωσε ακόμη πως «κανένα σύστημα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να εμποδίσει» την ενέργεια του συγκυβερνήτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 March 2015 - 14:30:29 UTC