Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 1927-1930: Διαπραγμάτευση και «κούρεμα» των ελληνογαλλικών πολεμικών χρεών
  • [02] Οδηγίες του ΕΦΕΤ στους καταναλωτές για το Πάσχα
  • [03] Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
  • [04] Για «συνήθη εναλλαγή» μελών των τεχνικών ομάδων κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ
  • [05] Κανονικά η πληρωμή του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, δηλώνει ο Δημ. Μάρδας
  • [06] Σομαλοί ισλαμιστές της αλ-Σεμπάμπ απειλούν τους Κενυάτες με περισσότερες αιματηρές επιθέσεις
  • [07] «Η Ουάσιγκτον δεν θα στηρίξει μια συμφωνία με το Ιράν που θα απειλεί το Ισραήλ»

  • [01] 1927-1930: Διαπραγμάτευση και «κούρεμα» των ελληνογαλλικών πολεμικών χρεών

    Το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα, δεν είχε φανεί τυχερό για την ελληνική οικονομία. Ο προηγούμενος αιώνας τής είχε κληροδοτήσει τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο των Μεγάλων Δυνάμεων, με περιορισμούς στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, βαρύτατα χρέη και απώλεια της εκμετάλλευσης των κρατικών μονοπωλίων. Τη σύνδεση της δραχμής με τον «κανόνα του χρυσού» το 1910, ακολούθησαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, που αυξήσανε μεν το έδαφος της επικράτειας, αλλά πληρώθηκαν με βαρύτατο τίμημα αίματος. Ακολουθεί η διάσπαση της χώρας με το Κίνημα της Θεσσαλονίκης, η εμπλοκή της Ελλάδας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η εκστρατεία στην Κριμαία, ο ελληνοτουρκικός πόλεμος και η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Εθνικός Διχασμός, η «επίσημος αγχόνη του Παγκάλου», η ευρωπαϊκή νομισματική κρίση. Στα τέλη του 1926, η οικουμενική κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Ζαΐμη, με υπουργό Οικονομικών τον Γεώργιο Καφαντάρη, είχε μπροστά της αναμφίβολα, ένα τεράστιο έργο να πραγματοποιήσει.

    Η ανόρθωση και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας ταυτίζεται στα 1927 με το εγχείρημα της «σταθεροποίησης», δηλαδή της επανασύνδεσης της δραχμής με τον «κανόνα του χρυσού» -τη μόνη ενιαιοποιητική βάση για τα νομίσματα της εποχής. Η σταθεροποίηση προϋπέθετε, ωστόσο, μία ευνοϊκή εκκαθάριση των πολεμικών χρεών και έναν ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα χρέη του παρελθόντος. Πράγματι, η Ελλάδα με υπουργό Οικονομικών τον Γ. Καφαντάρη, θα παρουσιάσει το 1927 τον πρώτο πλεονασματικό Προϋπολογισμό μετά από πολλά χρόνια, με πλεόνασμα 550 εκατ. δρχ (1,46 εκατ. λίρες Αγγλίας), και την ελπίδα να εξασφαλίσει ένα γενναίο δάνειο για την οικονομική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος που είχε προκύψει. Η αντίρρηση σ' αυτό θα ερχόταν το καλοκαίρι του '27 από τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία.

    Από το 1914 και μέχρι και τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σύμμαχοι της Αντάντ δάνειζαν τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις προμήθευαν με πολεμικό υλικό, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στο πλευρό τους. Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο έχοντας λάβει περί τα 54 εκατ. χρυσά φράγκα (σε αξία του 1927 μαζί με τους τόκους), από τα οποία χρηματοδοτήθηκε και η ξεχωριστή κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη το 1916. Η λήξη του πολέμου συνοδεύεται και από μια δεύτερη χρηματοδότηση 89,2 εκατ. χρυσών φράγκων, από τα οποία χρηματοδοτήθηκε η εκστρατεία του ελληνικού σώματος ενάντια στους Μπολσεβίκους της Κριμαίας το 1919. Η μεγαλύτερη οφειλή ωστόσο, αφορούσε πολεμικό υλικό αξίας 539,8 εκατ. φράγκων, που παραχωρήθηκε στην Ελλάδα απ' τη Γαλλία το '18, με τον ευνοϊκό μάλιστα όρο να αποπληρωθεί, «λαμβανομένης υπόψιν της οικονομικής δυνατότητος της Ελλάδος».

    Οι γαλλικές πολεμικές αξιώσεις συνολικά, έφταναν λοιπόν τα 704,6 εκατ. χρυσά φράγκα. Είχε ωστόσο και η Ελλάδα απαιτήσεις απέναντι στη Γαλλία: Προκειμένου να αποφύγουν την ανάλωση συναλλάγματος κατά τη διάρκεια του Πολέμου, οι Αγγλογάλλοι είχαν ζητήσει από την Ελλάδα να διαθέσει δικά της κεφάλαια για την τροφοδοσία των στρατευμάτων τους στη Μακεδονία ?και η Εθνική Τράπεζα (τότε και εκδοτική τράπεζα της Ελλάδας) είχε εκδόσει τραπεζογραμμάτια για τις ανάγκες της Γαλλίας, ύψους 409 εκατ. χρυσών δραχμών. Ύστερα, υπήρχαν οι ζημίες που είχε υποστεί η Ελλάδα και το ναυτικό της από τη δράση των συμμαχικών στρατευμάτων ?ζημίες που, επιμεριζόμενες για τη Γαλλία, υπολογίστηκαν σε 666 εκατ. χρυσές δραχμές.

    [02] Οδηγίες του ΕΦΕΤ στους καταναλωτές για το Πάσχα

    Την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων, με κύριο γνώμονα την προστασία της υγείας των καταναλωτών από κινδύνους, αλλά και των συμφερόντων τους από πρακτικές υπονόμευσης, προβλέπει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Προς την κατεύθυνση αυτή, προωθεί παράλληλα τη συνεργασία και το συντονισμό στη δράση με άλλες αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, ώστε η προστασία των καταναλωτών να γίνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα εξής:

    Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

    Να αγοράζουν κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.

    Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύονται τρόφιμα.

    Να εξετάζουν προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

    [03] Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:38 το πρωί στην Κεφαλονιά.

    Το επίκεντρο εντοπίζεται 282 χλμ. δυτικά της Αθήνας ή 14 χλμ. βόρεια - βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

    [04] Για «συνήθη εναλλαγή» μελών των τεχνικών ομάδων κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ

    Για «συνήθη εναλλαγή» μελών των τεχνικών ομάδων κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχολιάζοντας πληροφορίες περί απομακρύνσεώς τους από την Ελλάδα.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του τονίζεται συγκεκριμένα:

    «Οι τεχνικές ομάδες των τριών θεσμικών οργάνων βρίσκονταν στην Αθήνα για πάνω από τρεις εβδομάδες, συνεργαζόμενες με τις ελληνικές αρχές. Ορισμένα μέλη των ομάδων επιστρέφουν στις έδρες τους, ως μέρος της συνήθους εναλλαγής κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών. Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται από τις πρωτεύουσες και απευθείας επί του εδάφους, με τη συμμετοχή και των τοπικών υπαλλήλων (των θεσμών)».

    [05] Κανονικά η πληρωμή του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, δηλώνει ο Δημ. Μάρδας

    Την διαβεβαίωση ότι τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται στα κρατικά ταμεία, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό "MEGA".

    Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι "η πληρωμή του ΔΝΤ θα λάβει χώρα στις 9 Απριλίου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα προβλήματα πολιτικού περιεχομένου. Χρήματα υπάρχουν για να γίνουν οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για όλη την επόμενη εβδομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν για την μεθεπόμενη. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση η οποία θα παρθεί και εμείς θα ακολουθήσουμε τις όποιες πολιτικές αποφάσεις".

    Εξάλλου, για «συνήθη εναλλαγή» μελών των τεχνικών ομάδων κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχολιάζοντας πληροφορίες περί απομακρύνσεώς τους από την Ελλάδα.

    [06] Σομαλοί ισλαμιστές της αλ-Σεμπάμπ απειλούν τους Κενυάτες με περισσότερες αιματηρές επιθέσεις

    Σομαλοί ισλαμιστές απείλησαν σήμερα να πραγματοποιήσουν και άλλες αιματηρές επιθέσεις στην Κένυα μετά το φόνο σχεδόν 150 ανθρώπων από μαχητές της οργάνωσης στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποίησαν την Πέμπτη σε κενυατικό πανεπιστήμιο.

    Τέσσερις ένοπλοι μασκοφόροι της οργάνωσης Σεμπάμπ πραγματοποίησαν επιδρομή πριν από τα χαράματα σε πανεπιστημιούπολη της Γκαρίσα, μια βορειοανατολική πόλη σε απόσταση 200 χλμ. από τα σομαλικά σύνορα, όπου κυνήγησαν και σκότωσαν φοιτητές.

    Η οργάνωση αλ-Σεμπάμπ, η οποία είναι σύμμαχος της αλ-Κάιντα, δήλωσε πως η επίθεση αποτελεί αντίποινα για την παρουσία της Κένυας στη Σομαλία και την κακομεταχείριση μουσουλμάνων μέσα στην Κένυα.

    Στο μήνυμα, που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και που απευθύνεται στην κενυατική κοινή γνώμη, η οργάνωση υπόσχεται έναν μακρό και φρικτό πόλεμο.

    Εξάλλου, πέντε άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση σε πανεπιστήμιο της Κένυας όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 148 άνθρωποι, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών της Κένυας Τζόσεφ Νκασέρι.

    [07] «Η Ουάσιγκτον δεν θα στηρίξει μια συμφωνία με το Ιράν που θα απειλεί το Ισραήλ»

    H αμερικανική κυβέρνηση δεν θα συναινούσε σε μία συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που θα απειλούσε το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, μία ημέρα αφού οι διαπραγματευτές στην Ελβετία ανακοίνωσαν ότι επετεύχθη το πλαίσιο για μια τελική συμφωνία.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Έρικ Σουλτς, μιλώντας σε δημοσιογράφος επί του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One, επισήμανε επιπλέον ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει τις επαφές με τους Αμερικανούς νομοθέτες σχετικά με την προκαταρκτική συμφωνία και σχεδιάζει να μιλήσει με τους επικεφαλής του Κογκρέσου αργότερα απόψε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 April 2015 - 8:30:23 UTC