Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε το ν/σ για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'
  • [02] Ν. Χουντής - Τ. Χριστοδουλοπούλου: Ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για το μεταναστευτικό
  • [03] Κυβέρνηση: Ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε απελευθέρωση τρομοκρατών
  • [04] Π. Κουρουμπλής: Η ΕΕ δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα για το μεταναστευτικό
  • [05] Ενενήντα οι διασωθέντες μετανάστες στον Ζέφυρο Ρόδου
  • [06] Β. Κονστάντσιο: Δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
  • [07] Δέκα χρόνια Comicdom con Athens

  • [01] Ψηφίστηκε το ν/σ για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'

    Ψηφίστηκε και στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ η ισχύς του οποίου θα ξεκινήσει με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Στην έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ωστόσο, προκλήθηκε ένταση όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε θέμα έλλειψης απαρτίας του Σώματος και άρα μη δυνατότητας ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη μίλησε για προφάσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [02] Ν. Χουντής - Τ. Χριστοδουλοπούλου: Ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για το μεταναστευτικό

    Την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις, επισήμαναν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χουντής και Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλόπουλου στην έκτακτη υπουργική σύνοδο της ΕΕ για το μεταναστευτικό που συνεκλήθη σήμερα στο Λουξεμβούργο με αφορμή τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο.

    Η ελληνική πλευρά σημείωσε επίσης την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων ως προς τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ.

    [03] Κυβέρνηση: Ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε απελευθέρωση τρομοκρατών

    Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς. Ωστόσο, ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, με τις οποίες είχε εκφράσει τη βαθιά ανησυχία του, ότι το νομοσχέδιο για τις φυλακές, η ψήφιση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα στην ελληνική Βουλή, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη αποφυλάκιση τρομοκρατών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει στο σύνολο των ευνομούμενων κρατών του κόσμου».

    Επιπλέον οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις. Με βάση, λοιπόν, το νόμο που ψηφίζεται μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων - και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80% - η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ' οίκον με "βραχιολάκι"». Τονίζουν, δε, ότι ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό.

    Διαβάστε επίσης:

    Ψηφίστηκε το ν/σ για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'

    [04] Π. Κουρουμπλής: Η ΕΕ δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα για το μεταναστευτικό

    Μετά από παρέμβαση και πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο μεταναστευτικό ζήτημα θα συζητηθούν εκτάκτως αύριο στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ που γίνεται στη Ρίγα της Λετονίας. Η παρέμβαση του κ. Κουρουμπλή, που στηρίχθηκε από Ιταλία, Μάλτα και Κύπρο και μπήκε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης για αύριο, έγινε κατά τη διάρκεια της σημερινής, πρώτης συνεδρίασης των υπουργών της ΕΕ.

    O Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Ρίγα τονίζει την ανάγκη «να υπάρξει μία στενή διασυνοριακή συνεργασία των τεσσάρων χωρών προκειμένου να επεξεργαστούμε ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος που αφορά στο μεταναστευτικό και το οποίο μέσα στους επόμενους μήνες θα ενταθεί».

    Ο υπουργός Υγείας σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Το μεταναστευτικό ζήτημα για τις χώρες μας δεν έγκειται απλά στον τομέα του επισιτισμού αυτών των ανθρώπων. Εμπεριέχει ευαίσθητα και σύνθετα προβλήματα και το βάρος αυτών των προβλημάτων οφείλει να το αναλάβει αναλογικά όλη η Ευρώπη. Επειδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση και τα νοσοκομεία της είναι υποστελεχωμένα και υποβαθμισμένα από τις πολιτικές της τρόικας, δε μπορούν να σηκώσουν το βάρος της περίθαλψης αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων, γι αυτό όσοι διαπιστώνεται ότι πάσχουν από προβλήματα υγείας θα πρέπει να διανεμηθούν για φροντίδα υγείας σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο καθίσταται επίκαιρο το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ ,που με την ισχύουσα μορφή του επιβαρύνει ανισοβαρώς τις χώρες υποδοχής».

    [05] Ενενήντα οι διασωθέντες μετανάστες στον Ζέφυρο Ρόδου

    Ενενήντα είναι -σύμφωνα με το Λιμενικό- οι διασωθέντες από τη σημερινή προσάραξη ιστιοφόρου σκάφους με παράτυπους μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή Ζέφυρος της Ρόδου, που είχε ως αποτέλεσμα τρία άτομα (ένας άνδρας, μία γυναίκα, ένα παιδί) να χάσουν τη ζωή τους. Από τους διασωθέντες 62 είναι άνδρες, 22 γυναίκες και 6 παιδιά.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν το ιστιοφόρο σκάφος προσάραξε, οι περισσότεροι από τους παράτυπους μετανάστες που βρίσκονταν μέσα σε αυτό (σ.σ. πιθανότατα επέβαιναν 93) έπεσαν στη θάλασσα για να βγουν μόνοι τους στη ξηρά. Ορισμένοι απ? αυτούς φορούσαν σωσίβια. Λιμενικοί μαζί με κατοίκους της περιοχής όταν τους αντίκρισαν έπεσαν στη θάλασσα προκειμένου να διασώσουν όσα άτομα μπορούσαν, καθώς πολλά από αυτά δεν ήξεραν να κολυμπούν και καλούσαν σε βοήθεια. Τρία άτομα εντοπίστηκαν νεκρά, ενώ ακόμα 27 μετανάστες περισυνελέγησαν με συμπτώματα υποθερμίας και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί από πιο σημείο είχε ξεκινήσει το δουλεμπορικό σκάφος και αν μέσα σε αυτό υπήρχαν δουλέμποροι.

    [06] Β. Κονστάντσιο: Δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

    «Είμαστε πεπεισμένοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας για την Ελλάδα. «Η Συνθήκη της ΕΕ δεν προβλέπει τυπικά, νομικά τη δυνατότητα εκδίωξης μίας χώρας από το ευρώ. Θεωρούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε ο κ. Κονστάντσιο.

    Ο κεντρικός τραπεζίτης συζήτησε το ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας και της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι τίποτε από τα δύο δεν σημαίνει αναγκαστικά την έξοδο από την Ευρωζώνη. «Εάν συμβεί μία χρεοκοπία? η νομοθεσία δεν επιτρέπει την εκδίωξη από το ευρώ της χώρας που έχει χρεοκοπήσει» δήλωσε, σημειώνοντας ότι έχει υποδειχθεί στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στο κράτος για να αποφύγουν «ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός που θα αφορά το κράτος».

    «Εάν το κράτος χρεοκοπήσει, αυτό δεν έχει αυτόματες συνέπειες όσον αφορά στις τράπεζες, εφόσον οι τράπεζες δεν έχουν χρεοκοπήσει, είναι φερέγγυες και έχουν ενέχυρα που γίνονται αποδεκτά» δήλωσε ο Κονστάντσιο.

    [07] Δέκα χρόνια Comicdom con Athens

    Το καθιερωμένο τους ραντεβού δίνουν και φέτος, για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, οι λάτρεις των κόμικς. Το Comicdom για μια ακόμη φορά μας καλεί από τις 24 έως 26 Απριλίου, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22) να ταξιδέψουμε στο μαγικό τους κόσμο.

    Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους του Comicdom con Athens 2015 είναι ο βραβευμένος με Eagle Award, Ιρλανδός σχεδιαστής Declan Shalvey, ο Γάλλος δημιουργός κόμικς και συνιδρυτής της ανεξάρτητης εκδοτικής L? Association,Patrice Killoffer, ο Δανός σχεδιαστής Peter Snejbjerg, η Ολλανδή Barbara Stok, δημιουργός του γκράφικ νόβελ «Vincent» για τη ζωή και το έργο του Βαν Γκονγκ, ο Ισπανός δημιουργός του βραβευμένου γκράφικ νόβελ «Maria and I», Miguel Gallardo, από τις ΗΠΑ η Jordie Bellaire και ο Ulises Farinas, αλλά και οι καταξιωμένοι Πολωνοί ?ukasz Mazur και Maciej Pa?ka.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 April 2015 - 18:30:24 UTC