Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ
  • [02] Την εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ
  • [03] Στις 60.540 οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης
  • [04] Υπεγράφη η άδεια εγκατάστασης για τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
  • [05] «Βήμα-βήμα συμφωνία με τους θεσμούς»
  • [06] Νίκησε η Κέρκυρα και έμεινε στη Σούπερ Λίγκα
  • [07] Στ. Κοντονής: Το νομοσχέδιο δεν παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ

  • [01] Την Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

    Από την κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) αναμένεται να ψηφιστεί τηνΤρίτη στην Ολομέλεια της Βουλήςτο νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

    "Όχι" στο νομοσχέδιο θα ψηφίσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,όπως δήλωσαν οι εισηγητές των κομμάτων, "παρών", θα δηλώσουν η ΧΑ και το ΚΚΕ, ενώ το Ποτάμι, που επιφυλάχθηκε στην Επιτροπή, διευκρίνισε ότι "αν ο υπουργός απορρίψει τις κρίσιμες τροποποιήσεις δεν απομένει άλλος δρόμος από την συνολική καταψήφιση".

    "Η ΕΡΤ ξανανοίγει, χωρίς βέβαια τις αμαρτίες του παρελθόντος, τις αμαρτίες που ήταν παιδιά του παλιού πολιτικού συστήματος, των ρουσφετιών και της χειραγώγησης", τόνισε στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαϊα Κυρίτση.

    "Αυτό το νομοσχέδιο για εμάς ήταν ένα συμβολικό πρόταγμα" είπε στην αγόρευσή του, εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Νικόλαος Μαυραγάνης.

    Η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, ανέφερε πως όλο το νομοσχέδιο είναι "στον αέρα", επισημαίνοντας προς τον υπουργό Επικρατείας ότι "δεν ξέρουμε πόσους θα προσλάβετε ακριβώς.

    Εκ μέρους της ΧΑ, ο Ιωάννης Λαγός, δήλωσε την συμφωνία του κόμματός του με την επαναπρόσληψη άδικα απολυμένων εργαζόμενων παρά το ότι - όπως ισχυρίστηκε - "έχουμε δεχθεί τόνους λάσπης από τη δημόσια τηλεόραση".

    "Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ προστίθεται σε μια αλυσίδα νομοσχεδίων που οικοδομούν ένα κομματικό κράτος με προσλήψεις κάθε είδους" ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης,

    Από το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Ιωάννης Γκιόκας, ανέδειξε τη θέση του κόμματός του που, όπως είπε, είναι και αίτημα των εργαζομένων, για "πραγματική αναβίωση της ΕΡΤ σημαίνει κατάργηση όλου αυτού του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή της ΠΝΠ, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και όλων των Πράξεων που έχουν οδηγήσει στην κατάργηση της ΕΡΤ".

    Την έντονη αμφιβολία του ΠΑΣΟΚ, για το κατά πόσο η σημερινή οικονομική πραγματικότητα της χώρας επιτρέπει να συζητείται ένα τέτοιο νομοσχέδιο, απηύθυνε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιώργος Αρβανιτίδης.

    [02] Την εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ

    Την εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία μεταφέρονται τα διαθέσιμα των ΤΕΙ στην Τράπεζα της Ελλάδος, αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησαν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    «Παρ? όλο που το τελευταίο χρονικό διάστημα οι χρηματοδοτήσεις από την πολιτεία είναι πενιχρές, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίδης, προσθέτοντας ότι υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα αρθεί το μέτρο στο μέλλον, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση, ώστε να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων. «Η συμμετοχή μας, ούτως ή άλλως θα είναι πενιχρή, αλλά θα είναι κυρίως συμβολική», επεσήμανε ο Λάζαρος Βρυζίδης, δίνοντας το στίγμα ότι, με αυτό τον τρόπο, η σύνοδος αποφάσισε να συμμετάσχει στην κοινή εθνική προσπάθεια.

    [03] Στις 60.540 οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης

    Τις 60.540 έχουν φτάσει οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μια εβδομάδα μετά την έναρξη υποβολής αιτήσεων. Από το σύνολο των αιτήσεων, 31.308 υποβλήθηκαν ιδιωτικά, ενώ σε ΚΕΠ 29.232.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν την επιδότηση σίτισης (20.635), ακολουθούν αυτές που αφορούν το επίδομα ενοικίου (1.206) και τελευταίες είναι αυτές για την δωρεάν επανασύνδεση ρεύματος και δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (622). Επίσης μεγάλος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που αφορά συνδυασμό των παροχών που σχετίζονται με το ρεύμα και την επιδότηση σίτισης (17.936), ακολουθεί ο συνδυασμός που αφορά το επίδομα ενοικίου και την επιδότηση σίτισης (5.595) και τελευταίος είναι ο συνδυασμός που αφορά τις παροχές που σχετίζονται με το ρεύμα και το επίδομα ενοικίου (5.595). Αρκετά υψηλός είναι ο αριθμός που αφoρά τον συνδυασμό και των τριών παροχών (14.121).

    [04] Υπεγράφη η άδεια εγκατάστασης για τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

    Την υπογραφή της άδειας εγκατάστασης για την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ "Πτολεμαΐδα V", από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε απόψε το τοπικό Σωματείο της ΔΕΗ, χαιρετίζοντας την εξέλιξη.

    Υπέρ της κατασκευής του έργου με επαναδιαπραγμάτευση του τιμήματος είχε ταχθεί κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην περιοχή ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευή της μονάδας, ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το τίμημα με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωσή του και ότι με τη σύγχρονη τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή της, θα έχει πολύ λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον σε σχέση με τις παραδοσιακές μονάδες.

    Το συμβατικό τίμημα για την κατασκευή της νέας μονάδας είναι 1,4 δισ. ευρώ. Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία (ΤΕΡΝΑ) υπεγράφη το Μάρτιο του 2013. Η ισχύς της νέας μονάδες θα είναι 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW θερμικής ενέργειας για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα.

    [05] «Βήμα-βήμα συμφωνία με τους θεσμούς»

    Προς την κατεύθυνση μιας σταδιακής, βήμα- βήμα, συμφωνίας με τους θεσμούς κινείται η κυβέρνηση, όπως κατέστησαν από κοινού σαφές ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση της «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς.

    Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να επιτύχει μια σταδιακή συμφωνία με τους θεσμούς, θα βασίζεται στη «λίστα Βαρουφάκη», θα είναι έτοιμο στις βασικές γραμμές του έως αύριο το βράδυ και αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η λίστα εμπλουτίστηκε ποιοτικά και στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν τα «κόκκινα» δάνεια και η bad bank, αλλά και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Στα φορολογικά, στις διατάξεις του σ/ν θα περιληφθούν τα θέματα της φορολογικής διοίκησης και η καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ η διάρθρωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση τον Ιούνιο. Εξάλλου, δεν θα περιληφθεί σε αυτή τη φάση ο «φόρος διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «συνεχώς μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας. Συλλογικές οι νίκες και οι επιτυχίες, συλλογικά και τα λάθη. Έτσι δουλεύουμε, έτσι θα συνεχίσουμε, με συλλογικότητα. Η κυβέρνηση είναι ενωμένη, η διαπραγματευτική ομάδα είναι ενωμένη».

    [06] Νίκησε η Κέρκυρα και έμεινε στη Σούπερ Λίγκα

    Η Κέρκυρα πήρε τη νίκη που επιζητούσε για να διασφαλίσει ουσιαστικά την παραμονή της στη Σούπερ Λίγκα, με ανατροπή μάλιστα, καθώς επικράτησε στο Παγκρήτιο του Εργοτέλη με 2-1, στην τελευταία αναμέτρηση της 32ης αγωνιστικής. Αντίθετα, η ομάδα του Ηρακλείου υποβιβάστηκε μετά το σημερινό αποτέλεσμα. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Χαλκιαδάκη στο 57΄, αλλά οι «Φαίακες» γύρισαν το παιχνίδι με τους Ντιμιτρόφσκι στο 74΄ και Κόντο στο 78΄.

    [07] Στ. Κοντονής: Το νομοσχέδιο δεν παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ

    «Εμείς αναλαμβάνουμε τη βαριά ευθύνη. Κι αν μερικοί από σας, είπαν πως θα έχω την ευθύνη για ό,τι συμβεί, εννοώντας το ποδοσφαιρικό grexit, σας λέω πως αυτή η ευθύνη με τιμά απέναντι στην κοινωνία και θα την αναλάβω και εγώ και η κυβέρνηση» ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Σταύρος Κοντονής, αντιμετωπίζοντας έντονη αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση σε σχέση με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό.

    «Η κυβέρνηση δέχθηκε ένα τελεσίγραφο απ' τις διεθνείς ομοσπονδίες και τους δηλώσαμε πως κάναμε έναν αγώνα για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και τη βελτίωση του τελικού προϊόντος, αλλά τελεσίγραφα δεν δεχόμαστε. Ζητάμε να κατανοήσουν την εργώδη μας προσπάθεια, να μας βοηθήσουν - και αν μας προτείνουν εναλλακτικές λύσεις που δεν πλήττουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου, θα τις κάνουμε δεκτές. Ήδη στα υπομνήματα της UEFA και της FIFA, υπάρχουν πλείστα σημεία που επεξεργαζόμαστε και θα τα κάνουμε γνωστά μετά την ακρόαση των φορέων» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

    Το νομοσχέδιο «δεν παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, αλλά στην αυτονομία της» τόνισε ο υφυπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 April 2015 - 20:30:26 UTC