Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομαδικά πυρά κατά Στουρνάρα από Λαφαζάνη και Πετράκο
  • [02] Ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των παράνομων Αφγανών ζήτησε ο Ν.Κοτζιάς
  • [03] Σαμαράς: Η κυβέρνηση καλύπτει τους κουκουλοφόρους στα πανεπιστήμια
  • [04] Με μομφή προς τον άλλοτε υπουργό του, έκλεισε η κατάθεση του Κ. Σημίτη στη δίκη Τσοχατζόπουλου
  • [05] Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει θέμα διπλού νομίσματος
  • [06] Γ. Καμίνης: Ηθική και ευρωπαϊκή υποχρέωση η ανέγερση τεμένους στην Αθήνα
  • [07] Την ερχόμενη εβδομάδα οι πίνακες για την Κοινωφελή Εργασία από τον ΟΑΕΔ
  • [08] Οι Ελληνίδες μαμάδες μεταξύ των πιο ηλικιωμένων στην ΕΕ
  • [09] ΕΚΤ: «Δύσκολο» να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία για την Ελλάδα
  • [10] Μάρδας: «Τρύπα» 452 εκατ. ευρώ, οδήγησε στην επίσπευση της προεδρικής εκλογής
  • [11] Το Βερολίνο θέλει να προωθήσει ένα μεγάλο κοινωνικό έργο στην Ελλάδα
  • [12] Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 31 νεκροί από πυρκαγιά σε εργοστάσιο στη Μανίλα

  • [01] Ομαδικά πυρά κατά Στουρνάρα από Λαφαζάνη και Πετράκο

    Επίθεση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, εξαπέλυσαν τόσο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων ότι έχει ευθύνες, γιατί ως υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας.

    Σε παρέμβαση του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Λαφαζάνης προειδοποίησε μάλιστα ότι θα διερευνηθεί πλήρως για πολιτικές και ποινικές ευθύνες και δεν θα μείνει ατιμώρητο «όχι μόνο το μέγα αυτό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης», αλλά και η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    «Θα εξιχνιαστούν όλα τα εγκλήματα και θα αποδοθούνε ευθύνες στο έγκλημα της ΑΤΕ. Ο μέγας, ο ανεξάρτητος διοικητής σήμερα της Τράπεζας της Ελλάδος, ως υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Έκρινε σε μια νύχτα μη βιώσιμη την ΑΤΕ. Τον είχαμε ρωτήσει τότε με ποια στοιχεία. Δεν τα έφερε στη Βουλή ποτέ», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και προσέθεσε:

    Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, κατηγορώντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ότι «είναι συνυπεύθυνος στην διάλυση της ΑΤΕ», η οποία «θα μπορούσε να παραμείνει στο δημόσιο και να μην χαριστεί ως πανοπροίκι στην Τράπεζα Πειραιώς».

    Επικαλέστηκε δε απάντηση του Όλι Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός, όπως είπε ο κ. Πετράκος, στο σχέδιο ανακεφαλαίωσης της ΑΤΕ με 4,9 δισ. ευρώ, αλλά «η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε τη διάσπαση της και το ξεπούλημα της, στηρίζοντας τους ιδιώτες τραπεζίτες».

    [02] Ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των παράνομων Αφγανών ζήτησε ο Ν.Κοτζιάς

    Τις δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου στο Αφγανιστάν για την Ελλάδα, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που άρχισε τις εργασίες της σήμερα το πρωί στην Αττάλεια.

    Ο κ. Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο πρώτο θέμα των εργασιών, εξήγησε την κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα αφενός όσον αφορά στο πρόβλημα των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και αφετέρου στη τεράστια διακίνηση ναρκωτικών, με την παράκληση - σύσταση να υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί ικανοί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Στην Ελλάδα, όπως εξήγησε, ήταν 13.000 οι συλλήψεις παράνομων Αφγανών το 2014, ενώ 3.000 ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Οι δε επίσημα καταγεγραμμένοι παράνομοι Αφγανοί στη χώρα ανέρχονται σε 55.000.

    Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Κοτζιάς συμμετείχε στο πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε στους ομολόγους του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι - πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου - ο οποίος, ως προς το θέμα της Ουκρανίας, τάχθηκε υπέρ μίας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης με τη Ρωσία.

    [03] Σαμαράς: Η κυβέρνηση καλύπτει τους κουκουλοφόρους στα πανεπιστήμια

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση στα πανεπιστήμια και τα σημερινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, εξαπέλυσε ο κ. Αντωνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για επαναφορά του ασύλου της παρανομίας και για «κουκουλοφόρους οι οποίοι μπαίνουν και τα σπάνε στα πανεπιστήμια, με τις πλάτες της κυβέρνησης».

    Στην δήλωσή του έκανε λόγο για «βία και αίμα εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ασφάλεια για φοιτητές και καθηγητές» και πρόσθεσε ότι "οι ορδές κουκουλοφόρων και η βία που εξαπολύουν στα παιδιά του ελληνικού λαού, δείχνουν πώς καταλαβαίνει η κυβέρνηση τη δημοκρατία».

    Υποστήριξε ακόμη, πως αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι «η ΔΑΠ ? ΝΔΦΚ επί 29 χρόνια παραμένει η πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια». Καταλήγοντας, ανέφερε πως «η Πολιτεία υποχρεούται να προστατεύει τη ζωή και να εγγυάται την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας» και κάλεσε την Ελληνική Αστυνομία να πράξει το έργο της

    [04] Με μομφή προς τον άλλοτε υπουργό του, έκλεισε η κατάθεση του Κ. Σημίτη στη δίκη Τσοχατζόπουλου

    Με ένταση και μομφή του Κώστα Σημίτη προς τον Άκη Τσοχατζόπουλο έκλεισε η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στη δίκη του πρώην υπουργού Άμυνας.Κατά τη διάρκεια της υποβολής ερωτήσεων προς τον κ. Σημίτη, ο Άκης Τσοχατζόπουλος προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου, που του αφαίρεσε τον λόγο, καθώς όπως του είπε «δεν υποβάλλεται ερώτηση, αλλά κάνετε απολογία».

    Αντιδρώντας ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός φώναζε στην αίθουσα ότι τελεί υπό απαγόρευση για «στημένη και κατασκευασμένη κατηγορία» ενώ σε έντονο ύφος επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης ή δωροδοκίας στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

    Τα όσα ανέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος απευθυνόμενος στον ενικό στον κατηγορούμενο, νευριασμένος, του είπε: «Όπως αποδείχθηκε από την πρωτόδικη δίκη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έγιναν τα μύρια όσα. Αυτά θα έπρεπε να τα έχεις αναφέρει».

    Λίγο πριν, ο Κ. Σημίτης είχε απαντήσει σε έντονο ύφος και σε ερωτήσεις της υπεράσπισης του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. «Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Θα την πω. Δε έχει καμία σημασία τι έργο έκανε. Αν έκανε αυτά που του καταλογίζονται κακώς τα έκανε»

    Φανερά δε εκνευρισμένος από ερωτήσεις της υπεράσπισης, που αφορούσαν στον έλεγχο που ασκεί ο πρωθυπουργός στο έργο και σε επιλογές των υπουργών του απάντησε: «Με καλέσατε εδώ για να δημιουργήσετε πολιτικό θέμα, να δημιουργήσετε κάποιο επεισόδιο...».

    «Δεν σας κάλεσα εγώ, αλλά το σεβαστό δικαστήριο» του απάντησε ο εκ των υπερασπιστών του κ. Τσοχατζόπουλου.Λίγη ώρα πριν, ο πρώην πρωθυπουργός δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από την Πολιτική Αγωγή με αιχμή την τοποθέτηση του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την αγορά των ρωσικών ΤΟR-Μ1, υπογραμμίζοντας ότι δεν έπρεπε να έχουν επιλεγεί, καθώς δεν ήταν - όπως υποστηρίζουν- διαλειτουργικά όπλα.

    «Δεν ήταν δική μου δουλειά αυτό και δεν αφορά το ΚΥΣΕΑ. Η αγορά των ΤΟR έγινε με πολιτική σκοπιμότητα. Το ΚΥΣΕΑ καλείται μόνο για πολιτικά θέματα όχι για τεχνικά» απάντησε ο κ. Σημίτης.

    Οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής προκάλεσαν την αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος κατηγόρησε τον συνήγορο ότι «παίζει παιχνίδια».

    [05] Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει θέμα διπλού νομίσματος

    Για την ελληνική κυβέρνηση δεν τίθεται κανένα θέμα "λύσης Μάγιερ" για διπλό νόμισμα. ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνοντας ότι για την Αθήνα υπάρχει μόνο πολιτική λύση. Ο κ. Βαρουφάκης προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι σε «μια διαπραγμάτευση υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις».

    Το απόγευμα στις 18:00, στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλείται εκ νέου συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Στη συνεδρίαση θα εξεταστούν θέματα φορολογικού ενδιαφέροντας που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση.

    «Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα».

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».

    [06] Γ. Καμίνης: Ηθική και ευρωπαϊκή υποχρέωση η ανέγερση τεμένους στην Αθήνα

    Υπέρ της ανέγερσης τζαμιού στην Αθήνα, τάχθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Μετά το τέλος της εκδήλωσης Innovathens, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι η κατασκευή τεμένους στην Αθήνα «είναι ηθικό χρέος», όπως επίσης και «ευρωπαϊκή υποχρέωση», καθώς και «αυτονόητο οι άνθρωποι μουσουλμανικού θρησκεύματος, που βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε ως κάτοικοι είτε ως επισκέπτες, να έχουν κάθε δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συνθήκες να λατρεύουν το δικό τους Θεό».

    [07] Την ερχόμενη εβδομάδα οι πίνακες για την Κοινωφελή Εργασία από τον ΟΑΕΔ

    Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες του Οργανισμού για τους ωφελούμενους του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

    Το πρόγραμμα αφορά την πρόσληψη για 6 μήνες 32.000 ωφελουμένων σε δήμους και περιφέρειες.

    Αύριο ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Οργανισμού που αφορά την φιλοξενία σε κατασκηνώσεις σε όλη τη χώρα 35.000 παιδιών. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει ως τις 25 Μαΐου.

    Τέλος, τον Οκτώβριο ξεκινά το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ που αφορά 150.000 ωφελουμένους και θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2016.

    [08] Οι Ελληνίδες μαμάδες μεταξύ των πιο ηλικιωμένων στην ΕΕ

    Σε ηλικία 30 ετών γεννούν, κατά μέσο όρο, το πρώτο τους παιδί οι Ελληνίδες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι Ελληνίδες κατατάσσονται μεταξύ των γυναικών που γίνονται μαμάδες σε μεγαλύτερη ηλικία, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες σε ηλικία μαμάδες στην ΕΕ είναι οι Ιταλίδες, καθώς αποκτούν το πρώτο τους παιδί, κατά μέσο όρο, σε ηλικία 30,6 ετών. Ακολουθούν οι Ισπανίδες (30,4 ετών), οι Λουξεμβούργιες (30 ετών) και οι Ελληνίδες (29,9 ετών).

    Αντίθετα, σε πολύ μικρότερη ηλικία αποκτούν το πρώτο τους παιδί οι γυναίκες στη Βουλγαρία (25,7 ετών). Ακολουθούν η Ρουμανία (25,8 ετών), η Λετονία (26,1 ετών), η Εσθονία (26,5 ετών), η Σλοβακία (26,9 ετών), η Πολωνία και η Λιθουανία (26,7 ετών).

    Στην ΕΕ ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που αποκτούν το πρώτο τους παιδί είναι τα 28,7 χρόνια.

    [09] ΕΚΤ: «Δύσκολο» να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία για την Ελλάδα

    Η εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα παίρνει χρόνο και είναι δύσκολο να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στα σχέδια της νέας κυβέρνησης και τους κανονισμούς της Ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

    «Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ δύο δημοκρατικά νόμιμων πραγμάτων, την έκβαση των ελληνικών εκλογών και των κανόνων της ευρωζώνη. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο με την νέα κυβέρνηση που έχει ένα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα. Άρα αυτό παίρνει χρόνο», δήλωσε ο Κερέ απευθυνόμενος σε Γάλλους βουλευτές.

    Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση της Ελλάδας αλλά μπορεί μόνο να βοηθήσει τις τράπεζές της, δήλωσε ο Κερέ.

    [10] Μάρδας: «Τρύπα» 452 εκατ. ευρώ, οδήγησε στην επίσπευση της προεδρικής εκλογής

    «Τρύπα» στο ταμείο του Κράτους, της τάξεως των 452 εκατ. ευρώ που θα «έσκαγε» στις 24 Φεβρουαρίου, βρήκε η νέα κυβέρνηση, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Σε αυτό απέδωσε την επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να επισπεύσει την προεδρική εκλογή για τον Δεκέμβριο κι όπως αποδείχθηκε και τις εθνικές εκλογές.

    Ο κ. Μάρδας χαρακτήρισε είσης «μεγάλο λάθος» την επιλογή για τη διεξαγωγή της προεδρικής εκλογής τον περασμένο Δεκέμβριο, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως ήδη πριν τις εκλογές είχε καταγράψει, σε άρθρο, τη θέση του ότι ήταν λάθος επιλογή η διεξαγωγή της προεδρικής εκλογής τον Δεκέμβριο

    Εξήγησε δε πως όταν παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση οι χρηματοροές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδειχναν ότι θα υπήρχε ένα άνοιγμα στο ταμείο του κράτους της τάξεως των 452 εκατ. ευρώ στις 24 Φεβρουαρίου.

    [11] Το Βερολίνο θέλει να προωθήσει ένα μεγάλο κοινωνικό έργο στην Ελλάδα

    Μέσω ενός Ταμείου για το Μέλλον επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση να προωθήσει ένα μεγάλο κοινωνικό έργο στην Ελλάδα ως κίνηση συμφιλίωσης για τις αγριότητες που διέπραξαν οι ναζί κατά τη διάρκεια του Β? Παγκόσμιου Πολέμου, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg και η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

    Όμως καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της φαίνεται να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν είναι πιθανό το σχέδιο αυτό να τεθεί σε εφαρμογή προτού υπάρξει συμφωνία.

    Η καγκελάριος Μέρκελ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ελλάδα πολεμικές αποζημιώσεις, όμως υποστηρίζει την ιδέα να προωθηθούν κοινά αναπτυξιακά έργα με γερμανική χρηματοδότηση μέσω «ενός Ταμείου για το Μέλλον», το οποίο θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 1 δισεκ. ευρώ για τα έτη 2014- 2017.

    Το γερμανικό κοινοβούλιο δημιούργησε το Ταμείο αυτό πέρυσι επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να αναπτύξουν μια κοινή «κουλτούρα μνήμης» και να προαγάγουν τη συμφιλίωση μέσω, μεταξύ άλλων, της ανταλλαγής νέων και της ιστορικής έρευνας.

    [12] Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 31 νεκροί από πυρκαγιά σε εργοστάσιο στη Μανίλα

    Τουλάχιστον 31 εργάτες έχασαν σήμερα τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο το οποίο κατασκεύαζε σαγιονάρες στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, τη Μανίλα.

    Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι και από κυβερνητικούς αξιωματούχους και την πυροσβεστική υπηρεσία εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 May 2015 - 12:30:31 UTC