Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Bild: Η Μέρκελ θέλει να σώσει την Ελλάδα με κάθε κόστος
  • [02] Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο
  • [03] Συνάντηση Τσίπρα -Γιούνκερ στις Βρυξέλλες για την ελληνική πρόταση
  • [04] Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς
  • [05] Ελαφρά πτώση σημείωσε η ανεργία στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2015
  • [06] Νταϊσεμπλούμ:«Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας»
  • [07] Πεπεισμένος ο Μακρόν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα
  • [08] Β. Σόιμπλε: Στο ερώτημα ποια είναι η σωστή λύση για την Ελλάδα η καγκελάριος και εγώ συμφωνούμε απολύτως

  • [01] Bild: Η Μέρκελ θέλει να σώσει την Ελλάδα με κάθε κόστος

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εργάζεται με όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να πετύχει μία συμφωνία με την Αθήνα καθώς «θέλει να σώσει την Ελλάδα και ας κοστίσει όσο θέλει» γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μέρκελ αναδεικνύει την ελληνική διάσωση σε «θέμα για την ηγεσία» ακόμη και αν μπαίνει σε μπελάδες με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, όπως επισημαίνεται, δεν θέλει να δώσει στην Ελλάδα περισσότερα δάνεια, εάν η χώρα δεν εκπληρώσει τους όρους λιτότητας.

    «Η μόνη πιθανή παραχώρηση του ΔΝΤ είναι η συγκέντρωση των τριών δόσεων του Ιουνίου προς το τέλος του μήνα» τονίζει η εφημερίδα. «Αντίθετα, η καγκελάριος είναι έτοιμη για περισσότερη στήριξη. Ακόμη και εάν στο τέλος θα μπορούσε να υπάρχει η απειλή για νέο κούρεμα χρέους» προσθέτει.

    Το δημοσίευμα καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι το 2012 η καγκελάριος αποφάσισε ότι η Ελλάδα πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνει στο ευρώ και «τώρα κάνει τα πάντα προκειμένου να εξακολουθήσει να ισχύει αυτή η υπόσχεση».

    [02] Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Με συντονισμένες προσπάθειες και με στόχο μία δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία της Δημοκρατίας, του δημόσιου συμφέροντος και του Έλληνα πολίτη, η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί άμεσα τα μέσα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της πληροφορικής και των ψηφιακών επικοινωνιών. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο 5ο «e-Government Forum» το οποίο διεξήχθη στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Αποκαλύπτοντας τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου για την επίτευξη της ψηφιακής διασύνδεσης όλων των συστημάτων πληροφορικής του δημόσιου τομέα, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι προχωρά η ολοκλήρωση του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» μέσω του οποίου θα επικοινωνούν 35.000 κτίρια δημοσίων υπηρεσιών, μεταξύ τους, ενώ παράλληλα προχωρά και ο μετασχηματισμός των ΚΕΠ σε ηλεκτρονικές πύλες εξυπηρέτησης του πολίτη.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Επίσης, σύντομα θα ξεκινήσει πιλοτικά η «Κάρτα πολίτη» που θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ, ήδη, έχει θεσμοθετηθεί η αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων από τις υπηρεσίες.

    [03] Συνάντηση Τσίπρα -Γιούνκερ στις Βρυξέλλες για την ελληνική πρόταση

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

    «Εξακολουθώ να έχω μερικά προβλήματα να λύσω σε σχέση με αυτό που έχει συμφωνηθεί να αποκαλείται η ελληνική περίπτωση, κάτι που με υποχρεώνει να έχω διάφορες συναντήσεις σήμερα, περιλαμβανομένης μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας» ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών για την Ανάπτυξη στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο άνδρες είχαν επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συναντηθούν και να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία με τους εταίρους. Η ελληνική πρόταση εστάλη προχθές το βράδυ στους θεσμούς.

    Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι παρόντες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλούμ, καθώς επίσης εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

    Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν προχθές στο Βερολίνο οι Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, Άγγελα Μέρκελ, Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ και Φρανσουά Ολάντ.

    [04] Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

    «Οι άνθρωποι στην Ελλάδα, που υποφέρουν από την κρίση εδώ και χρόνια, χρειάζονται επειγόντως μια λογική προοπτική. Επιπλέον, η Ευρώπη πρέπει επίσης να βγει από την κρίση», ανέφερε ο Σουλτς.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ του Βερολίνου, όμως υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει καθήκον απέναντι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες την υποστήριξαν τόσο πολύ.

    Όταν ρωτήθηκε για πόσο καιρό η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει μέχρις ότου η Ελλάδα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί σε αντάλλαγμα για την παροχή δισεκατομμυρίων ευρώ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησε: «Τα προηγούμενα χρόνια ο ελληνικός λαός επωμίστηκε πολλές επώδυνες μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας.

    Όμως δεν μπορεί κανείς να μειώνει και να μειώνει τις συντάξεις μέχρις ότου οι άνθρωποι να γονατίσουν. Λείπουν κυρίως πειστικά σχέδια για το πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει μια βιώσιμη και σύγχρονη οικονομία».

    Παρόλα αυτά ο Σουλτς πρόσθεσε: «Όμως ισχύει, σιγά σιγά τελειώνει η υπομονή. Οι ατελείωτες παλινωδίες, οι ελιγμοί, η αβεβαιότητα τσακίζουν τα νεύρα όλων των συμμετεχόντων».

    Σε ό,τι αφορά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Σουλτς επεσήμανε ότι σέβεται το γεγονός ότι τηρεί τη στάση με την οποία εξελέγη

    [05] Ελαφρά πτώση σημείωσε η ανεργία στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2015

    Ελαφρά πτώση στο 25,4% σημείωσε η ανεργία στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2015, σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Εξάλλου, τον Απρίλιο του 2015 το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 11,1% (έναντι 11,2% τον περασμένο μήνα) και στην ΕΕ των 28 στο 9,7% (έναντι 9,8% τον περασμένο μήνα).Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα το Μάρτιο και τον Απρίλιο.

    Συνολικά τον Απρίλιο του 2015 καταγράφονται 23,5 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 17,8 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη.

    Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (25,4% το Φεβρουάριο) και στην Ισπανία (22,7%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Γερμανία(4,7%) και στην Αυστρία (5,7%).

    Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Φεβρουάριο του 2015 μειώθηκε στα 1,206 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 22,4% και στις γυναίκες στο 29,1%.

    Το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) έφτασε στο 50,1%, έναντι 49,9% τον Ιανουάριο.

    Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (50,1%), στην Ισπανία (49,6%) και ακολουθούν η Κροατία (45,5%) και η Ιταλία (40,9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7,2%), στην Αυστρία και στη Δανία (10,1%).

    Τον Απρίλιο η ανεργία των νέων στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 20,7% (έναντι 22,5% τον Απρίλιο του 2014) και στην ΕΕ μειώθηκε στο 22,3% (έναντι 23,9% τον Απρίλιο του 2014)

    [06] Νταϊσεμπλούμ:«Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας»

    «Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας».

    Αυτό δήλωσε από τη Χάγη, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό RTL, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσεμπλούμ.

    Ο επικεφαλής της ευρωομάδας σημείωσε παράλληλα ότι ορισμένοι στην Ευρώπη είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για τις συνέπειες που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

    Αναφερόμενος στις ελληνικές προτάσεις υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ακριβής πρόταση, αλλά ένα ευρύ πακέτο που αφορά τον προϋπολογισμό, τη δημόσια διοίκηση, τις συντάξεις και την αγορά εργασίας.

    Στην ερώτηση για το εάν προτίθεται η ευρωπαϊκή πλευρά, να κάνει ένα είδος συμβιβασμού, ώστε να υπάρξει συμφωνία, μίλησε για «παρεξήγηση», ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συναντηθούνε στη μέση. Κατά τον Ολλανδό αξιωματούχο, το συνολικό πακέτο του προϋπολογισμού πρέπει να είναι ορθό, όπως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.

    [07] Πεπεισμένος ο Μακρόν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα

    Την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της εξέφρασε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

    «Πιστεύουμε στις πιθανότητες μιας συμφωνίας επειδή έχει γίνει ιδιαίτερα εντατική γαλλογερμανική δουλειά στο θέμα αυτό. Οι τελευταίες ημέρες το έδειξαν και οι επόμενες ημέρες θα το δείξουν», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους μαζί με τον Γερμανό εταίρο του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

    [08] Β. Σόιμπλε: Στο ερώτημα ποια είναι η σωστή λύση για την Ελλάδα η καγκελάριος και εγώ συμφωνούμε απολύτως

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε ότι κρατά πιο σκληρή στάση από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche ο Σόιμπλε δήλωσε ότι στο θέμα αυτό έχει την ίδια άποψη με τη Μέρκελ.

    «Στο ερώτημα ποια είναι η σωστή λύση για την Ελλάδα η καγκελάριος και εγώ συμφωνούμε απολύτως», υπογράμμισε.

    «Έχω καταβάλει πολλές δυνάμεις και έχω δεσμευθεί για να βρεθεί ένας δρόμος για την Ελλάδα ώστε να σταθεί ξανά στα πόδια της (...) το 2012 ζήτησα ένα κούρεμα του χρέους ύψους 53%. Τέτοιος είναι ο ρόλος μου ως "του σκληρού" απέναντι στην Αθήνα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

    Παρόλα αυτά ο Σόιμπλε άσκησε και πάλι κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. «Η Ευρώπη βασίζεται στον αλληλοσεβασμό. Πρέπει κανείς να δρα λογικά, αυτό καθιστά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα τόσο εξαντλητικές (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις τελευταίες εκλογές λέγοντας στους Έλληνες ότι υπάρχει ένας πιο εύκολος δρόμος να παραμείνουν στο ευρώ χωρίς μεγάλες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Ίσως δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει αυτές οι υποσχέσεις. Ακόμη και πριν από τις εκλογές είχα συμβουλεύσει τον τωρινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην δίνει τέτοιες υποσχέσεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 June 2015 - 10:30:29 UTC