Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απ. Τζιτζικώστας: Μόνοδρομος η συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης
  • [02] Αισιοδοξία Ομπάμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων
  • [03] Ομπάμα και Μέρκελ συμφωνούν να διατηρηθούν οι οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας
  • [04] Κλείσαν οι κάλπες στην Τουρκία
  • [05] Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συγκρούσεις στο Μεξικό
  • [06] Ν.Τουσκ: «Πολιτική και ηθική, όχι μόνο για την οικονομία, η συζήτηση γύρω από την Ελλάδα»
  • [07] «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να πάνε τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ»
  • [08] Συνάντηση Βαρουφάκη Σόιμπλε, μεταδίδει το Ρόιτερς
  • [09] «Πολιτική και ηθική η συζήτηση γύρω απο την Ελλάδα, όχι μόνο οικονομική»

  • [01] Απ. Τζιτζικώστας: Μόνοδρομος η συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης

    Μονόδρομο αποτελεί η συγκρότηση "εθνικής κυβέρνησης", κατά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς "δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα για νέες εκλογές". Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, σημειώνει ότι "άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει σε μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους", οι οποίοι όσο περνά ο καιρός "προβάλλουν όλο και περισσότερες απαιτήσεις".

    Αναφερόμενος στην "εθνική συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων" σημειώνει ότι έπρεπε να είχε επιτευχθεί πριν το αδιέξοδο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και προσθέτει ότι "τα κόμματα πρέπει να συγκρουσθούν με τον παλιό, κακό εαυτό τους ...και να προτάξουν τη συνεννόηση για τις εθνικές προτεραιότητες".

    Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες εντός της Ν.Δ., σημειώνει ότι ο κ. Σαμαράς "πρέπει να αναλάβει πλήρως την ευθύνη" για την ήττα του κόμματος στις εκλογές και να ανοίξει "τις διαδικασίες στα θεσμικά όργανα". Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη "διοργάνωση ανοικτού συνεδρίου το φθινόπωρο και εκεί να αποφασισθεί να δοθεί ο λόγος στη βάση, στα μέλη και στους φίλους της παράταξης. Ο κόσμος της παράταξης είναι αυτός που θα αποφασισθεί αν θα επαναβεβαιώσει την εντολή στον αρχηγό ή αν θα γυρίσει σελίδα".

    Όπως τονίζει ο κ. Τζιτζικώστας, η παράταξη της Ν.Δ. "δεν έχει μια συγκροτημένη πρόταση για το μέλλον, δεν έχει καταφέρει να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αποτελέσει την αξιόπιστη επιλογή διακυβέρνησης του τόπου, την ώρα μάλιστα που αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος της ευθύνης της εντολής των πολιτών".

    [02] Αισιοδοξία Ομπάμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων

    Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση που είχαν στη Γερμανία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.

    Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

    [03] Ομπάμα και Μέρκελ συμφωνούν να διατηρηθούν οι οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εκτίμησαν σήμερα στη Βαυαρία, όπου βρίσκονται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής της G7, ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση θα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι η Μόσχα να "σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας".

    Ο πρόεδρος Ομπάμα, κατά την άφιξή του σήμερα το πρωί στη Γερμανία, καταδίκασε για μία ακόμη φορά τη "ρωσική επιθετικότητα" στην ανατολική Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει αρκετούς γύρους οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον περασμένο χρόνο. Η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ τον Φεβρουάριο είχε στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί πλήρως. Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα το αρνείται.

    Ομπάμα και Μέρκελ συζήτησαν επίσης το ζήτημα της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης μέσω μία διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου και την επίτευξη συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή εντός του έτους.

    [04] Κλείσαν οι κάλπες στην Τουρκία

    Ολοκληρώθηκε στις πέντε το απόγευμα η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της εθνοσυνέλευσης.Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να αρχίσουν να γίνονται γνωστά λίγο μετά τις επτά το απόγευμα. Αντιπροσωπευτική εικόνα όμως θα υπάρξει μάλλον αργά τη νύχτα. Κι αυτό επειδή σχετικά λίγες ψήφοι, όπως για παράδειγμα 50 χιλιάδες, μπορεί να αλλάξουν κατά πολύ την εικόνα στην εθνοσυνέλευση.

    Βασικό ζητούμενο στις σημερινές εκλογές είναι το αν και κατά πόσο το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% για να εκπροσωπηθεί στην εθνοσυνέλευση. Αν συμβεί αυτό, το κόμμα θα εκλέξει τουλάχιστο 60 βουλευτές. Αν δεν συμβεί θα ευνοηθούν τα υπόλοιπα κόμματα και ειδικά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Εκτός από το 10% για το φιλοκουρδικό κόμμα, κρίνεται και η αυτοδυναμία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μειωμένη τη δύναμη του τελευταίου σε σχέση με τις εκλογές του 2011. Λογικά γύρω στις 10-11 το βράδυ ενδέχεται να είναι γνωστό το αποτέλεσμα από το 85% των ψηφοδελτίων. Ωστόσο αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

    [05] Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συγκρούσεις στο Μεξικό

    Συμπλοκές μεταξύ μελών πολιτοφυλακής αυτοάμυνας προκάλεσαν αργά χθες βράδυ τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων στο νότιο Μεξικό, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των βουλευτικών και τοπικών εκλογών που διεξάγονται στη χώρα, ανακοίνωσε ότι η επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα της πολιτείας Γκερέρο.

    Ο Ραμόν Ναβαρέτε, πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πολιτείας, είπε ότι μέλη της επιτροπής έχουν καταμετρήσει δέκα σορούς και προσπαθούν να εξακριβώσουν την πιθανότητα άλλοι τρεις άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί. "Αναμένουμε τον τελικό απολογισμό των θυμάτων" δήλωσε.

    Η συμπλοκή έλαβε χώρα μεταξύ αντίπαλων φατριών "της ίδιας πολιτοφυλακής αυτοάμυνας" που ονομάζεται Ενωμένο Μέτωπο για την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη της Πολιτείας Γκερέρο (FUSDEG), αναφέρει η ανακοίνωση της πολιτειακής κυβέρνησης. Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν "κατά τα φαινόμενα εξαιτίας διαμάχης για τον έλεγχο εδάφους" προσθέτει.

    [06] Ν.Τουσκ: «Πολιτική και ηθική, όχι μόνο για την οικονομία, η συζήτηση γύρω από την Ελλάδα»

    Η συζήτηση γύρω από την Ελλάδα, "δεν είναι μόνο γύρω από την οικονομία. Είναι επίσης πολιτική και ηθική", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της G7, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

    "Θα πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε ότι οι οφειλέτες έχουν κατά κανόνα "ηθική" συμπεριφορά και ότι οι πιστωτές είναι "ανήθικοι", αναφέρει ο Τουσκ σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, δήλωσε νωρίτερα ότι η μόνη πιθανή συζήτηση σχετικά με κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση θα αφορά την ενίσχυσή τους.

    "Πρόθεσή μου είναι σήμερα να επαναβεβαιώσουμε την ενότητα της G7 σχετικά με την πολιτική των κυρώσεων. Επομένως επιτρέψτε μου να αναφέρω ξεκάθαρα, δεδομένης της παρούσας κατάστασης, ότι αν κάποιος θελήσει να ξεκινήσει μία συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος των κυρώσεων, θα μπορούσε να είναι μόνο για την ενίσχυσή τους", είπε ο Τουσκ.

    [07] «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να πάνε τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ»

    Το μήνυμα ότι όλοι οι πολίτες, σε όποια γωνιά της χώρας και αν βρίσκονται, έχουν το δικαίωμα της δωρεάν παροχής ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας έστειλε σήμερα από τα Σφακιά ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουπλής, ο οποίος εκγαινίασε το νέο κτίριο του Πολυδύναμου Ιατρείου της περιοχής, επισημαίνοντας πώς "μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης και του υπουργείου, είναι η ενίσχυση και η στήριξη της δημόσιας Υγείας".

    Ο κ Κουρουπλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε και στην πολιτική του υπουργείου του για το φάρμακο με αφορμή και τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών για πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ. "Πάντα είχαμε τη θέση ότι δεν υπάρχει ανάγκη στην Ελλάδα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να πάνε στα σούπερ μάρκετ. Στην Ελλάδα υπάρχουν 11500 φαρμακεία. Σε κάθε γωνιά υπάρχει ένα φαρμακείο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να πάνε τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ".Και διευκρίνισε: "Εγώ δεν σας κρύβω ότι απαίτηση της Τρόικας ήταν να πάνε όλα τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση δεν έδωσε το δικαίωμα κατά τη διαπραγμάτευση. Δεν συμφώνησε να πάνε όλα τα μη συνταγογραφούμενα, αλλά ένα μέρος από αυτά. Αυτό δεν το έχουν συνειδητοποιήσει οι φαρμακοποιοί.

    Ο κ. Κουρουπλής αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, επισημαίνοντας ότι κάθε μέρα θέτουν και νέα ζητήματα. Είπε χαρακτηριστικά: "Έξι ζητήματα έθεσε ο πρωθυπουργός, με πρώτιστο το ζήτημα της αναδιάρθρωσης. Χωρίς αναδιάρθρωση δεν μπορούμε να πάμε σε καμία διαπραγμάτευση". Από τα Σφακιά ο κ Κουρουπλής έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν σημαντικές, όπως επεσήμανε, ανακοινώσεις που θα αφορούν τα ιδρύματα πρόνοιας σε όλη την χώρα.

    [08] Συνάντηση Βαρουφάκη Σόιμπλε, μεταδίδει το Ρόιτερς

    Συνάντηση θα έχει αύριο Δευτέρα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να εκφωνήσει μία ομιλία και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του.Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας γνωστοποίησε ότι δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου, μετά τη συνάντηση που θα γίνει το πρωί, μετέδωσε το πρακτορείο.

    [09] «Πολιτική και ηθική η συζήτηση γύρω απο την Ελλάδα, όχι μόνο οικονομική»

    Η συζήτηση γύρω από την Ελλάδα, "δεν είναι μόνο γύρω από την οικονομία. Είναι επίσης πολιτική και ηθική", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της G7, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

    "Θα πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε ότι οι οφειλέτες έχουν κατά κανόνα "ηθική" συμπεριφορά και ότι οι πιστωτές είναι "ανήθικοι", αναφέρει ο Τουσκ σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, δήλωσε νωρίτερα ότι η μόνη πιθανή συζήτηση σχετικά με κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση θα αφορά την ενίσχυσή τους.

    "Πρόθεσή μου είναι σήμερα να επαναβεβαιώσουμε την ενότητα της G7 σχετικά με την πολιτική των κυρώσεων. Επομένως επιτρέψτε μου να αναφέρω ξεκάθαρα, δεδομένης της παρούσας κατάστασης, ότι αν κάποιος θελήσει να ξεκινήσει μία συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος των κυρώσεων, θα μπορούσε να είναι μόνο για την ενίσχυσή τους", είπε ο Τουσκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 June 2015 - 16:32:09 UTC