Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Η πορεία μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, και θα παραμείνουμε
  • [02] Δημιουργία Ομάδας Φίλων της Παλαιστίνης στην ΕΕ, ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς
  • [03] Δημ. Παπαδημούλης: Ένα τρισ. ευρώ το κόστος για τους δανειστές αν δεν υπάρξει συμφωνία
  • [04] Έβαλντ Νοβότνι: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν επηρεάζει την οικονομία και τις αγορές
  • [05] Ο Ερντογάν καλεί τα κόμματα να διαφυλάξουν τη σταθερότητα
  • [06] Μέρκελ: Όλοι στην G7 επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη
  • [07] Το λογότυπο της ΕΡΤ ξανά στο Ραδιομέγαρο
  • [08] Παρουσιάστηκε η επαναπατρισθείσα αρχαία κεφαλή του Ερμή
  • [09] O ιστορικός Δημήτρης Κουσουρής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους δοσίλογους
  • [10] «Έμποροι των συνόρων», το βιβλίο-ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Απ. Φωτιάδη
  • [11] Αιχμές από Χολέμπας, «ουδέν σχόλιον» η απάντηση
  • [12] Ν. Χουντής: Έχουμε απογοητευτεί από τον Γιούνκερ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Η πορεία μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, και θα παραμείνουμε

    Μηνύματα με ιδιαίτερη σημασία τόσο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας όσο και για τα εθνικά μας θέματα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην ορκωμοσία των νέων Διπλωματικών Ακολούθων στο Υπουργείο Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    "Η πορεία μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωζώνη. Θα μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μείνουμε στην Ευρωζώνη" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε "θα αγωνισθούμε με τους ευρωπαϊκούς λαούς, τους λαούς εκείνους με τους οποίους συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, για να βρει η Ευρωπαϊκή Ένωση ξανά τις ρίζες από τις οποίες ξεκίνησε και για τις οποίες ιδρύθηκε".

    Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε, τους πυλώνες της Δημοκρατίας, του δημόσιου συμφέροντος και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, του κοινωνικού κράτους δικαίου και πρόσθεσε ότι "Αυτή τη μάχη θα την δώσουμε μέσα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη".

    [02] Δημιουργία Ομάδας Φίλων της Παλαιστίνης στην ΕΕ, ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς

    Υπέρ της λύσης των δύο κρατών, Παλαιστίνης και Ισραήλ, για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή,τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ Αλ Μάλκι, η οποία δόθηκε αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο κ. Κοτζιάς ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας Ομάδας Φίλων της Παλαιστίνης στην ΕΕ και όπως ανακοίνωσε στα μέσα Ιουνίου θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη - Παλαιστίνη θα είναι για την Ελλάδα, όπως είπε, ο όρος αναφοράς στη χώρα. Παράλληλα, στο άμεσο μέλλον αναμένεται και η επίσκεψη του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στην Αθήνα.

    Οι κ.κ Κοτζιάς και Μάλκι συμφώνησαν στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης και σχεδίου δράσης μεταξύ των δύο υπουργείων, το οποίο θα συμπεριλάβει παλιές και νέες συμφωνίες των δύο πλευρών, με στόχο την αναβάθμιση, εμβάθυνση και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.

    [03] Δημ. Παπαδημούλης: Ένα τρισ. ευρώ το κόστος για τους δανειστές αν δεν υπάρξει συμφωνία

    Ένα τρισεκατομμύριο ευρώ θα είναι το κόστος για τους δανειστές αν δεν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους, εκτιμά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    "Η συμφωνία είναι μονόδρομος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους δανειστές, γιατί το κόστος μιας μη συμφωνίας και για την πλευρά των δανειστών θα είναι τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο ευρώ και μια τεράστια αβεβαιότητα καθώς θα έβαζε όχι μόνο την Ευρωζώνη αλλά και την παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά. Οι αποστάσεις που χωρίζουν τις δυο πλευρές είναι για τα επόμενα χρόνια της τάξης του ενός ή των δυο δισεκατομμυρίων. Αν συγκρίνει κανείς αυτές τις αποστάσεις με το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ καταλαβαίνει γιατί τελικά θα οδηγηθούμε σε συμφωνία" τονίζει ο α' αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

    Αναφερόμενος στις θέσεις των δανειστών, ο κ. Παπαδημούλης χαρακτηρίζει "ακραίες" και "παράλογες" τις προτάσεις τους για αύξηση κατά 10 μονάδες του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Σημειώνει ,πάντως, ότι από την πλευρά των θεσμών δεν έχει σταλεί κανένα τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση του τύπου "το παίρνεις ή φεύγεις" και ως εκ τούτου θεωρεί ότι "μπορούν να επιτευχθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις που θα οδηγήσουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία".

    [04] Έβαλντ Νοβότνι: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν επηρεάζει την οικονομία και τις αγορές

    Τα τρέχοντα προβλήματα χρέους της Ελλάδας "δεν έχουν πρακτικά καμία αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα και στις χρηματαγορές στην Ευρώπη", και αυτό σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από δύο χρόνια, τόνισε ο Εβαλντ Νοβότνι.

    Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε αυτή την άποψη κατά την παρουσίαση στη Βιέννη των νέων οικονομικών προβλέψεων της ΑΚΤ.

    Χωρίς να θέλει να τοποθετηθεί περαιτέρω στο θέμα της Ελλάδας, ο Εβαλντ Νοβότνι επισήμανε ότι δικαίως η Ελλάδα θεωρείται από τις αγορές "ειδικό πρόβλημα".

    [05] Ο Ερντογάν καλεί τα κόμματα να διαφυλάξουν τη σταθερότητα

    Nα ενεργήσουν με "υπευθυνότητα" για να "διαφυλάξουν" τη "σταθερότητα" στην Τουρκία κάλεσε τα πολιτικά κόμματα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επομένη των βουλευτικών εκλογών και τη σημαντική υποχώρηση της κοινοβουλευτικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματός του.

    "Στη νέα αυτή διαδικασία, είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με την αναγκαία ευαισθησία και να υιοθετήσουν υπεύθυνη στάση για να διαφυλάξουν την ατμόσφαιρα σταθερότητας και εμπιστοσύνης, καθώς και τα δημοκρατικά κεκτημένα", αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας.

    "Η άποψη του λαού μας βρίσκεται υπεράνω όλων... Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα, τα οποία δεν επιτρέπουν σε κανένα κόμμα να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση , θα εκτιμηθούν με νηφαλιότητα και ρεαλισμό από κάθε κόμμα", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν.

    [06] Μέρκελ: Όλοι στην G7 επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη

    "Όλοι όσοι συμμετείχαν στο τραπέζι (της G-7) επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη", δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην συζήτηση σχετικά με το ελληνικό θέμα στην Σύνοδο Κορυφής της G-7.

    "Κάθε μέρα τώρα μετράει", δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει πλέον πολύς χρόνος".

    Τόνισε δε ότι "θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, αλλά υπάρχει η καθαρή διακήρυξη ότι η αλληλεγγύη με τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ με την Ελλάδα, απαιτεί η Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα και να τα προτείνει".

    Η κα Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, σημείωσε ότι το ελληνικό θέμα ήταν ένα από τα πολλά θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες στο πλαίσιο της συζήτησης για την παγκόσμια οικονομία και την κατάσταση στην Ευρωζώνη.

    "Επιχειρηματολογήσαμε πολύ ενωμένα", δήλωσε η κα Μέρκελ και ανέφερε ότι οι μη Ευρωπαίοι εταίροι ρώτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    "Υπάρχει η κοινή θέση των τριών Θεσμών. Αυτό είναι ήδη μια μεγάλη πρόοδος. Σε αυτή τη βάση τρέχουν τώρα οι συζητήσεις. Και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε πολύ εντατικά. Μεθαύριο θα υπάρξει η δυνατότητα να μιλήσουμε πάλι με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, σχετικά με το πόσο έχουμε προχωρήσει. Αλλά μπορώ μόνο να πω ότι η κάθε μέρα τώρα μετράει για να τακτοποιήσουμε την απαραίτητη δουλειά", είπε η καγκελάριος.

    [07] Το λογότυπο της ΕΡΤ ξανά στο Ραδιομέγαρο

    Ξηλώθηκε σήμερα το λογότυπο ΝΕΡΙΤ από το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής. Τεχνικοί αφαίρεσαν το Ν και το Ι, φέρνοντας πιο κοντά το Τ, και έτσι αποκαταστάθηκε η εικόνα ΕΡΤ, ενώ αφαιρέθηκε και το Ν από το σήμα στην πύλη, στην Κατεχάκη.

    Αύριο θα ανακοινωθεί και επίσημα το πρόγραμμα επιστροφής της νέας ΕΡΤ στους δέκτες.

    [08] Παρουσιάστηκε η επαναπατρισθείσα αρχαία κεφαλή του Ερμή

    "Είναι μια απάντηση σε μερικές υπερβολικές αιτιάσεις ότι δεν κυνηγάμε τα κλεμμένα ή τα δημοπρατούμενα, και είναι μια απόδειξη ότι η αρχαιολογική υπηρεσία όταν υπάρχει τεκμηρίωση, την οποία καταρτίζει η ίδια, μπορεί να είναι αποτελεσματική" είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, στην τελετή υποδοχής και παρουσίασης της αρχαίας κεφαλής του Ερμή, η οποία επαναπατρίστηκε ως προϊόν παράνομης εξαγωγής από την Ελλάδα.

    "Η κεφαλή αυτή έχει την ιδιομορφία ότι δεν υπήρχε στα μητρώα της υπηρεσίας, φτιάχτηκε η τεκμηρίωση και ήμασταν πειστικοί ως ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να πείσουμε και τον δημοπράτη, ότι ήταν προϊόν παράνομης διακίνησης και έτσι να επιστρέψει στη χώρα μας", συμπλήρωσε ο κ. Ξυδάκης.

    Η αρχαία γλυπτή μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή ύψους 24 εκατοστών, είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης της ρωμαϊκής εποχής το οποίο κινδύνευσε να δημοπρατηθεί πριν μερικούς μήνες από τον οίκο Bonhmas. Αποτελεί αντίγραφο ενός σπουδαίου έργου της κλασικής περιόδου, του Ερμή Προπυλαίου του Αλκαμένη, το οποίο βρισκόταν στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων της Ακρόπολης. Τον Οκτώβριο του 2014 διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ήταν ανάμεσα στα προς δημοπράτηση έργα από τον οίκο Bonhmas στο Λονδίνο. Έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, ο οίκος δημοπρασιών απέσυρε το έργο από τον κατάλογο της δημοπρασίας και στη συνέχεια το έργο επέστρεψε στην Ελλάδα.

    [09] O ιστορικός Δημήτρης Κουσουρής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους δοσίλογους

    Ο αριθμός των δοσίλογων που τιμωρήθηκαν, έστω τύποις, στην Ελλάδα, είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

    Η βασική ελληνική ιδιαιτερότητα είναι πως οι ένοπλοι δοσίλογοι ενσωματώθηκαν στον κρατικό μηχανισμό και εισχώρησαν στις πτυχές του καθεστώτος πριν προλάβουν να δικαστούν, από το Δεκέμβριο του 1944.

    Αυτά δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιστορικός Δημήτρης Κουσουρής με αφορμή το βιβλίο του "Δίκες των δοσίλογων 1944-1949. Δικαιοσύνη, συνέχεια του κράτους και εθνική μνήμη" (εκδόσεις Πόλις).

    Κι ενώ αυτή είναι η μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους δοσίλογους στην Ελλάδα, από την άλλη μεριά η μακράν μεγαλύτερη συνιστώσα της αντίστασης, το εαμικό κίνημα, εξαιρείται από την κοινότητα των θυμάτων αλλά και των ηρώων του έθνους. Για το βιβλίο του Δ. Κουσουρή θα πραγματοποιηθεί συζήτηση την Τρίτη 9 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στο Polis Art Caf&eacute; (Πεσμαζόγλου 5).

    [10] «Έμποροι των συνόρων», το βιβλίο-ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Απ. Φωτιάδη

    Η στρατιωτικοποίηση του ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων και άγνωστες πτυχές της σχέσης των ευρωπαϊκών θεσμών με τη βιομηχανία των συστημάτων ασφαλείας "φωτίζονται" μέσα από το βιβλίο-ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Αποστόλη Φωτιάδη με τίτλο "Έμποροι των συνόρων- Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική επιτήρησης".

    "Κάνοντας ρεπορτάζ για τη μετανάστευση και τα δικαιώματα άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα κομμάτι που αφορά θέματα ασφάλειας, στρατιωτικοποίησης και θέματα πολιτικής που παράγεται από τη συνάντηση οργανωμένων συμφερόντων και πολιτικών δυναμικών. Το κομμάτι αυτό διαπίστωσα ότι δεν έχει αναδειχθεί πάρα πολύ. Στόχος του βιβλίου λοιπόν ήταν να ανοίξει η κουβέντα γι' αυτό το θέμα" εξηγεί ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Στο βιβλίο αναδεικνύεται η ροπή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής προς τη στρατιωτικοποίηση. "Αυτό που ονομάζεται δόγμα της ασφάλειας αναδύεται περίπου πριν από μια δεκαετία και γίνεται αντιληπτό από όσους αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα, ότι μπορεί να διεκδικηθεί ως αγορά το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας.

    [11] Αιχμές από Χολέμπας, «ουδέν σχόλιον» η απάντηση

    "Ουδέν σχόλιον" είναι η θέση που προκύπτει στις τάξεις της Εθνικής Ανδρών αναφορικά με δηλώσεις του Χοσέ Χολέμπας, ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον του Γιώργου Καραγκούνη για τη μη κλήση του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

    Ο Σέρχιο Μαρκαριάν άφησε εκτός αποστολής για τους αγώνες με τα Νησιά Φερόε (προκριματικά EURO 2016) και την Πολωνία (φιλικός) τον ακραίο φουλ-μπακ της Ρόμα, ο οποίος θεώρησε υπαίτιο για το "κόψιμο" τον διευθυντή των Εθνικών ομάδων.

    [12] Ν. Χουντής: Έχουμε απογοητευτεί από τον Γιούνκερ

    "Ο κύριος Γιούνκερ, τουριστικά είναι φιλέλληνας, αλλά επί της ουσίας εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα" είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Ν.Χουντής. "Έχουμε απογοητευτεί από τον κ.Γιούνκερ και από όλους αυτούς οι οποίοι λένε ότι, βλέπουν φιλικά την Ελλάδα" σχολίασε.

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR είπε "εμείς ζητάμε από τον Γιούνκερ, ως πρόεδρος της Κομισιόν, να λειτουργήσει με βάση τις αρμοδιότητες του και να απαντήσει αν οι δικές μας οι προτάσεις βγάζουν την χώρα από την κρίση και αντιμετωπίζουν το θέμα του χρέους και της ανάπτυξης".

    "Να μας απαντήσουν αν τελικά αυτό που επιδιώκουν είναι μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνοχής ή μια Ευρώπη που κυριαρχεί το δίκιο του ισχυρότερου και λειτουργούν ως δανειστές και τοκογλύφοι" τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 June 2015 - 14:32:19 UTC